Prezentarea generală a SC Balanța SA

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 17016
Mărime: 90.06KB (arhivat)
Publicat de: Lavinia L.
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Istoricul şi descrierea evoluţiei firmei S.C. BALANŢA S.A. SIBIU

Cunoscut ca renumit centru al vieţii culturale din Transilvania, oraşul Sibiu (Hermannstadt) a fost, înainte de toate, un oraş cu o puternică dezvoltare economică. În 1879, Johann Michael Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie, unde se confecţionau şi reparau cântare şi instrumente de precizie. De-a lungul anilor, în acest atelier s-au dezvoltat în special producţia de cântare, astfel ca în 1896 este considerat anul de început pentru actuala S.C. BALANŢA S.A. Sibiu. În acel an, fostul atelier a devenit Fabrica de cântare Hess, avîndu-l ca patron de Ludwig Hess. După moartea acestuia, tradiţia a fost continuată de fiul său, Victor Hess.

La 15 octombrie 1910 a apărut prima menţionare a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele “Prima fabrică de cântare Victor Hess din România”. În 1928, fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur şi avea 75 de muncitori.

În 1930 se transformă din firma individuală a lui Victor Hess într-o societate cu nume colectiv (SINC), numită VICTOR HESS – PRIMA FABRICĂ DE CÂNTARE DIN ROMÂNIA SINC. Fabrica avea 150 salariaţi şi producea căntare pentru orice întrebuinţare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cu desfacere în ţară şi în străinătate, în special în ţările balcanice.

Între 1935-1936 a început construcţia fabricii pe actualul amplasament din Calea Guşteriţei nr. 21-23.

În 1937, compania a fost reorganizată prin capitalizare, devenind UZINELE HESS SIBIU. În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate.

În 1938 valoarea producţiei era de 19 milioane lei şi a scăzut datorită declanşării celui de-al 2-lea război mondial, până în 1941. Imediat după aceea, compania a devenit furnizor al armatei române atingând un nivel de producţie de 116 milioane lei, în anul 1943.

După naţionalizare, în anul 1947, îşi schimbă numele în Uzina BALANŢA, având 167 angajaţi şi 61 de utilaje învechite şi cu un grad mare de uzură iar suprafaţa construită era de 3.852 m2.

Între anii 1950 şi 1990 societatea a fost principalul producător al aparatelor de cântărit din fostul CAER.

În perioada socialistă, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, prin asimilarea unor modele noi. Uzina BALANŢA Sibiu a devenit atunci singura producătoare de echipamente de cântărire din România.

Începând cu anul1971, statul a hotărât extinderea capacităţilor de producţie şi a început construcţia secţiei de echipamente hidraulice BALANŢA II, lucrare finalizată în 1973. Aceasta şi-a desfăşurat activitatea într-un sediu separat, în strada Ştefan cel Mare nr.139 Sibiu.

Anii `80 au marcat o stagnare a producţiei şi o întrerupere a legăturilor externe până în 1989, când BALANŢA a aprins scânteia revoluţiei anticomuniste, la Sibiu. De aici a pornit primul grup de manifestanţi împotriva lui Ceauşescu.

În 1990, prin Hotărârea Guvernului nr.1272 din 12.08.1990, compania devine S.C. BALANŢA S.A. (societate pe acţiuni), având 1009 angajaţi şi 6,5 miliarde lei capital social iar în 01.01.1991 s-a produs desprinderea Fabricii de echipamente hidraulice şi piese turnate, fiecare dintre cele două unităţi căpătând personalitate juridică.

S.C. BALANŢA S.A. îşi menţine denumirea, iar Fabrica de echipamente hidraulice şi piese turnate se va numi S.C.HIDROSIB S.A.

Domeniul de activitatea al SC BALANŢA SA devine producţia, comercializarea, consultanţa şi service-ul echipamentelor de cântărire mase şi de măsurare a durităţii.

Marea varietate de cântare precum şi calitatea acestora au menţinut continuitatea producţiei până astăzi şi au format o tradiţie în construcţia de cântare la Sibiu, din 1896, anul fondării companiei.

În prezent, S.C. BALANŢA S.A. este o companie pe acţiuni 100% privată, are un capital social de 6,5 miliarde lei, divizat în acţiuni tranzacţionate pe RASDAQ. Firma este în continuă modernizare, dispunând de o puternică bază materială, un corp tehnic competitiv şi un colectiv de proiectare capabil a satisface prompt şi la înalt nivel tehnic orice cerere de aparatură de cântărit, la calitate internaţională. Numărul angajaţilor este în prezent de 370 persoane.

Obiectul de activitate

Proiectarea, producţia, comercializarea, inclusiv import-export, engineering, consulting, servicii în domeniile: echipamentelor pentru măsurare mase şi forţe, instalaţii de dozare şi cântărire, aparate de verificat duritatea, utilaje de ambalat pentru industria alimentară.

ANALIZA MEDIULUI SI COMPETITIVITATII FIRMEI

Mediul extern al întreprinderii

În urma marilor schimbări ce au avut loc în economia naţională în 1990, în urma transformării Uzinelor BALANŢA Sibiu în societate comercială pe acţiuni, conducerea şi personalul companiei au început un amplu program de modernizare şi re-tehnologizare al societăţii (al bazei materiale de care dispunea) şi al portofoliului de produse.

În toţi aceşti ani, din 1990 şi până astăzi, în atenţia conducerii societăţii a stat în permanenţă preocuparea pentru perfecţionarea şi expansiunea gamei de produse şi de părăsirea acelor produse care nu erau suficient de rentabile, introducerea electronicii a redus treptat dar simţitor ponderea tehnologiilor mecanice. Mediul ambiant pe piaţa naţională şi internaţională se afla la începutul anilor `90, şi continuă să se afle într-o permanentă prefacere.

Investigând macromediul de marketing, se poate constata că principalele sale componente şi-au pus amprenta asupra necesităţii formulării unor strategii de inovare. Aceste componente sunt: mediul tehnologic, mediul economic şi cel politic.

Mediul tehnologic

În 1990, S.C. BALANŢA S.A. dispunea de o puternică bază materială şi de o gamă de produse considerate competitive pe piaţa internă dar şi în ţările în care erau

Preview document

Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 1
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 2
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 3
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 4
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 5
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 6
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 7
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 8
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 9
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 10
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 11
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 12
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 13
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 14
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 15
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 16
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 17
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 18
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 19
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 20
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 21
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 22
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 23
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 24
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 25
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 26
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 27
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 28
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 29
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 30
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 31
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 32
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 33
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 34
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 35
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 36
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 37
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 38
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 39
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 40
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 41
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 42
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 43
Prezentarea generală a SC Balanța SA - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Generala a SC Balanta SA.doc

Te-ar putea interesa și

Studiul privind Datoria Publică Externă a României în Perioada de Tranziție

CAPITOLUL 1 Managementul datoriei externe . Viziune generala 1.1 Notiunea de datorie externa 1.1.1 Aparitia si evolutia creditarii...

Franța - comerț internațional

CAP I. FRANTA- prezentare generala Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva...

Plan județean pentru gestionarea deșeurilor - Județul Neamț

INTRODUCERE La solicitarea Ministerului Apelor si Protecţiei Mediului, Inspectoratul de Protectie a Mediului (IPM) Piatra Neamt a elaborat Planul...

Contabilitatea operațiunilor de import-export

INTRODUCERE Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international. Comertuli international a aparut din necesitatea mai...

Monografie contabilă

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asistam in ultimii ani la o evolutie rapida a sistemului contabil...

Decontări Comerciale și Necomerciale în Valută

Banca este institutia financiara care se ocupa cu mijlocirea creditului si instrumentelor cu putere de plata, in scopul circulatiei monetare. Tot...

Practică de specialitate - contabilitate și informatică de gestiune

1.Prezentarea entitatii 1.1.Scurt istoric SC LUNGVAS SRL este companie cu o experienta de peste 10 de ani in domeniul metrologiei si ofera...

Analiză marketing - Franța

CAPITOLUL I SCURTA PREZENTARE A TARII ISTORIE Teritoriul Frantei este populat in antichitate de triburile celtice (galii) si cucerit de Cezar...

Ai nevoie de altceva?