Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 10538
Mărime: 78.64KB (arhivat)
Publicat de: Edmond Ioniță
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAP I. Noțiuni generale privind riscurile în afaceri
  2. 1.1. Noțiunea de risc în afaceri
  3. 1.2. Tipuri de riscuri
  4. CAP II. Industria farmaceutică în Romȃnia
  5. 2.1. Principalele tendințe și impactul asupra societății și economiei
  6. 2.2. Identificarea principalelor riscuri din industria farmaceutică
  7. 2.3. Metode de minimizare a riscurilor
  8. CAP III. Studiu de caz: Analiza principalelor riscuri în cadrul farmaciei SC.Catena Management S.R.L
  9. 3.1. Identificarea riscurilor cu care se confruntă rețeaua farmaceutică CATENA
  10. 3.2. Analiza SWOT
  11. 3.3. Analiza concurenței
  12. Concluzii
  13. Bibliografie

Extras din proiect

Rezumat

În condiţiile specifice economiei de piaţă actuale, riscul a devenit o componenta esenţială a politicii manageriale de la nivelul organizaţiei. Toate etapele specifice derulării unei afaceri, începând cu stabilirea obiectivelor şi sfârşind cu găsirea pieţelor de desfacere se desfăşoară sub presiunea unor factorilor de risc care ,de cele mai multe ori, reprezintă o pierdere semnificativă pentru organizaţia respectivă. Astfel, problematica descoperirii şi gestionării, pe cât posibil, a situaţiilor de risc devine o prioritate pentru bunul mers al firmei. Riscul la nivelul agenţilor economici este apreciat ca fiind variabilitatea rezultatului unei activităţi sub presiunea factorilor perturbatori din mediul intern şi extern. Rata internă a rentabilităţii unei afaceri este direct dependentă de riscul suportat: ea poate fi apreciată doar în funcţie de riscul pe care şi-l asumă agentul economic. Cea mai mare parte a agenţilor economici îşi stabilesc măsurile de gestionare a riscului în funcţie de rentabilitatea pe care o anticipează ţinând cont de minimizarea pierderilor, respectiv a cheltuielilor suplimentare în situaţia producerii riscului.

Managementul riscului, ca parte componentă a sistemului managerial modern, a devenit o preocupare de prim rang a lumii moderne şi, totodată, unul dintre ”mecanismele cheie” ale evoluţiei economice. Fiecare decizie pe care antreprenorii o iau în activitatea lor implică riscuri care pot modifica atât conduita comportamentală a structurilor cât şi rezultatele acestora. Orice tip de afacere este vulnerabilă în faţa pierderilor provenite din cauza riscurilor imprevizibile.

Acest proiect evidențiază principalele riscuri care apar în domeniul farmaceutic și cum afectează riscurile acest domeniu, precum și care ar fi modalitățile de prevenire a riscurilor.

Industria produselor farmaceutice este un sector important contribuind semnificativ la bunăstarea Europei şi a întregii lumi. Europa trebuie să menţină un sector farmaceutic dinamic, ca şi condiţie prealabilă pentru asigurarea unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii publice şi a unei economii competitive, bazată pe cunoaștere.

Primul capitol al proiectului face referire la ceea ce înseamnă riscul în activitățile economice și care sunt principalele categorii de riscuri care apar într-o afacere. Capitolul doi se realizează exact pe tema studiului privind industria farmaceutică, evidențiind principalele riscuri care apar, și anume: riscuri economice, financiare, comerciale, politice, sociale, juridice, ale fabricației, precum și metode de minimizare a acestora.

Ȋn ziua de azi este prezentă o tendință de creștere a riscurilor datorită amplificării, diversificării și inovării la cote superioare a activităților și factorilor ce influențează direct și indirect firma. De aceea e foarte importantă o analiză a riscurilor și a factorilor ce le cauzează pentru a reduce cȃt mai mult impactul acestora asupra întreprinderii și a situației economico-financiare a acesteia.

Cuvinte cheie: agent economic, management, risc, medicamente cu prescripțe medicală, transmiterea riscului, contracte de transportare, produse contrafăcute.

Capitolul 1. Noţiuni generale privind riscurile în afaceri

1.1. Noțiunea de risc în afaceri

Dicţionarul complet al economiei de piaţă defineşte riscul ca un “eveniment viitor şi probabil, a cărui producere ar putea provoca anumite pierderi. Acest risc poate fi previzibil în situaţia în care factorii ce ar putea aduce pierderi pot fi prevăzuţi cu anticipaţie şi imprevizibil atunci când este determinat de situaţii fortuite.” Dicţionarul limbii române defineşte noţiunea de risc ca o posibilitate de a ajunge în primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de a suporta o pagubă. Conceptul de risc apare, conform acestei concepţii, sub forma unui pericol pe care omul încearcă să-l prevină sau măcar să-i atenueze rezultatele nedorite.

În genere, conceptul de risc trebuie luat în considerare prin ambele sale valenţe, şi anume riscul speculative şi riscul pur. Riscul speculativ reprezintă atât posibilitatea unui câştig, cât şi posibilitatea unei eventuale pierderi. La polul opus, riscul pur desemnează doar pericolul unei pierderi, fără a se mai lua în considerare posibilitatea de câştig. Numeroasele exemple de risc pur includ potenţialele pagube ale incendiilor, inundaţiilor sau ale cutremurelor sau posibilitatea deceselor ca urmare a accidentelor.

Distincţia dintre aceste două forme de risc reprezintă o premisă fundamentală a teoriei. În acest mod, riscul implică dispersia rezultatelor posibile faţă de media acestora în sens pozitiv şi negativ. Din acest punct de vedere, riscul poate fi definit ca posibilitatea apariţiei unor rezultate favorabile sau nefavorabile. Prin urmare, orice decizie economică presupune asumarea unui anumit grad de risc. Antreprenorul trebuie să înveţe să-şi asume riscul propriilor decizii şi să îl administreze în folosul propriu.

Deciziile în care probabilitatea de apariţie a fiecărei stări a naturii este cunoscută sau poate să fie estimată sunt definite ca fiind decizii luate de incertitudine sau de risc. În asemenea situaţii, decidentul poate evalua gradul de risc în termenii unei distribuţii de probabilitate. Astfel, probabilităţile în adoptarea deciziei pot fi văzute ca un mijloc de a exprima convingerea decidentului asupra evenimentelor viitoare, care sunt însă incerte. Probabilităţile obiective pot fi determinate pe baza datelor istorice sau ca urmare a experimentelor şi trebuie să fie actuale, măsurabile şi observabile. Probabilităţile subiective măsoară gradul de convingere în verosimilitatea apariţiei viitoare a unui anumit rezultat şi se utilizează atunci când probabilităţile obiective nu sunt accesibile sau nu pot fi utilizate. “Pentru fiecare problem de decizie se defineşte o funcţie de pierdere se defineşte o funcţie de pierdere, care cuantifică pierderea asociată fiecărei consecinţe a acţiunilor adoptate. Pierderea este cel mai adesea exprimată în termini monetari, dar pot fi şi alte modalităţi de măsurare a pierderii. Pe baza funcţiei de pierdere se poate determina funcţia de risc, ca fiind valoarea medie sau valoarea aşteptată a pierderii, definiţie ce implică utilizarea probabilităţilor.”

Pentru a înţelege mai bine conceptual de risc, este necesară observarea distincţiei clare dintre risc şi un alt concept înrudit, respective incertitudine. Riscul se referă la situaţiile în care se pot identifica probabilităţi obiective pentru toate rezultatele posibile. Cu alte cuvinte, în acest caz există posibilitatea cuantificării. În schimb, incertitudinea surprinde situaţiile despre care nu avem informaţiile suficiente necesare identificării probabilităţilor obiective. Aşadar, atunci când informaţiile necesare înţelegerii şi anticipării evoluţiilor schimbărilor ce pot avea loc la un moment dat sunt fie insuficiente, fie indisponibil, situaţia poate fi catalogată drept una incertă.

Bibliografie

1. BÂRSAN-PIPU Nicolae, POPESCU Ion, Managementul riscului.Concepte.Metode.Aplicaţii, Editura Universităţii Transilvania, Braşov, 2003

2. BUŞĂ Georgeta, Dicţionarul complet al economiei de piaţă, Editura Soc. Informaţia, Bucureşti, 1994

3. Prof dr Elena Doval, Curs Analiza Strategică a mediului concurenţial, 2012.

Webografie

1. www.academiacomerciala.ro

2. www.adevărul.ro

3. www.centrofarm.ro

4. www.doingbusiness.ro

5. www.farmaciiledona.ro

6. www.helpnet.ro

7. www.jurnaluldesanatatebucuresteana.blogspot.ro

8. www.legeaz.ro

9. www.medicalmanager.ro

10. www.mediafax.ro

11. www.perfect-service.ro

12. www.pharma-business.ro

13. www.ziare.com

14. www.zf.ro

Preview document

Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 1
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 2
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 3
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 4
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 5
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 6
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 7
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 8
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 9
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 10
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 11
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 12
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 13
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 14
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 15
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 16
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 17
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 18
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 19
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 20
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 21
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 22
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 23
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 24
Riscul în industria farmaceutică studiu de caz SC Catena Management SRL - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Riscul in Industria Farmaceutica Studiu de Caz SC Catena Management SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii de creștere a vânzărilor în cadrul SC Orange România SA

INTRODUCERE Prezenta lucrare, intitulată Strategii de creştere a vâzărilor în cadrul S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A., constituie tema licenţei pe care am...

Stresul Organizațional

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte succint una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă organizaţiile în...

Îmbunătățirea performanțelor angajaților. studiu de caz - compania Sensiblu

CAPITOLUL 1 SEMNIFICAŢIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Definirea...

Strategia de piață a firmei SC Ropharma SA

Introducere Revoluția din Decembrie 1989 este evenimentul major care a declanșat transformări ireversibile și de profunzime în viața socială din...

Modalități de implementare a strategiilor la nivelul fermei prin metode de ordonanțare a proiectelor la SC Altex SRL

INTRODUCERE ALTEX este liderul produselor electronice, electronicii de casa, IT & C si multimedia din Romania. In prezent, retelele Altex cuprind...

Managementul Situațiilor de Criză în Cadrul Colectiviăților Locale

Managementul situaţiilor de criză în cadrul colectivităţilor locale Cap 1. Definiţii şi tipologii ale crizei 1.1 Definiţii si caracteristici...

Managementul riscului - studiu de caz Cofetăriile TIP TOP

Societatea Comercială TIP TOP FOOD INDUSTRY activează din anul 1993, fără întrerupere până în prezent, având ca obiect producţia şi comercializarea...

Modalitățile de identificare a riscurilor în managementul de proiect

Introducere Managementul proiectelor este un proces dinamic, desfășurat în mod științific, prin care resursele necesare sunt utilizate și...

Ai nevoie de altceva?