Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6226
Mărime: 37.14KB (arhivat)
Publicat de: Ligia Marian
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Otilia Albu
Universitatea Stefan cel Mare,Suceava,Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica,ECTS.

Cuprins

  1. Capitolul1.-Recrutarea personalului
  2. Capitolul2.-Selectia personalului
  3. STUDIU DE CAZ:MOBILEXTRA

Extras din proiect

Capitolul1.Recrutarea personalului

Asigurarea cu personal a unei organizatii, numita si angajare, cuprinde mai multe activitati de baza, anume: planificarea resurselor umane, recrutarea si selectia personalului.

Procesul de asigurare cu personal din exteriorul organizatiei cuprinde recrutarea, selectia si orientarea sau integrarea personalului, in timp ce asigurarea cu personal din interiorul organizatiei presupune unele transferuri, promovari, recalificari, reincadrari, dezvoltari, precum si eventuale pensionari, demisii, concedieri sau decese.

Intr-un sens mai larg, procesul de asigurare cu personal cuprinde si alte activitati din domeniul resurselor umane, de exemplu: analiza posturilor si proiectarea muncii. Recrutarea este primul pas in procesul de asigurare cu personal, precum si primul pas in procesul de selectie al acestuia.

Obiectivul activitatii de recrutare consta in identificarea unui numar suficient de mare de candidati, astfel incat cei care indeplinesc conditiile sa poata fi selectati. Astfel, cele mai eficiente metode sau procedee de selectie a personalului sunt limitate de eficienta procesului de recrutare a acestuia.

Recrutarea resurselor umane are in vedere, de asemenea, analiza posturilor si proiectarea muncii, datorita faptului ca rezultatele de baza ale acestor activitati sunt esentiale in procesul de recrutare a personalului. Acest lucru presupune ca persoana care recruteaza sau angajeaza trebuie sa detina informatiile necesare referitoare la caracteristicile postului, cat si la calitatile viitorului detinator al acestuia.

Cunoasterea din timp a necesarului de personal sau anticiparea acestuia, ca urmare a procesului de planificare a resurselor umane, permite desfasurarea in bune conditii si cu mai multe sanse de succes a procesului de recrutare a personalului.

Procesul recrutarii resurselor umane este legat indisolubil de multe activitati de personal, cum ar fi evaluarea performantelor, recompensele angajatilor, pregatirea sau dezvoltarea personalului si relatiile cu angajatii. Astfel, candidatii cu pregatire corespunzatoare au in general performante mai bune, iar existenta in cadrul organizatiei a unor preocupari permanente pe linia performantei implica identificarea si atragerea unor candidati cat mai competitivi.

In esenta, procesul de asigurare cu personal este un proces de triere, trecerea printr-o serie de filtre in urma caruia solicitantii sunt selectati in urma unor activitati specifice domeniului resurselor umane care sunt desfasurate succesiv.

FACTORII EXTERNI SI INTERNI AI RECRUTARII

Recrutarea personalului constituie primul contact intre angajator si cel care solicita angajarea, fiind totodata o activitate publica. In aceste conditii, recrutarea personalului nu este nici pe departe o activitate simpla, datorita politicilor de recrutare si practicilor manageriale in acest domeniu de activitate care sunt afectate de o serie de constrangeri sau de numerosi factori externi si interni, cum ar fi:

- conditiile si schimbarile de pe piata muncii, deoarece manifestarile si modificarile in timp ale acesteia au o influenta deosebita asupra recrutarii personalului. Astfel, politicile de recrutare sunt afectate de unele schimbari relevante in situatia pietei muncii ca tendintele demografice, intrarea pe piata muncii a fortei de munca feminina sau de varsta inaintata;

- capacitatea sistemelor de pregatire si dezvoltare a resurselor umane, precum si modelele educationale care au impact deosebit asupra procesului de recrutare;

- atractia zonei, precum si beneficiile aditionale sau facilitatile locale;

- cadrul legislativ sau juridic pentru a se evita deciziile sau practicile ilegale de angajare, precum si discriminarile de orice natura;

- sindicatele care au un rol activ in procesul de asigurare cu personal, care prin anumite prevederi ale contractului colectiv de munca pot influenta procesul de recrutare a resurselor umane;

- imaginea sau reputatia organizatiei, care poate atrage sau respinge potentialii candidati;

- preferintele potentialilor candidati pentru anumite domenii de activitate, pentru anumite organizatii sau posturi;

- obiective organizationale;

- cultura organizationala care prin valorile relevante promovate influenteaza dorinta de recrutare si angajare;

- politicile si practicile manageriale din domeniul resurselor umane;

- criteriile politice, etnice sau de alta natura;

- cerinte obligatorii pe care organizatia considera ca trebuie sa le indeplineasca solicitantii posturilor vacante;

- situatia economico-financiara a organizatiei;

- alti factori care pot face ca in procesul de recrutare sa apara unele dificultati sau care pot mari durata de realizare a acestei activitati de personal.

In concluzie, este necesara o analiza completa si complexa a tuturor factorilor care pot atrage sau, dimpotriva, indeparta potentialii candidati competitivi.

PARTICULARITATILE PROCESULUI DE RECRUTARE

Angajarea reprezinta un proces bidirectional, candidatul trebuind sa fie multumit de angajatorul sau, care ofera postul si recompensele asociate precum si patronul trebuie sa fie multumit de candidat. Prin urmare, recrutarea personalului este un proces de comunicare in dublu sens, intre organizatie si candidati, in cadrul caruia atat organizatiile sau reprezentantii acestora, cat si candidatii transmit semnale referitoare la relatia de angajare pentru a realiza comparatia necesara intre interesele celor doua parti.

Decizia de acceptare a unui loc de munca este influentata de trei factori principali:

- factori obiectivi: salariul, natura muncii, localizarea, oportunitatile de avansare;

- factori subiectivi, adica oamenii sunt atrasi catre organizatii ale caror imagini si climat organizational se potrivesc cu personalitatea lor;

-factori de recrutare, candidatii tind sa se lase influentasi de atitudinea specialistului in recrutare si sa asimileze comportamentul acestuia climatului organizatiei.

O importanta deosebita o are realismul datelor si informatiilor care trebuie sa aiba la baza atat opiniile propriilor angajati, cat si compararea conditiilor specifice organizatiei cu cele oferite de organizatiile concurente pentru a se putea stabili factorii de atractie pentru potentialii candidati.

In cazul in care candidatul intelege gresit natura muncii sau a organizatiei, efectele vor fi la fel de grave ca in cazul in care patronul intelege gresit ce are de oferit candidatul. In permanenta are loc o confruntare a asteptarilor cu realitatea.

Preview document

Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 1
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 2
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 3
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 4
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 5
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 6
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 7
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 8
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 9
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 10
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 11
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 12
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 13
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 14
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 15
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 16
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 17
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 18
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 19
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 20
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 21
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 22
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 23
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 24
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 25
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 26
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 27
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 28
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 29
Recrutarea și selecția resurselor umane - Mobilextra - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Recrutarea si Selectia Resurselor Umane - Mobilextra.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea și Selecția Resurselor Umane

Introducere Deşi managementul resurselor umane nu este un lucru nou pentru România, nevoia reconsiderării acestui domeniu s-a manifestat începând...

Recrutarea și selecția în cadrul Urban și Asociații SRL

INTRODUCERE Resursele umane aparţin sferei largi a resurselor (economice şi extraeconomice). În economie noţiunea de resursă este introdusă...

Recrutarea personalului

I.1. RECRUTAREA PERSONALULUI Recrutarea personalului este momentul de confluenta al căutarii unui post de catre o persoana, cu căutarea unei...

Recrutarea și selecția resurselor umane

Capitolul 1. RECRUTAREA 1.1 Recrutarea Recrutarea este activitatea de identificare a persoanelor care au acele caracteristici solicitate de...

Recrutarea și selecția resurselor umane

Scopul general Scopul general al procesului de recrutare şi selecţie este acela de a obţine cu minimum de resurse financiare forţa de muncă...

Recrutarea și selecția resurselor umane

CAPITOLUL I. RECRUTAREA SI SELECTIA PERSONALULUI – ACTIVITATE DE BAZA PRIVIND ASIGURAREA CU RESURSE UMANE 1. 1. Planificarea resurselor umane...

Recrutarea și Selecția

INTRODUCERE Managementul resurselor umane joacă un rol central în crearea şi dezvoltarea organizaţiilor. Acesta se ocupă de recrutarea şi selecţia...

Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL

INTRODUCERE Într-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei, capitalul migrează către noi oportunităţi, către noi zone de...

Ai nevoie de altceva?