Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6419
Mărime: 136.08KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Tănase
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. univ. drd. Elena Burtea
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL SPECIALIZARE MANAGEMENT

Extras din proiect

Capitolul I

Prezentarea firmei Marks&Spencer

Începutul companiei Marks&Spencer

La început, firma a fost un lanţ de bazaruri, fondată de un evreu imigrant, Michael Marks, care, mai târziu a intrat în parteneriat cu Thomas Spencer. A devenit un nume de uz casnic, datorită eforturilor depuse de fiul lui Michael şi a prietenului său, Israel Sieff. Spre deosebire de cei mai mulţi dintre rivalii săi, M&S a rezistat nada de publicitate atunci când ITV a fost lansat în 1955, preferând să se bazeze pe reputaţia sa pentru a atrage clienţii. La mijlocul anilor 1990 a fost difuzată prima reclamă a magazinului de îmbrăcăminte M&S.

M&S şi-a făcut o reputaţie bună în secolul 20 promovând o politică de vânzare numai a bunurilor britanice. Au intrat în relaţii pe termen lung cu producătorii britanici, şi au vândut produsele sub brand-ul St Michael (marcă înregistrată în 1928), care a fost folosită atât pentru haine, cât şi pentru mâncare.

Perioada de vârf a companiei M&S a fost în 1997 si 1998. La momentul acela a fost vazută ca o poveste de succes în continuare, dar cu retrospectiv, se considera că in timpul mandatului lui Richard Greenbury în calitate de şef al companiei, marjele de profit au fost împinse până la niveluri imposibil de susţinut, şi loialitatea clienţilor săi a fost serios erodată.. Aceşti factori, combinaţi, au aruncat brusc M&S într-o criză, care a luat societaţii acţionarii săi, şi au inclus sute de mii de mici investitori luând prin surprindere aproape toţi analiştii de vânzare cu amănuntul şi jurnaliştii de afaceri.

De la sfârşitul anilor 1990 M&S a experimentat o instabilitate gravă a conducerii şi a făcut o serie de încercari de a revigora activitatea sa, având un succes parţial. În anul 2001 s-au focusat în a aduce schimbări afacerii lor, cum ar fi introducerea gamei de îmbrăcăminte ,,Per Una” concepută de Gerge Davies, însoţita de un redesign al bazei modelului lor de afaceri, profiturile recuperate oarecum iar M&S a recuperat o parte din cota sa de piaţă, dar în curând a devenit evident că problemele au rămas. Tradiţia societăţii a suferit şi alte modificări incluse: au fost acceptate cardurile de credit iar magazinele au fost deschise şi duminica.

Stuart Rose a preluat conducerea ţn 2004, el a introdus un nou brand de promovare sub stindardul ,,Your M&S”, cu un logo corespunzător. Acest lucru a devenit acum brandul principal al companiei în materialele publicitare, prezenţa online şi promovare a vânzărilor in magazine. Fontul curat şi culorile moderne a noii imagini sunt oarecum incongruente alături de tradiţionalul M&S. Noul look a fost esenţial în reapariţia companiei recente, în special cu succesul unei campanii de îmbrăcăminte nouă promovat fiind şi noul model, Twiggy.

Compania M&S are peste 600 de magazine situate pe întreaga Mare Britanie, oferind aproximativ 12,5 milioane de metri pătraţi de spaţiu de vânzare cu amănuntul, cel mai mare magazin situându-se la Marble Arch, Londra. Se află într-o continuă ascensiune internaţională, având peste 295 de magazine gestionate în cadrul francizelor în 41 de teritorii, mai ales în Europa, Orientul Mijlociu, Asia şi Orientul Îndepărtat, precum şi deţinerea în totalitate a magazinelor în Irlanda şi Hong Kong.

Marks&Spencer (M&S) este unul dintre cei mai importanti retaileri britanici, comercializand imbracaminte, produse pentru casa si produse alimentare. M&S are 75.000 de angajati si detine peste 600 de magazine in Marea Britanie si peste 275 de magazine in 39 de locatii in intreaga lume. Veniturile Marks & Spencer pentru 2006/2007 au fost de 8,5 miliarde lire sterline.

Marinopoulos Brothers este o companie privata cu sediul central in Grecia, care opereaza in zece tari din Europa Centrala si de Sud-Est, inclusiv in statele balcanice, prin intermediul parteneriatelor cu Starbucks, Carrefour, Sephora (o divizie a LVMH), Fnac (o divizie a PPR) si Grand Optical.

Marks and Spencer a realizat in primul trimestru din 2010 vanzari peste asteptari.

Vanzarile M&S in Marea Britanie au crescut in ultimele trei luni cu 5,1% .

Analistii se asteptau la o crestere a vanzarilor de doar 1,7%.

Marks&Spencer în România

Marks & Spencer, operează mai mult de 600 de magazine în întreaga Anglia, cu o cotă de piaţă de 16%, în timp ce deservesc aproximativ 14 milioane de clienţi pe o săptămână. Cu exporturile la mai mult de 30 de ţări, M&S este cel mai mare exportator de articole de îmbrăcăminte din Marea Britanie. În afară de societatea – mamă, numele de marcă este prezent în 20 de ţări, prin francizare. În 1990, M&S a încredinţat Grupului Marinopoulos să-i reprezinte pe piaţa elenă. Mai mult decât atât Grupul Marinopoulos, după o dezvoltare impresionantă şi o performanţă excelentă în Grecia, a luat drepturile de a deschide magazine M&S .

La începutul anului 2008, Marks & Spencer a preluat, pentru 50 de milioane de euro, o participaţie de 50% la compania Marks & Spencer Marinopoulos, care operează în franciza 38 de magazine ale retailerului britanic de îmbrăcăminte în Grecia şi mai multe state balcanice, printre care România şi Bulgaria. Marks & Spencer Marinopoulos este parte a grupului elen Marinopoulos Holding, care este partener al Marks & Spencer de 30 de ani şi are drepturi exclusive de operare în franciza magazinelor companiei britanice în Grecia, România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Elveţia. Totodată, compania elenă are drepturi de operare în Austria, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Albania şi Muntenegru, unde Marks & Spencer nu deţine magazine. Marks & Spencer vrea ca, în decurs de cinci ani, operaţiunile internaţionale să aibă o contribuţie de 15%-20% la veniturile grupului.

La nivel local,pe lânga M&S corporaţia elenă deţine dreptul de francizare şi pentru companiile: Starbucks, Gap, Sephora, Banana Republic.

Harta celor 8 magazine M&S din România se desfaşoara în felul următor: 6 magazine în Bucureşti şi câte unul locat în Iaşi şi Constanţa. Suprafaţa totală alocată magazinelor din România depaşeşte 6000 de mp. Magazinele sunt deschise în centre comerciale, dar spre sfârşitul anului în curs se va deschide un magazin de sine stătător. În cele 8 locaţii menţionate anterior îşi desfăşoară activitatea peste 100 de angajaţi, pe diferite poziţii conform organigramei companiei.

Principalii concurenti in Romania sunt Lacoste, Hugo Boss, Steilmann, Stefanel, J& R Enterprises, pe partea de imbracaminte.

Romania reprezinta a doua piata dupa Grecia ca vanzari, compania ruland anul trecut afaceri de 9,2 mil. euro, in crestere cu circa 20% fata de anul anterior, cand a raportat 7,6 mil. euro, potrivit datelor de pe Ministerul de Finante. Cu toate acestea, de la un profit de 0,6 mil. euro in 2007, retailerul a inregistrat pierderi anul trecut de circa 0,3 mil. euro.

Preview document

Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 1
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 2
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 3
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 4
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 5
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 6
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 7
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 8
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 9
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 10
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 11
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 12
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 13
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 14
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 15
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 16
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 17
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 18
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 19
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 20
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 21
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 22
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 23
Proiect la contabilitate - practică de specialitate la Marks&Spencer - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Proiect la Contabilitate - Practica de Specialitate la Marks&Spencer.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?