Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7835
Mărime: 28.07KB (arhivat)
Publicat de: Ionelia Szekely
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA : TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE SPECIALIZAREA : TEHNOLOGIA DE PRELUCRARE A PRODUSELOR AGROALIMENTARE DISCIPLINA : ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1.Definirea conceptului de franciza
  2. 2.Tipuri de francize
  3. 3. Franciza de produs si marca, franciza afacerii
  4. 4. Franciza si ciclul de viata al francizei
  5. 5. Avantajele francizei
  6. 6. Dezavantajele francizei.
  7. 7. Cei 4 P ai francizei
  8. 8. Marketingul francizei
  9. 9. Francizorul
  10. 10.Relatia dintre francizor si francizat
  11. 10.1. Etapele relatiei dintre francizor si francizat
  12. 11. Avantajele si dezavantajele francizantului
  13. 12. Avantajele si dezavantajele francizorului
  14. Bibliografie

Extras din proiect

1.Definirea conceptului de franciza

Multe persoane se refera la franciza ca "domeniu de activitate." Altii se refera doar ca metoda de distributie a bunurilor si serviciilor. Franciza nu este nici una, nici alta, este ceva mai mult. Franciza poate fi definita ca "o oportunitate de afaceri in care proprietarul unui serviciu sau a unei marci de produs (francizorul) acorda drepturile de distributie locala si/sau vanzare a serviciilor si produselor unui individ (francizat) primind in schimb o taxa sau redeventa in concordanta cu standardele de calitate.

In legea francizei nr 52 / 28 august 1997 : Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Obiectivul de baza al aproape oricarei organizatii de franciza este utilizarea independenta a partilor terte (francizatii) pentru a livra produsele si/sau serviciile furnizorilor (francizori) catre consumatorul final. Pentru francizor, francizarea permite expansiunea unui concept dovedit sau aflat la inceput si o modalitate de operare specifica pentru dezvoltarea de multi-unitati cu locatii multiple ce ofera acelasi produs sau serviciu. Pe de alta parte, francizatul are oportunitatea de a utiliza produse, servicii dovedite, metode de operare de succes, promovari viabile, marci recunoscute si asistenta continua. In general, aceste avantaje nu sunt disponibile managerului unei afaceri mici, independente care adesea poate vinde acelasi produs sau serviciu.

Franciza atrage atat interesul francizatului, cat si pe cel al francizorului. Francizorul are acces la oportunitati de crestere prin extinderea sistemului de distributie cu produse si servicii de calitate. Francizatul are ocazia de a reusi ca proprietar de afacere mica dispunand de sisteme de succes, operatiuni, informatii, metode, materiale de promovare, experienta si adesea atat de valoroasa marca francizorului.

2.Tipuri de francize

In SUA sunt doua tipuri de francize: franciza de distributie si afacerea format franchising Franciza de distributie este acea afacere in care furnizorii care incheie contracte de vanzare cu dealeri pentru a cumpara sau vinde anumite produse sau linii de produse. Acest tip de franciza este frecvent intilnit in cazul dealerilor auto, imbuteliatorilor de bauturi racoritoare si statiilor de alimentare. In cazul francizei de distributie, dealerul cumpara marca si/sau produsul de la furnizor si foloseste numele furnizorului cu linia de produse.

Astazi, cea mai intalnita forma de franciza din lume este afacerea format franchising care ofera o oportunitate de afaceri pentru un om de afaceri independent. In cadrul acestui tip de afacere, francizatul primeste de la francizor in afara de produs sau serviciu, sprijinul lui. Aceasta presupune ajutor si asistenta pentru gasirea locatiei, echipament, mobila, plan de amenajare, tinerea evidentei si rezervari, proceduri de training, metode de marketing, publicitate si sprijin in activitatea propriu-zisa.

Cand discutam despre franciza, cei mai multi dintre noi se refera la afacerea format franchising care include industria fast food, serviciile de cazare si de consum. McDonald's, Wendy's, Maaco, Century 21, Burger King, I Can't Believe It's Yogurt (ICBY) si Holiday Inn sunt cateva exemple din cadrul acestui tip de franciza.

Francizele cu o singura unitate. Cel mai probabil, ca potential francizat veti dori franciza pentru o singura unitate sau dreptul de a opera un singur magazin la o anumita locatie pentru o anumita perioada de timp. Aceasta este cunoscuta sub numele de franciza cu o singura unitate. In unele cazuri, francizorul va fi de acord sa va ofere exclusivitate teritoriala, caz in care francizorul nu va mai permite deschiderea in acel perimetru/zona altor unitati francizate din cadrul retelei sau unitati in proprietatea companiei francizoare. Aceasta este tipul de francizare cel mai des intalnit la oamenii de afaceri independenti pentru a incepe operarea unei afaceri din postura de francizat.

Francize zonale. O a doua oportunitate in franciza este acordarea unei persoane independente a unor drepturi exclusive pentru a dezvolta mai multe unitati de franciza intr-un anumit teritoriu pe o anumita perioada de timp. Francizatul va primi de la francizor ceea ce este cunoscut sub denumirea de Contract pentru Area developer, iar francizatul va plati francizorului o taxa pentru dreptul de a dezvolta un anumit numar de unitati francizate intr-un teritoriu dat, pe parcursul duratei perioadei de timp convenite. Plata taxei de dezvoltare asigura francizatului exclusivitatea pentru acea perioada de timp convenita, pentru a dezvota toate unitatile in teritoriul dat. Pe masura ce fiecare unitate este dechisa, francizorul ii va da francizatului un contract individual de franciza. Se asteapta ca francizatul sa detina toate sau un anumit procent din unitatile dezvoltate in cadrul zonei acordate. Problema cu contractul de dezvoltare zonala este obligatia de a respecta planificarea deschiderii de unitati, deoarece daca francizatul nu respecta planificarea, i se anuleaza drepturile exclusive care i-au fost acordate.

Contractul de dezvoltare zonala prevede adesea ca francizatul sa plateasca o taxa pentru fiecare unitate individuala deschisa in teritoriu. De exemplu, daca francizatul vrea sa obtina exclusivitate teritoriala pentru orasul Brasov, iar francizorul i-a cerut sa deschida cinci unitati in acest oras, taxa pentru o unitate fiindde 5000 USD, area developer-ul va plati o taxa de 25000 USD pentru cele cinci magazine noi. Contractul de dezvoltare zonala poate sa prevada o anumita limita de timp, precum deschiderea unei noi unitati francizate pe an, in caz contrar contractul urmind a fi desfiintat.

Master franciza. Exista o relatie hibrida care implica o a treia parte numita master francizat, relatie in care o persoana primeste de la francizor dreptul de a solicita altor potentiali francizati sa isi deschida unitatile de franciza pe un teritoriu prescris, pentru o anumita perioada de timp. Multi francizori folosesc aceasta metoda atunci cand isi extind afacerea in alte tari. Un master francizat (persoana fizica sau companie) este ales intr-o tara straina pentru a dezvolta un sistem de franciza. In interiorul SUA, sistemul master francizei este rar folosit, iar atunci cand se apeleaza la acesta, master francizatul are adesea obligatia de a instrui si sprijini fiecare francizat dintr-un teritoriu dat, primind in schimb un procent din taxa de franciza platita francizorului de catre francizatii simpli.

Preview document

Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 1
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 2
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 3
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 4
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 5
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 6
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 7
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 8
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 9
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 10
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 11
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 12
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 13
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 14
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 15
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 16
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 17
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 18
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 19
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 20
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 21
Sisteme moderne de administrare a unei firme comerciale - sistemul de franchising - franciza - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Moderne de Administrare a unei Firme Comerciale - Sistemul de Franchising - Franciza.doc

Te-ar putea interesa și

Ai nevoie de altceva?