Portofoliu - Economia sectorului de sănătate

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 6 fișiere: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8859
Mărime: 116.63KB (arhivat)
Publicat de: Diana I.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conferentiar Univ. Dr. Virjan Daniela
Facultatea de Management
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. INTRODUCERE3
  2. CAPITOLUL I
  3. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND MEDICINA ALTERNATIVĂ ŞI CEA ALOPATĂ4
  4. 1.1Ce reprezintă de fapt medicina alternativă?4
  5. 1.2Ce reprezintă medicina alopată5
  6. 1.3Principiile care stau la baza medicinii alternative, precum şi difernţele dintre aceasta şi cea alopată6
  7. CAPITOLUL II
  8. CAZURI PATOLOGICE ŞI IMPLICAŢIILE TEHNOLOGICE ÎN MEDICINA ALTERNATIVĂ 8
  9. 2.1De ce apelează unii pacienţi la medicina alternativă8
  10. 2.2Care sunt bolile ce pot fi vindecate prin intermediul medicinii tradiţionale8
  11. 2.2.1 Medicina alternativă poate vindeca cancerul? 9
  12. 2.2.2 Problema României din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei 9
  13. 2.2.3 La ce modalităţi recurge populaţia pentru a fii sănătoasă 9
  14. 2.3 Implicaţiile tehnologiei în medicina alternativă 10
  15. CONCLUZII11
  16. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE12

Extras din proiect

„Cine nu are azi timp pentru sănătate, va avea mâine pentru boală.” (proverb popular)

Trăind într-o societate tot mai axată către performanță, unde speranța de viață se află în continua creștere și populația devine din ce în ce mai în vârstă, se pune problema sănătății sub tot mai multe aspecte. Așadar, cu toții ne dorim o calitate a vieții cât mai bună. Tocmai din acest motiv am ales abordarea acestei teme.

Așa cum spune și Paracelus, boala și sănătatea corpului uman se bazează pe armonia totală dintre om (microcosmos) și natură (macrocosmos), iar ca rezultat al aceste idei, universul macrocosmic este considerat a fii prezent în orice microcosmos al unui individ. În zilele noastre însă, medicina convențională este foarte departe de filozofia lui Paracelsus, personalul medical concentrându-se cu precădere pe identificarea unui diagnostic și aplicarea unui tratament specializat pe o anumită boală, uitând în totalitate să privească entitatea umană în individualitatea ei.

Ca sa putem înţelege părerile pe care le vom descrie mai jos, ar fi poate indicat să facem o delimitare între medicina convenţională şi cea alternativă: medicina alternativă se adresează, în general, omului ca întreg (trup, minte şi suflet), pe când cea convenţională, în general, ignoră sufletul.

Scopul acestei lucrări îl constituie, atât satisfacerea unor curiozităţi personale, precum şi înţelegerea informaţiilor specifice acestui domeniu medical, pentru a putea fi capabile pe viitor să facem alegerea cea mai potrivită pentru sănătatea noastră, dar şi faptul că un număr în creştere de instituţii de învăţământ medical superior au început să ofere cursuri de medicină alternativă.

Un prim pas în cadrul metodologiei de cercetare l-a constituit culegerea datelor ce s-a realizat prin analiza şi studierea materialelor de specialitate din domeniul medical, precum cărţi şi reviste ştiinţifice, atât din surse electronice, cât şi fizice, în vederea extragerii şi prelucrării celor mai concludente şi veridice afirmaţii.

Suportul teoretic îl reprezintă noţiunile şi teoria din domeniul studiat, referatul bazându-se pe scrierile unor autori / medici importanţi sau a unor materiale de referinţă precum: Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti.

Valoarea aplicativă constă în posibilitatea utilizării datelor filtrate de noi şi a concluziilor de orice persoană interesată de subiectul analizat.

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE PRIVIND MEDICINA ALTERNATIVĂ ŞI CEA ALOPATĂ

“De-ar şti omul ce-ar păţi Dinainte s-ar păzi!”

(Vechi proverb popular)

1.1 Ce reprezintă de fapt medicina alternativă?

Dacă ar fii să ne amintim de copilăria fiecăruia dintre noi, cred că au fost numeroase cazurile în care am avut diverse incidente precum lovitul, muşcatul de diverse animale, înţepatul, ori alte boli specifice vârstei, dar cu siguranţă au fost mult mai puţine decât există în ziua de astăzi. Fiinţa umană a fost nevoită să se îngrijească cu ce a avut la îndemână, de altfel suntem înzestraţi de la natură cu proprietatea de a ne autovindeca, precum fiinţele necuvântătoare. Medicina alternativă s-a dezvoltat pentru prima oară în India, Tibet, China, Egipt, triburile din America şi cu siguranţă şi pe teritoriul ţării noastre, aşa supranumitele „leacuri băbeşti”, acestea fiind utilizate şi în momentul actual în diverse zone ale ţării. Hipocrate, părintele medicinei a utilizat în practica sa băi de şezut, masaje, ierburi, altfel spus practici ale Medicinei Alternative. În prezent în jur de 25% din medicamentele recomandate de Medicina Alopată provin din resurse naturale.

Un renumit medic grec, Discorides a însoţit legiunile Romane pentru a se documenta de la moaşe şi bătrâne, din diferite colţuri ale lumii antice, cum să utilizeze „buruieni de leac”, lăsând astfel pentru următoarele generaţii de herbalişti „Materia Medica”, fiind folosită şi în zilele noastre

Deşi este practicată din cele mai străvechi timpuri acestă ramură a medicinei a cunoscut suişuri şi coborâşuri, treptat ajungând sa fie înlocuită de cea alopată, care de aproximativ 200 de ani, şi-a croit propria cale şi a ignorat cu desăvârşire şi fără milă Medicina Alternativă, ajungând la stadiul de a nu îi recunoaşte în totalitate beneficiile, renegând-o într-o oarecare măsură. Totuşi tendinţa umană din ultimul timp este de a se reîntoare la natură, fiind ţări în care cu o pondere de 60-80% din populaţie a mers la un practicant al Medicinii Alternative, preconizându-se, că aceasta împreună cu cea alopată va forma medicina viitorului.

Medicina alternativă, numită şi medicina complementară sau medicina neconvenţională constă în metode de diagnosticare şi tratament care se află în afara medicinii clasice alopate. Organismul uman trebuie tratat ca un întreg; în urma studiilor şi a practicării medicinei, Hipocrate a observat că unii indivizi fac faţă mai uşor bolilor decât alţii. Expresia sa a rămas celebră: “Ceea ce provoacă o boală o poate şi vindeca”. Când medicina clasică nu mai oferă soluţii, ori în completarea metodelor convenţionale, medicina alternativă poate contribui la rezolvarea problemelor. În timp ce medicina clasică este concentrată mai mult pe tratarea efectului bolilor folosind tratamente bazate pe medicamente de sinteză care au şi efecte secundare negative, medicina alternativă urmăreşte tratarea cauzei care a determinat boala, ţinând cont atât de aspectele fizice, cât şi de cele emoţionale şi mentale.

Acest tip de medicină pune accentul cu precădere pe latura de prevenire a bolilor şi menţinerea sănătăţii, considerând-o ca un echilibru al corpului, mental, emoţional, fizic şi spiritual, toate acestea fiind privite a se afla într-o intercorelaţie. Ea caută să restabilească echilibrul fizic şi mental pornind de la simptome ca un semn al instabilităţii profunde a persoanei în cauză. Spre exemplu, când avem o durere de spate, avem tendinţa de a apela imediat la pastile pentru a elimina durerea, negândindu-ne la cauza care a condus la apariţia acesteia şi stomparea ei.

Bibliografie

I. Cărţi cu un singur autor

Dr. Brigo, B. (2010). Bolile copilăriei. Prevenţie şi tratament. Bucureşti: Benefica.

Tudor, I. (2010). Sănătate la îndemâna oricui - 194 remedii fitoterapeutice. Bucureşti: Esenţial.

II. Cărți cu mai mulţi autori

White, AR., Rampes, H., Ernst, E. (2000), Acupuncture for smoking cessation. In: Cochrane Collaboration. Cochrane Library. Issue 2. Oxford: Update Software.

Caba, T., Caba, T. (2010), Diagnostic, tratament şi puncte noi în acupunctură. Cluj: Anandakal.

III. Documente oficiale naţionale

Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti (2017). RO-INMED : Servicii medicale. Preluat de pe Institutul Naţional de Medicină Complemtară şi Aternativă Bucureşti: http://medicinacomplementarasialternativa.ro/Servicii-medicale.php.

IV. Pagini web cu autor

Antonescu, O. (2012). Corneliu Moldovan, medic cu specializare în acupunctură: “Acupunctura reprezintă şi o stare de spirit”. Preluat în data de 11 10, 2017, de pe revista Adevărul:http://adevarul.ro/sanatate/medicina/corneliu-moldovan-medic-specializare-acupunctura-acupunctura-reprezinta-stare-spirit-1_50aebc057c42d5a6639fb50b/index.html.

Brisc, C. (2010). Terapii alternative pentru cancer. Preluat în data de 11 11, 2017, de pe site-ul Asociaţiei Umanitare Alexandru Damian: http://alexdamian.com/informatii-medicale/24-terapii-alternative-pentru-cancer.html.

Bucata, R. (2011). Interviu:”Medicina alternativă e ignorată din cauza multor interese”. Preluat în data de 11 10, 2017, de pe revista Think Outside the Box: https://www.totb.ro/interviu-medicina-alternativa-e-ignorata-din-cauza-multor-interese/.

Preview document

Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 1
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 2
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 3
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 4
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 5
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 6
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 7
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 8
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 9
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 10
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 11
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 12
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 13
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 14
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 15
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 16
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 17
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 18
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 19
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 20
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 21
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 22
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 23
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 24
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 25
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 26
Portofoliu - Economia sectorului de sănătate - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • analiza-swot.docx
  • ECS.docx
  • Eseu.docx
  • Recenzie.docx
  • recenzie-1.docx
  • Studi_de_caz.docx

Te-ar putea interesa și

Auditul instituțiilor de credit. Studiu de caz Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Definiţie : Prin AUDIT se întelege examinarea profesională efectuată de o persoană autorizată, independentă în vederea exprimării...

Managementul Riscurilor Bancare

INTRODUCERE În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Monografie MKB - Romexterra Bank

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Banca este înfiinţată în martie 1993 (conform legii...

Perspectivele activității de creditare a persoanelor fizice din România - studiu de caz la BRD-GSG

INTRODUCERE În activitatea bancară o importanţă deosebită o are relaţia de încredere care se stabileşte între bancă şi clienţii ei. Când se...

Politica Monetară

CAPITOLUL I SISTEMUL MONETAR 1.1 Sistemul Monetar în Străinătate Dezvoltarea fenomenului financiar-monetar sub forma activităţilor economice de...

Analiza surselor de finanțare a întreprinderii SC Life is Hard SA

1. Prezentarea generală a întreprinderii pe care se face studiul 1. 1 Cadrul general de organizare si desfășurare a activității A. Obiect de...

Auditul intern al instituțiilor de credit

INTRODUCERE Termenul „audit” își are originea în limba latină de la verbul „audire” cu sensul de a asculta. Sensul primar a fost modificat așa...

Dezvoltarea, protecția și perspectivele activității bancare

Cap. I Sistemul bancar 1.1 Istoricul sistemului bancar Originile si evolutia sistemului bancar. Istoria sistemului bancar îsi gaseste originile...

Ai nevoie de altceva?