Particularitățile managementului american

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2624
Mărime: 343.11KB (arhivat)
Publicat de: Petru Ivașcu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Managementul American
  3. 2.1.Particularitățile managementului American
  4. 2.2Valorile vieţii din SUA
  5. 2.3 Puncte tari şi puncte slabe ale managementului
  6. 3.Caracteristici specifice ale managementului propuse de către Asociația Americană de Management
  7. 4.Studiu de caz
  8. 5.Concluzii
  9. 6.Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

Managementul este unul dintre elementele de bază ale oricărei companii, inevitabil de adresat în orice abordare a subiectului analizei unei întreprinderi din punct de vedere al administrării eficiente. Principala preocupare a oricărui investitor, antreprenor sau simplu visător de a pune bazele unei afaceri este reprezentată de factorii ce determină, contribuie sau influenţează direct profitul.

Si, cum profitul şi eficientizarea unei întreprinderi reprezintă punctul central de interes şi analiză încă de la apariţia acestora, unul dintre cei mai importanţi factori de care acestea depind este managementul. Modul de gestiune, strategiile abordate şi deciziile practice implementate în această direcţie devin astfel demne de studiat în detaliu, lăsând apoi loc creării unei opinii proprii şi adoptării acţiunilor şi strategiilor de management cele mai potrivite în contextul economic respectiv, în situaţia particulară a fiecărei firme şi luând în considerare posibilităţile şi puterea firmei la momentul respectiv.

Obiectivele fiecărei companii este de a se extinde, iar când vine vorba de companiile la nivel internaţional, expansiunea este unul dintre obiectivele centrale. Dar dacă acest lucru se realizează în prima etapă prin implementarea şi adoptarea unei strategii de management ce şi-a dovedit eficienţa la nivel local şi central, supravieţuirea pe piaţa externă vizată şi o dezvoltare armonioasă şi profitabilă depinde în a doua etapă şi de o adaptare la piaţa respectivă, lucru ce implică în mod necesar considerarea mentalităţilor, a caracteristicilor culturale locale.

În primele decenii după cel de-al doilea Război Mondial, managementul american a reprezentat un adevărat mit, o „Mecca” a managementului şi eficienţei pentru cvasitotalitatea specialiştilor în domeniu şi în general pentru toţi cei implicaţi în iniţierea,desfăşurarea şi finalizarea activităţilor economice.

Evoluţia managementului a numeroase tari ale lumii are la baza managementul practicat in SUA. Acesta se remarca printr-un conglomerat de tehnici, metode, concepte si studii de caz care instiga la studierea lor pe cei specializaţi in acest domeniu.

În prezent, concepţiile şi instrumentarul de management cel mai frecvent studiate, adaptate şi adoptate, aparţin managementului din S.U.A. şi Japonia.

Studiind domeniul afacerilor din SUA descoperim un important pion al managementului. Ca orice activitate managementul este influenţat de numeroşi factori ai contextului in care este conceput. Urmând acest exemplu si managementul american asamblează si forme de management a culturilor altor state, incluzându-le aici pe cele europeane si pe cele nipone.

Un rol important în dezvoltarea capitalismului pe teritoriu american îl au coloniştii englezi având la baza comerţul american. Procesul de conturare a afacerilor americane arata asemenea unei piramide cu 4 niveluri .

2.Managementul American

Managementul întreprinderilor din SUA este unul dintre cele mai copiate din lume, atât datorită performanţelor acestor întreprinderi, dar mai ales ca urmare a faptului că în contextul SUA au fost realizate cele mai numeroase cercetări, s-au pus în aplicare cele mai multe şi variate sisteme, metode şi tehnici de management.

America este una dintre cele mai avansate națiuni ale lumii. America este defapt lider în tehnicile moderne de management. Economia Americii este o economie liberă și oamenii să ducă viața în mod liber, fără controale sociale și multe bariere.

Ei doresc să ducă o viață independentă și sunt obișnuiți cu stilul "a angaja și concedia". Ocuparea forței de muncă pe bază de contract a început în America, care este urmată de alte țări ale lumii.

Conceptul american al afacerilor a avut la baza nu numai producţia în sine, ci omul vizionar ,inovator, cel care din orice activitate putea demara o afacere. Ceea ce este specific sistemului american de afacere este libertatea de a acţiona făra teama în orice situaţie.

Managementul întreprinderilor din SUA este unul dintre cele mai copiate din lume, atât datorită performanţelor acestor întreprinderi, dar mai ales ca urmare a faptului că în contextul SUA au fost realizate cele mai numeroase cercetări, s-au pus în aplicare cele mai multe şi variate sisteme, metode şi tehnici de management.

O formă specifică de management centrat pe activităţile de producţie conturate în SUA, îl reprezintă managementul integrat al producţiei. În esenţă acest tip de management reuneşte, trei abordări manageriale eficace

 Tehnologia de prelucrare - presupune realizarea activităţilor de producţie având la bază un solid fundament informatic.

 Gestiunea stocurilor în timp real - asigură o diminuare substanţială a timpilor de stocare şi aprovizionare, şi concomitent a costurilor

 Managementul calităţii totale - presupune perfecţionarea continuuă a activităţilor şi a elementelor implicate în această activitate şi satisfacerea necesităţilor clienţilor.

2.1.Particularitatile managementului American

Stilul managerial manifesta o tendinta puternic autoritara, determinata de ideologia ca statutul unei persoane este stabilit în exclusivitate de propriile performante în munca.

Principalele caracteristici ale Sistemului American Management:

1.Procesul de luare a deciziilor este destul de rapid și este realizată pe bază individuală. Deciziile sunt luate la diferite niveluri de management de către persoanele sau superiorii care operează la aceste niveluri.

2. Sistemul aderă la structura organizatorică birocratică și formală cu linia specifică de responsabilitate individuală și responsabilitate.

3. Companiile americane îndeplinesc cerințele lor de muncă, de obicei, prin realizarea de interviuri campus și invitarea persoanelor care lucrează în alte companii. Este de ajutor în dezvoltarea unei culturi a hopping frecvente.

4. Oamenii sunt mai multe cariere conștiente și sunt onești față de profesia lor, mai degrabă decât societatea în care lucrează. Într-adevăr, ei folosesc societatea actuală ca o piatră de temelie pentru avansarea carierei lor.

5. Avansarile în companiile americane se bazează pe performanțele individuale. Evaluarea anuală a performanței este realizată prin selectarea celor mai eficienti muncitori.

6. Programele de formare și de dezvoltare sunt parte integrantă a fiecărui tip de organizație din Statele Unite ale Americii.

7. Stilul de conducere este autocratic sau directiva în natură și deciziile principale sunt întreprinse de liderii.

8. De obicei, o modalitate de comunicare are loc în stil american de gestionare. Ea trece de sus în jos.

Bibliografie

1. http://www.preservearticles.com/2012051832317/5-specific-characteristics-of-management-suggested-by-the-american-management-association.html

2. http://www.scritub.com

3. www.businessmagazin.ro

4.www.ford.ro

5.www.wall-street.ro

6. http://www.yourarticlelibrary.com/management/american-management-main-features-of-american-management/25819/

7. Balanica, Silviu, „Comunicare in afaceri”, Editura ASE, Bucuresti, 2003

Preview document

Particularitățile managementului american - Pagina 1
Particularitățile managementului american - Pagina 2
Particularitățile managementului american - Pagina 3
Particularitățile managementului american - Pagina 4
Particularitățile managementului american - Pagina 5
Particularitățile managementului american - Pagina 6
Particularitățile managementului american - Pagina 7
Particularitățile managementului american - Pagina 8
Particularitățile managementului american - Pagina 9
Particularitățile managementului american - Pagina 10
Particularitățile managementului american - Pagina 11
Particularitățile managementului american - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Particularitatile managementului american.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul în SUA

Logic, orice problemă indiferent de nivelul la care apare, naţional sau internaţional, este creată de om, dar în cele din urmă el este cel care o...

Management Comparat

Intoducere O caracteristica des întâlnita dupa perioada 1960 este, în aproape toate domeniile cercetarii stiintifice, utilizarea abordarilor...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Comportamentul organizațional - General Motors

De ce este strategia de resurse umane inimitabila? Modificarile rapide ale mediului economic caracterizat prin fenomene ca globalizarea si...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane

1. Fundamentele teoretico-metodologice ale managementului comparat al resurselor umane Managementul comparat este o ştiinţă relativ nouă,...

Abordări Comparative dintre Sistemul de Management nord-american și European

Introducere Actualitatea temei . Oricare ramură a activităţii omului are istoria sa. „Fără trecut nu există viitor”, iar fără înţelegerea clară a...

Comparații manageriale biculturale - managementul japonez vs managementul din SUA

Managementul Japonez vs. Managementul din SUA I.Scurt istoric În ceea ce priveşte economiile naţiunilor industrializate se observă diferenţe...

Managementul în SUA

Logic, orice problemă indiferent de nivelul la care apare, naţional sau internaţional, este creată de om, dar în cele din urmă el este cel care o...

Abordări comparative dintre managementul Japoniei și SUA

1.1. Conceptul de management comparat Ca orice ştiinţă tânără, şi pentru managementul comparat exista mai multe accepţiuni asupra conţinutului şi...

Management American

Cap. 1 Originile managementului nord-american Evoluţia managementului a numeroase tari ale lumii are la baza managementul practicat in SUA. Acesta...

Prezentarea particularităților de management în cadrul firmei American Experience

1.Descrierea organizatiei 1.1.Domeniu de activitate American Experience reprezinta o organizatie pentru tineret, care activeaza în domeniul...

Managementul American și Managementul Japonez

Originile managementului nord-american Evoluţia managementului a numeroase tari ale lumii are la baza managementul practicat in SUA. Acesta se...

Ai nevoie de altceva?