Sectorul IMM - "Uriasul Ascuns" al Economiilor Occidentale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sectorul IMM - "Uriasul Ascuns" al Economiilor Occidentale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: TATIANA GAVRILA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

- Introducere pg.1
- Concepte ale managementului interprenorial
- Premise ale managementului interprenorial pg.2
- IMM-urile obiectul principal al managementului
interprenorial pg.6
- Studiu de caz pg.9
- Rolul dinamic al IMM-urilor in economiile moderne
- IMM-urile in Uniunea Europeana pg.12
- Abordarea IMM-urilor in anumite tari dezvoltate pg.14
- Abordarea IMM-urilor in tari din Europa Centrala si
de Est pg.17
- Fenomenul interprenorial in România pg.19
- Studiu de caz pg.22
- Secolul XXI – secolul întreprinderilor mici si mijlocii
- Factorii care determina situatia IMM-urilor in prim-
planul dezvoltarii economice pg.23
- Prefigurari ale IMM-urilor si întreprinzatorilor in
deceniile urmatoare pg.27
- Concluzii pg.29
- Bibliografie pg.31

Extras din document

- INTRODUCERE

Fara nici o îndoiala , ultima perioada se caracterizeaza prin cele mai rapide si spectaculoase schimbari din evolutia omenirii. In numai câteva decenii s-au înregistrat modificari de esenta in plan tehnic , economic , social, informational, educational, cultural si politic, greu de anticipat. Nu intamplator, ultima parte a secolului XX a primit denumirea de „secolul vitezei”

Intre modificarile economice de esenta , din pacate, insuficient sesizate si luate in considerare, se înscrie situarea întreprinderilor mici si mijlocii ( IMM-urilor) in prim-planul dezvoltarii, transformarea lor in factorul economic cel mai dinamic. Statisticile recente din tarile dezvoltate , îndeosebi in Triada – UE, SUA si Japonia – ne ofera argumente de necombatut. Cea mai mare parte din PIB se produce in cadrul firmelor mici si mijlocii, majoritatea fortei de munca ocupate lucreaza in IMM-uri , care sunt singurele creatoare de noi locuri de munca in ultimii ani, cele mai multe firme dinamice din domeniile de vârf – informatica, biotehnologie, comert electronic, genetica, consultanta manageriala etc. – sunt sau au fost IMM-uri pana acum cativa ani, iar mare parte din recentele inventii si inovatii au fost generate de IMM-uri.

Mai mult decât atât , omenirea se afla in faza trecerii la un nou tip de economie, economia bazata pe cunostinte Principala sa componenta o constituie firma bazata pe cunostinte evolutiile de pana acum si analizele specialistilor demonstreaza ca prototipul firmei bazate pe cunostinte este întreprinderea mica si mijlocie, ce incorporeaza tehnica si tehnologia de vârf, in care lucreaza un numar redus de persoane, dar cu o pregatire ridicata, ale carei principala resursa si vector al dezvoltarii le constituie cunostintele. Firma bazata pe cunostinte este de dimensiuni mici, având drept caracteristici definitorii : avantaj competitiv fundamentat pe cunostinte, creativitate, flexibilitate si dinamism ridicate, capacitatea mare de a invata si utiliza cunostintele noi, si de a genera valoarea adaugata

In contextul acestor evolutii este absolut normal ca abordarea IMM - urilor sa fie radical reconsiderata nu numai in plan pragmatic, dar si stiintific , educational si cultural. Cercetarile stiintifice si lucrarile publicate in ultimii ani, pe plan mondial, consacrate IMM- urilor demonstreaza producerea acestei mutatii.

CAP I

CONCEPTE ALE MANAGEMENTULUI INTERPRENORIAL

1.1 PREMISELE MANAGEMENTULUI INTERPRENORIAL

Abordarea mangementului interprenorial se poate realiza in multiple moduri. De altfel, literatura de specialitate contine numeroase dovezi in acest sens. Diferentele de abordare a mangementului interprenorial se explica in primul rând prin premisele diferite adoptate de catre specialisti.

Principalele premisele sunt prezentate in urmatoarea figura :

1. Întreprinderea este componenta cea mai importanta a economiei si societatii

Întreprinderea sau firma – prin care intelegem o organizatie alcatuita din una sau mai multe persoane care desfasoara activitati, utilizând de regula mijloace economice in vederea obtinerii de profit – este cea mai raspândita forma oganizatorica. Importanta sa deosebita decurge din faptul ca :

- este principala creatoare de substanta economica in orice tara, fara

de care societatea contemporana nu poate exista ;

- ofera locuri de munca pentru cea mai mare parte a populatiei;

- performantele sale conditioneaza starea si performantele economiei fiecarei tari si standardul de viata al populatiei din cadrul sau.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management.doc

Alte informatii

AM OBTINUT NOTA 10 ASE BUCURESTI - FINANTE,ASIGURARI,BANCI SI BURSE DE VALORI