Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6943
Mărime: 139.14KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Teodor Savin
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Cretu
Academia de Studii Economice

Extras din proiect

ECONOMIA PRIVATA, ECONOMIA PUBLICA

- Economia - ca realitate a vietii sociale

- Stiinte despre aceasta realitate a vietii sociale

- Stiinta economia si interesul public

Pentru întelegerea complexelor realitatii economice de azi, dintre care multe sunt produsul unui trecut mai apropiat sau mai îndepartat, studiul fenomenelor si proceselor economice ce s-au derulat de-a lungul timpului apare în mod firesc necesar si nu este întîmplator ca în preocuparile stiintifice ale unor laureati ai Premiului Nobel se întîlnesc si cele de istorie a economiei. Istoria economiei este o stiinta sociala, facînd parte din grupa stiintelor economice; ea studiaza fenomenele si procesele economice, ramurile economice si economia în ansamblu din cele mai vechi timpuri pîna în zilele noastre.

Utilizînd timpul ca element de întelegere a economiei se poate aborda cercetarea unor spatii mari, cum sînt epocile istorice, însa cercetarea este mai eficienta daca se investigheaza segmente de timp mai mici, sau anumite evenimente cu implicatii nationale si internationale (Revolutia Franceza, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial).

Analizînd economia din punct de vedere al spatiului cercetarea poate viza în ansamblu economia lumii, dar si a continentelor sau a unor zone geografice regionale. În procesul de cercetare istoria economiei utilizeaza un numar mare de izvoare, atît scrise cît si nescrise, avînd avantajul ca problemele care intereseaza azi beneficiaza în cea mai mare parte de izvoare scrise, inclusiv date statistice care favorizeaza o cercetare de înalta eficienta.

Utilizînd surse exacte, istoria economiei pune la dispozitia factorilor de decizie date obiective, care permit o mai buna întelegere a realitatii si evitarea unor erori care, de regula, au costuri economice si sociale ridicate.

Cercetarile de istorie a economiei dateaza de la începutul secolului trecut si au aparut mai întîi în Anglia, apoi în Germania, Franta si Italia. În spatiul românesc, ele dateaza de la mijlocul secolului trecut si apartin generatiei de la 1848 care, prin Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad au cautat în trecutul economiei cai de solutionare a problemelor economice românesti din vremea lor.

Cercetarile stiintifice s-au dezvoltat dupa întemeierea Academiei Române si înfiintarea Academiei de Înalte Studii Comerciale si Industriale.

În perioada interbelica studii si lucrari de istorie economica au apartinut reputatilor economisti Virgil Madgearu, Victor Stanescu, Mihail Manoilescu, Vintila Bratianu, M. Constantinescu s.a. Dupa 1990 asistam la o relansare a acestui domeniu de cercetare, pe deplin motivata de noile realitati economice românesti si din lumea internationala.

Economia ca realitate exista din trei motive: „pentru ca natura e zgarcita cu omul” (Aristotel), pentru ca viata este scurta si trebuie implinita in orice sector uman, si pentru ca omul sa poarte responsabilitatea echilibrului social, trebuie sa produca in respect pentru protectia mediului si echilibrul comunitatilor.

Economia ca realitate sociala e un raspuns firesc, natural si social al omului la zgarcenia naturii pentru a-si implini viata producand bunuri economice. Aceste bunuri economice costa si prin urmare, atunci cand punem problema obtinerii lor ne ghidam dupa principiul rationalitatii deoarece resursele sunt limitate.

In calitate de ramuraq a stiintei economice, economia publica ne ajuta: sa intelegem relatia dintre sectorul public si limitarea resurselor, sa intelegem relatia dintre rationalitate si justitie sociala in utilizarea resurselor limitate, sa cunoastem si sa intelegem externalitatile pozitive si negative ale sectorului public, sa cunoastem perspectiva reformarii sectorului public in functie de comparatia dintre esecurile pietei si esecurile guvernamentale.

Sectorul public este prezent în viaţa economicã în mai multe modalitãţi. Nu existã economie de piaţã în care sectorul public, mai mult sau mai puţin sã nu se regãseascã, direct sau indirect, între factorii care influenţeazã şi orienteazã agenţii economici, respectiv activitatea acestora.

În general, sectorul public este legat de intervenţia statului în economie şi de activitatea guvernului. Existã multe aspecte ale vieţii noastre care capãtã atributul de public şi prin urmare, sunt corelate cu sectorul public: învãţãmânt public (de stat), bunuri publice, cheltuieli publice, finanţe publice, întreprinderi publice (de stat), alegere publicã, opinie publicã, relaţii publice, interes public, servicii publice etc. Multe alte activitãţi economice reflectã întrepãtrunderile dintre sectorul public şi cel privat, cum este de exemplu asigurarea calitãţii produselor alimentare realizate de societãţi comerciale private prin controlul realizat de inspectori publici.

Sectorul public reprezintã acea parte a economiei în care se manifestã proprietatea publicã. Ca subiecţi de proprietate publicã se pot identifica toate agenţiile şi departamentele guvernamentale, precum şi toate societãţile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publicã se identificã nu numai bunurile publice, ci şi unele bunuri private şi mixte, adicã cele care îşi pierd din trãsãturile bunurilor publice în anumite condiţii de piaţã.

Sectorul public, definit în funcţie de forma de proprietate se caracterizeazã prin douã elemente: dimensiune şi intensitate.

Dimensiunea sectorului public variazã de la ţarã la ţarã, în funcţie de ideologia politicã a guvernului aflat la conducere şi exprimã domeniile în care se manifestã intervenţia statului.

Intensitatea sectorului public diferã nu numai de la o economie la alta, dar şi de la un domeniu de intervenţie la altul şi exprimã amploarea acţiunilor statului în domeniu.

Astfel, sãnãtatea este un domeniu în care se poate regãsi sectorul public; învãţãmântul, transportul, la fel, ceea ce înseamnã cã prin includerea acestor domenii de intervenţie în activitatea sectorului public, dimensiunea acestuia creşte. În schimb, cât de mult intervine într-un domeniu sau altul, sau, altfel spus cât de amplã este reglementarea publicã a unor aspecte ale vieţii economice înseamnã intensitatea sectorului public. De exemplu, sectorul public este mai intens în învãţãmânt dacã predominã şcolile publice, faţã de cele private, şi de asemenea este mai intens în agricultura în care activitatea fermierilor, ţãranilor sau asociaţiilor agricole este reglementatã prin preţurile produselor, fiscalitatea, subvenţiile acordate etc.

Economia sectorului public este acea parte a Economiei care studiazã sectorul public prin prisma corelaţiei economice fundamentale nevoi-resurse. Nevoia de sector public este o consecinţã a pieţei şi mecanismelor ei care nu genereazã în toate condiţiile rezultatele propuse, apãrând aşa-numitul eşec al pieţei. Resursele sectorului public abordate complex, în procesul atragerii, utilizãrii, administrãrii lor se concretizeazã în elemente materiale, financiare şi umane care pot fi folosite pentru satisfacerea unor nevoi generale ale societãţii.

Preview document

Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 1
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 2
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 3
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 4
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 5
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 6
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 7
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 8
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 9
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 10
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 11
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 12
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 13
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 14
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 15
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 16
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 17
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 18
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 19
Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Sectorul Public - Parteneriatul Public-Privat.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltare Locală

INTRODUCERE Epoca istorica prin care trece România, aceea a tranzitiei spre economia de piata si a integrarii în structurile internationale, fie...

Sector public și sector privat în România

Introducere Realitatea ultimilor ani ne prezintă fenomenul orientării teoretice și practice spre privatizare. Aceasta s-a propus și s-a realizat...

Metode de Implementare a Proiectelor de Servicii Publice - Parteneriatul Public-Privat

Introducere În ultima vreme, în România se constată o creştere tot mai mare a interesului pentru cooperarea dintre sectorul public şi cel privat,...

Parteneriatul public privat

Punctul de plecare în realizarea acestei lucrări l-a reprezentat convingerea mea personală cum că noțiunile teoretice, odată transpuse în practică,...

Parteneriatul Public Privat și Privatizarea

Parteneriatul public privat şi privatizarea Relaţia dintre administraţia publică şi mediul de afaceri Încă de la apariţia statelor şi a...

Parteneriatul Public Privat

Cap 1. Parteneriatele public private, delimitare conceptualã Administraţia publică reprezintă un instrument statului folosit în “scopul...

Importanța parteneriatului public-privat

Introducere Asigurarea unor servicii cost eficiente in arii din ce in ce mai extinse in baza unor bugete limitate este o mare provocare pentru...

Parteneriatul public-privat în domeniul protecției consumatorilor, pe exemplul României - stadiul și tendințe

Introducere În ultima vreme, în România se constată o creştere tot mai mare a interesului pentru cooperarea dintre sectorul public şi cel privat,...

Ai nevoie de altceva?