Raport de consiliere privind problema băncii BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2727
Mărime: 111.22KB (arhivat)
Publicat de: Mugurel Gradinaru
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Scurt istoric

În anul 1923 se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social, Banca Naţionala a României 30%, iar restul era deţinut de particulari, dintre care un grup de foşti directori ai Marmorosch Blank & Co., prima banca modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor etape ale dezvoltării sectorului industrial din România.

În anul 1948 , după al doilea război mondial, conform Legii naţionalizării din iunie 1948, Societatea Naţională de Credit Industrial este naţionalizată, devenind Banca de Credit pentru Invesţitii.

În 1957 , după reorganizarea sistemului financiar, Banca de Credit pentru Investitii obţine monopolul în România pentru finanţarea pe termen mediu şi lung a tuturor sectoarelor industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, şi ia numele de Banca de Investiţii. În toată această perioadă, cea mai mare parte a finanţărilor provenind de la Banca Mondială sunt derulate prin Banca de Investiţii.

În 1990 , monopolul de care beneficiau băncile specializate în domeniul lor de activitate este suprimat. Banca Româna pentru Dezvoltare se constituie ca bancă comercială, sub forma de societate pe acţiuni, şi preia activele şi pasivele Băncii de Investiţii, primind o autorizaţie de funcţionare generală.

În decembrie 1998 se semneazã contractul de vânzare - cumparare de acţiuni între Société Générale şi Fondul Proprietatii de Stat, autoritea româneasca care se ocupa de participaţiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% şi cumpără un pachet de acţiuni care-i permite să devină proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

În decembrie 1999 se semneazã contractul de vânzare - cumparare de acţiuni între Société Générale şi Fondul Proprietatii de Stat, autoritea româneasca care se ocupa de participaţiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% şi cumpără un pachet de acţiuni care-i permite să devină proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

În 2001 BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind în scurt timp una din cele mai tranzacţionate societăţi.

În 2003 în urma unei campanii de rebranding, Banca Româna pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, facând mai vizibilă identitatea Grupului - mamă.

În 2004 Société Générale cumpără pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD, participaţia sa crescând astfel de la 51% la 58,32%.

BRD - Groupe Société Générale este a doua banca româneasca, după activele bancare.

Cu o capitalizare de 3,6 miliarde euro la sfârsitul lunii martie 2006, BRD - Groupe Société Générale deţine prima poziţie, conform acestui indicator, între societatile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucureşti şi a doua poziţie după acelaşi nivel al capitalizării bursiere dacă luăm în considerare toate companiile listate la BVB, indiferent de domeniu.

BRD - Groupe Société Générale este prezentă în toate judeţele României printr-o reţea de 930 de agenţii

La 31 decembrie 2008, BRD număra 2,6 milioane clienţi activi individuali şi corporativi şi peste 2,3 millioane de carduri.

Calitatea servicilor BRD este garantată de cei peste 9500 de profesionişti care formează echipa.

Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, ale cărui servicii sunt utilizate de 27 milioane clienţi din întreaga lume.

Banca işi exercită în principal activitatea pe 3 pieţe :

- Banca persoanelor fizice

- Banca întreprinderilor

- Banca de investiţii

Obiectivul major al BRD este dezvoltatrea fondului său de comerţ pe aceste pieţe, în cadrul unei strategii de parteneriat pe termen lung cu clienţii săi.

Principalele obiective ale dezvoltării BRD:

- Adaptarea organizării şi a metodelor proprii la strategia clienţilor

- Creşterea selectivă a activelor

- Inovaţia

- Reducerea coeficientului de exploatare

- Rentabilitate durabilă

Recunoasterea performanţelor şi calităţii serviciilor

De la privatizarea sa, BRD - Groupe Société Générale a primit numeroase distincţii şi premii acordate de publicaţii specializate internaţionale :

- Euromoney : « Cea mai bună bancă din România », acordat în 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007 şi 2008

- The Banker : « Cea mai bună bancă din România », acordat în 2003, 2006, 2007 şi 2008

- Global Finance : "Cea mai bună bancă din România", acordat în 1999, 2000, 2001, 2002, 2007 şi 2008

- Prima bancă de retail nemutualizată din Franţa, după cifra de afaceri şi numărul de agenţii.

Preview document

Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 1
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 2
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 3
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 4
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 5
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 6
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 7
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 8
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 9
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 10
Raport de consiliere privind problema băncii BRD - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Raport de Consiliere privind Problema Bancii BRD.doc

Ai nevoie de altceva?