Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7909
Mărime: 56.86KB (arhivat)
Publicat de: Mioara Radu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Alina Profiroiu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOŞTINŢE ŞI MANAGEMENT INTREPRENORIAL

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL 1. ISTORICUL POLITICII CONCURENȚEI
  3. 1.1. Definirea concurenței
  4. 1.2. Rolul şi beneficiile politicii concurenței
  5. 1.3. Motivaţiile generale şi specifice ale politicii concurenței
  6. CAPITOLUL 2. OBIECTIVELE ŞI PRINCIPIILE POLITICII CONCURENȚEI
  7. 2.1. Obiectivele politicii concurenței
  8. 2.2. Principiile politicii concurenței
  9. CAPITOLUL 3. COMPONENTELE POLITICII CONCURENȚEI
  10. 3.1. Ajutoarele publice
  11. 3.2. Practicile anticoncurenţiale
  12. CAPITOLUL 4. INSTITUŢIILE UE ŞI POLITICA ÎN DOMENIUL CONCURENȚEI
  13. CAPITOLUL 5. TENDINŢELE POLITICII EUROPENE ÎN DOMENIUL CONCURENȚEI
  14. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Politica Uniunii Europene în domeniul concurenței este una de căpătâi deoarece ea reglementează piaţa liberă, iar tratatele comunitare subliniază acest lucru specificând faptul că politica în domeniul concurenței nu reprezintă un scop în sine, ci o condiţie necesară realizării pieţei interne.

În ultimii 20 de ani tot mai multe state ale lumii au optat unilateral sau au convenit la nivel regional sau multilateral să adopte noi arhitecturi reglementare şi instituţionale în domeniul concurenței, ceea ce poate fi interpretat ca o dovadă a recunoaşterii indiscutabile a rolului pe care îl poate juca manifestarea concurenței libere în creşterea nivelului bunăstării totale şi mai apoi admiterea importanţei elaborării şi aplicării unei legislaţii în domeniu prin care să se asigure nedistorsionarea acestui proces. Chiar dacă experienţa dobândită de fiecare stat în parte este diferită, intensificarea schimburilor comerciale şi a fluxurilor investiţionale a relevat în timp riscurile şi dezavantajele divergenţei în ce priveşte aplicarea unei legislaţii în domeniul concurenței ceea ce a determinat conştientizarea importanţei accelerării procesului de convergenţă pe plan internaţional.

Un prim pas important în direcţia unui anumit nivel de convergenţă a politicilor de concurenţă pe plan internaţional a fost făcut imediat după Al Doilea Război Mondial când modelul american de politică în domeniul concurenței a devenit referenţial în mare parte în majoritatea ţărilor care intrau în sfera de influenţă a Statelor Unite. Procesul de adoptare a unor legislaţii în domeniul concurenței a căpătat cu timpul o dimensiune regională şi a consacrat anumiţi centri gravitaţionali reprezentaţi de cele mai reuşite legislaţii în materie, ceea ce a contribuit semnificativ la creşterea coeficientului de convergenţă regională în materie de legislaţie în domeniul concurenței.

Aceste evoluţii în plan reglementar şi instituţional au consacrat un proces care părea să răspundă mai adecvat specificului economic, politic, social şi cultural al fiecăruia dintre statele care înţelegeau utilitatea unui cadru favorabil pentru manifestarea celui mai bun posibil comportament compatibil cu exigenţele pieţei funcţionale. Atitudinea acestor state faţă de ideea implementării unei astfel de politici depinde în mare măsură de arhitecturile referenţiale pe care acestea le găsesc în proximitatea lor geografică şi culturală.

Peste 40 de ani, decidenţii de politici publice, actorii mediului de afaceri, organizaţiile regionale şi internaţionale, fie că sunt interguvernamentale sau nonguvernamentale, au încercat să identifice punctul de echilibru dintre manifestarea neîngrădită a liberei iniţiative şi intervenţionismul statal nedistorsionant.

Anii ’90 au marcat debutul unei perioade definite prin mai mult activism în ceea ce priveşte adoptarea de reglementări în domeniul concurenței în special în cazul statelor în curs de dezvoltare pe fondul schimbărilor substanţiale care au avut loc la nivelul mediului politic şi economic atât global cât şi naţional. În pofida progreselor semnificative înregistrate de ţările în curs de dezvoltare în procesul de adoptare a legislaţiilor şi de implementare a politicilor în materie de concurenţă, analiza asupra stărilor de fapt din domeniu relevă că există încă un decalaj în planul cunoaşterii în ţările în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte impactul specific al politicii în domeniul concurenței asupra dezvoltării. În cazul acestor state continuă să se menţină o serie de probleme de natură structural legate de implementarea unei politici în domeniul concurenței.

Aceste distorsiuni au în vedere dificultatea şi costurile aplicării unei astfel de politici, preocuparea în ceea ce priveşte măsura în care această politică ar putea conduce la diminuarea competitivităţii companiilor autohtone care deţin poziţii pe alocuri dominante şi care nu vor mai fi în măsură să facă faţă presiunillor concurenţiale de pe pieţele interne şi internaţionale, inhibarea spiritului antreprenorial în absenţa unei culture a concurenței. Ţările în curs de dezvoltare vor trebui să identifice şi să gestioneze proactiv provocările sistemice, dar şi pe cele specifice lor, manifeste în procesul de adoptare şi implementare a politicilor în domeniul concurenței.

Amploarea fenomenului lansat după 1990 în ceea ce priveşte adoptarea de legislaţii în domeniul concurenței de către tot mai multe state dezvoltate şi în curs de dezvoltare au determinat concentrarea unei părţi din analiză către factorii care au impulsionat acest proces. Studiul întreprins a relevat faptul că asistăm, în ultimii douăzeci de ani, la dezvoltarea unei impozante literaturi de specialitate în ceea ce priveşte dimensiunea naţională şi internaţională a politicii în domeniul concurenței.

În timp ce unii specialişti sunt relativ sceptici în ceea ce priveşte unisonul la care pare că au ajuns decidenţii politici din tot mai multe state în ceea ce priveşte importanţa aplicării unei politici în domeniul concurenței, alţii privesc cu entuziasm acest proces şi îl consideră o confirmare a conştientizării pe plan internaţional a rolului concurenței într-o economie globalizată. Premisă de la care s-a pornit în analiza acestui fenomen a fost că, prin identificarea factorilor de natură internă şi externă care au impulsionat acest proces, se pot identifica explicaţiile generalizării la nivel internaţional a necesităţii aplicării unor politici în domeniul concurenței.

Pentru multe ţări în curs de dezvoltare însă, legislaţia în materie de concurenţă pare a fi, în continuare, o inovaţie de dată relativ recentă aflată în continuă schimbare. Această creştere a interesului în ce priveşte un nou climat în materie de concurenţă în cancelariile decidenţilor, dar şi în birourile lumii afacerilor din ţările în curs de dezvoltare şi cele în tranziţie, reflectă schimbările substanţiale care au avut loc în mediul politic şi economic, în cursul ultimelor două decenii, multe ţări în curs de dezvoltare instituind ambiţioase programe de reforme la nivel micro şi macroeconomic, care implică o mai mare încredere în pieţe şi mai puţin accent pe intervenţia statului.

CAPITOLUL I. ISTORICUL POLITICII CONCURENȚEI

1.1. Definirea concurenței

Definind-o ca o confruntare specifică dintre agenţii economici vânzători, respectiv ofertanţi pentrua atrage de partea lor clientela, concurenţa a cunoscut în ultimele decenii forme extrem de sofisticate.

O economie de piaţă este de neconceput fără concurenţă, care este o însuşire a economiei de piaţă, a pieţei în general, manifestându-se plenar în stadiul matur al capitalismului.

Concurenţa este considerată calea de satisfacere a intereselor tuturor participanţilor la viaţa economică, deoarece concurenţa este prezentată ca o confruntare deschisă, în care vânzătorii şi cumpărătorii urmăresc să-şi amelioreze piaţa.

Concurenţa este o competiţie, o întrecere (din limba franceză), o luptă între agenţii economici, din care ies învongători cei mai buni.

Bibliografie

Marius Profiroiu, Alina Profiroiu, Irina Popescu - Instituţii şi Politici Europene, Ed Economică, 2008

Bârsan M. – Integrarea economică europeană.Introducere în teorie şi practică, Editura Carpatică, Cluj-Napoca, 1995

Voiculescu D.- Competiţie şi competitivitate, Editura Economică Bucureşti,2001

Ileana Pascal, Ştefan Deaconu, Codru Vrabie, Niculae Fabian - Politica în domeniul concurenței, Centrul pentru resurse juridice, Bucureşti, 2002

Paralelism şi convergenţă în politicile contemporane în domeniul concurenței, Institutul European din România nr.19, noiembrie 2006

Robert, Jones - The Politics and Economics of the European Union, Second edition, Eduard Elgar Publishing Limited, 2001, pag. 315.

Petre Prisecaru (coordonator), Politici comune ale Uniunii Europene, Editura Economică, Bucureşti, 2004

Broşura Politică în domeniul concurenței, Bucureşti, 2002, Experţi: Ileana Pascal, Ştefan Deaconu, Codru Vrabie, Niculae Fabian, Supervizare: Aurel Ciobanu-Dordea, Elena Simina Tanasescu

Jozsef Nandor Nemenyi, Daniel Diaconescu - O temă şi un deziderat de permanentă actualitate: ajutoare de stat mai puţine şi mai eficiente, Revista Profil Concurenţa- nr.3, septembrie 2006

Commission Europennee – Construire notre avenit comun. Defis politique et moyens budgetaries de l’Union elargie (2007-2013), Bruxelles 20041.Paralelism şi convergenţă în politicile contemporane în domeniul concurenței, Institutul European din România nr.19, noiembrie 2006

Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, aprobat prin Legea nr.157/24.05.2005

Rapoartele de monitorizare a României, Comisia Europeană, 2004,2005,2006

www.consiliulconcurenței.ro, Buletine lunare

www.infoeuropa.ro

www.mie.ro

www.europa.eu

www.facultate.regielive.ro

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:RO:PDF

Preview document

Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 1
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 2
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 3
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 4
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 5
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 6
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 7
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 8
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 9
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 10
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 11
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 12
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 13
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 14
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 15
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 16
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 17
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 18
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 19
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 20
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 21
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 22
Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Politica in Domeniul Concurentei in Uniunea Europeana.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Libera circulație a capitalurilor

I.INTRODUCERE “Va veni o zi când nu vor mai fi în Europa alte câmpuri de luptă decât un mare spaţiu unificat, deschis comerţului şi spiritelor...

Impactul concentrărilor economice asupra mediului concurențial

1.1. Introducere “Atunci când politica concurenţei este efectiv aplicată, consumatorii au cele mai mari beneficii. Într-un timp al schimbărilor,...

Aspecte ale politicii concurențiale în cadrul Uniunii Europene

INTRODUCERE Economia de piață modernă se bazează pe conservarea principiului libertății concurenței între operatorii care au același obiectiv sau...

Politică în domeniul concurenței - România, Bulgaria, Uniunea Europeană

POLITICA IN DOMENIUL CONCURENTEI – ROMANIA, BULGARIA, UNIUNEA EUROPEANA – “Competitia conduce la continua perfectionare si eficientizare a...

Evoluția politicii în domeniul concurenței în România

Capitolul 1.Consideratii generale 1.1. Concurenta-Notiuni teoretice Nu i se poate atribui o definitie concreta termenului de “concurenta”. In...

Comunitățile europene

Comunitatile Europene sunt organizatii economice care, pornind de la necesitatile integrarii economice, au pregatit terenul pentru integrarea...

Politica în Domeniul Concurenței în Uniunea Europeană

INTRODUCERE ÎN LEGISLAŢIA ŞI POLITICA DE CONCURENŢĂ Concurenţa şi protecţia ei Într-o economie de piaţă, consumatorul, într-o mai mare măsură...

Politica concurenței în UE

1. INTRODUCERE Reflectarea asupra procesului integrarii europene presupune o clarificare in prealabil a continutului acestuia.Termenul de...

Ai nevoie de altceva?