Resurse Umane și Formare Profesionala

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 10422
Mărime: 92.91KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Vasilache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Nicolae

Extras din proiect

1. Resurse umane şi formare profesionala

1.1 Introducere

Dezvoltarea de succes si durabilă a turismului depinde nu doar de peisajul atractiv şi de facilităţi turistice ci şi de serviciile competitive şi de calitate. Sectorul ospitalităţii şi turismului este o unul pentru oameni; oameni care oferă servicii pentru oameni.

Fiind una din cele mai competitive activităţi economice din lume, turismul necesită înţelegere, profesionalism, angajare, organizare şi o strategie eficientă de dezvoltare a resurselor umane.

Sectorul ospitalităţii şi turismului implica în egală masură facilităţi şi servicii. Serviciile competitive pot fi asigurate doar de catre personal bine pregătit şi specializat, cu o atitudine corespunzătoare, cu mentalitatea corectă, cu comportamentul corespunzător şi cu performanţe corespunzatoare.

Crearea unei forţe de muncă instruite şi calificate necesita pregătire, educaţie de bază şi cursuri de pregatire profesională, precum şi pregatire continuă, practică la locul de muncă.

Ospitalitatea în sensul modern al acestui termen implică satisfacerea cerinţelor vizitatorilor şi competentele dobandite pentru a întruni, şi chiar depăşi, aşteptările vizitatorilor. Dacă aşteptările create prin activitatea de marketing şi promovare a turismului nu pot fi satisfacute ca urmare a lipsei de forţă de muncă calificată, turismul nu se poate dezvolta durabil.

Aceasta nu se referă doar la turiştii străini care vin în Romania, ci şi la românii din propria ţara; se referă la turismul internaţional şi în egală masură la turismul intern. Conform statisticilor disponibile pentru 2006, peste 80% din înnoptări au fost cumparate de catre turişti români şi mai puţin de 20% de către turişti străini. Ambele categorii de turişti merită să beneficieze de servicii de calitate, adecvate şi de ospitalitate.

1.2 Calitatea serviciilor

Aptitudinile în ce priveşte prestarea serviciilor din sectorul ospitalităţii, atât profesional cât şi la nivel de comportament, sunt încă slab dezvoltate şi necesită o atenţie deosebită în anii următori. De asemenea îmbunătăţirea atitudinii faţă de servicii şi a mentalităţii reprezintă un aspect ce necesită atenţie urgentă.

Nivelul de competent din sectorul ospitalităţii şi turismului este redus, ca urmare a lipsei standardelor de performanţă, a standardelor de munca adecvate şi actualizate, şi a standardelor adecvate educaţionale şi de pregătire.

Pregătirea organizată pentru prestarea de servicii în domeniul ospitalităţii şi turismului nu este înca suficient dezvoltată. Cursurile de pregatire profesională specializate pentru sectorul ospitalităţii pentru pregatirea personalului în vederea ocupării locurilor de muncă în acest sector sunt aproape absente iar pregătirea în turism este integrată în cursurile şcolare speciale gimnaziale şi în cele universitare.

Cu câteva excepţii, pregatirea ne-institutionalizată, continuă, la locul de munca şi în servicii este aproape inexistentă. Unele din lanţurile hoteliere internationale au propriile programe interne de pregătire la nivel de societate, dar eficienţa acestora are un impact limitat ca urmare a migraţiei relativ mari a personalului.

Conducerea de la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere şi instruire la locul de munca, acest lucru şi ca urmare a faptului că deprinderile practice şi tehnicile de pregătire nu sunt incluse in programa actuală de studiu a cursurilor de formare profesională a personalului de conducere din hoteluri.

Nu există o conştientizare a nevoii de instruire şi nu există o cultura educatională. Acestea trebuie dezvoltate în cadrul sectorului ospitalităţii şi cel turistic şi la nivel guvernamental.

1.3 Oferta de forţă de muncă

Sectorul ospitalităţii din Romania înregistrează o criza acută de personal calificat şi instruit, iar acest lucru afectează performanţele generale în servicii. Însa, criza de personal calificat nu este acelasi lucru ca şi „criza de personal" în ce priveste calitatea.

Criza de personal calificat se datorează doar parţial faptului că un numar mare de oameni părăsesc Romania pentru a lucra în străinatate, după ce au obţinut diploma de liceu sau universitate (însa totuşi nu sunt suficient pregătiţi!), sau după ce au lucrat într-un hotel pentru scurt timp.

Aceasta criză de personal are o serie de motivaţii:

-Programele de instruire curente nu sunt axate pe formarea unor competenţe şi aptitudini şi nu respectă standardele. Numeroşi furnizori de cursuri de pregatire eliberează diplome şi certificate necesare pentru angajare fără a asigura o instruire completă si corespunzatoare.

-Un număr considerabil de tineri părăsesc sectorul ospitalităţii şi turismului pentru a merge sa lucreze în străinatate ca urmare a modului precar în care este văzută o slujbă în sectorul ospitalităţii şi a nivelului scăzut al salarizării.

-Conducerea şi forurile de supervizare nu posedă aptitudinile specifice unei pregătiri interne la locul de muncă pentru a pastra aceste deprinderi la nivelul cerut de standarde şi pentru a menţine dorinţa de performanţă.

-Nu există o pregătire continua adecvata la locul de munca pentru a ţine pasul cu necesarul de aptitudini şi cunostinţe al personalului existent din sectorul ospitalităţii la diferite niveluri.

Criza de forţă de muncă calificată va creşte în continuare într-un ritm rapid ca urmare a numărului mare de hoteluri şi pensiuni noi care sunt în prezent în curs de construcţie. Toate aceste noi hoteluri si pensiuni au nevoie de personal calificat.

Însă, în principiu nu există o criză de personal fără pregatire şi necalificat potenţial pentru sectorul ospitalităţii, deşi rata şomajului a scăzut considerabil de la 10,2% în 2002 la 5,5% în 2006 (Sursa: Institutul Naţional de Statistică)

Există o percepţie greşită că întreg personalul nou al unui nou hotel trebuie sa fie personal cu pregatire prealabilă şi calificat. În principiu, doar un anumit procent (în funcţie de nivelul calităţii serviciilor şi de aptitudinile de instruire la locul de muncă) necesită pregatire prealabilă şi calificare, iar aceste posturi includ în special posturi cu specializare profesională. Celelalte categorii de personal pot beneficia de pregatire la locul de munca, însa este necesar să aiba atitudinea şi mentalitatea corectă.

În prezent nu există o distincţie clară între locurile de munca din sectorul ospitalităţii şi din sectorul de călătorii şi turism. De asemenea statisticile referitoare la locurile de munca grupează locurile de muncă în sectorul „Hoteluri şi restaurante", care includ automat toate restaurantele independente, restaurantele fast-food, restaurantele locale mici etc., în timp ce angajarea în sectorul de călătorii şi turism este grupata în statisticile de angajare din domeniul „Transporturi si turism", ce include automat întregul personal din sectorul de transport public.

Preview document

Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 1
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 2
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 3
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 4
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 5
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 6
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 7
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 8
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 9
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 10
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 11
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 12
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 13
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 14
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 15
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 16
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 17
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 18
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 19
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 20
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 21
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 22
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 23
Resurse Umane și Formare Profesionala - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Resurse Umane si Formare Profesionala.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul resurselor umane

DIN PARTEA AUTORULUI Succesul, performanta si competitivitatea oricarei organizatii depind, in mare masura, de continutul si calitatea...

Rolul direcției de resurse umane în cadrul Băncii Transilvania

CAPITOLUL I Managementul resurselor umane 1.1. Introducere Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului...

Rolul departamentului de Resurse Umane în Dezvoltarea și Formarea Profesională

INTRODUCERE Am ales această temă în ideea de a dezvolta un subiect tot mai des întâlnit, acela de viziune strategică, una dintre metodele cele mai...

Formarea și evaluarea funcționarilor publici

CAPITOLUL I - FORMAREA PROFESIONALA - ELEMENT ESENTIAL IN DEZVOLTAREA CARIEREI FUNCTIONARILOR PUBLICI I.1. Aspecte generale Ţinând seama de...

Resursele Umane în Domeniul Logisticii

I. Resursele umane 1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane “Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape...

Formare și perfecționare profesională a salariaților în cadrul firmei SC Continental Automotive România SRL

Introducere Scopul lucrării constă în studierea procesului de “Formare şi perfecţionare profesională a salariaţilor în cadrul firmei S C....

Rolul Departamentului de Resurse Umane în Cadrul Spitalului de Pneumofiziologie Iași

INTRODUCERE Prezenta lucrare se intitulează “Rolul departamentului de resurse umane în cadrul Spitalului de Pneumofiziologie Iaşi”. Lucrarea este...

Managementul Proiectelor - De la Teorie la Practică

CUVÂNT ÎNAINTE Formarea continuă în cadrul organizaţiilor a devenit în mod clar o necesitate şi o obligaţie. Dezvoltarea resurselor umane şi...

Ai nevoie de altceva?