Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 39556
Mărime: 191.41KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ovidiu Bontas
UNIVERSITATEA „GEORGE BACOVIA” BACĂU FACULTATEA DE MANAGEMENT SPECIALIZARE MANAGEMENT

Cuprins

  1. INTRODUCERE pag.7
  2. Cap. I. DELIMITĂRI CONCEPTUALE ALE MANAGEMENTULUI LA NIVEL
  3. MICROECONOMIC pag.9
  4. 1.1. Definirea si evolutia conceptului de management strategic pag.9
  5. 1.1.2. Conceptul de strategie a unei firme pag.11
  6. 1.1.3. Caracteristicile si componentele strategiei pag.12
  7. 1.1.4. Factorii de influentă asupra strategiei unei firme pag.14
  8. 1.1.5. Etapele de elaborare a strategiei firmei pag.16
  9. 1.2. Tipologia strategiilor pag.18
  10. 1.2.1.Strategii generale(corporative) pag.18
  11. 1.2.2. Strategii concurentiale (de afaceri) pag.23
  12. 1.2.3.Strategii funcţionale pag.24
  13. 1.2.4. Strategii ofensive şi strategii defensive pag.25
  14. 1.3. Implementarea strategiilor pag.27
  15. 1.4. Particularităţile managementului strategic la nivel microeconomic pag.27
  16. Cap. II. ANALIZA STRATEGICĂ ŞI ALEGEREA STRATEGIEI pag.30
  17. 2.1. Analiza strategică la nivelul organizaţiei pag.30
  18. 2.2. Analiza strategică la nivelul afacerii pag.32
  19. 2.3. Evaluarea opţiunilor strategice pag.36
  20. Cap.III. POLITICI DE DEZVOLTARE TEHNOLOGICĂ ŞI STRATEGII TEHNOLOGICE DE FIRMĂ pag.39
  21. 3.1. Inovarea tehnologică pag.39
  22. 3.2. Prognoza tehnologică pag.41
  23. 3.3. Implicaţiile strategice ale tehnologiei pag.42
  24. 3.3.1. Impactul tehnologiei asupra strategiei organizaţiei pag.42
  25. 3.3.2. Alegerile tehnologice pag.44
  26. 3.4. Tendinţe actuale în cercetate şi inovare pag.46
  27. 3.4.1. Generalizarea cercetării şi inovării în toate sectoarele de activitate pag.46
  28. 3.4.1.1. Implicaţii ale cercetarii-dezvoltării şi inovării în economia românească pag.47
  29. 3.4.1.2. Direcţii de acţiune pentru stimularea cercetării şi inovării în România pag.49
  30. 3.4.2. Dezvoltarea tehnologiilor specifice societăţilor informaţionale pag.50
  31. 3.4.2.1. Avantajul competitiv al României în domeniul tehnologiei informaţiei pag.50
  32. Cap. IV. STUDIU DE CAZ
  33. STRATEGIA ASIMILĂRII DE PRODUSE ŞI TEHNOLOGII NOI ÎN CADRUL SOCIETĂŢII UPC ROMÂNIA pag.53
  34. 4.1.Prezentarea generală a societătii UPC România S.A pag.53
  35. 4.2. Constituirea societătii si etapele constituirii pag.55
  36. 4.3. Structura organizatorică a firmei pag.57
  37. 4.4. Servicii si produse furnizate de UPC România pag.61
  38. 4.5. Piata firmei UPC România si segmentarea ei pag.66
  39. 4.6. Misiunea si obiectivele firmei UPC pag.69
  40. 4.7. Strategiile firmei UPC pag.74
  41. CONCLUZII ŞI PROPUNERI pag.77
  42. BIBLIOGRAFIE pag.83

Extras din proiect

Introducere

Dezvoltarea spectacutoasă, din ultimele decenii, a teoriei şi practicii marketingului a fost determinată de dinamica mediului economico-social, care a condus la schimbări semnificative în coordonatele de acţiune ale întreprinderilor.

În aceste condiţii noi, în care cerinţele consumatorilor se individualizează tot mai mult, competiţia se intensifică, ritmul schimbărilor tehnologice creşte, iar durata de viaţă a produselor se reduce continuu, întreprinderea este obligată să-şi sporească receptivitatea, capacitatea de anticipare a schimbărilor şi de adaptare la acestea.

Pe fondul acestor mutaţii, se impune reconsiderarea metodelor şi tehnicilor “traditionale” de marketing, a factorilor de influenţă asupra unor procese şi fenomene economice şi a criteriilor de selecţie care determină sfera opţiunilor întreprinderii.

Domeniul cel mai sensibil la recentele schimbări din cadrul de existentă al întreprinderii apreciem a fi cel al strategiior. De realismul lor, de măsura în care se realizează compatibilitatea potenţialului întreprinderii cu oportunităţtile şi restricţiile mediului, va depinde eficienţa activităţii economice a întreprinderii.

Conectarea întreprinderii la dinamica mediului în care acţionează, la cerinţele pieţei se realizează prin intermediul produselor sale. Astăzi, mai mult ca oricând, asistăm la un proces de accelerare a îmbătrânirii produselor sub impactul inovării tehnologice şi al schimbării permanente a cerinţelor consumatorilor. Gestiunea inovaţiei şi implicaţiile acesteia în economie au constituit obiectul de studiu al multor cercetători din centrele ştiinţifice de excelenţă din ţară şi de peste hotare. Actualmente, intensitatea activităţilor de cercetare şi inovare în amalgam cu numărul de studii de nivel naţional şi internaţional, care sunt consacrate acestor activităţi, au evidenţiat, în mod convingător, contribuţia inovării la dezvoltarea economică a societăţii.

Întreprinderile din ţările occidentale dezvoltate sunt tot mai preocupate de prelungirea duratei de viaţă a produselor lor, obiectiv realizabil prin intermediul strategiilor de marketing.

Deşi economia românească se află de câţiva ani pe drumul spre economia de piaţă, sunt puţine întreprinderile româneşti care privesc relaţia lor cu piaţa dintr-o veritabilă opticä de marketing. Cu toate ca în unele întreprinderi au apărut departamente specializate de marketing, acestea nu sunt în măsură să rezolve problemele de marketing cauzate de lipsa atât a specialiştilor, cât şi a susţinerii din partea conducerii şi a celorlalte compartimente ş/isau a fondurilor necesare etc.

În plus, cadrul economic general îşi pune amprenta asupra relaţiilor dintre întreprinderi, dintre acestea şi piaţă, determinând, de multe ori comportamente anormale, imprevizibile ale producătorilor şi consumatorilor.

În acest context, obiectivele imediate şi problemele curente devin prioritare în detrimentul obiectivetor pe termen lung şi al perspectivelor întreprinderilor, iar lipsa unei gândiri strategice se repercutează negativ asupra evoluţiei întreprinderii şi implicit, a produselor sale.

Tocmai pentru a acoperi aceste neajunsuri, ne-am propus ca, prin această lucrare, să oferim câteva soluţii la problemele de managemennt si marketing cu care se confruntă întreprinderile româneşti în această perioadă dificilă a tranziţiei. Primii paşi în studiul unei probleme trebuie să vizeze cunoaşterea principalilor termeni cu care se operează. Obiectivul acestei lucrări este de a evidenţia dezvoltarea, creşterea de competitivitate şi productivitate a întreprinderilor şi a economiei. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi prezentate investiţiile si strategiile de organizare ale întreprinderilor, care urmăresc inovarea proceselor, serviciilor şi produselor proprii, pe baza activităţilor de cercetare-dezvoltare.

Scopul lucrării constă în determinarea rolului managementului strategic si cel al inovării, la creşterea eficienţei economice, specificarea particularităţilor la estimarea eficienţei proiectelor inovaţionale si manageriale, perfecţionarea metodelor de evaluare a eficienţei economice a investiţiilor în inovaţii din sectorul real al economiei, ţinând cont de organizarea strategică a întreprinderilor si de efectele multiplicatoare ale inovaţiei pe ramurile economiei naţionale.

În primul capitol am considerat utilă delimitarea conceptuală a managementului la nivel microeconomic, definind şi creionând conceptul de management strategic.

Importanţa cunoaşterii evoluţiei produselor în elaborarea strategiilor şi acţiunilor de marketing, ne-a determinat să consacrăm un capitol amplu teoriei ciclului de viată al produselor şi prezentării unor studii de caz exemplificative, urmărind astfel proiectarea unor elemente teoretice în planul practic, al condiţiilor concrete de acţiune, specifice întreprinderilor româneşti.

Determinarea poziţiei produsului pe curba ciclului său de viaţă este deosebit de utilă pentru elaborarea strategiei de marketing, iar acţiunile de marketing, la rândul lor, pot influenţa configuraţia şi durata ciclului de viaţă al unui produs.

Pornind de la această constatare, în capitolul al doilea al lucrării am încercat să prezentăm analiza strategică la nivelul organizaţiei, la nivelul afacerii, precum şi evaluarea opţiunilor strategice.

În cel de-al treilea capitol am expus unele politici de dezvoltare tehnologică şi strategii tehnologice de firmă, dorind să arătăm care sunt implicaţiile strategice ale tehnologiei, precum şi impactul tehnologiei asupra strategiei organizaţiei.

Deasemenea, tot în acest capitol am expus câteva din tendinţele actuale în cercetare şi inovare, precum şi câteva direcţii de acţiune pentru stimularea cercetării şi inovării în ţara noastră.

În finalul lucrării, ne-am propus să prezentăm câteva consideraţii referitoare la aplicabilitatea teoriei generale a marketingului în condiţiile specifice ale tranziţiei şi la acţiuni concrete ale unor întreprinderi de dimensiuni şi profiluri de fabricaţie diferite.

Demersul întregii lucrări, prin interfaţa permanentă dintre planul teoretic şi cel practic-aplicativ, oferă un mod de abordare pentru procesul elaborării strategiei de marketing pe baza ciclului de viaţă al produsului, care vine în sprijinul atât al teoreticienilor, cât şi al practicienilor.

Preview document

Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 1
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 2
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 3
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 4
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 5
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 6
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 7
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 8
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 9
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 10
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 11
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 12
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 13
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 14
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 15
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 16
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 17
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 18
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 19
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 20
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 21
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 22
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 23
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 24
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 25
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 26
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 27
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 28
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 29
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 30
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 31
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 32
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 33
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 34
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 35
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 36
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 37
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 38
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 39
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 40
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 41
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 42
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 43
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 44
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 45
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 46
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 47
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 48
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 49
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 50
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 51
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 52
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 53
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 54
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 55
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 56
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 57
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 58
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 59
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 60
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 61
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 62
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 63
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 64
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 65
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 66
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 67
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 68
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 69
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 70
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 71
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 72
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 73
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 74
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 75
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 76
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 77
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 78
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 79
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 80
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 81
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 82
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 83
Strategia Asimilării de Produse și Tehnologii Noi - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Strategia Asimilarii de Produse si Tehnologii Noi.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Strategic în Cadrul Hotelului Majestic

Resursele turistice ale României o situează printre ţările cele mai dotate din acest punct de vedere, care pot fi puse în valoare datorită...

Fundamentarea, elaborarea, implementarea și evaluarea strategiei la SC Maxi-Sim SA

INTRODUCERE Actualitatea temei. Una dintre trăsăturile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe...

Inovarea în Cadrul Hotelului Marriott

CAPITOLUL I : GENERALITĂȚI Suntem în mileniul trei, mileniul dezvoltării inteligenţei intuitive. Putem face parte dintre cei care...

Managementul Inovării

Se poate face totul în limita potentialului propriu cunoscut" A-ti da seama de amploarea potentialului este o problema eminamente practica, care...

Henkel România - o companie responsabilă

1. HENKEL ROMANIA 1.1 Date generale – Henkel Company Henkel, cu sediul la Düsseldorf / Germania, are aproximativ 55,000 de angajaţi în întreaga...

Funcțiunea de cercetare-dezvoltare și managementul activității creativ-inovative - Genentech

Caracteristica esenţială a organizaţiilor moderne o reprezintă amploarea fără precedent a proceselor consacrate creării şi implementării noului în...

Managementul activității creativ-inovative

Intr-un mediu de afaceri imprevizibil si tot mai concurential, care se schimba cu o viteza din ce in ce mai mare,exista, cu siguranta, si cateva...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Comerț electronic B2B - sistem de asistență

Introducere La momentul actual Internetul a devenit una din cele mai importante şi de bază caracteristici ale societăţii omeneşti. Internetul a...

Studierea Imaginii Companiei Orange Moldova SA

INTRODUCERE Actualitatea temei cercetate. Tendinţele economiei contemporane orientează activitatea agenţilor economici spre o dezvoltare atît...

Politică de marketing - electronice - studiu de caz Sony

1. POZIŢIONAREA/REPOZIŢIONAREA – FACTORI IMPORTANŢI PENTRU POLITICA DE MARKETING A ORGANIZAŢIEI 1.1. Strategia de bază Strategia de bază stă la...

Contractul de licență - promotor al diversificării producției - studiu de caz la SC Bosch Rexroth SRL

Introducere Ținând seama de caracterul multidimensional al noii ordini economice, relațiile științifice și tehnice, precum și intensificarea...

Comerțul electronic - prezent și perspective

CAPITOLUL I COMERŢUL ELECTRONIC.PREZENT ŞI PERSPECTIVE Comerţul electronic (E - Commerce), în concepţia Organizaţiei Economice de Cooperare şi...

Planul de afaceri - Instrument de implementare a strategiilor S.C.Coca-Cola HBC România S.R.L.

1.1.Scurt istoric The Coca-Cola Company are sediul în Atlanta, Georgia. The Coca-Cola Company este o firmă ce se ocupă cu producerea de băuturi...

Studierea imaginii companiei Orange Moldova SA

Abstractul În condițiile constituirii pieți concurențiale în Republica Moldova, unul din instrumentele de consolidare a poziției intreprinderii în...

Aprecieri Critice cu Privire la Utilizarea Sistemelor Informationale de Învătare Asistată de Calculator în Domeniul Economic

Cap I. Acceptiuni conceptuale 1.1. Definirea conceptului IAC Utilizarea calculatorului în procesul de învătământ devine o necessitate în...

Ai nevoie de altceva?