Practică de specialitate - analiza SWOT

Proiect
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5647
Mărime: 35.39KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Tănase
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof Asist. univ. drd. Elena Burtea
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL SPECIALIZARE MANAGEMENT

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Cap. I – Analiza swot
  3. 1.1 Prezentare teoretica 4
  4. 1.2 Analiza Swot la S.C. Marioval Top S.R,L 7
  5. 1.2.1 Scurta prezentare a afacerii si a secmentelor de piata urmarite 7
  6. 1.2.2 Piata si strategia de piata 8
  7. 1.2.3 Strategiile de piata 10
  8. 1.2.4 Reclama si promovarea 11
  9. 1.2.5 Finantarea 11
  10. Cap II – 2.1 Cerintele fortei de munca 12
  11. 2.2 Organigrama firmei 13
  12. 2.3 Spicuiri din fisa postului 13
  13. 2.4 Cum este motivat personalul 17
  14. Cap III – Concluzii 19
  15. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

În economia modernă, firmele reprezintă „forţa motrică” a progresului, a dezvoltării, sunt cele ce asigură necesarul de supravieţuire al societăţii.

Studiind firmele, evidenţiem polarizarea acestora în două categorii: unele care obţin succese apreciabile, prosperă şi se dezvoltă constant, iar altele care se luptă cu greu pentru supravieţuire sau înregistrează performanţe economico-financiare modeste.

Examinarea factorilor care determină succesul sau eşecul unei firme (afaceri), a determinat cearea unor metodologii specifice de analiză şi diagnosticare a activităţii firmei (afacerii).

Managementul strategic este procesul prin care o firmă poate obţine efecte materializate în creşterea semnificativă a performantelor sale, în consolidarea poziţiei ei pe piaţă şi anume prin elaborarea, implementarea şi controlul strategiei firmei în vederea realizării misiunii asumate şi asigurării avantajului competitiv.

Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineşte misiunea ei strategică, deduce obiectivele strategice necesare realizării misiunii, alege strategia adecvată atingerii obiectivelor şi precizează modalităţile punerii în operă a acesteia.

Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice şi a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializează strategia respectivă, se bazează pe un amplu proces de analiză şi evaluare a mediului de acţiune a firmei, a situaţiei competitivităţii ei în acest mediu şi a situaţiei firmei, a capacităţii acesteia de a înfrunta schimbările produse în mediu.

Managementului strategic îi este specifică, în esenţă, analiza continuă, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbările din cadrul acestuia iar pe de altă parte,

a situaţiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face faţă schimbărilor

Metoda de analiză a mediului, a competitivităţii şi a firmei pe care o prezint în continuare, este analiza SWOT.

Prin intermediul său şi (sau) al altor analize cum ar fi: analiza situaţiei vanzarilor şi a atractivităţii acesteia, analiza competiţiei, autoanaliza firmei şi a forţei ei competitive, managementul de vârf al firmei poate anticipa schimbările şi elabora, implementa strategia optimă pentru a asigura prosperitatea firmei.

Metodele de analiză a mediului, a competitivităţii şi a firmei pot folosi şi eventualilor investitori pentru a-şi plasa investiţiile sau firmelor de consultanţă financiară.

Capitolul I

ANALIZA SWOT

1.1 Prezentare teoretică

SWOT reprezintă acronimul pentru cuvintele englezeşti „Strengthts” (Forţe, Puncte forte), „Weaknesses” (Slăbiciuni, Puncte slabe), „Opportunities” (Oportunităţi, Şanse) şi „Threats” (Ameninţări). Primele două privesc firma şi reflectă situaţia acesteia, iar următoarele două privesc mediul şi oglindesc impactul acestuia asupra activităţii firmei.

Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competenţe distinctive pe care aceasta le posedă la un nivel superior în comparaţie cu alte firme, îndeosebi concurente, ceea ce îi asigură un anumit avantaj în faţa lor. Altfel prezentat, punctele forte, reprezintă activităţi pe care firma le realizează mai bine decât firmele concurente, sau resurse pe care le posedă şi care depăşesc pe cele ale altor firme.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care îi determină un nivel de performanţe inferior celor ale firmelor concurente. Punctele slabe reprezintă activităţi pe care firma nu le realizează la nivelul propriu celorlalte firme concurente sau resurse de care are nevoie dar nu le posedă.

„Oportunităţile” reprezintă factori de mediu externi pozitivi pentru firmă, altfel spus şanse oferite de mediu, firmei, pentru a-şi stabili o nouă strategie sau a-şi reconsidera strategia existentă în scopul exploatării profitabile a oportunităţilor apărute. „Oportunităţi” există pentru fiecare firmă şi trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesară fructificării lor sau pot fi create, îndeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activităţilor de cercetare-dezvoltare, adică a unor inovări de anvergură care pot genera chiar noi industrii sau domenii adiţionale pentru producţia şi comercializarea de bunuri si servicii.

„Ameninţările” sunt factori de mediu externi negativi pentru firmă, cu alte cuvinte situaţii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, în măsură semnificativă, capacitatea firmei de a-şi realiza integral obiectivele stabilite, determinând reducerea performanţelor ei economico-financiare. Ca şi în cazul oportunităţilor, „ameninţări” de diverse naturi şi cauze pândesc permanent firma, anticiparea sau sesizarea lor la timp permiţând firmei să-şi reconsidere planurile strategice astfel încât să le evite sau să le minimalizeze impactul. Mai mult, atunci când o ameninţare iminentă este sesizată la timp, prin măsuri adecvate ea poate fi transformată în oportunitate.

Aplicarea analizei SWOT este facilitată dacă se foloseşte o listă de probleme care trebuie urmărite în cadrul analizei şi ale căror răspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situaţiei de fapt a mediului şi a firmei. Este recomandabil ca problemele urmărite în ceea ce priveşte punctele forte, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările să aibă o anvergură necesară pentru a fi cu adevărat probleme strategice, să aibă legătură cu planurile strategice şi să ofere indicii semnificative pentru evaluarea judiciozităţii acestora şi, la nevoie, pentru reconsiderarea lor.

O parte din principalele probleme de urmărit în cadrul analizei SWOT sunt prezentate în continuare, ele pot fi folosite drept referinţă pentru efectuarea unei analize, dar pot şi este preferabil să fie completate cu alte probleme specifice firmei în cauză.

Preview document

Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 1
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 2
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 3
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 4
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 5
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 6
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 7
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 8
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 9
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 10
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 11
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 12
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 13
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 14
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 15
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 16
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 17
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 18
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 19
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 20
Practică de specialitate - analiza SWOT - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Practica de Specialitate - Analiza Swot.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC PDA Motors SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informatiilor Lucrarea de fata reprezinta studiul asupra managementului resurselor umane din cadrul...

Adoptarea Deciziilor în Condiții de Risc

1.Decizia – elemente teorerice DECIZIA poate fi definită ca un proces raţional de alegere a unei soluţii, a unei linii de acţiune dintr-un numar...

Analiza financiară - întocmirea și prezentarea situațiilor financiare

CAPITOLUL 1 1.Prezentarea societatii ALL CONSULTING SRL 1.1Datele de identificare 1. Înmatriculare ORCMB J40/14540/1993, 2. Cod Unic de...

Recrutarea, selecția și integrarea anagajatilor în cadrul SC Karov Equipment SRL

Procesul de recrutare Prezentarea succinta a companiei SC KAROV EQUIPMENT SRL este furnizor de utilaje pentru constructii civile si edilitare....

Managementul Resurselor Umane - SC DHL International SA Resurse Umane

Capitolul I: Descrierea firmei Numele firmei: DHL International Romania Localizare: Sucursala DHL din Romania isi are sediul central in Bucureşti...

Diagnostic

INTRODUCERE Pentru o buna perioada de timp managementul a fost considerat o adevarata arta, talent însusit prin învatarea din încercari si erori....

Plan de Afaceri SC Financial Consulting SRL

1.ETAPELE DE INIȚIERE Vrem să înființăm o firmă de consultanță și management financiar, care să satisfacă nevoile pieței actuale și să mulțumească...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Starea Actuală și Tendințe de Dezvoltare a Turismului Agrar în Republica Moldova

Întroducere Motto:” Turismul rural nu este o modă. Este o modalitate de dezvoltare echilibrată, de protejare şi valorificare a patrimoniului”...

Metode de Cunoaștere a Elevilor sau Grupului cu Scopul Realizării unor Profile de Personalitate ale Acestora

1.1. Metode de cunoaştere a elevilor sau grupului cu scopul realizării unor profile de personalitate ale acestora 1.2. Metode de lucru 1.2.1....

Analiza strategică a mediului concurențial

I. Elementele firmei - Factori interni A. Obiectul de activitate Lucrari de instalatiielectrice B. Scurt istoric: Societatea comerciala AMIS &...

Portofoliu de Evaluare Finală

I. PSIHOLOGIA EDUCAȚIEI 1. Obiectul și importanța psihologiei școlare Psihologia este știința care acordă o atenție deosebită descrierii și...

Auditul de Marketing la Hilton Sibiu

Lista tabelelor • Tabelul 1.1. Implicaţiile marketingului şi gradul de tehnicitate a produsului; • Tabelul 1.2. Strategii de cuplu produs/piaţă ;...

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

Introducere Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Amenajarea Centrului de Sănătate și Recuperare Medicală Speranța Iași

1. Prezentarea ideii Centrul se adresează, prin serviciile oferite de echipe de specialiști atât celor afectați de ateroscleroză, hipertensiune...

Analiza SWOT - Hotel Piatra Mare, Poiana Brașov

Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov face parte din grupul Prescon , înființat în anul 1990 de către omul de afaceri Ioan Niculaie Pe lângă...

Ai nevoie de altceva?