Plan de Afaceri - Motion Oil

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7993
Mărime: 41.43KB (arhivat)
Publicat de: Severina Grigore
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cap 1. Sumar

Echipa noastra are in vedere demararea unei afaceri ce va purta numele de SC. Motion Oil SRL, al carui obiect de activitate va consta in colectarea uleiului utilizat in restaurante, prelucrarea si filtrarea acestuia, imbuteliarea sa si vanzarea in regim en-detail pentru inceput. Pornim increzatori in fortele proprii si in ideea noastra, spre deosebire de alte afaceri de acest gen, nu ne vom avanta la investitii substantiale din prima clipa, ci vom analiza realist oportunitatile existente pe piata si punctele noastre forte.

Se va pleca de la premisa ca ne aflam pe o piata in expansiune, in anexa atasata planului de afaceri se va observa evolutia numarului de autovehicule inscrise in circulatie in perioada 2002-2007. Astfel , se are in vedere obtinerea unui produs relativ ieftin fata de carburantul folosit ce motoarele diesel,motorina;un carburant care sa intruneasca toate calitatile necesare bunei functionari a motorului. O alta premisa de la care s-a pornit este incercarea de a combate dependenta de petrol( o sursa epuizabila)printr-un carburant ecologic, care sa ajute in acelasi timp si la reducerea cantitatii de dioxid de carbon emisa. Pieta petrolului se dovedeste sensibila la micile fluctuatii ale ofertei,asadar o sursa aditionala de combustibil va avea un efect surprinzator asupra stabilitatii preturilor.

Initiatorii afacerii sunt Motiu Mircea, Munteanu Bristena, Neculau Madalina si Radu Mihai, tineri entuziasti cu idei inovatoare, cu avantajul de a fi activat in diverse domenii ale economiei si comertului , dar cu lipsa de experienta in demararea unei afacerii si a experientei de viata in general.

Pentru inceput clientii vizati sunt studentii, categoria sociala cel mai putin reticenta la noutati. In anexa 2 atasata planului de afaceri, se poate observa deschiderea studentilor la acest tip de combustibil si dorinta de a incerca ceva nou. Un numar relativ mare de studenti considera acest produs o investitie in viitorul economic si ecologic al societatii noastre, ceea ce demonstreaza ca studentii atribuie o valoare considerabila acestui produs.

In ceea ce priveste cota de piata vizata, aceasta se va situa la un nivel redus cel putin la inceput, datorita noutatii acestui produs pe piata romaneasca, insa in timp acest produs isi va demonstra rentabilitatea si calitatile sale, ceea ce va duce la o crestere graduala a cotei de piata detinuta.

Optiunile strategice luate in vedere sunt colaborarea in timp cu lanturi locale de alimentare cu combustibil de dimensiuni mici din categoria celor ce au cote reduse de piata, intrucat colaborarea cu acestea va fi mult mai usor de realizat si reciproc avantajoasa. Colaborarea cu canale de distributie specializate va avea loc doar in momentul in care afacerea va atinge punctul de dezvoltare dorit. Intrucat combustibilul biodiesel nu este inventia noastra, nu putem avea pretentii la dreptul de proprietate intelectuala.

In perioada imediata lansarii noului produs atat incasarile cat si platile vor avea valori minime, iar profitul va fi in jur de 0%, acest fapt datorandu-se mentalitatii persoanelor din Romania, care sunt reticiente fata de un nou produs. O data cu familiarizarea produsului , se va putea observa o crestere treptata in vanzari, ceea ce va duce automat si la o crestere a cheltuielilor.

In urma unor calcule si analize, pentru a porni afacerea si a o mentine pe piata, in primul an am avea nevoie de o suma de 10.000 Euro, suma ce va fi impartita la cei 4 membrii.

Din punct de vedere al investitorilor fie ei locali sau straini, procentul care se doreste a fi acoperit este de 10 % din valoarea investitiei la incputul ei si se preconizeaza un maxim 20% din valoarea investitiei raportata la o perioada de 3 ani, fara ca acest procentaj sa fie depasit.

In primul rand trebuie prezizat faptul ca orice investitor isi asuma raspunderea si riscurile unei investiti, dar daca unul din investitori doreste sa se retraga atunci acesta poate face acest lucru dupa o perioada de minim 1 an jumatate fie prin cumpararea cuantumului actiunilor respectvului investitor in urma unei expertize ce atesta valaorea companiei, plata totala realizandu-se pe o perioada ce nu depaseste 3 luni , fie prin restituirea intregului capital investit plus procentajul reprezentand partea sa din profit si valorificand cuantumul valorii actiunilor investitorului la pretul in care compania a fost inregistrata si in bursa de valori.Trebuie specificat faptul ca oricare din actionari care parasesc compania nu detin dreptul asupra nici unui bun fizic , moral , sau intelectual din proprietatea companiei , si totodata acceptarea ca pe o perioada de 1 an de zile acesta sa nu fie implicat in nici un alt proiect ce vizeaza in mod direct concurentasau de a-si incepe propria afacere cu acelasi domeniu de activitate,conditie specificata doar in cazul actionarilor care au avut si o functie administrativa in cadrul companiei.

In functie de cumulul valori investite in afacere, functiile administrative in cadrul companiei vor fi pe masura urmand ca fiecare dorinta de implemenare a unei idei sa fie supuse unui vot dupa o atenta analiza.Din punct de vedere alexpertizei in domeniul productiei acestea se vor realiza conform prevederilor legale ale legislatiei Romaniei. Astfel managmentul afacerii va fi asigurat de principalii actionari ai companiei care detin capitalul majoritar; cat despre producie, la momentul necesar vor fi angajati oameni si instruiti, in special cu specializare in petro-chimie.

Pe o perioada de aproximativ 7 ani se doreste atingerea unui capital social de 50 milioane de euro,

pe o zona reprezentata de Romania, Europa Centrala , Vest si apoi ceea de EST , cu un numar de aproximativ 3000 oameni doar in domeniul productiei si alti 2000 in celelalte structuri ale companiei.

Cap 2. Descrierea iniţiatorilor

Pe buna dreptate se poate spune ca cea mai valoroasa achizitie in cazul unei noi afaceri il reprezinta oamenii; oameni care poate s-au nascut sau dobandesc calitatile unui antreprenor de-a lungul anilor. In cazul de fata, ne confruntam cu un plan de afaceri care necesita colaborarea a patru personalitati diferite, dar care au acelasi scop, acela de a pune bazele unei afaceri inovative aducand fiecare un aport personal la succesul ideii.

Fiind o echipa mixta, am considerat impartirea sarcinilor in functie de abilitatile fiecaruia si trasaturile definitorii unor intreprinzatori de succes. In consecinta, fetele- Munteanu Bristena si Neculau Madalina se vor ocupa de partea de contabilitate, relatii cu clientii, marketing si sponsorizare. Aceasta alegere se datoreaza experientei dobandite de cele doua in domeniile in care au activat sau inca mai activeaza, respectiv domeniul turistic si cel bancar, dar si datorita informatiilor acumulate in primul an de facultate.

Munteanu Bristena va incerca sa valorifice dorinta de a-si controla propriul destin implicandu-se activ in gasirea de solutii viabile ce vor adauga valoare ideii de afacere propusa si vor contribui la cresterea treptata a cifrei de afaceri. Asa cum a dat dovada in numeroase alte ocazii, asumarea unui risc sau a unei responsabilitati nu este o problema, sau luarea unei initiative, considerand ca este un lucru necesar in cazul inovarii unei afaceri. Domeniul afacerilor este o adevarata provocare insa pentru persoanele pasnice, care doresc sa rezolve totul pe cale amiabila, ca in cazul Bristenei.

Neculau Madalina isi va dedica o mare parte din timpul disponibil, afacerii ,timpul fiind o resursa necesara la orice inceput de afacere. Va incerca sa valorifice oportunitatile existente pe piata pentru a dezvolta afacerea treptat, pentru a concepe planul de promovare si a cauta activ sponsori. De asemenea, se afla in pozitia de a accepta incertitudinea si de a crede in afacere si de a investi capital, lucru realizat de altfel de toti ceilalti membri ai echipei, intr-o masura mai mare sau mai mica. Pe de alta parte insa, increderea prea mare in reusita unei afaceri care presupune riscuri este nerealista.

Motiu Mircea si Radu Mihai se vor ocupa de partea tehnica a afacerii, punand la punct toate detaliile legate de procesul de obtinerea si prelucrare uleiului si producerea biodiesel-ului, cat si distribuirea acestuia pentru inceput, avand cunostintele si documentatia necesara.

Motiu Mircea se caracterizeaza in primul rand printr-un spirit de initiativa pronuntat, fiind initiatorul acestui plan de afaceri si de asemenea perseverent in ideile sale, mergand pana in “panzele albe” pentru a finaliza cu succes ceea ce isi propune. Experienta in relatiile cu clientii si increderea in sine il vor ajuta foarte mult in ceea ce priveste demararea fizica a acestei afaceri, cat si dezvoltarea acesteia pe viitor. Desi incapatanarea de a urma propria idee si modalitate de a rezolva problemele ar putea constitui un atu, totusi aceasta poate deveni o problema in situatiile de cooperare.

Preview document

Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 1
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 2
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 3
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 4
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 5
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 6
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 7
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 8
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 9
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 10
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 11
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 12
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 13
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 14
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 15
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 16
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 17
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 18
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 19
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 20
Plan de Afaceri - Motion Oil - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri - Motion Oil.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?