Principii etice în relațiile cu angajații firmei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9374
Mărime: 79.15KB (arhivat)
Publicat de: Ionel G.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT 2
  2. CAP. I. RELAȚIILE UNEI FIRME ..4
  3. I.1.Relațiile cu angajații firmei, cu partenerii de afaceri
  4. și cu instituțiile publice ...4
  5. I.2.Adoptarea deciziilor ...5
  6. I.2.1.Capcane decizionale 7
  7. I.2.2. Deciziile ..7
  8. CAP.II. ETICA ...10
  9. II.1. Ce este etica? ..10
  10. II.2. Etica în afaceri și organizații .10
  11. II.3. Etica în relația cu furnizorii 11
  12. II.4. Etica în relația cu competiția .11
  13. II.5. Etica în relațiile cu angajații ...11
  14. II.6. Etica în relațiile cu autoritățile statului ..12
  15. II.7. Comportamente neetice în organizații ...12
  16. II.8. Consecințele unui comportament neetic 13 II.9. Principiile eticii în afaceri ..14
  17. II.9.1. Responsabilitatea economică și socială a companiei .14
  18. II.9.2. Piramida Responsabilității Sociale .15
  19. CAP. III. LEGĂTURILE UNEI FIRME .17
  20. III.1.Încrederea între participanții la viața economic .17
  21. III.2. Comunicarea onestă și tratamentul corect .17
  22. III.3. Relații cu partenerii de afaceri ..18
  23. III.4. Relații cu asociații/acționarii firmei 18
  24. III.5. Relații cu angajații firmei .19
  25. III.6. Relații cu partenerii comerciali 20
  26. III.7. Relații cu comunitatea locală 20
  27. III.8. Relații cu autoritățile și alte instituții ale statului .20
  28. III.9. Relațiile cu ONG-urile sau alte entități neeconomice ..21
  29. III.10.Relațiile cu organizația patronală afiliată 21
  30. III.11.Răspunderea în afaceri .22
  31. CAP. IV. NORME DE SĂNĂTATE ȘI SECURITATEA MUNCII ȘI P.S.I .23
  32. IV.1.Măsuri de protecția muncii 23
  33. IV.2.Măsuri de prevenire și stingere a incendiilor 25
  34. BIBLIOGRAFIE .26

Extras din proiect

ARGUMENT

Am ales această temă deoarece eu cred că publicitatea și promovarea vânzărilor joacă un rol important în succesul unei firme. Publicitatea este important, deoarece prin publicitate o firmă își face produsele mai cunoscute, anunțând potențialii clienți de apariția unui nou produs pe piață. O campanie de publicitate făcută cum trebuie, poate să aducă un profit mare firmei, și totodată să aducă vânzări mai multe. Tot mai multe firme încearcă să facă reclame cât mai bune, pentru că o reclamă bună atrage mai mulți clienți, oferă firmei o imagine mai bună și un avantaj în fața concurenței. Dacă o firmă va avea o campanie publicitară de proastă calitate, potențialii clienți își vor face o părere proastă despre acel produs, iar vânzările nu vor crește prea mult, ci probabil vor scădea cu câteva procente. Promovarea vânzărilor este de asemenea importantă, deoarece prin aceasta o firmă își atrage noi clienți.

Valoarea unei companii este dată de valoarea angajaților săi. Aceștia trebuie tot timpul încurajați să gândească, să vină cu propuneri și idei noi pentru îmbunătățirea fluxurilor de lucru. Ideile bune trebuie răsplătite, iar mândria de a realiza un lucru bun la locul de muncă și de a primi noi task-uri datorită rezultatelor obținute poate fi deseori mai utilă decât răsplata strict financiară.

Putem concluziona că, într-un anumit fel, clienții managementului sunt angajații și trebuie tratați ca atare. În relația firmă-salariat trebuie investit timp, răbdare și înțelegere, iar rezultatul va fi un colectiv unit și motivat. Printr-o comunicare mobilizatoare și corectă aceștia se vor simți mai apreciați în companie. Acest lucru îi va face să simtă mai puțin oboseala, îi va face mai activi în ce privește sugestiile și propunerile și mai receptivi la modificări. Un proverb spune că un lanț este la fel de puternic precum cea mai slabă verigă a sa. Această frază se aplică și departamentului de Relații Clienți al unei companii. Când vine vorba de comunicarea directă cu clienții, imaginea firmei depinde de fiecare anagajat în parte. Toți trebuie să își facă treaba la fel de bine, cu aceeași atenție și implicare. Fiecare agent trebuie să înțelegă rolul și importanța sa în relația cu publicul. Firma va funcționa mai efficient, iar compania, angajații și, cel mai important, clienții vor avea doar de câștigat.

Proiectul este conceput astfel încât să sintetizeze aspecte teoretice conform temei alese. El este un răspuns al muncii de pregătirea elevilor în domeniul tehnic, astfel încât să le permită acestora să se integreze activ și complet în viața profesională pe piața muncii. Prin tema aleasă pentru elaborarea proiectului s-a dorit să se dezvolte creativitatea, logica, puterea de decizie, să se creeze oportunități de a se prezenta o varietate de contexte și situații. Conținutul științific al lucrării îmbină cunoștințele de specialitate din domeniul tehnic, cu cele de management și economice, studiate pe parcursul școlii postliceale. Pentru a reuși într-un domeniu, este necesară o bună informare asupra domeniului respectiv și a conținutului acestuia.

Doresc să fac dovada gradului de pregătire și specializare în meseria de ,,tehnician tehnolog mecanic”, datorită cunoștințelor dobândite și asimilate în timpul școlii postliceale, în cadrul disciplinelor de învățământ:,,Tehnologie general㔄Tehnologii de mare productivitate”, „Tehnologia asamblării și a montajului”, „Utilizarea tehnicii de calcul”, „Mașini unelte” și altele. Conținutul tematic și științific, reprezintă partea cea mai importantă a lucrării, și este structurat pe patru capitole, conform tematicii primite. Pentru realizarea lui am studiat materialul biografic indicat, precum și alte lucrări științifice cum ar fi: cărți și reviste de specialitate, STAS-uri. În primul capitol am descris noțiuni generale despre relațiile unei firme. Cel de-al doilea capitol se ocupă de relațiile unei firme cu angajații săi, cu clienții, cu competitorii, cu autoritățile statului, etc., la modul general principiile eticii în afaceri. În cel de-al treilea capitol am făcut o scurtă referire la legăturile unei firme, la relațiile pe care le are aceasta cu terți. În ultimul capitol am prezentat câteva norme de protecția muncii în industria constructoare de mașini, precum și câteva norme de prevenire și stingerea incendiilor.

CAP. I. RELAȚIILE UNEI FIRME

I.1. Relațiile cu angajații firmei, cu partenerii de afaceri

și cu instituțiile publice

Responsabilitatea socială a firmei presupune ca deciziile să fie luate în conformitate cu anumite standarde și să ducă la efecte favorabile asupra celor interesați în activitatea firmei.

Faptul că relația cu clienții are o importanță aparte pentru imaginea unei companii este binecunoscut. Angajații care intră în contact direct cu clienții trebuie să fie deschiși spre soluții, eficienți în comunicare și empatici de fiecare dată. Poate mai puțin cunoscut însă, este faptul că relaționarea internă dintre angajați are o influență majoră asupra atitudinii acestora față de clienți. Pentru a se atinge calitatea dorită în relaționarea cu clienții, managementul trebuie să analizeze atent modul în care se interacționează în interiorul companiei. Call-centerul este prima linie de comunicare a unei companii. Prin intermediul acestuia clienții potențiali și existenți intră în contact cu angajații pentru a obține informații și suport tehnic. Apelanții sunt ajutați să înțeleagă cât mai bine oferta de produse și/servicii a firmei și sunt îndrumați pentru soluționarea situațiilor întâmpinate. Imaginea cu care aceștia vor rămâne despre companie depinde în mare măsura de felul în care e tratat apelul ajuns în call-center.

Sensibilitatea socială a firmei se definește prin dezvoltarea produselor decizionale care orientează practicile firmei în vederea adoptării unei conduite corecte din punct de vedere social (prin deontologia managerilor și a colaboratorilor lor). Înglobând și sintetizând etica profesională, responsabilitatea și sensibilitatea socială, se ajunge la politica socială a firmei care definește comportamentul firmei de afaceri exprimat prin:

a) relații și interacțiuni care se stabilesc între firmă și mediul social intern și extern, autohton și internațional, care include: acționarii, angajații, clienții, furnizorii, organele de stat, concurenții;

b)problemele care rezultă din acțiunile firmei sau din interacțiunile dintre firmă și mediul său ambient, social. Aceste probleme variază, în timp și spațiu, sub aspectul valorilor și relațiilor organizatorice, fapt ce implică soluționarea lor pe termen lung;

c)abilitatea firmei de a diagnostica o problemă, a stabili alternativele de soluționare a acesteia și de a o rezolva înainte ca ea să devină presantă;

d)normele și valorile (criteriile) pentru evaluarea acțiunilor firmei- sunt folosite pentru a aprecia, judeca și evalua comportamentul firmei fiind: etic, responsabil, sensibil, bun, corect, legal, armonios, care nu dăunează etc;

e)scopurile stabilite în contextul problemei date au în vedere, pe de o parte, impactul acțiunilor asupra firmei, iar pe de altă parte, impactul acțiunilor asupra mediului social.

Bibliografie

1)Carroll, Archie B.; -The Pyramid of Corporate Social Responsibility:

Business Horizons, 1991;

2)Cătoiu, I. și colectiv; -Metode și tehnici utilizate în cercetările de marketing: aplicații, Editura Uranus, București, 1999;

3)Coman, Cristina; -Relațiile publice: principii și strategii, Editura Polirom,

București, 2006;

4)Corodeanu, D. Tatiana; -Etica în Administrația Publică. Dileme etice în organizații și

instrumente de rezolvare a acestora, Ed. Tehnopress, Iași, 2007;

5)Gary Johns; -Comportament organizațional, Ed. Economică, București, 1998;

6)George, David; -Tehnici de relații publice: comunicarea cu mass-media, Editura Polirom, București, 2008;

7)Kotler, Philip; -Managementul marketingului, Editura Teora, București, 1997;

8)Marconi, Joe; -Ghid practic de relații publice, Editura Polirom,

București, 2007;

9)Mihuț, I. și Pop, M.; -Consumatorul și managementul ofertei, Editura Dacia,

Cluj-Napoca, 1996;

10)Murray, David; -Cele 7 valori esențiale - IMM-urile și beneficiarii lor”, Editura

Polirom, București, 2005;

Preview document

Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 1
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 2
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 3
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 4
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 5
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 6
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 7
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 8
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 9
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 10
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 11
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 12
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 13
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 14
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 15
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 16
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 17
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 18
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 19
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 20
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 21
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 22
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 23
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 24
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 25
Principii etice în relațiile cu angajații firmei - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Principii etice in relatiile cu angajatii firmei.docx

Alții au mai descărcat și

Responsabilitatea Socială a Companiilor

I. Responsabilitatea socială a companiilor româneşti – un pas pentru dezvoltarea durabilă În teoria firmei, în mod natural se pleacă de la...

Studiu privind implicarea companiilor din România în activități de Responsabilitate Socială Corporatistă

Ce este responsabilitatea sociala? CSR (Corporate Social Responsibility) este o conceptie referitoare la contributia pe care trebuie sa o aiba...

Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL

1. PREZENTARE TEORTICĂ - RESPONSABILITATE SOCIALĂ ÎN CADRUL AFACERILOR 1.1. NOȚIUNI GENERALE RISC Tema responsabilității sociale a afacerilor a...

Prezentarea unui caz de abatere etică și consecințele generate pentru firmă și societate

În contextul actual în care trăim auzim tot mai des cuvîntul etică, acest cuvînt devenind un lucru destul de prezent în viețile noastre, deoarece...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Etică

Capitolul 1 (Unitatea de curs 1): Etimologie, definitii si delimitari conceptuale Capitolul 2 (Unitatea de curs 2): Istoric si abordari ale eticii...

Etica în afaceri

Etica si sfera ei de cuprindere Accentul pus in ultimii ani pe etica in afaceri se datoreaza schimbarilor rapide in domeniul fortei de munca, ca...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea și Comportamentul în Societate

INTRODUCERE Interactiunile umane ar fi imposibile fara transmiterea si receptarea de mesaje, deci fara comunicare, în acest sens, relatiile umane...

Imaginea - Factor Important de Poziționare a Întreprinderii pe Piață

Introducere Actualitatea temei: Orice întreprindere vinde odată cu produsul ei, propria imagine: vinde speranţe, idei, sentimente, valoare. În...

Etică și Leadership

La baza succesului unui proces de leadership de lungă durată stau integritatea şi comportamentul etic. Integritatea personală reprezintă sursa şi...

Predarea economiei și a disciplinelor economice în diferite sisteme de învățământ

Conform programei pentru diciplinele economie şi educaţie antreprenorială, aprobată prin O.M.Ed.C. nr. 5462/14.11.2005, conţinutul şi structura...

Etică în afaceri

1. CONCEPTUL DE ETICA Termenul de „etica” provine din greaca veche (ethos = obisnuinta, moravuri, caracter) si are un dublu sens: a) O disciplina...

Etica managerială în firmele românești

Capitolul I Etica şi morala în managementul afacerilor 1.1. Noţiuni privind etica managerialǎ Noţiunea de „etică” şi „afaceri” au fost asociate...

Etică managerială - Condiție esențială

INTRODUCERE “Etica în afacerile economice” este un subiect tot mai important al zilelor noastre şi prezintă interesul unui număr din ce în ce mai...

Responsabilitate socială și etică managerială

Responsabilitatea Socială şi Etica Managerială 1. Responsabilitatea Socială Responsabilitatea socială este considerată ca fiind obligaţia fermă a...

Ai nevoie de altceva?