Motivatia si Politica Salariala

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Motivatia si Politica Salariala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Motivatia Personalului

Managerul modern trebuie sa micsoreze costurile, sa fie permanent informat asupra progreselor tehnologice si sa înteleaga dinamica rapidelor schimbari ale pietei si ale cererii clientilor. Activitatea de conducere nu a fost niciodata mai solicitanta.

Succesul sau esecul unei organizatii1 sunt intrinsec legate de modul în care actioneaza angajatii acesteia. Managerii pot fi tentati sa se retraga în aparenta siguranta a "buncarului" lor de unde sa emita ordine. Însa ei trebuie sa fie constienti ca nu se mai pot folosi de autoritate si coercitie asa cum se întâmpla odinioara. De aceea, cuvântul care desemneaza solutia aplicabila în acest nou context este implicarea.

Managerii trebuie sa-si motiveze angajatii, insuflându-le angajament si dorinta de actiune si încurajându-le creativitatea; trebuie sa exploateze experienta, energia si aptitudinile diverselor grupuri de angajati si sa alcatuiasca echipe de prima mâna pentru a rezolva probleme, pentru a identifica oportunitati si pentru a da sens uriasului volum de informatii disponibile în prezent.

Managerii nu-si pot exercita eficient functia fara a cunoaste in mod serios cauzele ce sustin atitudinile si comportamentul oamenilor cu care lucreaza , personalitatea lor . Toate actiunile managerului trebuie sa aiba la baza cunoasterea efectiva a felului in care oamenii se comporta si se schimba realmente si nu a modului in care ar dori el ca ei sa se comporte.

Procesul de baza la motivatiei

Rolul motivatiei nu este doar acela de a-i face pe oameni sa munceasca, ci de a-i face sa munceasca bine, de a-i determina sa-si utilizeze integral resursele fizice si intelectuale. Acolo unde exista motivatie, exista productivitate si performanta, iar oamenii sunt multumiti. Cu alte cuvinte, toata lumea câstiga. Motivatia este cruciala în succesul privit nu doar la nivelul organizatiei, ci si la nivelul oricarui departament, proiect sau plan si, indiscutabil, reprezinta unul din cele mai importante domenii de responsabilitate ale unui manager.

Performantele ( P ) sunt rezultatul produsului intre abilitati ( A ) , motivatie ( M ) si rolul ( R ) pe care un individ il joaca intr-o organizatie si sunt simetric expriamte de formula :

P = A X M X R

Teoriile motivarii si practicile aplicate pentru a-i motiva pe oameni pot fi legate amândoua de dimensiunea Individualism-Colectivism.

În S.U.A. motivatiile cele mai eficace sunt considerate cele care provin din necesitatea individului de a-si îndeplini obligatiile fata de sine. Termeni ca "autoîmplinire" sau "respect de sine" se gasesc pe primele pozitii ale listei de factori motivationali.

Într-o societate mai colectivista, oamenii încearca, în primul rând, sa-si îndeplineasca obligatiile fata de grupul natural. Acesta ar putea fi familia, dar constiinta colectiva ar putea fi directionata si catre obiective mai importante: institutia sau tara. Acesti oameni nu sunt preocupati de împlinirea propriului eu sau de respectul de sine, ci de nevoia

de a lasa o impresie pozitiva în relatiile cu ceilalti membri ai grupului. În literatura americana acest factor motivational nu apare.

În 1974 antropologul Ruth Benedict identifica doua tipuri distincte de culturi: cultura de tip "rusine" si cultura de tip "vinovatie", distinctie similara cu "impresie asupra celorlalti", respectiv "respect de sine".

Alte dimensiuni relevante pentru motivatie sunt Evitarea incertitudinii si Masculinitate-Feminitate.

Tema dominanta a culturii americane din ultimii 20 de ani este:

- oamenii sunt motivati fundamental de dorinta de a se realiza. De aceea, ei trebuie provocati si trebuie sa li se diversifice munca, în cazul în care aceasta nu-i incita cu nimic.

Pentru a sintetiza comentariile desprindem patru grupe de tari, adica patru tipuri de motivatii:

- Tarile scandinave, Tarile de Jos si Tarile din Africa neagra au aceeasi caracteristica culturala: indice scazut la Controlul incertitudinii – cultura Feminina. Li se potriveste înainte de toate punerea în practica a unei motivari prin performante si prin calitatea relatiilor umane. Acestor tari le place sa masoare performantele ca succese colective care respecta calitatea relatiilor umane si a cadrului de viata.

- S.U.A., Marea Britanie si fostele sale principale colonii au o cultura masculina, combinata cu un slab Control al incertituinii. Motivarea se face prin performante individuale, sub forma obtinerii de bunuri materiale si a unei realizari personale.

Aici regasim teoriile clasice ale lui Mc Clelland, Maslow si Herzberg.

- Japonia, tarile germanofone, Grecia, câteva tari latine si tarile arabe au o cultura Masculina combinata cu un Control puternic al incertitudinii. Aceste tari au nevoie de o motivare bazata pe siguranta personala, care poate fi gasita prin obtinerea bogatiei

si prin munca intensa. Aceste tari au realizat o puternica crestere economica în perioada 1960-1970 (contrar teoriei lui Mc Clelland).

- Franta, Spania, Portugalia, Yugoslavia si alte tari latine si asiatice au o cultura feminina, combinata cu un Control al incertitudinii puternic. Pentru acest grup de tari, caracteristice

sunt motivatiile prin securitate si apartenenta. si solidaritatea de grup este importanta, chiar în raport cu binele individual.

Abilitatea de a-i conduce pe altii este calitatea esentiala a unui manager.

Pentru a cere si obtine maximum de la angajatii , trebuie ca managerul sa fie un exemplu. De la un anumit nivel în sus, un angajat trebuie sa admire persoana care îi conduce. Angajatii se asteapta ca cel care le este superior ierarhic sa fie în acelasi timp competent si receptiv la dorintele si sugestiile lor.

Trebuie sa se bazeze pe calitatile si puterea angajatilor sai si sa delege din atributiile sale catre ei, pentru a putea functiona ca manager .

Fisiere in arhiva (1):

  • Motivatia si Politica Salariala.doc

Alte informatii

Analiza motivatiei si politicii salariale + studiu de caz