Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4013
Mărime: 201.37KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Moldoveanu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Guga
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV

Extras din proiect

Capitolul1.Prezentarea firmei SC. Covalact SA

1.1.Denumirea şi localizarea firmei:

S.C. Covalact S.A are sediul în oraşul Sfântu – Gheorghe, str. Lunca Oltului nr.1, judeţul Covasna, la ieşirea dinspre Miercurea Ciuc. Vecinii cei mai semnificativi ca mărime sau interes economic şi social sunt: fabrica de bere: St. Georgen, depozitul de produse alimentare Covalim, depozitul de materiale de construcţii: Arix, fabrica Torpi, restaurantul Castel.

1.2.Scurt istoric şi evoluţie a SC. Covalact SA:

S.C. Covalact S.A a luat fiinţă în anul 1971 , sub denumirea de Întreprinderea de colectare şi industrializare a laptelui Covasna – Sfântu – Gheorghe, formată din trei secţii de producţie, fiecare profilate pe altfel de produse.

Prelucrarea industrială a laptelui în zona Covasna a fost iniţiată în anul 1942, când s-a pus în funcţiune Fabrica de brânzeturi Baraolt. În anul 1972, a avut loc finalizarea primei etape a Fabricii de lapte şi produse proaspete din Sfântu – Gheorghe, iar în 1974 terminarea etapei a doua a Fabricii de unt şi lapte praf din Sfântu – Gheorghe.

In 1990, Covalact devine societate comercială, sub denumirea de SC. Covalact SA.

Începând cu 1993, conducerea societăţii a luat hotărârea ca în termen foarte scurt să se încerce privatizarea societăţii, astfel că începând cu luna noiembrie 1994, SC. Covalact SA. este înregistrată la Registrul Comerţului ca societate privată.

Până în anul 1998, Covalact deţinea trei fabrici în Sfântu Gheorghe, Baraolt şi Târgu Secuiesc, care au funcţionat ca un tot unitar. În acel an însă, s-a decis vânzarea fabricii din Târgu Secuiesc pentru că aceasta înregistra pierderi.

În anul 2000, Covalact a creat un joint venture cu compania grecească Tyras- proprietara Tyrom şi Olympus-numărul doi pe piaţa grecească de lapte, în care Covalact deţinea 30% din enitatea nou creată. În cele din urmă şi fabrica de la Baraolt le este vândută grecilor, banii obţinuţi fiind investiţi în fabrica de la Sfântu Gheorghe, singura pe care o mai deţinea Covalact.

În 2003, directorul Covalact, Ioan Bălan, intră în negocieri de vânzare a firmei cu producătorul olandez de lactate Campina, negocierile neavând finalitate concretă. Pe rând se negociază cu Besnier –actualul grup francez Lactalis, Hochland, Meggle şi cu două fonduri de investăţii, unul dintre acestea fiind Global Finance.

Până la urmă în anul 2007, firma Covalact a fost vândută fondului de investiţii SigmaBleyzer, care deţine în prezent 96% din acţiunile întreprinderii.

Fondat în anul 1993 de fraţii Bleyzer, SigmaBleyzer a gestionat până în prezent cinci fonduri, însumând aproape 1,1 miliarde de dolari. Primele trei fonduri au fost active doar în Ucraina, al patrulea incluzând România şi Bulgaria. Printre cei mai mari investitori ai acestui fond se numără : BERD, Goldman Sachs, UBS, LVMH, Bank Austria sau Investkredit. Fondul de investiţii mai deţine şi companiile Primulact şi lactate Harghita.

SigmaBleyzer urmăreşte triplarea vânzărilor în următorii doi-trei ani, creşterea de şase-şapte ori a valorii de piaţă până la exit şi extinderea afacerii Covalact pe două pieţe din regiune. Se încearcă consolidarea Covalact nu doar în România ci şi în Bulgaria şi Ucraina; urmărindu-se transformarea firmei într-o companie multinaţională.

O altă prioritate a celor de la SigmaBleyzer o reprezintă asigurarea materiei prime. Concret se are în vedere cumpărarea a câteva ferme de vaci sau asocierea cu proprietari de ferme care au nevoie de finanţare pentru a se dezvolta.

1.3. Obiectul de activitate a SC. Covalact SA:

SC. Covalact SA. a desfăşurat şi desfăşoară în principal o activitate de colectare şi industrializare a laptelui.

Principalele produse realizate de societate sunt:lapte de consum, produse proaspete, lapte praf, unt, brânzeturi fermentate şi frământate,brânzeturi opărite, îngheţată precum şi alte produse complementare ( praf de îngheţată, puding, etc ).

Preview document

Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 1
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 2
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 3
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 4
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 5
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 6
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 7
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 8
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 9
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 10
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 11
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 12
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 13
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 14
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 15
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 16
Sisteme Expert în Management la SC Covalact SA - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Expert in Management la SC Covalact SA.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?