Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 22007
Mărime: 515.58KB (arhivat)
Publicat de: Panait Burcea
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

RECRUTAREA, SELECŢIA ŞI ANGAJAREA RESURSELOR UMANE

1.1. ORGANIZAREA PROCESULUI DE RECRUTARE

A RESURSELOR UMANE

Succesul unei organizaţii este asigurat numai dacă angajaţii sunt recrutaţi şi selecţionaţi după proceduri adecvate. Recrutarea asigură persoanele din care se va efectua selecţia. Având un număr mai mare de candidaţi, este posibilă recrutarea acelora care corespund cel mai bine cerinţelor postului şi care prin calităţile lor oferă garanţia performanţei.

Întrucât recrutarea este un proces care consumă bani şi timp, este necesar ca ea să se desfăşoare după un plan bine gândit. Dacă se reuşeşte elaborarea unei metodologii corecte pentru recrutare, va fi posibilă identificarea şi atragerea celor mai adecvate persoane.

Recrutarea se declanşează în momentul în care în organizaţie apar posturi noi, sau când cele existente devin vacante prin transferul sau pensionarea titularilor. Chiar şi în perioadele de reducere sau de sistare a angajărilor este necesară păstrarea contactului cu sursele externe de recrutare pentru a menţine continuitatea canalelor de recrutare. Recrutarea personalului începe cu inventarul detaliat al nevoilor, sub forma descrierii postului, a calificării şi experienţei necesare.

Recrutarea poate avea un caracter permanent sau se poate realiza numai atunci când apare o anumită necesitate. Fiecare cale are atât avantaje cât şi dezavantaje. Dacă o organizaţie practică un proces de recrutare continuu, ea are avantajul menţinerii permanente a contactului cu piaţa muncii. Campaniile de recrutare intensivă nu garantează atragerea acelor persoane de care organizaţia are nevoie.

In cadrul acestei prognoze se stabileşte:

- necesarul pe termen scurt

- necesarul pe termen lung

Prognoza necesarului de resurse umane, indiferent de termen, se poate face prin:

- metode logice ;

- metode matematice.

A. Metodele logice:

Se bazează pe factori cantitativi şi sunt folosite mai ales la organizaţiile care nu deţin sau au foarte puţine baze de date.

Din categoria metodelor logice fac parte:

• metoda pe unităţi care constă în faptul că fiecare unitate, ramură sau departament estimează propriul necesar de angajaţi pentru viitor . Suma estimărilor pentru fiecare unitate este prognoza cererii de forţă de muncă pentru întreaga organizaţie

• prognoza de către managerii de nivel superior. Ei analizează şi fac stimulări cu privire la gradul de afectare a necesarului de resurse umane, de planurile de afaceri, planurile de economii şi de o potenţială recesiune economică .

• metoda Delphi care urmăreşte obţinerea unui consens între diferiţi experţi în privinţa prognozei necesarului de forţă de muncă . Experţii sunt rugaţi să răspundă la un chestionar pe această problemă şi să-şi motiveze răspunsurile . Răspunsurile vor fi analizate cu un alt set de întrebări . Procesul va continua timp de câteva runde până experţii ajung la un acord.

B. Metode matematice:

Cu ajutorul cărora se poate face o prognozare a cererii de forţă de muncă luându-se în calcul un singur factor ca de exemplu:

• numărul de angajaţi în fiecare an cu ajutorul căruia se va stabili tendinţele crescătoare sau descrescătoare de cerere de resurse umane şi dacă se va menţine pentru anul viitor.

• prognoza cu ajutorul productivităţii. Această metodă porneşte de la necesarul de angajaţi şi emite ipoteza că acest necesar creşte liniar cu volumul de muncă ce trebuie efectuat. Această ipoteză nu este însă întotdeauna corectă.

• regresia multiplă care utilizează mai mulţi factori care au legătură cu cererea de forţă de muncă (numărul serviciilor, profitul etc.) . Actele şi informaţiile din anii trecuţi sunt folosite pentru a dezvolta o ecuaţie ce descrie relaţia dintre aceşti factori şi necesarul de angajaţi după care valorile curente sau prognozate ale acestor factori sunt introduse în ecuaţie pentru a preciza necesarul viitor de forţă de muncă.

În cazul în care este necesară ocuparea unui post, cel ce angajează are în vedere descrierea postului şi specificaţiile aferente, astfel încât să existe toate informaţiile referitoare la caracteristicile postului, la calificarea, la cunoştinţele şi dexterităţile viitorului titular. În procesul de recrutare se apelează mai întâi la sursele interne şi apoi la cele externe. În final, se evaluează eficienţa recrutării prin corelare cu obiectivele stabilite.

METODE, CRITERII ŞI PRINCIPII DE RECRUTARE A

RESURSELOR UMANE

1.1.1. METODE DE RECRUTARE A RESURSELOR UMANE

Rezultatele recrutării sunt influenţate şi de metoda folosită. Dintre metodele practicate pentru recrutarea personalului menţionăm: publicitatea; reţea de cunoştinţe; folosirea consilierilor pentru recrutare; căutarea persoanelor; fişierul cu potenţiali angajaţi; activităţile de marketing.

Publicitatea. Este metoda cea mai frecvent folosită. Pentru a fi eficientă, publicitatea trebuie să se facă printr-un mijloc de comunicare adecvat, astfel încât să reţină atenţia celor cărora li se adresează în mod direct, să se enunţe cerinţele care urmează să fie îndeplinite şi să provoace un răspuns din partea acelora care corespund cerinţelor. Un simplu anunţ într-un ziar local nu asigură o recrutare corespunzătoare. Anunţul trebuie difuzat pe o arie întinsă pentru a avea garanţia că a ajuns la persoanele de care avem nevoie. Anunţul trebuie să fie bine conceput, să ofere informaţii suficiente, să fie formulat cât mai exact şi politicos, să fie creator şi atrăgător.

Reţeaua de cunoştinţe. Metoda constă în a apela la colegi, asociaţii, cunoscuţi, care pot oferi informaţii despre persoanele interesate să ocupe posturile vacante. Această metodă are dezavantajul că aprecierile pot fi subiective, iar uneori, pot interveni anumite presiuni în scopul angajării unor persoane. Experienţa românească, în care această metodă, larg folosită, a dus la formarea unor “clanuri”, în care fiecare îşi recomandă oamenii de încredere, sau la apariţia unor fenomene de corupţie, ne face să nu o recomadăm, îndeosebi pentru organizaţiile de stat.

Pentru ca organizaţiile să aibă de unde alege persoanele cele mai potrivite pentru ocuparea unui post şi pentru participarea la examenul de selecţie propriu-zis ele trebuie să-şi găsească persoanele cele mai potrivite. Problema care apare este unde şi cum putem găsi persoanele de care este nevoie.

Având în vedere legătura candidaţilor cu organizaţia care doreşte moi angajări, recrutarea poate fi:

a.) recrutare din interiorul organizaţiei;

b.) recrutare din exteriorul organizaţiei.

a.) Recrutarea internă trebuie să predomine în comparaţie cu recrutarea externă, deoarece nu presupune o nouă angajare, ci numai o schimbare de post, pe orizontală sau pe verticală.

Ea se poate face prin:

• managerii care apelează la memoria proprie sau la sugestiile superiorilor pentru a identifica candidatul cel mai potrivit;

• inventarea calităţilor necesare pentru identificarea candidatului potrivit;

• afişarea postului liber;

• prevederea condiţiilor de angajare dintre managementul organizaţiei şi sindicate.

Avantaje:

• este bine cunoscută competenţa persoanei care ocupă postul;

• recrutarea este mai rapidă şi cu costuri mai mici;

• creşte motivaţia angajaţilor în vederea viitoarelor angajări;

• timpul necesar training-ului este mai redus;

• scad şansele de părăsire a organizaţiei de către angajaţii competenţi şi serioşi.

Preview document

Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 1
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 2
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 3
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 4
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 5
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 6
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 7
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 8
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 9
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 10
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 11
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 12
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 13
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 14
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 15
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 16
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 17
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 18
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 19
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 20
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 21
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 22
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 23
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 24
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 25
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 26
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 27
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 28
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 29
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 30
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 31
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 32
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 33
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 34
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 35
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 36
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 37
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 38
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 39
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 40
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 41
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 42
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 43
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 44
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 45
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 46
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 47
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 48
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 49
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 50
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 51
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 52
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 53
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 54
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 55
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 56
Recrutarea Selecția și Angajarea Resurselor Umane - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Recrutarea Selectia si Angajarea Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul resurselor umane la SC Apa Nova SA

INTRODUCERE Este evident ca, în conditiile economiei de piata, exercitiul managerial prezinta o copmlexitate deosebita, problemele decizionale...

Recrutarea și Selecția Personalului din Administrația Publică

1.1. Definirea conceptului de management Managementul resurselor umane este o responsabilitate a tuturor celor care conduc oameni, în calitate de...

Recrutarea, selecția și angajarea în Resurse Umane

INTRODUCERE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt doar...

Cultura organizațională în multinaționale

Capitolul 1 . Cultura organizaţională „Termenul de cultură are un aspect deosebit de extins în definiţii. Prin termenul de cultură în accepţiunea...

Managerul internațional - statut profesional și etic

INTRODUCERE In cadrul procesului de globalizare al mediului de afaceri, este importanta constientizarea rolului managerului international in...

Managementul resurselor umane - SC Apa Nova Bucuresti SA

Capitolul 1- Prezentarea organizatiei S.C.Apa Nova Bucuresti S.A. 1.1. Prezentarea obiectului de activitate al S.C. Apa Nova Bucureşti S.A....

Recrutarea, selecția și angajarea resurselor umane

INTRODUCERE Am ales această temă pentru a evidenția problema actuală cu privire la recrutatea și selecția angajaților în cadrul firmelor din...

Managementului Resurselor Umane în Cadrul hotelului Crowne Plaza Flora București

Introducere Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat în viata societatii si influentat de...

Ai nevoie de altceva?