Raport de practică - SC SQnP SRL

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 8020
Mărime: 109.46KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Nicoară
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.dr. Andrei NEŞTIAN,Asist.drd. Cătălin CLIPA
Documentul pe care il Uploadez contine un proiect de practica ,la specializarea management ,anul 2. Proiectl a fost prezentat facultatii de economie si administarea afacerilor,Al.I. Cuuza din Iasi

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Molivaţie, explicaţii 02
  3. Sinteza raportului 03
  4. Capitolul I. Prezentarea organizaţiei 05
  5. 1.1. Localizare 05
  6. 1.2. Istoric 05
  7. 1.3. Activitatea organizaţiei 06
  8. 1.3.a. Precizarea sectorului principal de activitate 06
  9. 1.3.b. Încadrarea domeniilor de activitate conform CAEN 06
  10. 1.3.c. Piaţa organizaţiei 06
  11. 1.3.d. Oferta organizaţiei 06
  12. 1.3.e. Consumatori şi clienţi 08
  13. 1.3.f. Dimensiunea şi structura pieţei 09
  14. 1.3.g. Dinamica pieţei 12
  15. 1.3.h. Concurenţa 14
  16. 1.4. Managementul organizaţiei 16
  17. 1.4.a. Misiunea şi obiectivele organizaţiei 16
  18. 1.4.b. Sistemul de valori promovat în cultura organizaţiei 17
  19. 1.4.c. Analiza SWOT la nivelul întregii organizaţii 19
  20. 1.4.d. Principalele măsuri din cadrul strategiilor generale aplicate în ultimul an 21
  21. 1.4.e. Principalele măsuri din cadrul strategiilor funcţionale aplicate în
  22. ultimul an. 22
  23. 1.4.f. Descrierea structurii organizatorice şi prezentarea organigramei 23
  24. Capitolul II Analiza şi interpretarea evoluţiei pentru ultimii trei ani a principalilor indicatori economico-financiari 26
  25. Capitolul III. Prezentarea a 2 probleme manageriale cu impact asupra performanţei organizaţiei, în curs de rezolvare în cadrul organizaţiei 28
  26. 3.1.a. Descrierea problemei şi a contextului apariţiei 28
  27. 3.2.a. Identificarea cauzelor apariţiei problemei şi a efectelor negative previzionate 30
  28. 3.3.a. Obiectivele urmărite prin soluţionarea problemei 30
  29. 3.4.a. Planul de măsuri pentru soluţionarea problemei şi programarea derulării lor 31
  30. 3.5.a. Implicarea managerilor în soluţionarea problemei 32
  31. 3.6.a. Efectele aşteptate în urma aplicării planului de măsuri, indicatorii şi modalităţile de evaluare/măsurare a acestora 33
  32. 3.1.b. Descrierea problemei şi a contextului apariţiei 33
  33. 3.2.b. Identificarea cauzelor apariţiei problemei şi a efectelor negative previzionate 34
  34. 3.3.b. Obiectivele urmărite prin soluţionarea problemei 34
  35. 3.4.b. Planul de măsuri pentru soluţionarea problemei şi programarea derulării lor 35
  36. 3.5.b. Implicarea managerilor în soluţionarea problemei 36
  37. 3.6.b. Efectele aşteptate în urma aplicării planului de măsuri, indicatorii şi modalităţile de evaluare/măsurare a acestora 36

Extras din proiect

Motivaţie, explicaţii:

Am ales să fac raportul de practică la această firmă datorită atmosferei şi mediului în care se desfăşoară activitatea acesteia.

În primul rând, toţi membrii sunt tineri, au până în 30 de ani. Mediul este unul puţin nonconformist, datorită faptului că nu există aceea formalitate de la alte firme. Nu există şef autoritar, sau senzaţia de subordonat cuiva. Toţi sunt, în ultimă instanţă o echipă, un grup, care doreşte să- şi realizeze cât mai bine munca, astfel încât firma să aibă de câştigat, şi implicit şi ei.

De asemenea, am observat o apropriere între membrii echipei. Team Leaderul nu dădea senzaţia că este mai mare în funcţie, ci era egalul lor, acordându-le apelativul, la fiecare dintre subordonaţii săi, apelativul de “colega”. De asemenea, în momentele de relaxare, în momentele în care se mai fuma o ţigară, colegii îşi împărtăşeau diferite experienţe, întâmplări, la fel ca într-o mare familie.

De asemenea am observat că fiecare membru îşi avea atribuţiile bine conturate, acest lucru având meritul Team Leaderului. El era cel care îi coordona, îi organiza, astfel încât în momentele în care trebuiau să muncească sau să termine un proiect, fiecare să se concentreze şi să depună tot efortul pentru ca contractul să fie onorat.

Interesant a fost abordarea problemei, care a ţinut mai mult de management intercultural. Deşi nimeni nu se aştepta să existe atâtea probleme cauzate de o singură persoană, atât Team Leaderul, cât şi Managerul General s-au implicat foarte activ, în aşa manieră încât, în final, că nu existe perturbări majore în procesul de producţie.

O discuţie interesantă a fost aceea pe care am avut-o cu Team Leaderul, în care am aflat că pentru a putea coordona o echipă trebuie mai întâi să le fii prieten, să ajungă să aibă încredere în tine, pentru ca să te poată asculta. Faptul că el îi numea, generic, cu apelativul “colega”, creând o atmosferă destinsă, a demonstrat că pentru a avea autoritate, putere asupra unui grup de oameni trebuie mai întâi să-i priveşti de la egal la egal, după care să aplici unele strategii, unele acţiuni menite să coordoneze echipa.

Sinteza raportului

Raportul de practică a fost realizat la o firmă din domeniul IT&C, SC SQnP SRL. Acesta a fost realizat în perioada 11 iunie – 1 iulie 2007, timp în care s-a realizat o analiză despre caracteristicile firmei şi despre probleme manageriale avute de aceasta.

Înfiinţată în anul 2002, de către un proaspăt absolvent al Facultăţii de Informatică din Iaşi, firma a cunoscut o dezvoltare puternică, ajungând ca în anul precedent, 2006, să fie angajaţi un număr de 10 persoane.

Firma SC SQnP SRL. are ca obiect de activitate dezvoltarea de software, design web şi oferă consultanţă Web.

Activând pe piaţa Europei şi a Americii de Nord, firma oferă orice produs informatic (aplicaţie windows). Astfel, avantaul principal al produselor firmei este accesibilitatea ridicată, programele putând fii portate pe internet.

Consumatorii şi clienţii firmei o constituie orice firmă care foloseşte un program informatic intern, sau orice firmă care are nevoie de o nouă apicaţie pentru uz intern sau pentru relaţia firmă-client.

Piaţa pe care activează firma este cea de IT&C. Aceasta este una dintre cele mai dinamice pieţe care există în momentul de faţă în cadrul economiei româneşti şi nu numai. Cifrele pozitive pe care le înregistrează această piaţă sunt chiar impresionante, atât în ceea ce priveşte creşterea acesteia, cât şi gradul de flexibilitate pe care o manifestă. Cifra de afaceri a firmelor din domeniul IT a avut o creştere semnificativă, de 23%, ajungând ca în ultimii 10 ani să înregistreze o creştere de peste 13 ori, ajungând la o cifră de 167,8 milioane de dolari.

În ceea ce priveşte concurenţii firmei, aceştia deşi sunt în număr foarte mare, nu constituie un dezavantaj, deoarece şi cererea este foarte mare. Datorită expunerii globale pe care o oferă internetul, oferta firmei nu mai ţine de barierele geografice. Astfel, internetul devine un atu pentru firmele ce activează în acest segment, datorită faptului că produsele pot fi distribuite prin intermediul Web-ului.

Totodată, şi situaţia financiară a firmei este una pozitivă, ajungând în ultimii ani să realizeze o dublare a cifrei de afaceri şi o creştere de aproximativ 4 ori a profitului.

Însă, în cadrul fimei au apărut şi unele disfuncţionalităţi. Prima problemă ivită a fost de ordin intercultural. Aceasta s-a datorat ultimului nou venit în cadrul firmei, un programator de origine nord-americană. Având probleme de adaptare socio-culturală, acesta a afectat randamentul şi buna funcţionare a întregii firme.

Pentru a putea ajunge la o soluţionare a acestei probleme, a fost nevoită apelarea la ajutorul Team Leaderului şi la Managerul General, care au oferit soluţii de remediere a problemei. Prin introducerea unui sistem mai complet de verificare a performanţelor angajaţilor, cât şi o mai bună informare la normele din cadrul organizaţiei, s-a ajuns ca neregulile existente să disparră, sau să le fie diminuate semnificativ importanţa.

O altă problemă a venit ca o continuare a primei probleme. Astfel, pe fondul escaladării problemei interculturale, membrii mai vechi din cadrul organizaţiei au observat lipsa de profesionalism şi de randament a noului lor coleg. În condiţiile în care salariul programatorului nord-american era mult mai ridicat comparativ cu restul colegilor săi, nemulţumirea acestora a fost expusă, motivându-se inechitatea socială şi profesională. Alături de această problemă, a apărut o nevoie de a reînoii echipamentele de lucru, prin achiziţionarea unora noi, datorită uzurii accentuate ale acestora, atât din punct de vedere fizic, cât şi moral.

În aceste condiţii s-a pus problema echilibrării contului de cheltuieli cu cel al veniturilor, astfel încât cifra de profit să fie în continuare pozitivă. Prin aportul dat de Team Leader, de Directorul Tehnic, cât şi de Managerul General s-a ajuns la conturarea unor soluţii, astfel încât efortul financiar pentru îndeplinirea tuturor cerinţelor să fie realizat.

Capitolul I. Prezentarea organizaţiei

1.1. Localizare:

- Str. Sf. Andrei, nr. 6C, Iaşi, România

1.2. Istoricul organizaţiei

În toamna anului 2002 actualul fondator, Călin Rugină, proaspăt absolvent al Facultăţii de Informatică din Iaşi, a decis să pună bazele unei mici firme de IT. La început a lucrat mai mult pe cont propriu, având în dotare doar un laptop şi o conexiune la Internet.

După numai un an, a reuşit să-şi facă o “carte de vizită” destul de promiţătoare, prin contractarea a diferite proiecte de web design. Primele lui proiecte a fost conceperea unor site-uri pe net.

În următorul an, în luna mai a anului 2003, a închiriat primul spaţiu de lucru. Astfel, susţinut şi de familie şi contractând un credit bancar, a reuşit să achiziţioneze mai multe calculatoare. Următorul pas a fost angajarea a doi programatori, care au dorit să i se alăture. Împreună au decis ca, pe lângă dezvoltarea web, să ofere şi consultanţă IT şi şă înceapă a dezvolta programe software.

Anul 2004 va marca o nouă dezvoltare a firmei, numărul angajaţilor la 5. Alături de cei 3 programatori deja care lucrau la firmă, inclusiv fondatorul acesteia, i s-au mai alăturat încă un absolvent al Facultăţii de Informatică din Iaşi şi un inginer, care va ocupa funcţia de Director Tehnic. Acesta trebuia să aibă în vedere echipamentele informatice, cele de software şi de hardware, oferind deasemenea suport tehnic.

Preview document

Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 1
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 2
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 3
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 4
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 5
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 6
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 7
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 8
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 9
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 10
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 11
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 12
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 13
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 14
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 15
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 16
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 17
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 18
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 19
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 20
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 21
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 22
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 23
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 24
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 25
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 26
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 27
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 28
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 29
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 30
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 31
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 32
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 33
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 34
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 35
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 36
Raport de practică - SC SQnP SRL - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica - SC SQnP SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Raport de practică - SC Petrom SA

Motivatie si explicatii Motivele pentru care am ales sa efectuiez stagiul de practica la firma SC Petrom SA sunt: - Însasi activitatea firmei...

Raport de practică în managementul resurselor umane la SC Rom West JNA SRL

Sinteza raportului de practică Stagiul de practica la management a fost efectuat pe o perioada de trei saptamani intre 01.07.2009 - 22.07.2009 si...

Raport de practică

Motivaţie si explicaţii. Am ales sa desfăşor practica in cadrul acestei firme deoarece este o întreprindere foarte mare, societate pe acţiuni, şi...

Raport de practică Carrefour

Motivaţii, explicaţii Am intrat în contact cu firma Carrefour Felicia din Iaşi prin intermediul Ligii Studenţilor Economişti. M-am înscris pe...

Managementul calității în domeniul alimentar

Scopul studiului Obiectivul acestei lucrari a fost studiul procesului de managementul calitatii. In debutul lucrarii s-au enuntat componentele...

Plan de afaceri - furnizarea de servicii de web design pe piața din județul Bacău

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA S.C. BCWEB DEVELOPMENT S.R.L. BACAU 1.1. Scurtă prezentare Denumirea societății Denumirea societății este S.C BCWEB...

Raport de practică management - SC Morărit și Panificație SRL

Motivatie si explicatii: Motivul pentru care am optat sa fac practica la SC MORARIT & PANIFICATIE SRL a fost de ordin personal, deoarece tatal meu...

Ai nevoie de altceva?