Necesitatea si Rolul Controlului Calitatii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Necesitatea si Rolul Controlului Calitatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Management, Alte Domenii

Extras din document

ARGUMENT

Calitatea produsului se realizeaza in procesul de productie insa se constata in procesul de consumare a acestora. De aceea se impune evidentierea deosebirilor dintre calitatea productiei si calitatea produselor.

Practic calitatea produselor este problema intregului colectiv care participa la realizarea acestora, astfel incit toate compartimentele unei firme, societati comerciale, unitati economice, au sarcini in legatura cu calitatea productiei, iar aceste sarcini pot fi rezumate astfel:

-Unitatile de conceptie, cercetare si proiectare este necesar sa conceapa produsele corespunzatoare cerintelor calitative de baza, ca rezultat optim intre nevoile sau dorintele beneficiarului si economicitate (optimizare); este necesar sa emita specificatiile, sa stabileasca garantiile, sa aleaga materialele, tolerantele si caracteristicile de folosire sau functionare;

-Tehnologul trebuie sa aleaga masinile si echipamentul cel mai potrivit pentru fabricatia in conditiile de calitate si conform standardelor prescrise si sa aiba in vedere, la stabilirea procesului tehnologic, toate conditiile de lucru necesate asigurarii calitatii;

-Fabricatia trebuie sa se desfasoare cu respectarea stricta a conditiilor de calitate, urmarind in mod corespunzator operatiile de atelier si de ansamblu;

-Aprovizionarea este necesar sa aleaga furnizorii corespunzatori din punct de vedera al calitatii si sa stipuleze clar, in cadrul contractelor realizate cu furnizorii, conditiile de calitate;

-Laboratoarele trebuie sa efectueze toate incercarile de calitate necesare asupra materilelor si produselor, precum si in legatura cu definitivarea unor procedee impuse de nivelul calitativ solicitat;

-Organele de inspectie si control trebuie sa urmareasca calitatea materiei prime si a materialelor intrate si sa verifice procesele de fabricatie, reperele realizate si ansamblurile montate, in ceea ce priveste respectarea specificatiilor;

-Compartimentul de expeditie trebuie sa se ingrijeasca de un ambalaj asigurator si de controlul calitatii acestuia;

-Unitatea de service este necesar sa dea asistenta tehnica beneficiarilor, sa le explice acestora modul corect de exploatatre a produselor, sa le puna la dispozitie piesele de rezerva si in caz de nevoie sa asigure efectuarea reparatiilor in perioada de garantie si post-garantie;

-Conducerea intreprinderii trebuie sa coordoneze pe ansamblu toate preocuparile privind calitatea, spijinind direct serviciul de control al calitatii.

Obtinerea unei calitati satisfacatoare implica parcurgerea ansamblului de activitati din “spirala calitatii”, pornind de la prospectarea pietei si sfarsind cu activitatea de analiza, incercari, desfacere si service.

Spirala calitatii reprezinta un model conceptual al activitatilor interdependente care isi exercita influenta lor asupra calitatii unui produs sau servicii in intreaga desfasurare a fazelor incepand cu identificarea nevoilor pana la evaluarea satisfacerii lor.

Toti membrii unei organizatii, indiferent de activitate si functie au atributii si raspunderi pe linia calitatii, nu doar cei ce lucreaza la un compartiment numit calitate.

Organizarea controlului se materializeaza intr-un compartiment- CTC- ale carui atributii specifice acopera toate etapele vietii produsului (bucla calitatii). Functiile principale ale CTC (controlul ethnic de calitate) sunt:

-Functia de control propriu-zis, care consta in executia controlului cu mijloace si metode adecvate:

- depistarea cauzelor care au dus la dereglari ce au generat rebuturi, defecte;

- stabilirea masurilor necesare pentru prevenirea si eliminarea aspectelor negative.

-Functia de ameliorare a nivelului calitatii care consta in:

- cercetarea si analiza reclamatiilor;

- efectuarea de studii comparative cu produse similare fabricate in tara si in strainatate;

- efectuarea de analize tehnice referitoare la eventualele rebuturi obtinute.

Controlul tehnic al calitatii este operatia independenta de operatia de executie propriu-zisa prin care se verifica daca baza tehnico-materiala are caracteristicile de calitate prevazute in standarde, norme si alte reglementari.

Controlul calitatii trebuie sa fie prezent in etapele premergatoare proceselor de fabricatie, in timpul acesteia la controlul produselor finite si livrarea acestora, fiind necesara totodata urmarirea comportarii in exploatare a acestora.

De modul cum este organizat controlul activitatii agentului economic depinde in mod direct si nemijlocit cresterea rentabilitatii si valorificarea superioara a materiilor prime, asigurarea unei eficiente sporite din punct de vedere al tuturor indicatorilor utilizati si realizati.

In conceptia moderna, rolul controlului calitatii este de a actiona si intervenii operativ, oriunde si ori de cite ori este nevoie, pentru ca produsul final sa corespunda conditiilor cerute si astfel sa se obtina o continua reducere a rebuturilor si eliminarea acestora. Practic, in conceptia moderna controlului calitatii i se atribuie un rol activ si creator si nu numai de depistare si sortare a rebuturilor.

Controlul calitatii reprezinta operatia independenta fata de operatia de executie prin care, pe de o parte se verifica daca baza tehnico-materiala (materia prima, masinile si utilajele, S.D.V.-urile. A.M.C.-urile, standurile de proba etc.), are caracteristicile calitative si precizia prevazuta in documentatie, iar pe de alta parte, verifica incadrarea caracteristicilor de calitate ale reperelor, subansamblurilor si produselor finite in limitele prevazute de documentatie. Deci, controlul de calitate este un control de conformanta.

Actiunea controlului calitatii incepe din momentul alegerii procesului de productie, continua cu instalarea echipamentului de productie sau cu pregatirea acestuia pentru realizarea optima a fluxului de fabricatie, cu calificarea fortei de munca folosite, cu achizitionarea materiei prime si a materialelor corespunzatoare. Actiunea controlului calitatii se desfasoara pe tot parcursul fabricatiei si al expedierii produselor si se incheie cu asistenta tehnica (service), acordata de intreprinderea respectiva in perioada de garantie.

Datorita progresului tehnic si datorita exigentei sporite a beneficiarilor exista tendinta ca perioada de garantie a produselor sa creasca.

Capitolul 1. NECESITATEA SI ROLUL CONTROLULUI DE CALITATE

A tine sub control o activitate presupune a o descompune in elemente ale caror rezultate pot fi cuantificate si masurate. Ce nu poate fi masurat poate fi planificat, realizat in conformitate, verificat remediat, imbunatatit. Ce nu poate fi verificat obiectiv ridica semne de intrebare iar semnele de intrebare nu atrag clientii.

Controlul tehnic al calitatii este operatia independenta de operatia de executie propriu-zisa prin care se verifica daca baza tehnico-materiala are caracteristicile de calitate prevazute in standarde, norme si alte reglementari.

1.1Etape ale controlului calitatii si obiectivele corespunzatoare fiecarei etape

Experienta dovedeste ca asigurarea unui inalt nivel calitativ al produselor incepe din:

I.Etapa de conceptie si proiectare

In aceasta etapa se asigura o documentare larga asupra produselor similare realizate pe plan mondial si se determina prin calcul o previziune asupra calitatii pentru alegerea variantei optime de proiectare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Necesitatea si Rolul Controlului Calitatii.doc