Motivarea angajaților - sistemele de recompense

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3829
Mărime: 399.34KB (arhivat)
Publicat de: Arsenie Dan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doina Popescu
Acest proiect este un studiu de caz realizat pentru tema Managementul Resurselor Umane.

Extras din proiect

Motivatia si participarea salariatilor

Un domeniu important al managementului resurselor umane il reprezinta studiul relatiilor sociale din cadrul organizatiei. In acest sens se acrediteaza tot mai mult ideea conform careia pe de-o parte calitatea relatiilor sociale reflecta locul pe care-l ocupa angajatii in cadrul organizatiei, iar pe de alta parte, pentru a evalua nivelul acestor relatii trebuie luate in considerare urmatoarele elemente:

- motivatia si participarea lucratorilor;

- stilul de conducere al managerilor.

Conceptul de motivatie are diferite sensuri, dintre care retinem doua: din punct de vedere economic, motivatia reprezinta ansamblul factorilor ce determina comportamentul unui agent economic, iar din punct de vedere psihologic constituie actiunea fortelor, constiente sau inconstiente, care determina comportamentul individului.

Totodata prin participare se intelege dreptul salariatului de a-si exprima in mod liber opiniile si de a interveni in viata sau in activitatea unei comunitati, respectand legea, regulamentul.

Sistemul de motivatii trebuie sa fie personalizat, deoarece oamenii au personalitati, asteptari diferite; ceea ce-l motiveaza pe un individ poate sa nu interesze pe o alta persoana. Se impune astfel o analiza etapizata a motivatiilor, percepute sau exprimate de om in munca, tinand cont de existenta urmatoarelor categorii:

- motivatii economice si profesionale;

- motivatii sociale;

- motivatii legate de autorealizare;

- motivatii complexe;

- motivatii de mobilizare, implicare;

a) In cadrul motivatiilor economice si profesionale un rol important il au :

- remuneratia primita de salariati;

- modalitati de salarizare;

- exercitarea unei meserii corespunzatoare competentei, calitatilor fizice si intelectuale ale salariatului(adaptarea omului la post);

- asigurarea unor conditii optime de lucru;

Aceste parghii si forme concrete ale motivatiilor economice si profesionale au condus la aparitia teoriei X dezvoltata de Douglas McGregor. Teoria X cuprinde o serie de postulate care, din punct de vedere al managerilor unei companii, pot fi sintetizate astfel:

- individul mijlociu are o adversitate innascuta pentru munca si va face totul pentru a o evita;

- din acest motiv lucratorii trebuie dirijati, controlati, constransi etc;

- in general, individul mijlociu prefera sa fie condus, evita responsabilitatile, are relativ putine ambitii, cauta siguranta sa inainte de toate.

b) Motivatiile sociale tin cont de faptul ca omul apartine unor grupuri in activitatea sa din cadrul unei organizatii, la fel cum in viata particulara apartine unei familii. In cadrul grupului se dezvolta anumite relatii intre salariati, strans legate de munca lor, de regulamentele existente, de raporturile superiorilor lor. Grupul ca ansamblu de persone reunite pe baza de vointa, cu scopuri comune sau complementare, cuprinde indivizi(salariati) intre care raporturile sunt reglementate de structurile de functionare existente si care asigura fiecaruia un anumit rol. Putem desprinde astfel concluzia ca persoanele ce apartin unor grupuri nu sunt in niciun caz, simple multimi de indivizi. Totodata, grupurile trebuie conduse de persoane competente ce dispun de cunostinte despre oameni si dinamica grupurilor, de elemente ale stiintei comportamentului.

Omul este sensibil la actiunea superiorilor lui doar in masura in care acestia dau satisfactie nevoilor sale asociative.

c) Motivatiile legate de autorealizarea individului care au condus la formularea teoriei X, sunt:

- efortul fizic si intelectual al salariatilor este justificat in procesul muncii;

- omul isi poate dirija si controla el insusi activiatatea, pentru a realiza obiectivele pentru care el este responsabil;

- responsabilitatea pentru realizarea obiectivelor exista in raport cu recompensele ce-i sunt asociate in acest sens. Cele mai importante recompense, nevoia de autorealizare, satisfactia de sine pot fi obtinute in mod direct doar printr-un efort dirijat catre realizarea obiectivelor;

- individul mediu va fi capabil, in anumite conditii date, sa accepte si sa-si asume chiar o serie de responsabilitati.

In consecinta, din punct de vedere al conducerii unei organizatii, motivatia pentru salariati este maxima atunci cand fiecare angajat are stabilit un set de obiective individuale si face experienta unei independente psihologice.

d) Motivatiile complexe, specifice omului psihologic, au la baza faptul ca acesta constituie un organism complex ce se dezvolta, trece prin anumite stadii psihologice si fiziologice ale evolutiei, are legaturi cu mediul sau. Totodata, omul are o serie de mobiluri ierarhizate conform importantei acestora. Ierarhia acestor motivatii se schimba in timp si in spatiu, in functie de anumite situatii, ceea ce inseamna ca in realitate acelasi om poate avea interese diferite in raport cu momentul la care se refera actul conducerii si formatia de lucru, atelierul, sectia, compartimentul de munca etc. de care acesta apartine. Omul isi insuseste noi motivatii prin experienta sa in organizatia respectiva si astfel apar diferente intre aspiratiile initiale si cele noi.

e) Motivatiile de mobilizare, de implicare sunt observate mai ales in cazul salariatilor din companiile performante. Angajarea si implicarea personalului apare insa ca o motivare principala a comportamentului fiecaruia deoarece se porneste de la faptul ca rezultatele fiecarui salariat asigura succesul organizatiei. Fiecare salariat are sentimentul ca are un rol esential in realizarea obiectivelor companiei si locul sau este in cadrul respectivei organizatii si in serviciul clientilor si al inovatiei.

Intr-o piata concurentiala, valoarea adaugata, depinde mai ales de motivatia oamenilor si de utilizarea aptitudinilor lor in sanul organizatiei respective.

Realizarea unor motivatii de mobilizare, de implicare, specifice companiilor performante, se afla intr-o legatura directa cu aplicarea unui management participativ.

Se poate considera ca managementul participativ reprezinta un mod de gestiune descentralizata a unei organizatii, care presupune responsabilizarea fiecarui nivel ierarhic, prestarea unei activitati specifice de catre fiecare salariat, in conditiile existentei unei interdependente intre diferiti angajati, a unor raporturi de incredere si respect, in scopul realizarii obiectivelor organizatiei.

Participarea salariatilor implica luarea unor masuri de catre managerul superior al organizatiei referitoare la delegarea si descentralizarea activitatilor acesteia.

Delegarea presupune largirea responsabilitatilor salariatilor subordonati prin incredintarea unor competente in luarea unor intiative. Decizia este insa adoptata de nivelurile ierarhice superioare. Din acest motiv, delegarea nu implica schimbari structurale importante, dar motiveaza personalul in implicarea sa in desfasurarea unor activitati.

Descentralizarea presupune cresterea autonomiei unitatilor din competenta unei organizatii- sectii, atelire, compartimente de munca. Din acest motiv, apare necesitatea efectuarii unor schimbarii structurale astfel incat sa creasca gradul de participare al salariatilor in procesul de adoptare a deciziilor.

Preview document

Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 1
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 2
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 3
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 4
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 5
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 6
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 7
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 8
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 9
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 10
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 11
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 12
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 13
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 14
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 15
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 16
Motivarea angajaților - sistemele de recompense - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Motivarea Angajatilor - Sistemele de recompense.doc

Alții au mai descărcat și

Leader și Leaderhip

Structurata pe opt capitole lucrarea urmareste urmatorul plan: - Primul capitol prezinta importanta conducerii si rolul jucat de aceasta în buna...

Organizarea managerială - studiu de caz pe școala generală cu clasele I-VIII, Șerbăuți, Suceava

ORGANIZAREA MANAGERIALĂ la nivelul unitatilor de invatamant Organizarea manageriala vizeaza saltul de la structurile ierarhice liniare...

Funcția de antrenare-motivare și stilurile de management

1. Functia de antrenare-motivare 1.1 Ce este motivatia? Motivatia apare ca raspuns la intrebarea: De ce oamenii fac unele lucruri pe care le fac?...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Rolul managerului în activitatea economică

Definirea managementului În esență, managementul se referă la luarea unor decizii de acțiune și apoi la implementarea deciziilor prin intermediul...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Funcția de lider

MANAGEMENT LUCRAREA NR. IV FUNCTIA DE LIDER 1. Definirea functiei de lider Functia de comanda presupune actiunile prin care managementul...

Te-ar putea interesa și

Perfecționarea Sistemului Motivațional în Sistemul Sanitar

CAPITOLUL I MOTIVAREA RESURSELOR UMANE 1.1. COMPONENTELE PROCESULUI DE MOTIVARE Într-o manieră generală, motivaţia poate fi definită ca procesul...

Proiectarea unui Sistem de Salarizare pentru Creșterea Gradului de Motivare a Angajaților în Cadrul Geotech Servcom SRL

1.Prezentarea firmei GEOTECH SERVCOM SRL Domeniu firmă: - Denumire: GEOTECH SERVCOM SRL ; Sediu social: Sediul societăţii este în judeţul...

Managementul recompenselor în instituțiile publice

INTRODUCERE Am abordat tema „Managementul recompenselor în intituţia publică“ deoarece recompensarea angajaţilor este un domeniu de activitate...

Managementul remunerării personalului în cadrul întreprinderii mixte - Efes Vitanta Moldova Brewery SA

INTRODUCERE Remunerarea personalului reprezintă una din problemele, care s-a aflat permanent în atenţia economiştilor. Încă David Ricardo afirma...

Recompensarea Financiară a Angajaților

1. Motivaţia Motivaţia este motorul oricărei acţiuni umane, raţiunea de a face ceva, ansamblul factorilor interni – trebuinţe, nevoi, motive, care...

Recompense și Sancțiuni

INTRODUCERE În funcţie de rezultatele, de performanţele individuale şi organizaţionale, se acordă stimulente sub formă de recompense şi sancţiuni....

Managementul Recompenselor - Salarizarea - Motivarea Personalului

1. Cadrul conceptual Managementul recompenselor este procesul de elaborare si implementare a strategiilor, politicilor si sistemelor de...

Bonusare și malusare - fațetele recompensei totale

Introducere Sistemul bonus-malus reprezintă un mecanism de bonusuri și penalizări aplicate aplicate angajaților dintr.o societate. 1. Cadrul...

Ai nevoie de altceva?