Rolul Echipelor in Cresterea Performantei Organizationale

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Rolul Echipelor in Cresterea Performantei Organizationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 47 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asistent Drd. Catalin Clipa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Introducere 2
CAPITOLUL I 3
FORMAREA ŞI DEZVOLTAREA ECHIPELOR ÎN CADRUL ORGANIZAŢIEI 3
1.1 Caracteristicile unei echipe performante 3
1.2 Importanţa echipelor performante într-o organizaţie 5
1.3 Fazele construirii şi dezvoltării unei echipe performante 7
1.4 Team Bulding: jocuri de colaborare pentru formarea echipelor performante în organizaţie 9
CAPTOLUL II 13
LEADERSHIPUL ECHIPELOR PERFORMANTE 13
2.1 Înţelegerea importanţei acordate relaţiilor interumane în cadrul echipelor 13
2.2 Echipele de lucru – nuclee de bază ale organizaţiei viitorului 15
2.3 Evaluarea performanţei a membrilor echipei la nivel individual şi colectiv 17
2.4 Tehnici de motivare a membrilor echipei 18
CAPITOLUL III 21
PROCESUL DECIZIONAL ŞI CONFLICTE ÎN CADRUL ECHIPELOR 21
3.1 Mecanismele de coordonare şi fundamentare a procesului decizional în cadrul echipelor 21
3.2 Soluţionarea conflictelor şi a problemelor din interiorul unei echipe 23
CAPITOLUL IV 25
ROLUL ECHIPELOR ÎN CREŞTEREA PERFORMANŢEI ORGANIZAŢIEI ASTRA ASIGURĂRI UNIQA BOTOŞANI 25
4.1 Scurt istoric: localizare, înfiinţare, evoluţie, privatizare, obiectul de activitate 25
4.2 Managementul organizaţiei 26
4.3 Strategiile de resurse umane 28
4.4 Analiza eficienţei echipei în creşterea performanţei organizaţiei Astra Asigurări Uniqa 29
4.5 Corelaţia între factorii de eficienţă a echipei de asigurări 42
CAPITOLUL V 44
CONCLUZII ŞI PROPUNERI 44
Bibliografie 47

Extras din document

Introducere

În literatura de specialitate, unul dintre cele mai discutate subiecte îl constituie managementul lucrului în echipă. Fenomenul a luat o asemenea amploare încât, în foarte multe organizaţii, este utilizat inoportun sau incorect, fără o analiză preliminară a necesităţii de a-l utiliza. Tot mai mulţi manageri s-au convins că munca în echipă este calea succesului şi a performanţei. În această lucrare am încercat să ating toate acele aspecte care evidenţiează eficienţa unei echipe în cadrul unei organizaţii, cum ar fi: cooperare, comunicare, înţelegere, schimb de informaţii între membrii echipei, leadership, confruntare a diferenţelor de opinie, subminare a intereselor personale în favoarea celor de grup.

Obiectivul prioritar este stabilirea gradului în care echipele de lucru ajută la creşterea performanţelor unei organizaţii şi dacă nu care este motivul. Pentru a face o analiză corectă din punct de vedere metodologic am folosit analiza eficienţei echipei a lui Mark Alexander Abrams, fost cercetător britanic în domeniul opiniei publice cu privire la experienţele, credinţele şi necesităţile populaţiei. Analiza eficienţei echipei poate fi folosită ca instrument de observare de către un observator independent sau ca mecanism de intervenţie pentru întreaga echipă. Trebuie specificat că în această cercetare pe lângă informaţiile culese din redactarea chestionarelor, vor exista completări de informaţii rezultate din observaţii şi convorbiri non-directive. Analiza eficienţei echipei este destinată utilizării ca instrument de formare şi de dezvoltare a echipei pentru a creşte productivitatea şi performanţa în cadrul unei organizaţii.

Disponibilitatea privind munca în echipă este o cerinţă curentă a anunţurilor de recrutare, iar prezenţa calităţilor necesare sau din contra lipsa lor, pot fi factori decisivi în angajarea unei persoane ori în menţinerea ei într-o organizaţie. Necesitatea muncii în echipă a devenit tot mai evidentă pe masură ce politicile de resurse umane au evoluat şi companiile au început să ţină cont de nevoia de comunicare şi contact uman a propriilor angajaţi, conştientizând valoarea motivaţională superioară a dialogului şi susţinerii reciproce, într-o echipă.

Realitatea este însă că, a lucra în echipă, nu este chiar atât de simplu. Aparent, e ceva banal, dar foarte multe lucruri ar putea să nu meargă bine, iar consecinţele ar putea fi serioase. Şi nu este vorba întotdeauna de faptul că membrii echipei nu s-ar arăta cooperanţi, ci ar putea fi, de exemplu, clasica "nepotrivire de caracter" sau o sarcină care suprasolicită pe toată lumea la maximum sau o falsă concepţie despre ce ar putea însemna autoritatea între membrii echipei ori depăşirea atribuţiilor.

CAPITOLUL I

FORMAREA ŞI DEZVOLTAREA ECHIPELOR ÎN CADRUL ORGANIZAŢIEI

“Nu toţi membri unei echipe campioane se bucură de aprecierile publicului, însă fiecare dintre ei pot spune că este campion”- EARVIN MAGIC JOHNSON

Fiecare dintre noi ştie că munca în echipă este un lucru bun: de fapt esenţial! Însă cum funcţionează în realitate? Ce anume determină succesul unei echipe? Dece unele echipe ajung în vârf şi îşi văd viziunea devenită realitate, în timp ce altele par a nu se îndrepta nicăieri? Una din provocările studiului cu privire la munca în echipă constă în faptul că până şi celor care au reuşit să creeze o echipă cu adevărat performantă într-un anumit domeniu le este uneori foarte greu să indentifice prin ce se deosebeşte o echipă puternică de un grup de indivizi care nu reuşesc să ducă nimic la capăt împreună.

1.1 Caracteristicile unei echipe performante

Un număr mare de echipe suferă serios de problema funcţionări sub nivelul de performanţă necesar. Chiar şi cele cu perofmanţe acceptabile par adesea slabe, dacă sunt comparate cu echipele întradevăr remarcabile. Echipele de mare succes îşi dedică o mare parte din timp stabiliri unor reguli fundamentale, referitoare la modul în care trebuie să funcţioneze pentru e reuşi în ceea ce-şi propun. Iată căteva dintre regulile sau valorile de bază care caracterizează echipele de înaltă performanţă:

• Încrederea în ceea ce încearcă să realizeze.

• Urmărirea insistentă a îndeplinirii ţelurilor propuse, menţinând, în acelaşi timp flexibilitatea în strategiile adoptate pentru atingerea lor.

• Înţelegerea faptului că nici o echipă nu este total autonomă: ea are nevoie de resurse pe care le primeşte de la organizaţie sau din altă parte.

• O atitudine caracterizată prin căutarea permanentă a unei căi mai bune de a face lucrurile.

• Orientare spre acţiune: o bună echipă nu aşteaptă ca lucrurile să se întâmple, ci ia iniţiativă şi le provoacă.

• Înţelegerea faptului că echipa există pentru a produce ceva pentru cineva (un client sau un utilizator), combinată cu o angajare adânc înrădăcinată de a înţelege şi de a transmite ceea ce doreşte.

În termini practici însa există o serie de lucruri pe care o echipă performantă trebuie să le facă. Astfel, funcţionarea unei echipe se bazează pe câteva aspecte esenţiale, care sunt prezentate în secţiunile următoare.

Rezultate. Invariabil echipele au un ţel comun. Ţelul este altceva decât obiectivul: are o anumită semnificaţie şi arată de ce există echipa. El trebuie definit cu grijă, pentru a se putea apoi indentifica obiectivele şi standardele de performanţă.

Dintre cunoştinţele despre echipă, cea mai importantă este să ştim unde anume se plasează echipa în tabloul general-lucrul important şi pentru înţelegerea ţelului suprem al echipei. Dacă ne dorim nişte rezultate de înaltă performanţă, este foarte important să-i formulăm echipei ţelul real, să-i stabilim obiectivele şi să înţelegem cum vor arăta ele şi cum va contribui fiecare membru al echipei pentru obţinerea lor.

Responsabilităţi. În orice echipă, fiecare membru este unic şi are alte aptitudini şi atribuţi decât ceilalţi. Dacă înţelegem acest fapt şi dacă alocăm cum trebuie rolurile şi responsabilităţile, contribuim la obţinerea de performanţe înalte. Într-o organizaţie, unele echipe pot să-şi asume mai multe sarcini, astfel au nevoie de un mix de talente; alte echipe pot avea sarcini unice, iar membrii lor recurg la aptitudini similare ca să-şi facă treaba.

Într-o echipă ideală, oameni au posibilitatea de a-şi fructifica propriile atuuri şi îşi asumă răspunderea de a furniza performanţe înalte. În realitate însă de regulă nu se întâmplă o asemenea alocare perfectă a rolurilor. Acesta e motivul pentru care este atât de important înţelegerea şi cunoaşterea membrilor echipei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Echipelor in Cresterea Performantei Organizationale.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR Specializarea Management Rolul echipelor în creşterea performanţei organizaţionale