Sistemul Sanitar din Franta si Sistemul Sanitar din Marea Britanie

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Sistemul Sanitar din Franta si Sistemul Sanitar din Marea Britanie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Zidaru Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Titlul lucrarii si justificarea acestuia
2. Prezentarea particularităţilor sistemului sanitar din Franta
3. Prezentarea particularităţilor sistemului sanitar din Marea Britanie
4. Identificarea si explicarea asemanarilor
5. Identificarea si explicarea deosebirilor
6. Prezentarea şi explicarea avantajelor competitive esenţiale ale sistemelor administrative studiate
7. Prezentarea şi explicarea modalităţilor de transfer de know-how din sistemele sanitare studiate în sistemul sanitar din România .
8. Bibliografie

Extras din document

1.Titlul lucrarii si justificarea acestuia

Am ales sa realizez o comparatie intre cele 2 sisteme sanitare intrucat sistemul sanitar din Franta este unul dintre cele mai bine structurate acest lucru fiind dovedit de indicatorii de stare de sanatate si satisfactia consumatorilor care inregistreaza un nivel destul de ridicat.

Sistemul sanitar francez a atins o notorietate deosebita , odata cu , clasarea sa pe locul 1 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 2000.

Atat sectorul spitalicesc cat si medicina ambulatorie ofera o vasta gama si un volum aproape nelimitat de servicii de sanatate si pacientii se bucura de o libertate totala de consultare. Sistemul pare performant din punctul de vedere al asteptarilor populatiei. In termeni de speranta de viata si de mortalitate, Franta se claseaza in primele randuri in cadrul UE.

Speranta lor de viata la nastere creste cu mai mult de 3 luni in fiecare an , iar femeile franceze au a doua cea mai mare speranta de viata din lume.

Succesul sistemului de sanatate francez este evidenţiată în starea generală de sănătate a populaţiei franceze.

Sistemul sanitar din Marea Britanie este considerat a fi cel mai eficient sistem de sanatate din Europa. Sistemul sanitar din Marea Britanie este un exemplu de descentralizare pentru orice alt sistem de sanatate.

Cu mai mult de un million de salariati, reprezinta cel mai mare angajator nemilitar din Europa.

De asemenea medicii din Marea Britanie se numara printre cei mai bine platiti medici din intreaga lume , salariul mediu al unui medic fiind de 100000 de lire .

2. Prezentarea particularităţilor sistemului sanitar din Franta

Sistemul sanitar francez este coordonat de catre Parlament care fixeaza annual obiectivele de sanatate si cadrul de finantare a sistemului de protectie sociala.Inaltul Comitet de Sanatate publica contribuie la definirea obiectivelor de sanatate publica , acesta intocmeste un raport anual ce este adresat Parlamentului şi Conferinţei Naţionale de Sănătate. Conferinţa Naţională de Sănătate, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor profesionale,instituţiilor de sănătate, conferinţelor regionale de sănătate şi de persoane calificate, este responsabil cu propunerea de priorităţi şi de orientări pentru politicile din domeniul sănătăţii.

Pe plan naţional, Ministerul Afacerilor Sociale şi Ministerul Sănătăţii sunt cele care acţionează în numele statului,în sistemul de sănătate. Ministerul Economiei şi Finanţelor intervine de manieră importantă asupra aspectelor financiare ale sănătăţii şi asigurărilor de sănătate. Pe plan local, există Direcţii Regionale de Sănătate şi Afaceri Sociale (DRASS) şi Direcţiile Departamentale de Sănătate şi Afaceri Sociale (DDASS), sub autoritatea prefectului regional respectiv,prefectului departamentului. Acestea asigură punerea în aplicare a politicilor naţionale şi definirea acţiunilor regionale şi locale.

2.1 Protecţia socială

Protectia sociala se referă la toate mecanismele de furnizare a serviciilor de sanatate care permite persoanelor fizice pentru sa faca faţă consecinţelor financiare de "risc social", adică, situaţii care pot cauza creşterea cheltuielilor.

Principalele riscuri sociale acoperite de protecţie socială în Franţa sunt :

1.Sanatate:boala , invaliditate , accidente de munca si boli profesionale

2.Familie: alocatii familiale , ajutoare pentru ingrijirea copilului , diurnele si beneficiile concediului de maternitate.

3.Old age:pensie minima , pensie de vaduva.

4.Ocuparea fortei de munca:ajutoare de somaj si dispozitive de insertie sau de reabilitare profesionala

5.Saracia si excluderea profesionala: prestatii sociale pentru cei nevoiasi

Protecţia socială în Franţa este de aproximativ 500 de miliarde de euro pe an, mai mult de 30% din PIB.

Resursele pentru a finanta protectia sociala sunt impartite in 3 categorii:

-contributiile la asigurările sociale pe salarii

- Impozitele şi taxele, inclusiv CSG (Contribuţia Sociale generalizate, creat în 1991)

-contribuţiile publice din partea statului

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Sanitar din Franta si Sistemul Sanitar din Marea Britanie.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea-Management Administratie Publica