Proiect de Practica la Raiffeisen Banca Agricola

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest proiect trateaza Proiect de Practica la Raiffeisen Banca Agricola.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionescu Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Management, Banci, Economie, Finante

Cuprins

- Legea bancara 58/23 martie 1998
- Hotararea Guvernului Romaniei privind infiintarea Bancii Agricole
- Preluarea Bancii Agricole de catre Raiffeisen Bank din Austria
- Extracte din Regulamentul de Organizare si Functionare al Bancii
- Compensarea multilaterala a platilor interbancare
- Studiu de caz – creditare

Extras din document

Compensarea multilaterala a platilor interbancare

Reprezimta modlitatea de calcul a obligatiilor si creantelor fiecarei societati bancare fata de toate celelalte societati bancare participnte la compensare, modalitate care sta la baza decontarii pe baza neta.

Desfasurarea sedientei de compensare

Agentii de compensare ai fiecarei unitati bancare se prezinta in sala de compensare cu pachete de instrumente compensabile, borderourile cu documentele de compensat, formularul de compensare pregatite anterior.

Inspectorul de compensare deschde sedinta de compensare si face prezenta unitatilor bancare care participa la compensare. Unitatile bncare absente care nu vin in 15 minute de la inceperea sedintei sunt eliminate din formularul de compensare.

Intre agentii de compensare I tuturor unitatilor bancare care participa la compensare se realizeaza schimbul reciproc de plicuri continaand:a)pachete cu instrumente de plata compensabile; b)dispozitiile compensabile de incasat si borderourile acestora aferente pachetelor de instrumente de plata compensabile de debit (cecuri) prezentate anterior

Fiecare agent de compensare sigileaza plicurile si are obligatia:

a)sa verifice daca unitatea bancara pe care o reprezinta este destinatara de drept a instrumentelor respective; b) sa numere instrumentele de credit pe care le contine fiecare pachet; C) sa verifice cu maximum de operativitate exactitatea calculelor totalizatoare de pe benzile de control ale acestor pachete; d) sa verifice cu maximum de operativitate sumele preluate in borderourile documentelor de incasare si de plata(exemplarele 2) si totalurile acestora.

Inspectorul de compensre preia de la fiecare gent de compensre totalurile obtinute prin adunarea sumelor de ncasat si sumelor de platit, inscriindu-le in formularul de compensare centralizator.

Inspectorul de compensre calculeaza totalul general al sumelor de platit in compensare si totalul general al sumelor de incasat in compensare.

Pentru ca prima parte a sedintei de compensare sa se incheie este obligatoriu ca aceste doua totaluri generale sa fie identice.Daca nu, inspectorul de compensare solicita fiecarui agent de compensare sa refaca operatiunile matematice effectuate pana in acest moment.

Intre gentii de compensare ai unitatilor bancare se realizeaza schimbuol reciproc de plicuri continand:

a)refuzurile aferente instrumentelor de credit(ordinele de plata) care au fost compensate intr-o sedinta de compensare anterioara;

b) refuzurile aferente instrumentelor de debit (cecurile) care au fost prezentate anterior si care au fost compensate intr-o sedinta de compensare anterioara;

Fiecare agent de compensare desigileaza aceste plicuri si are urmatorele obligatii:

a)sa verifice daca unitatea bancara pe care o reprezinta este destinatara (primitoarea) de drept a refuzurilor;

b)sa numere instrumentele refuzate;

c)sa verifice cu maximum de opertivitate exactitatea totalurilor de pe bonurile de control le refuzurilor;

d)dupa primirea refuzurilor, agentii de compensre ai unitatilor bancare primitoare(destinatare) ale refuzurilor sunt obligati sa inscrie sumele existente pe acestea in formularul de compensare.

Inspectorul de compensre preia de gentii de compensare totalurile sumelor de platit refuzate, totalurile sumelor de incasat refuzate si soldurile din formularele de compensare, inscriindu-le in formularul de compensare centralizator.

Inspectorul de compensare calculeaza totalul general al sumelor de platit refuzate, calculeaza totalul general al sumelor de incasat refuzate, totlul soldurilor debitore si totalul soldurilor creditoare obtinute de pe urma compensarii.

Pentru ca si cea dea doua parte a sedintei de compensare sa se termine cele doua perechi trebuie sa fie egale.

Reguli de completare a dormularului de compensare(V. exemplarul de formular de compensare):

La sume de incasat se trec cecurile,biletele la ordin si cambiile astfel:

Randul 1:cele initiate de RBA

Randul 2: cele primite de RBA de la banca respective

La sume de platit(ordine de plata):

Randul 1: cele initiate de RBA

Randul 2:cecuri si bilete l ordin primite de RBA.

Exemplarul alb merge la BNR, cel vernal ramane la agent.

Pregatirea sedintei de compensare

Se aduna actele din ghisee (OP, cecuri,BO). OP se dactilografiaza pe banci si circuite, se dactilografiaza dispozitiile centralizatoare de plata. BO si CEC-urile se inregistreaza si li se da numere seriale de genul 100ziualuna

Se inregistreaza in conturile 371200011000 (debit);37160020022 (credit).

Cecurile se centralizeza pe banci si pe circuite. Se bat dispozitiile centralizatoare in trei exemplare:alb(la BNR), roz(la banca destinatara),verde(la banca initiatoare).

Pe verso la dispoziti alba se scriu circuitele dupa care se face centralizatorul statistic. Se completeaza formularul de compensare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect de Practica la Raiffeisen Banca Agricola.doc

Alte informatii

Practica mea de vara asta prezentata in cadrul Academiei de Studii Economice - Facultatea Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori