Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 23118
Mărime: 287.91KB (arhivat)
Publicat de: Filip Pascu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radulescu corina

Cuprins

  1. ÎNTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ANALIZA RISCULUI ÎNTREPRINDERII 2
  3. 1.1. Riscul - atribut al activităţii economico – financiare 2
  4. 1.2. Risc şi incertitudine în teoria economică 2
  5. 1.3. Aprecieri privind riscurile în activitatea de comerţ exterior 2
  6. 1.4. Tipologia riscurilor 2
  7. CAPITOLUL II. DIAGNOSTICUL RISCULUI 2
  8. 2.1 Evaluarea riscului 2
  9. 2.2. Tehnici pentru masurarea riscului individual al unui proiect 2
  10. 2.3.Măsuri pentru gestionarea riscului investiţiilor străine în faza preinvestiţională şi postinvestiţională 2
  11. CAPITOLUL III. ANALIZA RISCURILOR 2
  12. 3.1. Pragul de rentabilitate şi riscul de exploatare 2
  13. 3.2. Analiza riscului de exploatare 2
  14. 3.3. Sfera riscului financiar 2
  15. 3.4. Diagnosticul riscului financiar 2
  16. CONCLUZII 2
  17. BIBLIOGRAFIE 2
  18. ADNOTARE 2
  19. LISTA ABREVIERILOR 2

Extras din proiect

ÎNTRODUCERE

Actualitatea. În viaţa economico-financiară, riscul este o componentă a oricărei activităţi, regăsindu-se în agenda zilnica a managerilor companiilor. În orice moment trebuie să ştii care este şi cât este riscul, şi dacă acest risc nu este mai mare decât câştigul. Modificări neprevazute în evoluţia ratei dobânzii, ale riscului de schimb sau ale preţului unui produs nu numai că afectează rezultatele financiare ale unei firme, dar pot determina chiar falimentul acesteia. Insuficienta cunoaştere a riscului, evaluarea sa greşită, lipsa unei protecţii adecvate împotriva acestuia va afecta în mod direct rezultatul final al activităţii desfăşurate ale firmei.

Lucrarea de faţă îşi propune o cercetare sistematică şi câteva orientări pragmatice în abordarea analizei riscului întreprinderii. Întreprinderile române au nevoie de un management adecvat economiei de piaţă bazat pe principiile de eficienţă economică globală. Pentru acestea, ei au la dispoziţie câteva alternative strategice de management al riscului privind investiţiile străine, a căror aplicare poate conduce la diminuarea sa : obţinerea mai multor informaţii; evitarea riscului; asigurarea împotriva riscului; negocierea cadrului de acţiune; adaptarea proiectului de investiţii; diversificarea portofoliului de investiţii pe criteriul geografic.

Scopul cercetării. Scopul principal al tezei îl constituie dezvoltarea teoretică şi practică a metodologiei de analiză, diagnosticul şi de evaluare riscurilor explotatare şi financiare.

Pentru atingerea obiectivelor tezei au fost investigate şi soluţionate următoarele probleme:

- studierea bazelor teoretice privind riscurile întreprinderii;

- clasificarea riscurilor;

- -estimarea pragului de rentabilitate privind riscurile;

- -elaborarea şi argumentarea unor tehnici pentru masurarea riscului individual al unui proiect

Obiectul investigaţiilor îl constituie managementul întreprinderii în condiţii de risc financiar şi de exploatare.

Suportul teoretico-ştiinţific. Drept fundament teoretic al prezentei teze au servit lucrările economiştilor străini şi autohtoni în materie ca Altman I. E., Ansoff I, Becon J.C., Conso P., Knight, F., Mehr Hedgetts, Porter,M., Gheorghiu Al., Mărgulescu D., Nişulescu E., Negoescu Gh. şi altor autori.

Structura lucrării. Scopul şi sarcinile formulate au determinat structura tezei, care cuprinde: Introducere, trei capitole, Concluzii şi Bibliografia.

În primul capitol Consideraţii generale privind analiza riscului întreprinderii sunt cercetate riscul şi incertitudine ca categorii economice, este analizată tipologia riscurilor, apreciate riscurile în activitatea de comerţ exterior

În capitolul doi Diagnosticul riscului este efectuată evaluarea riscului, cercetate tehnici pentru masurarea riscului individual al unui proiect, analizate măsuri pentru gestionarea riscului investiţiilor străine în faza preinvestiţională şi postinvestiţională.

În capitolul trei Analiza riscurilor este efectuată o analiză riscului de exploatare, examenat pragul de rentabilitate a riscului de exploatare, efectuată o analiză a sferei riscului financiar şi diagnosticul riscului financiar.

.

CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ANALIZA RISCULUI ÎNTREPRINDERII

1.1. Riscul - atribut al activităţii economico – financiare

Orice activitate economică se desfăşoară în condiţii de risc, aceste riscuri fiind mai mult sau mai puţin grave, mai mult sau mai puţin cunoscute, mai uşor sau mai greu de evitat. Înainte de a începe orice tip de activitate se impune o identificare şi evaluare a riscurilor ce pot apărea, eliminarea sau reducerea lor pe cât posibil, acceptându-se doar acele riscuri care nu afectează decât în mică măsură activitatea firmei. Insuficienta cunoaştere a riscului, evaluarea sa greşita, lipsa unei protecţii adecvate împotriva acestuia va afecta în mod direct rezultatul final al activităţii desfăşurate.

În viaţa economico-financiară, riscul este o componentă a oricărei activităţi, regăsindu-se în agenda zilnica a managerilor companiilor. În orice moment trebuie să ştii care este şi cât este riscul, şi dacă acest risc nu este mai mare decât câştigul. Modificări neprevazute în evoluţia ratei dobânzii, ale riscului de schimb sau ale preţului unui produs nu numai că afectează rezultatele financiare ale unei firme, dar pot determina chiar falimentul acesteia. De fapt, deciziile financiare implică incertitudine. Decizile financiare sunt luate în funcţie de cash-flow-urile prevăzute de contractele viitoare, care sunt prin excelenţă incerte. Riscul este deci o componentă incertă a deciziilor financiare. Nu este deloc surprinzător că o funcţie importantă a sistemului financiar este alocarea riscului legat de evoluţia ratei dobânzii, preţul acţiunilor, ratele de schimb sau preţul anumitor mărfuri etc. De altfel, şi procesul de producţie este influenţat de o serie de factori generatori de riscuri. Riscuri care pot fi întâlnite în procesul de proiectare şi implementare a noilor tehnologii de vârf, precum şi în îmbinarea factorilor de producţie care înseamnă organizarea muncii, a producţiei şi a conducerii.

De asemeni, investiţia straină directă, ca formă particulară a activităţii economice presupune, generic vorbind « sacrificiul a ceva acum (un consum prezent sigur) pentru perspectiva obţinerii a ceva mai târziu (un consum, un rezultat viitor posibil şi incert) »[49]. Datorită caracteristiciilor specifice, investiţia straină directă este o operaţiune ce implică o mai mare expunere la o largă varietate de riscuri inerente. Investiţia într-o ţară se va realiza numai dacă există un stimulent suficient de puternic, în măsură să motiveze firma să-şi asume riscurile implicate de desfăşurarea activităţii într-un mediu caracterizat printrun grad relativ ridicat de instabilitate şi incertitudine. Pregatirea derulării unui astfel de proces presupune o analiză riguroasă a resurselor de care dispune întreprinderea/firma, evaluarea raţiunilor care stau la baza unei astfel de acţiuni, analiza condiţiilor de mediu din ţara unde se face implementarea activităţii economice tocmai pentru a reduce expunerea la risc.

Sintetic vorbind, fundamentarea oricărei investiţii, în particular a unei investiţii străine directe, necesită includerea noţiunilor de risc şi incertitudine în structura procesului decizional.

Fundamentele teoriilor decizionale clasice, bazate pe presupoziţia certitudinii, sunt din ce în ce mai puternic erodate de situaţiile reale care nu corespund cerinţelor de cunoaştere completă şi corectă a tuturor condiţiilor şi efectelor producerii unui eveniment. Ca o consecinţă directă a acestui fapt, în teoria modernă a deciziei nu se mai operează cu certitudini absolute, cu estimări precise ale evoluţiei unui anumit element sau fenomen, ci decidenţii recurg tot mai des la estimări probabile incerte, la noţiuni ca risc şi incertitudine [50]. Cele mai multe decizii se iau în condiţii de risc şi incertitudine, incompletă cunoaştere a uneia sau mai multor « variabile » fiind o constantă a activităţii economice şi o cauză care explică într-o măsură mai mică sau mai mare diferenţele între rentabilitatea diverselor proiecte de afaceri.

Riscul este privit ca un fenomen care provine din circumstanţe pentru care decidentul este în măsură să identifice evenimente posibile şi chiar probabilitatea producerii (materializării) acestora, fără a fi însă în măsură să precizeze cu exactitate care din aceste evenimente se va produce efectiv.

Preview document

Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 1
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 2
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 3
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 4
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 5
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 6
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 7
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 8
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 9
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 10
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 11
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 12
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 13
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 14
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 15
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 16
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 17
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 18
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 19
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 20
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 21
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 22
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 23
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 24
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 25
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 26
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 27
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 28
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 29
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 30
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 31
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 32
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 33
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 34
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 35
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 36
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 37
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 38
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 39
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 40
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 41
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 42
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 43
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 44
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 45
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 46
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 47
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 48
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 49
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 50
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 51
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 52
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 53
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 54
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 55
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 56
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 57
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 58
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 59
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 60
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 61
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 62
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 63
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 64
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 65
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 66
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 67
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 68
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 69
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 70
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 71
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 72
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 73
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 74
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 75
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 76
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 77
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 78
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 79
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 80
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 81
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 82
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 83
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 84
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 85
Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Riscul in Cadrul Activitatii Intreprinderii in Conditiile Postaderarii la Piata Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui sistem de indicatori de performanță de mediu - instrument pentru îmbunătățirea calității managementului organizației SC Conpet SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA ORGANIZAŢIEI 1.1. Denumirea organizaţiei: S.C. CONPET S.A. Misiunea organizaţiei constă în : 1. Politica de mediu În...

Reproiectarea Sistemului de Management la SC Connel 94

CAPITOLUL I DIAGNOSTICAREA VIABILITATII ECONOMICE SI MANAGERIALE 1.1 DOCUMENTAREA PRELIMINARA 1.1.1 Prezentarea generala a S.C. “CONNEL 94”...

Analiza Diagnostic la SC Elis SRL

Analiza diagnostic la S.C ELIS S.R.L. I Analiza diagnostic a domeniului financiar 1.1 Analiza dinamicii si structurii patrimoniul firmei Tabel...

Înființarea unei societăți agricole comerciale

Informatii de bază privind societatea comercială agroalimentară: Punctul de lucru pentru societatea comercială agroalimentară este în localitatea...

Managementul producției și operațiilor - SC Ludmin SRL

SC.LUDMIN.SRL are ca obiect principal de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate,cu vanzare predominanta de produse ne...

Analiza strategică a organizației - SC Sergiana Prodimpex SRL

INTRODUCERE Privatizarea, preluarile rapide, ca si globalizarea fac necesare noi abordari privind managementul societatilor comerciale romanesti....

Management - SC Onyx SRL

1.Prezentarea la SC.Onyx.SRL Scurt istoric S.C.Onyx.S.R.L. a luat fiinta pe data de 15.08.2000.Asociatii Popescu Alexandra si Andrei David au...

Managementul firmei - studiu de caz COST Târgoviște

Managementul firmei Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent prin eforturile depuse de un mare număr de specialişti de pe întreg...

Ai nevoie de altceva?