Organizarea Structurala si Analiza Elementelor Componente ale Acesteia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Organizarea Structurala si Analiza Elementelor Componente ale Acesteia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

Introducere

Actualitatea și importanța temei : Organigrama nu mai este pentru nici o întreprindere un locru nou, ba dimpotrivă este un strict necesar fara de care o întreprindere nu există, întrucîto rganizarea structurala preia rezultatele organizarii procesuale - functiunile, activitatile, atributele si sarcinile - incadrandu-le in structuri organizatorice adecvate caracteristicilor si posibilitatilor fiecarei organizatii economice in parte.

Scopul aceste lucrări este de a prezenta analiza teoretică și practică a organigramei Î.S. CRIS ”Registru”.

Obiective:

• Identificarea conceptului de organigramă;

• Identificarea componentelor unei ogranigrame;

• Analiza componentelor organigramei a Î.S CRIS ”Registru”.

Obiectul cercetării îl reprezintă organizarea structurală a Î.S CRIS ”Registru” și componentele acesteia.

Metodologia de cercetare metode, cum ar fi: metoda de analiză, deducţia, inducţia şi sinteza și, nu în ultimul rând, se bazează și pe suportul teoretic şi metodologic.

Cuvinte-cheie : organizare structurală, direcții, departamente, subdiviziuni, niveluri.

Structura organizatorica poate fi considerata ca fiind scheletul organismului care este intreprinderea, buna functionare a acesteia fiind dependenta de modul in care sunt plasate si utilizate resursele umane de care dispune intr-o anumita etapa.

Structura organizatorica este definita ca fiind ansamblul persoanelor, subdiviziunilor organizatorice si al relatiilor dintre acestea, constituite in asa fel incat sa asigure premisele organizatorice adecvate indeplinirii obiectivelor stabilite.

Structura organizatorica privita in ansamblul ei are doua parti distincte: structura de conducere sau functionala si structura de productie sau operationala.

Structura de conducere sau functionala cuprinde ansamblul persoanelor, compartimentelor si relatiilor organizationale constituite si plasate astfel incat sa asigure conditiile economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii procesului managerial si a proceselor de executie.

Structura de productie sau operationala este formata din ansamblul persoanelor, compartimentelor si relatiilor organizationale constituite in scopul realizarii directe a obiectului de activitate al intreprinderii.

Atat la nivelul structurii de conducere cat si la al celei de productie se regasesc elementele primare si anume: postul, functia, compartimentul, nivelul ierarhic si relatiile organizatorice.

a) Postul este alcatuit din ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor desemnate pe un interval de timp fiecarui membru al intreprinderii.

Pentru a-si putea realiza obiectivele, titularului de post ii sunt conferite sarcini si atributii.

Competenta organizationala sau autoritatea formala a postului exprima limitele in cadrul carora titularii de posturi au dreptul de a actiona in vederea realizarii obiectivelor individuale si a executarii atributiilor.

Pe langa autoritatea formala, titularii postului trebuie sa posede si o competenta sau autoritate profesionala, exprimata de nivelul de pregatire si experienta de care dispune o persoana si prin care dobandeste recunoasterea meritelor si a contributiei personale la realizarea obiectivelor.

Intre aceste doua laturi ale competentei trebuie sa existe o stransa concordanta: autoritatea atribuita, formala, trebuie insotita de cea profesionala.

Responsabilitatea este obligatia de a indeplini anumite sarcini sau atributii, de a realiza obiectivele individuale ce revin fiecarui post.

Corelarea si corespondenta dintre sarcini, autoritate si responsabilitate sunt prezentate foarte sugestiv in literatura de specialitate prin intermediul unui triunghi echilateral numit triunghiul de aur al managementului, prezentat in schema de mai jos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Structurala si Analiza Elementelor Componente ale Acesteia.doc

Bibliografie

1. Cornelia Tureac, Management, Note de curs
2. Management de la teorie la practica, Viorel Cornescu, Editura Universității din București
3. Î.S CRIS ”Registru”

Alte informatii

Universitatea de Stat din Moldova Facultatea Ştiinţe Economice Catedra Economie Marketing și Turism