Plan de Afaceri Petrom SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 16942
Mărime: 597.51KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Iosif
Puncte necesare: 12

Extras din proiect

I. Partea nefinanciară

1. Sinteza

Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de Explorare și Producţie, Rafinare și Marketing și Gaze și Energie. Petrom are rezerve estimate de circa 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone şi 550 de benzinării în România şi circa 269 de benzinării în Moldova, Bulgaria şi Serbia. De asemenea, prin combinatul chimic Doljchim, Petrom este unul dintre cei mai importanţi furnizori de îngrăşăminte chimice, metanol, produse organice de sinteză şi catalizatori. Petrom s-a înfiinţat în 1997 şi a evoluat în timp ajungând cea mai mare companie petrolieră din România, cu cifra de afaceri de peste 16 miliarde de Euro în 2008 şi cu circa 29861 de angajaţi. Cifra de afaceri a firmei diferă de la an la an, fiind influenţată de situaţia economică din ţările în care îşi vinde produsele şi serviciile.

Managementul mediului în Petrom se bazează pe o abordare prudentă și are ca scop minimizarea impactului proceselor și produselor asupra mediului.

Petrom se angajează să protejeze mediul. Prin urmare, intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră se măsoară în mod sistematic, cu scopul de a genera informațiile necesare pentru dezvoltarea strategiei durabile a companiei și a unei strategii specifice în domeniul emisiilor cu conținut de carbon.

Principalele proiecte strategice CSR sunt: Angajaţi pentru Viitor, Țara lui Andrei, Parcurile Viitorului, Resurse pentru Viitor, Construim pentru Viitor, Sprijin pentru Viitor – Petrom în lupta cu inundaţiile, România prinde Rădăcini, Fondul Social de Gaze.

În România, Petrom deţine dreptul de concesiune pentru 17 blocuri de explorare, dezvoltare şi producţie onshore şi offshore, acoperind o suprafaţă totală de 59,100 km2. Aceste activităţi sunt menite să asigure viitorul companiei.

Petrom deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.

Principalii concurenţi ai Petrom S.A. sunt: Agip, OMV, Lukoil, MOL, Rompetrol.

În 2010, Petrom va fi liderul industriei de petrol şi gaze din Sud-estul Europei. Printr-o dezvoltare susţinută şi profitabilă în toate domeniile de activitate va produce 210.000 bep/zi cu o rată de înlocuire a rezervelor de 70% în Explorare şi Producţie, atinge o cotă de piaţă de 30% printr-o utilizare a rafinăriilor, de 95% în Rafinare şi Marketing, atinge o cotă de piaţă mai mare de 35% în activitatea de Gaze naturale. Unul din principalele obiective pentru 2010 este finalizarea proiectului construcţiei centralei electrice de la Brazi, prin care se urmăreşte pregătirea intrării pe piaţa energiei în 2011 .

Analiza financiară realizată urmăreşte să evidenţieze, pe de o parte, modalităţile de realizare a echilibrului financiar pe termen lung şi pe termen scurt (obiectiv al analizei pe bază de bilanţ) şi, pe de altă parte, treptele de acumulare bănească, de rentabilitate ale activităţii întreprinderii (obiectiv al analizei pe baza contului de profit şi pierderi). Indicatorii financiari de lichiditate, solvabilitate si rentabilitate calculaţi pentru PETROM S.A. în anii 2006, 2007, 2008 se situează în intervalul optim pentru fiecare tip de indicator, ceea ce sugerează un management eficient al companiei.

Istoricul firmei

1997 Se înfiinţează Societatea Naţională a Petrolului PETROM S.A.

1998 Intră prin fuziune, în componenţa S.N.P., o nouă sucursală, INCERP Ploiesti.

S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare.

A fost semnată asocierea dintre PETROM şi ELF AQUITAINE, precum şi contractul de concesionare referitor la explorarea şi exploatarea în comun a Blocului Neptun din Marea Neagră.

Au fost elaborate şi aprobate standardele de firmă, concomitent cu lansarea pe piaţă a : benzinei Super Plus etilată, benzinei Super Plus fără Plumb şi primului ulei de motor 20W40, din gama de produse RO3.

A fost obţinută Licenţa de explorare şi exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan.

Platforma Orizont a realizat lucrări de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh.

Au fost înfiinţate filiala PETROM Ungaria KFT şi reprezentanţele Petrom din Azerbaidjan şi Republica Moldova.

1999 A fost anunţată public descoperirea celui mai mare zăcământ petrolier românesc din ultimii 25 de ani, pus în evidenţă în Platoul continental al Mării Negre prin sonda Pescăruş 60.

A fost achiziţionat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o nouă sucursală a PETROM.

A fost realizată prima etapă a restructurării organizatorice prin disponibilizarea unui număr de 13.000 persoane din sectorul de up-stream, demarându-se totodată prima etapă a privatizării companiei printr-o acţiune de majorare de capital.

S-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA în vederea modernizării sucursalelor Arpechim şi Petrobrazi.

S-a deschis primul Complex comercial din Ungaria, complex care include benzinărie, motel, restaurant, spălătorii auto, magazin de produse complementare, parcări.

PETROM devine titularul zăcămintelor Tasbulat, Turkmenoy şi Aktas din Kazahstan, demarând operaţiunile de amenajări sociale în vederea explorării şi extracţiei.

A fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrări de explorare, dezvoltare şi producţie în Blocul off shore BB - OS5, în India. Au fost înfiinţate societatea mixtă Arab Petro BASE Ltd. între PETROM şi BASE Group Intl. (SUA)

2000 A fost inaugurat, în cadrul sucursalei PETROM Videle, unul dintre cele mai moderne spitale din România.

În Ungaria se continuă dezvoltarea reţelei de distribuţie produse petroliere aparţinând PETROM prin construirea unor noi benzinării în Nagylak, Szeged, Budapesta şi Hegyshalom.

S-au demarat negocierile pentru înfiinţarea unei alianţe strategice între PETROM, KAZAHOIL şi KAZTRANSOIL pentru realizarea unui coridor de transport ţiţei din Kazahstan către Europa Centrală şi de Est.

A început dezvoltarea unei reţele de distribuţie produse petroliere PETROM în Republica Moldova, prin achiziţionarea a patru benzinării.

S-au finalizat sondele 62 şi 62 bis Pescăruş şi s-a început forajul la sonda 63 Pescăruş.

În domeniul colectării şi separării ţiţeiului şi gazelor din parcuri, s-au continuat lucrările de construire şi modernizare la 30 de parcuri (alături de 15 care funcţionau deja), o parte din ele cu finalizare în primul sem. al anului 2001;

S-au construit un număr de 9 parcuri de separatoare noi, ecologice şi s-au modernizat alte 28.

A fost dată în funcţiune LINIA ALBASTRĂ, serviciu telefonic pentru publicul larg, cu funcţionare non stop.

Au fost modernizate 40 staţii de distribuţie şi s-au realizat 3 staţii noi.

Kazakhstan: s-au demarat negocierile pentru achiziţionarea unui pachet de 95% din părţile sociale ale firmei kazakhstaneze Oztyurk-Munai Ltd.;

Iran: un reprezentant permanent la Teheran prospectează piaţa locală cu scopul găsirii unor oportunităţi de cooperare cu Iranul, în ideea deschiderii unei reprezentanţe Petrom în această ţară.

Ungaria: a fost construită staţia de distribuţie şi spălătoria auto de la Nagylak; Petrom Ungaria a realizat lucrări de reparaţii, realizare infrastructură cale ferată industrială şi punere în funcţiune a depozitului de produse petroliere de la Telekgerendas;

Moldova: s-a deschis prima staţie de distribuţie produse petroliere la Chişinău şi s-au finalizat lucrările la Complexul Ceucari, care a intrat în exploatare în martie 2001;

În dec. s-a semnat acordul de transfer între ELF Petroleum România BV, filială deţinută 100% de ELF Aquitaine, şi CONOCO U.K. Limited;

Lansarea uleiului de motor RO3 20W40 Super 3 multigrade.

Preview document

Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 1
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 2
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 3
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 4
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 5
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 6
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 7
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 8
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 9
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 10
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 11
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 12
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 13
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 14
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 15
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 16
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 17
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 18
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 19
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 20
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 21
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 22
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 23
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 24
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 25
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 26
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 27
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 28
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 29
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 30
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 31
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 32
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 33
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 34
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 35
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 36
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 37
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 38
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 39
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 40
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 41
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 42
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 43
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 44
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 45
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 46
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 47
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 48
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 49
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 50
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 51
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 52
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 53
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 54
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 55
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 56
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 57
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 58
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 59
Plan de Afaceri Petrom SA - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri Petrom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Leadership și responsabilitate socială

Introducere Obiectivele urmărite prin realizarea acestei lucrări sunt indicarea importanței leadership-ului și implementarea campaniilor de...

Plan de Marketing Petrom

CAPITOLUL I : SUMAR MANAGERIAL Motivatia proiectului o reprezinta influentarea comportamentului consumatorilor in vederea cresterii...

Plan de Afaceri OMV Petrom

I.DESCRIEREA COMPANIEI 1.INFORMAȚII GENERALE Cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing, Gaze naturale si Energie,...

Cercetări de marketing - aplicație la SC Petrom SA București - membru OMV Group

1.PREZENTAREA S.C. PETROM S.A. 1.1.SUMARUL CONDUCERII In prezent, compania are strategii clare de dezvoltare vizand extinderea activitatilor la...

Analiza performanțelor economico-financiare la OMV Petrom SA

Cap. 1 Raportul OMV PETROM S.A. Rezultatele se înscriu în estimãrile companiei, în pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil, al...

Plan de Afaceri - Petrom

Cap. 1 Scurta prezentare a firmei Denumire firma : Petrom Petrom este cea mai importanta companie de petrol si gaze din Europa de Sud-Est. Un...

Analiza economico-financiară a Petrom

CAP. I. Prezentarea companiei şi guvernanţa corporativă Cap. 1.1. Prezentarea companiei Petrom este cea mai importantă companie românească de...

Ai nevoie de altceva?