Motivatie si Recompensa in Administratia Publica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Motivatie si Recompensa in Administratia Publica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 50 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Catalin Clipa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

MOTIVAŢIA 2
CE ESTE DE FAPT MOTIVAŢIA? 2
Avantajele 3
Factorii motivaţionali 3
TEORII PRIVIND MOTIVAŢIA INDIVIDUALA A PERSONALULUI 4
Tipologii 4
a) mecaniciste 4
b) psihosociologice 5
c) antropologice 5
PREZENTAREA TEORIILOR MOTIVAŢIONALE 5
Interesele 5
Atitudinile 5
Nevoile 6
Teoria lui Maslow 7
Elemente ale ierarhiei nevoilor 7
Teoria lui Herzberg 8
Factori de motivare legaţi de conţinutul muncii: 9
Factori de igienă 9
Teoria lui David McClelland 10
1. nevoia de inplinire de sine 10
2. nevoia de putere 10
3. nevoia de afiliere 10
Teoria lui Alderfer 11
Teoria aşteptărilor a lui Vroom (E.I.V.) 12
Teoria X şi teoria Y 13
RECOMPENSA 15
Stimularea negativă 16
Stimularea umanistă 16
Componentele sistemului de recompensare 17
Reguli esenţiale pentru acordarea de recompense 18
Tipuri de recompense 19
PE SCURT... 21
STUDIU DE CAZ 23
BIBLIOGRAFIE 30

Extras din document

Motivaţie şi recompense în administraţia publică

Conceptul de motivaţie este deseori privit ca un mister- ceva oarecum asemănător unui praf magic pe care, dacă-l presari peste oameni, deodată cu toţii devin plini de energie şi dornici să muncească.

De fapt, conceptul de motivaţie este deosebit de simplu. El se bazează pe modul în care indivizii sunt trataţi şi pe sentimentele pe care le au faţă de munca lor. Dar deşi motivaţia este, în sine, un concept simplu, nu este tocmai uşor să ştii ce trebuie să faci pentru a-i motiva pe oameni, şi apoi, pentru a-i menţine motivaţia.

În perioada actuală numeroşi manageri cu experienţă se plâng că „oamenii nu se mai simt motivaţi să muncească”. Dacă lucrurile stau astfel atunci putem spune că este vina managerilor şi a practicilor din cadrul organizaţiilor, nu a angajaţilor. Când acestora din urma le lipseşte motivaţia, problema rezidă aproape întotdeauna în unul din următoarele aspecte: selecţia defectuoasă, obiectivele ambigue, sistemul necorespunzător de evaluare a activitaţii, sistemul inadecvat de recompensare al organizaţiei sau incapacitatea managerului de a influenţa felul în care angajatul percepe sistemele de evaluare şi recompensare.

Cel mai bun mod de a înţelege în ce constă motivaţia angajaţilor depinde de trei relaţii. Când toate aceste relaţii sunt solide, angajaţii tind să fie motivaţi. Dacă una dintre ele este slabă, probabil că eforturile angajaţiilor au de suferit. Se pot prezenta aceste relaţii sub forma unor întrebări.

În primul rând, cred angajaţii că, dacă depun maximum de efort, acesta va fi recunoscut în urma evaluării activităţii? În cazul multor angajaţi, răspunsul este din păcate negativ. Acest lucru se întâmplă datorită existenţei unor deficienţe la capitolul „îndemânare”, însemnând faptul că, oricât ar încerca, sunt şanse mici ca ei să obţină performanţe deosebite.

În al doilea rând, cred angajaţii că, dacă beneficiează de o evaluare favorabilă a muncii lor, aceasta va atrage recompense din partea organizaţiei? Mulţi angajaţi consideră că între muncă şi răsplată nu există o echivalenţă. Cauza este aceea că organizaţiile lor răsplătesc multe lucruri, numai munca nu. De pildă, când salariile se acordă pe baza vechimii sau a linguşirii şefului, sunt şanse ca angajaţii să considere că relaţia muncă-răsplată este descurajata.

În fine, sunt recompensele pe care le primesc angajaţii cele pe care doresc ei să le primească? De exemplu, un angajat poate munci cu spor în speranţa că va fi promovat, dar în schimb primeşte o marire salarială. Altul vrea o muncă mai interesantă, care sa-l solicite mai mult, dar primeşte în schimb câteva cuvinte de laudă. Sau un alt angajat depune un efort suplimentar, aşteptându-se să fie transferat la sediul principal al companiei, dar acest lucru nu se întâmplă.

Motivaţia

Ce este de fapt motivaţia?

Motivaţa omului pentru muncă este un concept important al managementului resurselor umane, reprezentând imfluenţa pe care anumiţi factori o exercită asupra angajaţilor şi care îi determină acţiuni pozitive sau negative pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.

Motivul reprezintă cauza, raţiunea, pricina unei acţiuni, factorul care împinge la o acţiune sau care determină o acţiune, iar motivarea sau motivaţia este rezultatul ei.

Motivaţia reprezintă suma forţelor, energiilor interne şi externe care iniţiază şi dirijează comportamentul uman spre un anumit scop, care o dată atins va determina preocuparera pentru satisfacerea unei alte nevoi.

Între motovaţie şi performanţă există o relaţie de condiţionare reciprocă. Individul singur este capabil de a se motiva deoarece toate procesele motivaţionale sunt coordonate din interiorul fiinţei umane. Managerul este pun în situaţia de a identifica şi a arăta în ce context atingerea obiectivelor firmei asigură şi satisfacerea nevoilor personale ale angajaţilor.

Motivaţia pentru munca unui individ înseamna certitudinea că el va obţine, efectuând o muncă în condiţii stabilite, elemente care îi vor satisface propriile nevoi. În motivaţie este implicat sistemul de valori, care dă o semnificaţie precisă consecinţelor comportamentului angajaţilor şi influenţează gradul de libertate individuală de aderare la anumite valori.

A motiva pe cineva însemnă a inţelege care sunt nevoile sale, ce anume îl stimulează spre a lucra mai bine şi a-l face să dorească rezultate mai bune.

Avantajele de a lucra cu oameni motivaţi sunt:

• Munca va fi făcută la standardele fixate şi în termenele limită stabilite.

• Oamenii vor lucra cu plăcere şi se vor simţi apreciaţi, iar acest lucru se va reflecta imediat în performanţele lor.

• Moralul ridicat al oamenilor va furniza o atmosferă de lucru excelentă.

• Rezultatele vor fi monitoizate chiar de către persoanele implicate şi vor necesita mai puţină supervizare.

• Oamenii vor munci mai bine, deoarece vor dori să obţină rezultate bune.

Fisiere in arhiva (2):

  • Motivatie si Recompensa in Administratia Publica.doc
  • Motivatie si Recompensa in Administratia Publica.ppt