Rezistența la schimbare

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5733
Mărime: 58.05KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Năstase
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mariana, Prediscan
UNIVERSITATEA DE VEST FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1. Managementul schimbarii si schimbarea organizationala
  2. 1.1 Managementul schimbarii
  3. 1.2 Conceptul de schimbare organizationala si etapele schimbarii organizationale
  4. 1.3 Atitudinea fata de schimbare
  5. 2. Rezistenta la schimbare
  6. 2.1 Ce inseamna rezistenta la schimbare
  7. 2.2 Sursele rezistentei la schimbare
  8. 3. Studiu de caz

Extras din proiect

1.1 Managementul schimbării

Managementul schimbării nu este, în principiu, ceva cu totul nou, ci o nouă formă de iluminare a schimbării sau de modificare a centrului său de greutate. Schimbări au existat si în trecut şi vor exista întotdeauna, doar că în prezent conceptul managementul schimbării („change management”) impune acordarea unei valori superioare derulării efective a schimbării precum şi analizei consecinţelor asociate acesteia. Conceptul „managementul schimbării” caută să remodeleze gândirea managerilor, de la acea orientare pur economică axată pe goana după profit la noi dimensiuni valorice de tip social (de exemplu motivaţia şi satisfacţia angajaţilor) sau ecologice (de exemplu aspecte de mediu).

Complexitatea noului mediu concurenţial nu mai poate fi monitorizată numai prin cifre asociate factorilor care influenţează activitatea unei organizaţii. Factorii economici trebuie complectaţi de alţi factori care determină mulţimea şi satisfacţia angajaţilor.

Managementul schimbării promovează această teorie a conducerii schimbării spre noi dimensiuni. În economia întreprinderii, prin „managementul schimbării” se înţelege elaborarea, administrarea şi evaluarea sistematică a schimbărilor într-o întreprindere. Schimbările pot lua forma unor noutăţi, adaptări, îmbunătăţiri, precum şi a eliminării greşelilor din trecut. Managementul schimbării cuprinde astfel controlul schimbării în întreprindere precum şi adaptarea flexibilă a unei întreprinderi la schimbările continue.

Principalele premise ale managementului schimbării au în vedere:

• menţinerea unui control maxim posibil asupra situaţiei existente, prin anticiparea schimbării şi pregătirea unui set de reacţii;

• implicarea, pe cât posibil, în luarea deciziilor, a celor care vor fi afectaţi de schimbare;

• acceptarea ideii că unele aspecte ale schimbării vor fi neplăcute şi încercarea de a reduce efectele acestora asupra indivizilor şi asupra organizaţiei.

O altă premisă a managementului schimbării se bazează pe afirmaţia „top down for targets, bottom up for how to do it”, conform căreia schimbările ar trebui să fie promovate de managementul de vârf şi să fie implementate începând cu nivelele ierarhice inferioare.

Modelul managementului schimbării prezintă ca şi orice alt model managerial atât avantaje, cât şi dezavantaje. De pildă, dacă se doreşte achiziţionarea unei noi maşini, aceasta va putea înlocui munca fizică a cinci persoane, schimbare care generează pe de o parte un profit pentru societate ca urmare a reducerii costurilor salariale, dar şi o intensificare a conflictelor sociale şi o anumită creştere a costurilor pentru monitorizarea acestora. Astfel, orice schimbare trebuie analizată atât din perspectiva eficacităţii, cât şi a eficienţei. În general, eficacitatea managerială se referă la gradul de atingere de către management a obiectivelor organizaţiei ca urmare a utilizării resurselor acesteia. Cu cât o organizaţie se apropie mai mult de obiectivele sale se consideră că managementul acesteia este mai eficace. Dacă se doreşte să fie analizată eficienţă managerială se determină gradul în care resursele organizaţiei contribuie la creşterea productivităţii. O eficienţă ridicată este obţinută în situaţia în care o pondere ridicată a resurselor contribuie la creşterea productivităţii. Interesant este faptul că managementul poate fi eficace, dar în acelaşi timp ineficient, situaţie care apare atunci când cererea pentru anumite produse finite este atât de mare (de exemplu: situaţia de monopol) încât managementul poate obţine un preţ ridicat pentru acestea şi acoperă costurile ineficiente.

Prin analiza duală a managementului în baza celor două dimensiuni eficacitatea şi eficienţă se obţine matricea din fig.1.

Figura nr.1

Obţinerea de avantaj competitiv pe piaţa viitorului presupune valorificarea noilor factori strategici de succes, atât eficienţa şi eficacitatea managerială, cât şi solidaritatea, corectitudinea şi evitarea degradării mediului.

Eficacitatea şi eficienţa trebuie să fie completate de solidaritate care presupune reunirea intereselor individuale în vederea creşterii coeziunii în cadrul organizaţiei şi chiar reunirea forţelor diferitelor organizaţii în cadrul unei asociaţii de organizaţii în vederea promovării intereselor acesteia.

Solidaritatea este asigurată prin corectitudine, adică prin respectarea drepturilor fiecărui angajat, creşterea siguranţei locului de muncă, plata corectă şi la timp a salariilor, acordarea concediului de odihnă precum şi prin respectarea drepturilor fiecărei organizaţii partenere.

Ultimul factor strategic şi anume evitarea degradării mediului în urma activităţilor economice rămâne în continuare o viziune. Ca deschizător de drumuri al Reengineering-ului, James Champy, a văzut în lipsa dispoziţiei de schimbare a top-managementului, unul din principalii factori de reţineri.

1.2 Conceptul de schimbare organizationala şi etapele schimbării organizaţionale

Analiza schimbarii organizationale a fost abordata de mai bine de un secol, de mai multi teoreticieni si observatori ai întreprinderii si ai mutatiilor capitalismului modern pâna la teoreticienii si practicienii contemporani ai organizarii muncii.

Exista o întreaga literatura dedicata schimbarii organizationale. Unele teorii au încercat sa explice schimbarea prin raportare la stabilitate, definind schimbarea ca o stare de instabilitate tranzitorie ce întrerupe un echilibru, de altfel, stabil (Lewin, 1958). Alte modele explicative au încercat sa analizeze schimbarea prin diferentierea între trei niveluri la care pot fi identificate fortele ce o genereaza. Astfel, la nivelul mediului, exista fortele macrorevolutionare ale schimbarii, ce apar din comportamentul altor organizatii. La nivel organizational, fortele microrevolutionare ale schimbarii sunt determinate de însesi ciclurile de viata organizationale iar la nivel individual, fortele politice ale schimbarii apar din luptele pentru putere si control (Kanter, Stein si Jick, 1992).

În principiu, proiectarea organizationala se refera la conceperea si aplicarea acelei structuri organizationale considerate ca optima pentru atingerea performantelor programate într-un mediu dat si este menita a îmbunatati functionarea organizatiilor, astfel încât sa devina “mai eficiente, mai umane, mai rationale, mai distractive, mai folositoare societatii, mai profitabile pentru proprietari, mai satisfacatoare pentru membri, mai supuse conducerii strategice, mai democratice, mai stabile, mai flexibile sau lucruri de genul acesta” (Starbuck si Nystrom, 1981). Este destul de dificil sa se îndeplineasca toate aceste cerinte deoarece proiectarea organizationala este dublu orientata, atât catre structura de organizare cât si catre mediul în care organizatia urmeaza sa functioneze. Pe lânga aceasta, structurile organizationale proiectate într-o forma sau alta nu sunt niciodata permanente. Pe masura ce anumite caracteristici ajung sa fie cunoscute, se pot face ajustari si reajustari. Pe de alta parte, luând în consideratie dinamica mediului, problema proiectarii organizationale atrage dupa sine, problema reproiectarii sau reorganizarii unei structuri în functie de noile cerinte, conditii sau presiuni.

Preview document

Rezistența la schimbare - Pagina 1
Rezistența la schimbare - Pagina 2
Rezistența la schimbare - Pagina 3
Rezistența la schimbare - Pagina 4
Rezistența la schimbare - Pagina 5
Rezistența la schimbare - Pagina 6
Rezistența la schimbare - Pagina 7
Rezistența la schimbare - Pagina 8
Rezistența la schimbare - Pagina 9
Rezistența la schimbare - Pagina 10
Rezistența la schimbare - Pagina 11
Rezistența la schimbare - Pagina 12
Rezistența la schimbare - Pagina 13
Rezistența la schimbare - Pagina 14
Rezistența la schimbare - Pagina 15
Rezistența la schimbare - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Rezistenta la Schimbare.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Schimbării și Innoirii

CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL MODERN 1.1. INTRODUCERE Managerul iniţiază acţiuni, fundamentează decizii, dă dispozitiuni/ordine , influenţănd în...

Managementul schimbării

Schimbarea este, in opinia autorilor McCalman si Platon, “un proces continuu de confruntare, identificare, evaluare si actiune.” “Un Proces”...

Managementul carierei în cadrul societății SC Danubiana SA

MANAGEMENTUL CARIEREI IN CADRUL SOCIETATII S.C. DANUBIANA S.A. PREZENTAREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE Proiectarea si fabricarea unei game largi de...

Managementul financiar - obiect, rol, funcții și importanța în organizațiile moderne

CAP 1: COMPONENTELE GENERALE ALE MANAGEMENTULUI Managementul reprezinta un process constient de conducere si coordonare a actiunilor si...

Schimbarea și perfecționarea culturii organizaționale

CAPITOLUL 1. Considerente generale privind conceptul de schimbare si dezvoltare in cultura organizationala 1.1 Definitii Schimbarea: singura...

Managementul schimbării instituțiilor publice în România

Managementul schimbarii Schimbarea reprezinta,la modul general, actiunea de a inlocui un lucru cu altul sau pe cineva cu altcineva; a da unui...

Abordarea structurată a deciziilor în cadrul proiectelor publice

1. Introducere Atunci când apare o problemă este necesar să fie analizate toate variantele de rezolvare ale acesteia. Suntem în situaţia de luare...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Schimbări organizaționale - studiu de caz la firma SC Germanos Telecom România SA

1.Prezentarea de ansamblu a organizatiei 1.1 Obiectul de activitate al companiei conform codului CAEN Ce este CAEN - CAEN reprezinta acronimul...

Analiza forțelor care influențează rezistența la schimbare în cadrul societății SC Unirea SA

1. DEFINIREA SCHIMBĂRII ORGANIZAŢIONALE 1.1. Definirea conceptelor de schimbare organizaţională Dinamica activităţilor organizaţiei impune la un...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Managementul Schimbării

„Managementul este unul din factorii esenţiali care explică de ce o ţară este bogată sau săracă" (Richard Farmer) „Într-o lume în schimbare,...

Rezistența la schimbare în organizațiile românești-factori generatori

REZUMAT Ipotezele de lucru și experimentarea acestora ca previziuni ale cercetării experimentale În vederea rezolvării sarcinilor acestei...

Schimbarea și perfecționarea culturii organizaționale

CAPITOLUL 1. Considerente generale privind conceptul de schimbare si dezvoltare in cultura organizationala 1.1 Definitii Schimbarea: singura...

Analiza organizațională infotin - centrul de informare și consultanță pentru tineret

Inainte de toate, trebuie sa facem cateva precizari cu privire la metoda de lucru pe care o vom aborda pe parcursul prezentei lucrari. Consideram...

Rezistența la schimbare

Rezistenţa la schimbare 1.1. Introducere Intr-un mediu economic intr-o continua schimbare, cel care nu se adapteaza este „scos din joc”. Si cele...

Ai nevoie de altceva?