Resurse umane

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 14083
Mărime: 74.67KB (arhivat)
Publicat de: Dafina Cornea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Resursele turistice ale României o situează printre ţările cele mai dotate din acest punct de vedere, care pot fi puse în valoare datorită acumulărilor din ultimul timp în procesul de reformă, ce vizează descentralizarea şi privatizarea acestui sector important al economiei.Turismul include o gamă variată de servicii şi anume: publicitate, promovare, informare, cazare, alimentaţie, tratament balnear, agrement şi divertisment variat.Turismul este o activitate care afectează societatea în diferite moduri şi care are un impact profund asupra vieţii sociale,culturale şi economice. Legătura dintre turism şi industria hotelieră este complexă şi se desfăşoară în ambele sensuri. Pe de o parte, industria hotelieră se dezvoltă, se amplifică cantitativ şi structural ca urmare a circulaţiei turistice, iar pe de altă parte, dezvoltarea turismului este condiţionată de existenţa spaţiilor de cazare,a gradului lor de echipare,de calitatea şi varietatea prestaţiei oferite.Cunoaşterea relaţiei turism-industrie hotelieră are o valoare deosebită pentru orientarea investiţiilor şi direcţionarea dezvoltării sectorului hotelier. Industria hotelieră joacă un rol important şi prin valorificarea superioară a patrimoniului turistic, prin atragerea în circuitul economic a diferitelor zone şi aceasta deoarece zone bogate în obiective turistice pot rămâne în sfera interesului turistic datorită echipării necorespunzătoare şi invers. Există persoane care plătesc sume mari pentru un sejur deosebit şi de calitate, deci, calitatea şi satisfacerea clienţilor devine o forţă majoră care trebuie îmbunătăţită nelimitat, pentru că însuşirea acestor calităţi poate determina avantaje mari. Sectorul privat hotelier din Bucuresti a înregistrat o dezvoltare şi o modernizare, astfel, reunind tradiţia de mai multe secole a ospitalităţii cu restricţiile unei gestiuni performante, activitatea din Hotel Novotel se desfăsoară astfel încât să menţină o poziţie bună pe piaţă şi în faţa concurenţilor prin: prestarea serviciilor la o calitate superioară; obţinerea unui raport bun calitate/preţ; printr-o ofertă cât mai mare şi vastă pentru satisfacerea celor mai rafinate cereri; ameliorarea echipamentelor şi a confortului. În lucrarea de faţă mi-am propus să analizez situaţia managementului din Hotel Novotel, pentru că managementul reprezintă deciziile şi acţiunile care se iau pentru realizarea obiectivelor hotelului şi are în vedere întreg managementul acestuia. Astfel,în capitolul I al lucrării se abordează managementul activităţii hotelului.În capitolul al II-lea am realizat prezentarea generală a Hotelului Novotel,ce cuprinde următoarele aspecte: scurt istoric al hotelului, care cuprinde date despre perioada de înfiinţare a hotelului şi despre politica de privatizare şi investiţii.

În capitolul al III-lea am avut în vedere analiza-diagnostic din departamentele Hotelului Novotel analizând diagnosticul economico-financiar, juridic, comercial, tehnic şi social (al resurselor umane) şi sintetizând punctele forte şi slabe ale acestora, pentru ca în finalul capitolului să prezint abordările actuale ale strategiei în cadrul Hotelului Novotel, pe baza etapelor managementului.

În finalul lucrării am încercat să formulez unele propuneri pentru perfecţionarea managementului hotelului şi am tras concluziile generale privind activitatea managementului în cadrul hotelului Novotel.

Pentru ca măsurile ce trebuiesc luate pentru ca viitorul hotelului să fie sigur şi rentabil şi să facă faţă problemelor de mediu şi concurenţei, sper ca propunerile mele să fie un punct de referinţă pentru acestea. CAPITOLUL I PROCESUL MANAGERIAL

Firma de turism ca orice sistem organizat este necesar sa fie condusă, activitate ce se asigură de către manager. Activitatea de management înseamnă:

-conducere

-raţionalizare

-simplificare

-specializare

-diviziunea muncii

-control

-cercetare

-dezvoltare

-structuri organizatorice raţionale

-instruirea şi calificarea personalului orientat spre dezvoltare

-capacitate sporită de adaptare la schimbarile mediului întreprinderii.

1.1. Procesul managerial-concept, esenţă şi conţinut

În sistemul managementului firmei de turism procesul managerial ocupă un loc şi are un rol deosebit. Astfel el caracterizează complet şi complex sistemul managerial, reflectă parametrii temporali ai managementului firmei de turism, fiind determinat de necesităţi teoretice şi practice.

Procesul managerial reprezintă ansamblul de intervenţii prin care managerul prevede, organizează, coordonează, ia decizii şi controlează activitatea desfăşurată de personalul firmei, în scopul realizării obiectivelor stabilite,în condiţii de profitabilitate ridicată şi de utilitate socială. În firma de turism acest concept oferă posibilitatea managerului de a menţine stabilitatea şi functionalitatea organizaţiei, precum şi adaptarea acesteia la schimbările pe care le introduce mediul economic în care firma operează, printr-o coordonare raţională şi o gestionare judicioasă a resurselor.

Esenţa procesului managerial constă în concretizarea de către manager a eforturilor umane pentru coordonarea muncii comune, eforturi desfăşurate în timp şi spaţiu în vederea soluţionării problematicii cu care se confruntă firma.

Conţinutul procesului managerial depinde de principalele sarcini ce stau în faţa firmei şi el poate fi abordat din punct de vedere metodologic, funcţional, economic, organizaţional, social sau informaţional.

Conţinutul metodologic al procesului managerial presupune parcurgerea a patru etape ce se aplică atât în proiectarea cât şi în perfecţionarea procesului managerial. Aceste etape sunt:

-definirea scopului perceput ca o reprezentare a stării în care se va găsi sistemul într-o anumită etapă şi la un anumit termen;

-analiza situaţiei reprezintă starea sistemului condus în raport cu scopul stabilit;

-determinarea problemei respectiv componenta principală în schimbarea situaţiei existente în direcţia definită prin scop;

-adoptarea deciziei ca formă de impuls de acţionare a sistemului conducător.

Conţinutul funcţional al procesului managerial se manifestă în cursul realizării principalelor funcţii ale managementului şi se conturează în patru etape respectiv planificarea, organizarea, controlul şi influenţarea.

Conţinutul economic al procesului managerial se exprimă de asemenea în patru etape şi anume:

-determinarea necesităţilor economice

-analiza existenţei resurselor

-repartizarea resurselor

-folosirea resurselor.

Conţinutul organizaţional al procesului managerial se manifestă în utilizarea pârghiilor organizaţionale de influenţare, respectiv:

-reglementarea

-normarea

-instruirea

-stabilirea răspunderii

Bibliografie

1.Baker, S., Pam, B., Huyton, J., - „Principiile operaţiunilor de la recepţia hotelului”, Ed.All Beck, Bucureşti 2002

2.Lupu, N.,-„ Hotelul-Economie şi management ”Ediţia a III a, Ed.All Beck, Bucureşti, 2002

3.Mihail, A., G.,-„Tehnologie hotelieră”Ed.Gemma-Print,Bucureşti,2002

4.Nicula, V., -„Gestiune hotelieră”,Ed.Alma Mater,Sibiu,2002

5.Stănciulescu, D., A., -„ Tehnologie hotelieră”,Ed.Gemma-Print,Bucureşti,2002

6.Stănciulescu, G. , -„ Managementul operaţiunilor de turism”, Ed.All Beck,Bucureşti,2002

7.Bonciu, C. , - „ Introducere în managementul resurselor umane” , Editura CREDIS, Bucuresti 2007

8.Lefter, V., Deaconu, A., Puia, R. - Managementul resurselor umane. Teorie si practica, Editura Economica, Bucuresti 2008

9.Pitaru, D.,H., - „Managementul resurselor umane. Măsurarea performanţelor profesionale", Editura ALL, Bucureşti, 1994

10.Vintila, G., - „Diagnostic financiar şi evaluarea întreprinderii", Bucureşti 1998

11.Stănescu, C, Işfănescu, A.,Băicuşi, A. - „Analiza economico-financiară", Editura Economică, Bucureşti 1996

12.Manolescu, A., „ Managementul resurselor umane” , Editura RAI, Bucureşti, 1998

13.Scholz, M., M., - „Managementul resurselor umane”, Editura Economică, Bucureşti, 2000

14.Ţuţurea, M., Sorin, M., Liviu, F., Viorel, B., - „ Bazele managementului ”, Editura Universităţii Lucian Blaga, Sibiu, 1999

15.Zorleţan, T., Nicolescu, O., Eugen, B., Gheorghiţa, C.,Ion, V., Ion, C. -„ Managementul organizaţiei”, Editura Holding Reporter, Bucureşti, 1996

16.Johns, G., - „ Comportament organizaţional ”, Editura Economică, Bucureşti, 1996

17.Mathis, R., Panaite, C., N., Costache, R., -„ Managementul resurselor umane ”, Editura Economică, Bucureşti, 1997

18.Nicolescu, O.,Verboncu, I., - „ Management ”, Editura Economică, Bucureşti, 1999

19.Prodan, A., - „ Management de succes „, Editura Polirom, Iaşi, 1999

20.Georgescu, N., Robu, V. - „Analiza economico-fmanciară", ASE, Bucureşti, 2001

21.Minciu, R., - „ Economia turismului ”, Editura uranus, 2000

Preview document

Resurse umane - Pagina 1
Resurse umane - Pagina 2
Resurse umane - Pagina 3
Resurse umane - Pagina 4
Resurse umane - Pagina 5
Resurse umane - Pagina 6
Resurse umane - Pagina 7
Resurse umane - Pagina 8
Resurse umane - Pagina 9
Resurse umane - Pagina 10
Resurse umane - Pagina 11
Resurse umane - Pagina 12
Resurse umane - Pagina 13
Resurse umane - Pagina 14
Resurse umane - Pagina 15
Resurse umane - Pagina 16
Resurse umane - Pagina 17
Resurse umane - Pagina 18
Resurse umane - Pagina 19
Resurse umane - Pagina 20
Resurse umane - Pagina 21
Resurse umane - Pagina 22
Resurse umane - Pagina 23
Resurse umane - Pagina 24
Resurse umane - Pagina 25
Resurse umane - Pagina 26
Resurse umane - Pagina 27
Resurse umane - Pagina 28
Resurse umane - Pagina 29
Resurse umane - Pagina 30
Resurse umane - Pagina 31
Resurse umane - Pagina 32
Resurse umane - Pagina 33
Resurse umane - Pagina 34
Resurse umane - Pagina 35
Resurse umane - Pagina 36
Resurse umane - Pagina 37
Resurse umane - Pagina 38
Resurse umane - Pagina 39
Resurse umane - Pagina 40
Resurse umane - Pagina 41
Resurse umane - Pagina 42
Resurse umane - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Resurse umane.doc

Te-ar putea interesa și

Particularități ale managementului resurselor umane în IMM

Convergenţa forţelor economice, demografice şi sociale nu face altceva decât să intensifice presiunile în vederea obţinerii unui număr cât mai mare...

Lucrare practică - studiu de caz - managementul resurselor umane

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL ORGANIZAŢIEI ŞI PERFORMANŢELE MANAGERIALE 1.1. Management – manageri Managementul, abordat concomitent ca teorie şi...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Recrutarea, selecționarea și angajarea personalului la SC Mopar SA Reșita

CAP.1 NOŢIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. GENEZA RESURSELOR UMANE Managementul resurselor umane, ca orice domeniu...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Antibiotice Iași

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii (societate comerciala, institutie,...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC PDA Motors SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informatiilor Lucrarea de fata reprezinta studiul asupra managementului resurselor umane din cadrul...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Indis Partener SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Pentru culegerea informaţiilor necesare analizei diagnostic am apelat la un interviu...

Analiza Diagnostic a Managementului Resurselor Umane la SC Clipart Advertising SRL

I. Sursele folosite pentru culegerea informaţiilor Principala sursă de informaţii provine din aplicarea interviului semi-structurat Doamnei...

Ai nevoie de altceva?