Mediul concurențial al Pensiunii Edy

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8286
Mărime: 58.46KB (arhivat)
Publicat de: Didi D.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT 4
  2. CAPITOLUL I ANALIZA CONCURENȚILOR 6
  3. 1.1. Concurența- componentă a pieței 6
  4. 1.2. Identificarea concurenților 7
  5. 1.3. Evaluarea ofertei de produse și servicii a concurenților 8
  6. 1.4. Determinara punctelor tari și slabe ale ofertei proprii 9
  7. CAPITOLUL II MEDIUL CONCURENȚIAL AL FIRMEI TURISTICE 10
  8. 2.1. Firma turistică 10
  9. 2.2. Forțele mediului concurențial în turism 11
  10. 2.3. Caracteristicile mediului concurențial în turism 13
  11. 2.4. Evoluţia mediului concurenţial. Factori de influenţă 15
  12. 2.5. Analiza mediului concurențial în turism 17
  13. CAPITOLUL III STUDIU DE CAZ PENSIUNEA EDY 20
  14. 3.1. Descrierea Pensiunii Edy 20
  15. 3.2. Analiza concurenței 22
  16. 3.3. Analiza SWOT a Pensiunii Edy 24
  17. CONCLUZII 26
  18. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din proiect

ARGUMENT

Concurenţa este factorul determinant în succesul sau eşecul firmelor, de aceea această parte a marketingului este foarte importantă în realizarea obiectivelor unei firme. Importanța provine și din faptul că menține un anumit echilibru pe piață.

De asemenea, cred că este importantă concurența pentru oferirea unei game mai largi și mai calitative de produse oferite consumatorilor, care pot satisface diferite nevoi. Pentru cunoaşterea aprofundată a factorilor esenţiali ai pieţei şi tendinţele lor de evoluţie, este necesar să se apeleze la cercetarea de piaţă, efectuate fie de către specialiştii firmelor în cauză, fie de către firme specializate.

Сoncurenţa nu are definiţie unаnim аcceptаtă, eа аvînd semnifiсаţie în funcţie de context. Privită din punсt de vedere eсоnomiс, conсurenţа este întotdeaunа legаtă de tranzаcţii pe piaţa, de cerere şi ofertă, şi de procesul schimbului. Mai exact, se poate spune că există concurența economică dacă consumatorul poate alege între mai multe alternative și poate astfel opta pentru cea mai conveenabilă variantă pentru preferințele sale. Altă definiţie ne spune că concurenţa este forma activă a liberei iniţiative, generată de propietatea privată, aceasta constituind la rîndul ei o trasătură esenţială a economiei de piaţă.

Eа reprezintă сonfruntareа deschisă, rivalitateа dintre аgenţii economici, vânzător, ofertanţi pentru a atrage de partea lor clientela. Totodată, concurenţa exprimă comportamentul specific interesat a tuturor subiecţilor de propietate, comportament care se realizează în mod diferit în funcţie de mediul concurenţial şi particularitaţile diferitelor pieţe. Pe măsură ce ştiinţa economică a evoluat de la o finalitate preponderant explicative către una aplicativ-transformatoare în raport cu realitatea, abordarea concurenţei a înregistrat o rafinare și nuanțare progresivă.

Concurența este un mod de manifestare a economiei de piață, în care pentru un bun omogen și substitutele sale, existența unui singur producător devine practic imposibilă. Problema concurenței prezintă interes pentru toți actorii pieței: producători, consumatori, intermediari. Fiecare firmă este preocupată să fie cât mai competitivă, iar câștigul net să fie cel mai bun. Acțiunile unei firme nu depind exclusiv de aceasta, ci și de acțiunile concurenților ei.

În absența concurenților, orice firmă aflată pe piață ar putea să își stabilească liber prețurile la un nivel ridicat. Succesul multor noilor afaceri este de multe ori determinat de cât de bine este pregătită această secțiune. Această secțiune ar trebui împărțită în subsecțiuni pentru analiza sectorului industrial, analiza pieței, și analiza competiției. Pentru a redacta corect această secțiune a planului de afaceri, realizarea analizei de piață este foarte importantă.

Mediul competitiv este specific economiei de piaţă, unde concurenţa este liberă, fiecare agent economic manifestându-şi libera iniţiativă şi acţionând pentru realizarea propriilor interese. Fără îndoială că în economia de piaţă concurenţa are o influenţă benefică asupra eficienţei şi echilibrului pieţei.

Ea stimulează creativitatea agenţilor economici, aceştia fiind preocupaţi de satisfacerea în condiţii superioare a nevoilor de consum şi de maximizarea profitului. De asemenea, favorizează raţionalizarea costurilor, determină alocarea raţională a resurselor utilizate în activitatea economică, precum şi la repartizarea judicioasă a profiturilor realizate.

Concurenţa stimulează progresul tehnico-economic, oferind întreprinderilor o motivaţie de a dezvolta produse performante şi de a produce cu un cost mai scăzut. Pentru a putea satisface mai bine consumatorii, dar mai ales pentru a-i fideliza, agenţii economici ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui mediu concurenţial vor fi permanent preocupaţi pentru creşterea, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii ofertei de mărfuri. Concurenţa, în concepţia economiei de piaţă, este încurajată şi ocrotită de lege.

Concurenţa este unul dintre factorii importanţi ce acţionează asupra agenţiilor economici, astfel încat aceştia să-şi adapteze oferta la cerere. Pe o piaţă liberă, concurenţa acţionează în stransă legatură cu preţul. Agenţii economici producători pe o piaţă liberă urmăresc, prin intermediul concurenţei cu ceilalţi producători maximizarea profitului, prin minimizarea preţului şi creşterea calităţii bunurilor produse.

Ficare agent economic care acţionează pe piaţa liberă este preocupat de activitatea firmei sale, astfel încât aceasta să fie cea mai competitivă dintre toate iar câştigul net să fie cel mai bun. Аportul ştiinţelor de gestiune la demersul de operaţionalizare a conceptului de concurenţă a condus, mai ales în ultimele două decenii, la asimilarea lui deplină în gândirea și practica managerială.

Bibliografie

1. Manual- Mediul concurențial al afacerilor- clasa a XII (Coord. Prof. Hie Suzana Camelia, prof. Tanislav Cristina, prof. Potovei Catalina, prof. Ardelean Magdalena)

2. Porter M., Despre concurență, București: Editura Meteor Press, 2008, 432 p

3. Managementul operaţiunilor de turism, Gabriela Stănciulescu, Ed. All Beck, Bucureşti, 2002.

4. http://www.idru.ro/app/wp-content/uploads/editura/competitiv_turism_criza.pdf

5. https://ro.scribd.com/doc/168925239/Analiza-mediului-concurential-pe-piata-turistica-al-republicii-moldova

6. https://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-edy-turda.ro.html

7. http://www.pensiunea-edy.ro/

Preview document

Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 1
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 2
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 3
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 4
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 5
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 6
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 7
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 8
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 9
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 10
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 11
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 12
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 13
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 14
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 15
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 16
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 17
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 18
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 19
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 20
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 21
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 22
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 23
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 24
Mediul concurențial al Pensiunii Edy - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Mediul concurential al Pensiunii Edy.docx

Alții au mai descărcat și

Finanțare pensiune turistică

CONCEPEREA PROIECTULUI 1.1 Context 1.1.1 Ideea proiectului Proiectul are ca obiectiv crearea unei pensiuni turistice în localitatea Vânători...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?