Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 12125
Mărime: 1.98MB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Zaharia
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIALIZAREA: ADMINISTRAREA AFACERILOR, Anul III

Extras din proiect

PJGD Bacău reprezintă principalul instrument de planificare strategica a gestiunii deseurilor la nivel judetean. Scopul acestuia este de a crea o baza solida de dezbatere si selectare a acelor optiuni care permit realizarea unui sistem integrat de management durabil al deseurilor municipale. Planul identifica punctele sensibile ale actualului sistem de gestiune a deseurilor si propune caile eficiente de îmbunatatire

a acestuia prin masuri care sa permita atingerea obiectivelor si tintelor asumate si conformarea practicilor cu cerintele legislatiei de protectia mediului.

Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor reprezinta o cerinta legala nationala si comunitara si a fost elaborat în baza principiilor si obiectivelor formulate în Planul National de Gestionare a Deseurilor si Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor.

Elementul central al planului este reprezentat de necesitatea colectarii selective a deseurilor. Acesta reprezinta în egala masura o provocare pentru autoritati dar si pentru cetateni. Este un “examen de civilizatie” pe care trebuie sa-l pregatim riguros si pe care sa-l trecem cu succes.

Elaborat in baza prevederilor legislative europene si nationale, Planul de gestionare a deseurilor transpune la nivel regional obiectivele Strategiei nationale de gestionare a deseurilor.Scopul acestui document este sa promoveze cooperarea intre autoritatile locale si judetene pentru a crea si dezvolta un sistem integrat de management al deseurilor care sa inlocuiasca actualul sistem, ineficient atat din punct de vedere economic, cat si al protectiei mediului. Se urmareste ca in acest mod, sa fie identificate o serie de solutii durabile, adaptate particularitatilor regiunii, care sa asigure indeplinirea tintelor nationale si obligatiilor pe care Romania si le-a asumat prin Capitolului 22 Mediu.

Planul doreste sa ofere cadrul general pentru dezvoltarea viitoare a proiectelor si programelor in domeniu si reprezinta un instrument pe baza caruia se poate obtine asistenta financiara si suport din partea Uniunii Europene.In paralel cu elaborarea acestui plan au fost parcurse etapele procedurii de Evaluare Strategica de Mediu (SEA), ce a oferit publiculului posibilitatea de a-si exprima opinia asupra optiunilor adoptate.

INTRODUCERE

Planificarea reprezinta un proces strategic, iar planurile de gestionare a deseurilor au un rol cheie în dezvoltarea unei gestionari durabile a deseurilor. Principalul lor scop este acela de a prezenta fluxurile de deseuri si optiunile de gestionare a acestora. Planurile de gestionare a deseurilor constituie instrumente importante care contribuie la implementarea politicilor si atingerea tintelor stabilite în domeniul gestionarii deseurilor, la stabilirea capacitatilor necesare pentru gestionarea deseurilor, la controlul masurilor tehnologice si la stabilirea cerintelor economice si de investitie.

Baza legala a PJGD

Directiva cadru privind deseurile (Directiva 2006/12/EC) prevede ca obligatie pentru statele membre elaborarea unuia sau mai multor planuri de gestionare a deseurilor, în concordanta cu prevederile directivelor relevante.

Realizarea Planurilor Judetene de Gestionare a Deseurilor reprezinta o obligatie legislativa nationala, exprimata de OUG nr. 78/2000, aprobata cu modificari si completata prin Legea nr. 426/2001, modificata si completata prin OUG nr. 61/2006 aprobata cu modificari si compleata prin Legea nr. 27/2007, privind regimul deseurilor. Se prevede ca Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor sa fie elaborat de catre consiliul judetean în colaborarea cu agentia judeteana pentru protectia mediului, sub coordonarea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, în baza principiilor si obiectivelor din Planul National de Gestionare a Deseurilor.

PJGD Bacau a fost elaborat în baza principiilor si obiectivelor urmatoarelor documente:

• Planul National de Gestionare a Deseurilor si Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, aprobate prin HG nr. 1470/2004;

• Planul Regional de Gestionare a Deseurilor Regiunea 1 Nord-Est, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor si al ministrului integrarii europene nr. 1364/1499/2006 de aprobare a planurilor regionale de gestionare a deseurilor;

• Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeana;

• Strategia tematica europeana privind prevenirea si reciclarea deseurilor; EPC Consultanta de mediu

Scopul si limitele Planului Judetean de Gestionare a Deseurilor

Scopul Planului Judetean de Gestionare a Deseurilor este de a stabili cadrul pentru crearea unui sistem durabil de gestionare a deseurilor, care sa asigure îndeplinirea obiectivelor si tintelor în conformitate cu obiectivele si tintele Planului National de Gestionare a Deseurilor, ale Planului Regional de Gestionare a Deseurilor si ale legislatiei nationale si europene în domeniu.

Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor – Judetul Bacau abordeaza toate aspectele legate de gestionarea deseurilor municipale la nivel judetean si va servi ca baza pentru politica în acest domeniu, pentru stabilirea necesarului de investitii si pentru elaborarea proiectelor în vederea obtinerii finantarilor necesare.

De ce un plan regional de gestionare a deseurilor?

Planurile de gestionare a deseurilor au un rol cheie in dezvoltarea unei gestionari durabile a deseurilor. Principalul lor scop este acela de a prezenta fluxurile de deseuri si optiunile de gestionare a acestora. Mai in detaliu, planurile de gestionare a deseurilor prezinta cadrul de planificare pentru urmatoarele aspecte:

-Conformarea cu politica UE privind gestioanarea deseurilor si atingerea tintelor propuse - planurile de gestionare a deseurilor constituie instrumente importante care contribuie la implementarea politicilor si la atingerea tintelor stabilite in domeniul gestionarii deseurilor.

-Stabilirea capacitatilor necesare si caracteristice pentru gestionarea deseurilor - planurile de gestionare a deseurilor prezinta fluxurile si cantitatile de deseuri care trebuie colectate, reciclate, tratate si/sau eliminate. Mai mult, acestea contribuie la asigurarea de capacitati si optiuni de colectare, reciclare, tratare si/sau eliminare a deseurilor functie de deseurile care trebuie gestionate.

-Controlul masurilor tehnologice - prezentarea fluxurilor de deseuri asigura identificarea zonelor in care sunt necesare masuri tehnologice pentru eliminarea sau minimizarea anumitor tipuri de deseuri

-Prezentarea cerintelor economice si de investitie - planurile de gestionare a deseurilor constituie un punct de plecare pentru stabilirea cerintelor financiare pentru operarea schemelor de colectare, reciclare, tratare si eliminare a deseurilor. Pe aceasta baza, pot fi determinate necesitatile pentru investitiile in instalatii de reciclare, tratare si eliminare a deseurilor

Complexitatea in continua crestere a problemelor si standardelor in domeniul gestionarii deseurilor conduc la cresterea cerintelor privind instalatiile de reciclare, tratare si/sau eliminare. In multe cazuri, aceasta presupune facilitati mai mari si mai complexe de reciclare, tratare si/sau eliminare a deseurilor, ceea ce implica cooperarea mai multor unitati regionale privind stabilirea si operarea acestor facilitati.

I. Prezentarea cadrului legislative

Cerintele la nivelul Uniunii Europene privind deseurile

Politica de mediu cuprinde ansamblul orientărilor, principiilor şi reglementărilor statului cu caracter administrativ – juridic, fiscal şi financiar, menite să asigure dezvoltarea economico-socială în strânsă dependenţă de cerinţele dezvoltării ecologice, ale echilibrului ecologic. Ideea de bază a politicii de mediu este aceea de a asigura reconcilierea omului cu natura prin restituirea către aceasta a bogăţiei împrumutate de la ea.

Politica de mediu a Uniunii Europene a apărut ca un domeniu aparte al preocupării comunitare în anul 1972, fiind impulsionată de o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător.

Politica de mediu a Uniunii Europene este susţinută de un număr de actori instituţionali implicaţi în pregătirea, definirea şi implementarea sa, şi care se află în permanentă consultare cu guvernele statelor membre, cu diverse organizaţii industriale, organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de reflexie. Acestea contribuie la realizarea obiectivelor politicii de mediu atât la nivel legislativ, cât şi la nivel de implementare cu ajutorul atribuţiilor pe care le deţin.

Preview document

Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 1
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 2
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 3
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 4
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 5
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 6
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 7
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 8
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 9
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 10
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 11
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 12
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 13
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 14
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 15
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 16
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 17
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 18
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 19
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 20
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 21
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 22
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 23
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 24
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 25
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 26
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 27
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 28
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 29
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 30
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 31
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 32
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 33
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 34
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 35
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 36
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 37
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 38
Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor Județul Bacău - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Plan Judetean de Gestionare a Deseurilor Judetul Bacau.doc
  • Plan Judetean de Gestionare a Deseurilor Judetul Bacau.ppt

Alții au mai descărcat și

Studii Privind Managementul Gestionării Deșeurilor

Capitolul I. Introducere 1.1 Scopul lucrării de disertație Pentru dezvoltarea durabilă, pe termen lung, a oricărei comunităţi, este esenţial să...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Promovarea activității de inovare în colectarea deșeurilor pe Valea Cașinului

INTRODUCERE Inovarea managerială nu poate fi altceva decât,creativitatea specifică domeniului managementului, adică a conducerii întreprinderilor,...

Plan județean pentru gestionarea deșeurilor - Județul Neamț

INTRODUCERE La solicitarea Ministerului Apelor si Protecţiei Mediului, Inspectoratul de Protectie a Mediului (IPM) Piatra Neamt a elaborat Planul...

Monitorizarea Deșeurilor din Județul Bacău

Capitolul 1 Introducere 1.1. Deşeuri. Noţiuni generale: Definiţie. Clasificarea deşeurilor Orice termen folosit în teoria ştiinţifică, ori în...

Planul de amenajare a teritoriului județean Bacău

Judeţul Bacău 1.Cadru natural 1.1.Aşezare Judeţul Bacău este situat în partea central-estică a României, în partea central-vestică a Moldovei...

Deșeuri

1. Grupuri implicate în rezolvarea problemei: - Consiliul Judetean Bacau  asigura consultanta în vederea întocmirii propriilor programe locale de...

Ai nevoie de altceva?