Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 11347
Mărime: 70.47KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Tudor
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Moldovan Andrei

Cuprins

  1. CAPITOLUL I – INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL II – STAREA INIŢIALĂ A JUDEŢULUI CLUJ
  3. CAPITOLUL III– PROBLEME/ASPECTE DE MEDIU PRIORITARE IN JUDEŢUL CLUJ
  4. CAPITOLUL IV – ACTIUNI STRATEGICE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI IN JUDETUL CLUJ
  5. CAPITOLUL V – MONITORIZAREA ŞI EVALUAREA REZULTATELOR ANEXE

Extras din proiect

PREAMBUL

Scopul elaborării unui Plan Local de Acţiune pentru Mediu este de a dezvolta un set de acţiuni concrete necesare îmbunătăţirii calităţii mediului, utilizând atât resursele locale disponibile cât şi alte resurse necesare implementării acestuia.

Fiecare acţiune propusă pentru a fi finanţată de către programele naţionale sau internaţionale trebuie, nu doar să facă parte dintr-un plan, dar totodată trebuie să aibă la bază un larg consens al publicului din zona căreia i se adresează.

Această strategie de abordare planificată a problemelor de mediu a fost stabilită în cadrul Conferinţei Ministeriale „Un mediu pentru Europa” desfăşurată în 1993 la Lucerna, Elveţia şi a fost concretizată prin convenţia cunoscută sub numele „Programul de Acţiune pentru Mediu pentru Europa Centrală şi de Est” – document cadru care constituie “o bază pentru acţiunea guvernelor şi administraţiilor locale, a Comisiei Comunităţilor Europene şi a organizaţiilor internaţionale, instituţiilor financiare şi a investitorilor privaţi în regiune”.

Obiectivele principale ale unui Plan Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) sunt ca acesta să fie realizat în concordanţă cu situaţia actuală, să existe capacitatea de implementare a acţiunilor identificate iar rezultatele să fie măsurabile.

Pentru a îndeplini aceste cerinţe, PLAM trebuie:

a) să implice comunităţile locale pentru a fi siguri că problemele abordate în plan sunt importante pentru acestea;

b) să cuprindă obiective bine definite cu indicatori măsurabili, care să permită comunităţii locale să evalueze reuşita programului;

c) să cuprindă activităţi pentru care sunt alocate resurse corespunzătoare sau activităţi noi pentru care pot fi alocate fonduri suplimentare.

CAPITOLUL I – INTRODUCERE

1.1. CE REPREZINTĂ UN PLAN LOCAL DE ACŢIUNE PENTRU MEDIU ŞI CARE ESTE ROLUL ACESTUIA ÎN JUDEŢUL CLUJ

Planurile Locale de Acţiune pentru Protecţia Mediului (PLAM-uri) sunt din ce în ce mai mult utilizate ca instrumente în sprijinul armonizării cerinţelor de mediu locale cu standardele existente în Uniunea Europeană.

Ţinând cont de resursele limitate disponibile pentru soluţionarea tuturor problemelor de mediu, comunităţile trebuie să-şi definească priorităţile şi să-şi planifice implementarea acestora în mod eficient pentru următorii ani, procesele de planificare strategică reprezentând singurul mod prin care se poate dezvolta un sistem de colaborare şi sprijin efectiv între comunitate, autorităţi locale şi structurile de finanţare.

Planurile Locale de Acţiune pentru Mediu vizează în general diminuarea poluării, utilizarea eficientă a resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile, dezvoltarea educaţiei ecologice şi promovarea activităţilor social-economice cu impact minim asupra mediului natural. PLAM-urile accentuează de asemenea importanţa respectării cerinţelor economice prezente, ţinând cont de necesitatea respectării principiilor de coabitare cu mediul natural.

In baza principiilor care vizează dreptul publicului de a avea acces la informaţia de mediu (conform prevederilor Convenţiei de la Aarchus), autorităţile locale trebuie să realizeze o participare publică eficientă în procesul de luare a deciziilor de mediu.

PLAM-urile implică participarea unui spectru larg de actori pentru îndrumarea procesului de planificare în domeniul mediului. Practic, PLAM-ul oferă un cadru de întâlnire a diverselor grupuri de indivizi având idei, interese, valori şi perspective diferite. Aceste persoane lucrează împreună pe o durată bine definită pentru a obţine consensul asupra priorităţilor şi acţiunilor prin care se pot soluţiona problemele de mediu. Aceste priorităţi şi acţiuni sunt incluse într-un Plan de Acţiune pentru Mediu care se constituie într-un program al investiţiilor viitoare din respectiva comunitate, recomandările fiind încorporate în deciziile şi strategiile administraţiei publice locale, agenţilor economici, instituţiilor de învăţământ şi ale altor autorităţi cu atribuţii în domeniul mediului.

Obiectivele PLAM-ului trebuie să fie realiste, să poată fi atinse într-o anumită perioadă de timp definită şi cu un buget asigurat sau estimat în funcţie de sursele de finanţare existente. În general planul trebuie concentrat pe priorităţi pe termen scurt şi mediu, fără a compromite o viziune a comunităţii asupra obiectivelor pe termen lung.

PLAM oferă publicului un mod democratic de a-şi modela propriul viitor, selectând priorităţi şi proiectând ţeluri, implementând proiectele prioritare. Obiectivele de mediu trebuie să ţină cont de performanţele economice locale şi direcţiile de dezvoltare ale judeţului Cluj.

Planul Local de Acţiune pentru Mediu în Judeţul Cluj îşi propune să atingă următoarele obiective generale:

a) să identifice, să evalueze şi să stabilească problemele şi aspectele de mediu în judeţul Cluj;

b) să stabilească priorităţile de acţiune în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de mediu;

c) să promoveze conştientizarea publică cu privire la drepturile şi obligaţiile comunităţii faţă de mediul natural;

d) să întărească capacitatea autorităţii locale, agenţilor economici şi a comunităţii locale pentru a elabora şi implementa programe de protecţie şi conservare a mediului natural;

e) să promoveze parteneriatul între actorii implicaţi în procesul decizional de mediu;

f) să respecte cerinţele legislative naţionale în domeniul mediului;

g) să fie în concordanţă cu toate strategiile şi planurile locale de acţiune în implementare la nivelul Judeţului Cluj;

h) să fie în concordanţă cu viziunea comunităţii de dezvoltare durabilă a Judeţului Cluj;

i) să constituie un suport real şi obiectiv în elaborarea Planului Regional şi a Planului Naţional de Acţiune pentru Mediu.

Planul Local de Acţiune pentru Judeţul Cluj îşi propune să utilizeze resursele existente la nivel judeţean sau regional în perspectiva accesării oportunităţilor sociale şi economice generate de dezvoltarea durabilă a judeţului Cluj.

1.2. STRUCTURA ŞI METODOLOGIA UTILIZATĂ PENTRU ELABORAREA PLANULUI LOCAL DE ACŢIUNE ÎN JUDEŢUL CLUJ

Planul Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Cluj s-a realizat conform metodologiei din „Manualul pentru elaborarea şi implementarea Planului Local de Acţiune pentru Mediu”, elaborat cu asistenţă tehnică din partea consultantului internaţional EPTISA Proyectos Internacionales S.A., Madrid, Spania.

1.2.1. CONSIDERAŢII GENERALE

Planul Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Cluj este parte componentă a Programului Phare RO0006.14.03 “Asistenţă tehnică pentru întărirea Agenţiilor Locale de Protecţia Mediului şi dezvoltarea Agenţiilor Regionale pentru Protecţia Mediului” şi reprezintă rezultatul activităţii tuturor instituţiilor, administraţiei publice locale, ONG şi comunităţii locale a judeţului Cluj, fiind coordonat de către Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj în colaborare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Cluj.

Necesitatea elaborării PLAM pentru judeţul Cluj, identificată în contextul descentralizării şi creşterii complexităţii responsabilităţilor ce revin autorităţilor locale, a condus la stabilirea foarte clară a obiectivelor şi acţiunilor care trebuie implementate pentru rezolvarea problemelor de mediu, în funcţie de responsabilităţile şi capacitatea administraţiei şi ale instituţiilor locale în ceea ce priveşte coordonarea eficientă a întregului proces.

Procesul de revizuire a PLAM-ului a fost demarat odată cu obţinerea Ordinului Prefectului numărul 483/08.08.2007, respectiv cu întâlnirea Grupului de Lucru care a avut loc în data de 03.09.2007.

Planul Local de Acţiune pentru Mediu în judeţul Cluj este complementar celorlalte activităţi de planificare ale autorităţilor judeţene şi reflectă opinia publicului în ceea ce priveşte problemele prioritare de mediu precum şi acţiunile identificate ca prioritare în domeniul protecţiei mediului.

Conform recomandărilor Uniunii Europene, elaborarea PLAM s-a realizat într-o manieră participativă, principiul fundamental fiind consensul unui grup cu o largă reprezentare bazat pe o cunoaştere aprofundată a aspectelor de mediu existente la nivelul judeţului Cluj.

Procesul de elaborare a Planului Local de Acţiune pentru Mediu în Judeţul Cluj a inclus următoarele activităţi principale:

a) stabilirea structurilor necesare elaborării PLAM precum şi componenţa acestor structuri astfel încât să existe o expertiză şi o reprezentare largă a întregii comunităţi judeţene;

b) planificarea activităţilor necesare elaborării PLAM şi stabilirea atribuţiilor generale şi specifice ale membrilor structurilor formate;

c) colectarea informaţiilor necesare evaluării calităţii mediului şi evaluarea preliminară a limitelor şi potenţialului comunităţii;

d) evaluarea şi ierarhizarea problemelor/aspectelor de mediu utilizând o metodologie bazată pe evaluarea riscului de mediu;

e) identificarea obiectivelor generale şi specifice precum şi a ţintelor necesare rezolvării problemelor/aspectelor de mediu;

f) colectarea informaţiilor necesare identificării acţiunilor, responsabilităţilor şi a costurilor estimate ale implementării acestora;

g) stabilirea strategiilor de rezolvare a problemelor de mediu (scopuri, obiective, indicatori, acţiuni, termene, responsabilităţi);

h) elaborarea matricei logice în identificarea, implementarea şi monitorizarea acţiunilor necesare rezolvării problemelor de mediu;

i) consultarea publică cu privire la conţinutul şi viziunea PLAM;

j) adoptarea PLAM de către toţi factorii implicaţi în evaluare, implementare şi monitorizare.

Preview document

Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 1
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 2
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 3
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 4
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 5
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 6
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 7
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 8
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 9
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 10
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 11
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 12
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 13
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 14
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 15
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 16
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 17
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 18
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 19
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 20
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 21
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 22
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 23
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 24
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 25
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 26
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 27
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 28
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 29
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 30
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 31
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 32
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 33
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 34
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 35
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 36
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 37
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 38
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 39
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 40
Planul local de acțiune pentru protecția mediului Cluj - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Planul Local de Actiune pentru Protectia Mediului Cluj.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Clădire administrativă

MEMORIU TEHNIC JUSTIFICATIV BAZA DE PROIECTARE: Aceasta documentatie constituie proiectul de diploma al studentului si se întocmeste pe baza...

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Studiu de Oportunitate Privind Dezvoltarea Turistică și Agroturistică a Județului Cluj din Punct de Vedere Geografic

JUDEŢUL CLUJ INTRODUCERE SCURT ISTORIC Teritoriul actualului Cluj a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri.Astfel, cea mai veche aşezare...

Strategie de Dezvoltare a Comunei Mihai Viteazul

Strategia de Dezvoltare a Comunei Mihai Viteazu 8 I. INTRODUCERE I.1. Procesul de Dezvoltare Regională Acest proces de dezvoltare regională...

Protecția mediului - Primăria Baia Mare

I. MUNICIPIUL BAIA MARE Municipiul Baia Mare este situat în partea vestica a judetului Maramures, în depresiunea cu acelasi nume, pe cursul...

Organizarea turistică a teritoriului - Cheile Turzii

Partea I - Analiza situaţiei existente în zona Cheilor Turzii. Probleme şi disfuncţionalităţi Capitolul 1. Analiza cadrului natural Munţii...

Stadiu Cunoașterii în Domeniul Agroturismului și a Marketingului

Introducere Satul românesc, ospitalitatea oamenilor, specificul românesc(arhitectură, bucătărie tradiţională, port popular, muzică, artizanat,...

Aspecte Strategice privind Dezvoltarea Serviciilor de Turism în Județul Cluj

Introducere Pentru realizarea acestei lucrări am ales ca subiect de dezbatere aspectele strategice privind dezvoltarea serviciilor de turism în...

Ai nevoie de altceva?