Proiect Propunere de Politica Publica in Domeniul Industriei Textile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Propunere de Politica Publica in Domeniul Industriei Textile.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pacesila Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Analiza mediului industriei textile-confectii si imbracaminte 2
Puncte tari ale industriei textile si de confectii- imbracaminte 7
Puncte slabe ale industriei textile si confectii-imbracaminte 7
Probleme ale industriei 8
Prioritizarea problemelor 11
Propunere de politica publica 13

Extras din document

Analiza mediului industriei textile-confectii si imbracaminte

Industria de textile-confectii si imbracaminte este o ramura importanta a economiei romanesti,care asigura cea mai mare parte a produselor de confectii-textile si imbracaminte pe piata autohtona.Aceasta constituie una dintre ramurile industriale dinamice cu un inalt grad de competitivitate recunoscuta si pe plan international.

Pe piata UE,Romania ocupa pozitia a V a in topul exportatorilor de confectii dupa China,India,Japonia si Bangladesh,dar pentru mentinerea acestui loc este necesara implementarea de noi politici.

Industriaade textile-confectii in Romania este o industrie cu traditie indelungata, avand societati care functioneaza de peste 100 de ani, cum sunt: Carpatex –S.A. Brasov, Stofe – S.A. Buhusi, Dorobantul – S.A. Ploieşti, Libertatea – S.A. Sibiu, Textile Oltul – S.A. Sf. Gheorghe, Ciserom – S.A. Sebes, fiind reprezentata in toate judetele tarii, cu pondere mai insemnata in economia judetelor: Timis, Sibiu, Iasi, Bihor, Mures si Bucuresti.

Sectorul textile-confectii are in componenta sa o multitudine de activitati si produse, confectiile de imbracaminte fiind si ele clasificate pe mai multe categorii.

Sectorul industriei textile-confectii de imbracaminte cuprinde doua mari structuri de productie:

• industria textila si a produselor textile-filaturi, tesatorii, finisaje textile si tricotaje

• industria confectiilor de imbracaminte din textile tesute si blanuri.

Confectiile tesute constituie cea mai mare parte a industriei de imbracaminte. Sectorul industrial al confectiilor este unul dintre sectoarele dinamice ale economiei romanesti. Acest sector industrial a demonstrat a fi cel mai rentabil si cel mai viabil, daca ne raportam la industria usoara in ansamblu si pentru intreaga perioada 1990 pana in prezent.

Referitor la locul si rolul industriei confectiilor de imbracaminte in cadrul economiei nationale, pot fi prezentate, pe scurt, cateva aspecte relevante:

• utilizeaza o importanta forta de munca, in special feminina, cu un nivel superior de calificare (peste 250.000 salariati);

• contribuie la stabilitatea sociala fiind reprezentata in majoritatea judetelor tarii;

• detine o pondere insemnata din exportul total al economiei nationale;

• contribuie cu sold pozitiv la balanta de comert exterior a tarii, asigurand astfel surse valutare pentru importurile proprii si disponibilitati pentru alte necesitati ale economiei;

• a prezentat si prezinta si in continuare atractivitate pentru investitiile de capital strain

Datele prezentate demonstreaza ponderea foarte mare pe care o detine sectorul de confectii-imbracaminte in totalul industriei de textile-confectii, dar si locul destul de important pe care-l ocupa acest sector in economia nationala.

Un loc foarte important il detin confectiile si prin raportare la industria uşoara.

Daca in anul 1989, textilele detineau 52% din total industrie usoare romanesti, 28% confectiile de imbracaminte si 20% pielarie incaltaminte, in anul 2003 confectiile detineau 62,5% si textilele doar 15,2% din totalul industriei usoare.

Marea majoritatea firmelor activeaza in domeniul confectiilor, de asemenea este adevarat si faptul ca majoritatea sunt ca marime microaitreprinderi,o pondere importanta fiind detinuta de intreprinderile mici si mijlocii.

Dupa anul 1989, s-a remarcat tendinta de crestere a numarului de intreprinderi care activeaza in domeniul textile-confectii (in 1989 functionau 587 de intreprinderi, conform datelor M.E.C.), precum si tendinta de privatizare masiva si de crestere a numarului de intreprinderi mici si mijlocii.

De remarcat este si faptul ca domeniul confectiilor a atras de-a lungul anilor importante investitii straine.

Din punct de vedere al structurii proprietatii, in prezent, gradul de privatizare al sectorului de confectii este de 99,8%.

Industria confectiilor de imbracaminte se numara printre sectoarele in care procesul de privatizare s-a derulat intr-un ritm foarte accelerat.

Numai 5 societati comerciale au capital majoritar de stat. Ritmul de privatizare foarte accelerat in industria confectiilor de imbracaminte a fost determinat de caracteristicile specifice ale acesteia, si anume:

- atractivitate a plasamentelor financiare in societati fiabile, profitabile;

- valoare mica a capitalului social comparativ cu alte ramuri;

- forta de munca cu grad ridicat de calificare;

- ciclu scurt de fabricatie;

- desfacere asigurata a productiei (in special datorita lohn-ului);

- recuperare rapida a capitalului investit.

Faptul ca cea mai mare parte a intreprinderilor sunt privatizate, iar ca marime sunt microintreprinderi ofera anumite avantaje, cum sunt:

• posibilitatea mare de adaptare la piata;

• flexibilitatea managerului si a echipei de conducere in luarea deciziilor;

• intreprinderile mici au desfacerea produselor asigurata, iar efortul investitional nu este prea mare;

• cresterea autoritatii conducatorilor si deci cresterea disciplinei, inclusiv a celei tehnologice;

• cresterea mobilitatii personalului si a posibilitatilor de deplasare in mediul economic intern si extern, pentru cunoastere si informare, prin eliminarea unor obstacole birocratice;

• cresterea credibilitatii in fata unor parteneri de afaceri şi stabilirea de contacte directe, foarte benefice afacerilor.

Industria textila este un sector important in cadrul economiei nationale in primul rand pentru ca este sectorul care are cel mai mare aport la rezerva valutara a Romaniei

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Propunere de Politica Publica in Domeniul Industriei Textile.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT-ADMINISTRATIE PUBLICA