Sistemul Decizional

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul Decizional.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1. Decizia si procesul decizional in management
2. Caracteristici si clasificari ale deciziei
3. Modele decizionale
4. Studiu de caz
5. Bibliografie

Extras din document

Fiecare dintre noi ne confruntam, zilnic sau periodic, cu diverse situatii care impun luarea unor decizii.

Daca acest lucru este specific oricarui individ, pentru un manager luarea deciziei constituie o componenta centrala a activitatii sale deoarece, pe de o parte ea se regaseste in toate functiile managementului (previziune, organizare, coordonare, antrenare si control-reglare) si pe de alta parte adaptarea, autoreglarea si asigurarea functionarii normale a sistemului intreprindere se realizeaza prin intermediul activitatii managerilor care in esenta reprezinta o inlantuire de decizii.

I. Decizia si procesul decizional in management

Pentru o buna perioada de timp, managementul a fost considerat o adevarata arta, talent insusit prin invatarea din incercari si erori. O varietate de stiluri individuale, deseori bazate pe creativitate, rationament uman, intuitie si experienta au fost folosite in rezolvarea problemelor de acelasi tip si aceasta in defavoarea metodelor cantitative si a abordarilor stiintifice.

Sistemul decizional este o componenta a sistemului de management al firmei si consta in ansamblul deciziilor adoptate si aplicate in cadrul firmei, fiind deseori comparat cu sistemul nervos central al corpului uman.

Decizia reprezinta un proces deliberat, al unei persoane sau grup de persoane, de alegere dintr-o multime de variante de actiune posibile a aceleia care este considerata cea mai adecvata pentru atingerea unor anumite obiective si prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decat decidentul.

Prin prisma definitiei date rezulta ca decizia de management presupune: - multimea variantelor sa fie formata din cel putin doua elemente;

- existenta unei facilitati: unul sau mai multe obiective de realizat;

- influentarea actiunilor si/sau comportamentului a cel putin unei alte persoane decat decidentul prin aplicarea variantei alese.

De asemenea, decizia are intotdeauna o problema de referinta (pentru rezolvarea careia urmeaza a fi luata si aplicata) care reprezinta nevoia perceputa de a diminua sau anula abaterea situatiei existente de la cea dorita sau abaterea volumului real de cunostinte cu privire la o anumita situatie de la volumul dorit. Problema constituie inceputul procesului de interogare referitor la modalitatile de rezolvare a acesteia, iar decizia reprezinta finalul procesului, cu mentiunea ca daca rezolvarea problemei reprezinta un demers fara constrangeri, luarea deciziei este insa conditionata de informatiile disponibile, presupunerile facute si restrictiile existente.

Rolul deosebit al deciziei in ansamblul procesului de management rezulta din faptul ca integrarea organizatiei in mediul din care face parte, precum si evitarea sau aplanarea starilor entropice caracteristice sistemelor socio-economice ce rezulta din universalitatea legii entropice – potrivit careia “in natura, ordinea tinde sa se transforme in dezordine” si, in consecinta, desfasurarea eficienta a activitatii in cadrul organizatiei si atingerea obiectivelor prestabilite depind in mare masura de modul in care sunt luate deciziile si de calitatea acestora.

Decizia manageriala este punctul central al activitatii de management si reprezinta cursul de actiune ales pentru atingerea unuia sau mai multor obiective ale firmei, prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decat decidentul.

Decizia se regaseste in toate functiile managementului si in integrarea firmei in cadrul mediului depinzand de calitatea deciziei. In acelasi timp, calitatea procesului decizional influenteaza reducerea costurilor, eficienta folosirii fondurilor, cresterea profitului, etc.

Decizia manageriala implica in mod obligatoriu mai multe elemente, respectiv: - un obiect sau un ansamblu de obiective.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Decizional.doc

Alte informatii

Universitatea Romano-Americana, Facultatea Management-Marketing