Strategia de brand a firmei Xerox

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 31991
Mărime: 172.83KB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Mărcile au o influienţă importantă în viaţa noastră. Reprezintă o expresie a pieţei libere şi a unei societăţi democratice. Acestea au un impact profund în calitatea vieţii noastre şi pot reprezenta o modalitate de a vedea lumea altfel. Mărcile ne colorează viaţa, reflectă valorile societăţii noastre.

O marcă joacă trei roluri fundamentale în decizia de cumpărare: ajută la prelucrarea informaţiilor, asigură securitate la cumpărare şi oferă satisfacţie în utilizarea produsului, respectiv serviciului. Marca reuşeste prin mecanisme complexe atingerea mai multor nivele de comunicare.

Mărcile au devenit mijlocul de a-ţi exprima punctul de vedere sau o atitudine sigură, definită. Mărcile sunt o cale ideală de a ne exprima pe noi înşine ca individualităţi. Noi definim şi dezvăluim aspecte ale caracterului nostru prin mărcile pe care le alegem. Marca a devenit o parte integrantă a felului în care oameni se autodefinesc, un limbaj social acceptat, un mijloc de comunicare.

Orice produs îţi oferă oportunităţi de a crea o imagine în minte care este unică. Aproape orice produs poate depăşi limitele strâmte, înguste ale categoriei sale. Produsele au cicluri de viaţă clasice. Mărcile bine construite şi promovate ar putea trăi veşnic.

Oricine doreşte să construiască o marcă de succes trebuie să înceapă de la cel mai bun şi real punct de plecare şi anume de a se afla printre consumatori şi de a identifica ceea ce le place sau le displace în legătură cu acea marcă.Pentru a menţine o marcă în viaţă trebuie să faci ceva nou, inedit, total neaşteptat dar binevenit.

Capitolul 1

Noțiuni introductive privind conceptul de marcă

1.1. Definirea conceptului de marcă

Mărcile sunt semne distinctive folosite de întreprinderi pentru a deosebi produsele sau serviciile lor de cele identice sau similare ale altor întreprinderi, semnele care pot fi folosite ca mărci sunt următoarele: cuvinte, litere, cifre, reprezentări grafice, combinaţii între aceste elemente, una sau mai multe culori, prezentarea sonoră sau alte asemenea elemente, forma produsului sau ambalajului acestuia.

Conceptul de “marcă” - cardinal în publicitate - rezumă destul de bine posibilităţile unui “limbaj” al consumului. Toate produsele (în afara celor alimentare, perisabile) se propun atenţiei printr-o siglă impusă: orice produs “demn de acest nume” are o marcă (care se substituie uneori numelui obiectului: frigider). Funcţia mărcii e semnalarea produsului, iar funcţia ei secundară e mobilizarea conotaţiilor afective: “În economia noastră, puternic concurenţială, puţine produse îşi păstrează superioritatea tehnică”.

Ele trebuie să primească rezonanţe care le individualizează şi să fie înzestrate cu asocieri şi cu imagini, să aibă semnificaţii la niveluri numeroase, dacă vrem să se vândă bine şi să trezească un ataşament afectiv ce se exprimă prin fidelitatea faţă de o marcă.

Aparent, posibilitatea de alegere a mărcilor este nelimitată, dar, aşa cum arată încă din 1930 consilierul în brevete V. Evans („How to obtain a patent“), alegerea mărcii nu este o problemă uşoară, el menţionează câteva din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o marcă de succes: să fie uşor de pronunţat; să fie uşor de reţinut; să fie uşor de reprezentat; să fie atractivă în ceea ce priveşte aspectul şi pronunţia; să sugereze cumpărătorului caracteristicile şi calitatea bunurilor pe care urmează să le cumpere (şi care au asociată această marcă); să difere de mărcile produselor similare (pentru a nu crea confuzie în rândul consumatorilor); să poată fi fixată cu uşurinţă pe produsele pe care urmează a se utilize; să îndeplinească condiţiile legale pentru a putea fi înregistrată şi protejată.

Marcarea ecologică este un procedeu relativ nou, specific mai ales ţărilor dezvoltate. Marca atribuită produsului îi conferă acestuia o anumită individuali tate, iar în timp ecomarca va îndeplini una din funcţiile clasice ale mărcii, şi anume aceea de garanţie (de ga rantare a calităţii, a sănătăţii şi originalităţii produsului în cauză. Marcarea este factor de calitate cu dublu rol: de informare pentru consummator; de indentificare a produsului.

Formele de marcare sunt: etichete litografiate, care cuprind printr-o grafică estetică şi fotografia produsului ambalat; banderole litografiate - folosite de regulă la produse zaharoase; ambalaje de hârtie superioară (cerată, metalizată); ştanţarea - o imprimare codificată aplicată pe ambalaje metalice sau prin cuvinte, aplicată pe ambalaje din sticlă; ştampilarea şi pirogravarea sunt imprimări în lemn, aplicate ambalajelor din acest material.

Conţinutul marcării constă în următoarele: elemente de identificare ca: denumirea produselor, denumirea fabricii sau emblema acesteia, cantitatea ambalată, preţul; elemente de informare privind compoziţia produsului ambalat, indicaţii de utilizare sau chiar de păstrare.

Ca factor care influenţează calitatea, marcarea contribuie la creşterea valorii produsului, trezind totodata curiozitatea cumpărătorului. Originea mărcii trebuie căutată în istorie cu mii de ani în urmă. În antichitate era folosit un număr mare de semne (sigillum) în identificarea produselor. Aceste informaţii le avem de la descoperirile arheologice care ne semnalizează că la romani erau peste 6000 de semne cu valoare de marcă folosite pentru produsele ceramice. Aceste semne indicau numele producător şi denumirea localităţii de unde provenea produsul. În evul mediu se dezvoltau meşteşugurile, în aceste condiţii erau două categorii de mărci: marca corporaţiei - care asigura respectarea regulilor de fabricaţie a produselor; marca individuală - care asigura individualizarea unui meşteşugar în cadrul corporaţiei.

Oraşele care foloseau mărcile cu precădere mai mare erau în general oraşe-porturi, unde comerţul era în floare (de exemplu în ţări ca Italia, Spania, Portugalia, Anglia). În Ţările Româneşti în anul 1879 se admite o lege care protejează mărcile româneşti înregistrate, mărcile străine erau acceptate cu condiţia ca şi mărcile româneşti să fie acceptate în ţările respective.

În anul 1883, Convenţia de la Paris a elaborat “Conveţia pentru protecţia proprietăţi industriale”, care este adoptată şi semnată de 11 state în 6 iulie 1884, în România aderă in anul 1920. Mai tarziu acestea au format Uniunea pentru Protecţia Proprietăţii Industriale.

În anul 1891 se constituie Aranjamentul de la Madrid, prin care se stabilesc modalităţile de înregistrare internaţională a mărcilor. Acesta se transformă în Protocolul de la Madrid. Prin Aranjamentul de la Nisa (15.06.1957) s-a instituit clasificarea internaţională a produselor şi

Bibliografie

1. Aaker David, Managementul capitalului unui brand, Editura Brandbuilders,2005

2. Brandley F., Internaţional Marketing Strategy, Second edition, Prentice Hall Ltd (UK) London, 1995

3. Danciu Victor, Succesul pe piaţa internaţională depinde de strategia mărcii, Economie teoretică şi aplicată, v.15, nr.1/2008

4. Florescu C., Mâlcomete P., Pop Nicolae AL., Marketing: Dicţionar Explicativ, Ed.Economică 2003

5. Fundătură D., Băşanu G., Priscop M., Popescu D., Dicţionar de Management

6. Philip Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora,

Bucureşti,2005

7. Puiu Alexandru, Managementul afacerilor economice, Vol.II, Editura ,,Independenţa Economică”, Piteşti,2007

8. Puiu Ovidiu, Marca în economia contemporană, Editura Paralela 45, 2003

9. Roş V., Matei O.P., Dragoş B., Dreptul proprietăţii intelectuale.

10. Mărcile şi indicaţiile geografice, Ed. All Beck, Bucureşti, 2003

11. Werner Claus, Weiss Hans , Noua carte neagră a firmelor de marcă, Editura Aqvila, 2006

12. ***, Dacia - o poveste de succes, Orizont Economic Argeşean nr. 40/2007

13. ***, Mărci şi strategii de marcă. Consideraţii manageriale, Revista Română de Marketing, nr. 4/2007

14. ***, Importatorii şi producătorii auto calcă frâna, Curierul Naţional, 19 noiembrie 2008

15. ***, Poziţionarea şi rolul său în strategia portofoliului de mărci, Revista Română de Marketing, nr. 2/2007

16. ***, Vedete de marcă fac imaginea mărcilor vedetă, Revista Capital, 15 iunie 2009

17. ***, Notă informativă, nr 10, 19 februarie 2009

18. ***, Ziarul Auto Plus, ianuarie 2008

19. ***, Revista “Automobile”, octombrie 2006

20. ***, www.totalauto.ro

21. ***, www.dacia.ro

22. ***, www.daciagroup.com

23. ***, www.renault.com

24. ***, www.totuldespremarci.ro

25. ***, www.zf.ro

26. ***, www.business-adviser.ro

Preview document

Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 1
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 2
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 3
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 4
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 5
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 6
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 7
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 8
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 9
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 10
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 11
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 12
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 13
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 14
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 15
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 16
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 17
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 18
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 19
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 20
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 21
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 22
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 23
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 24
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 25
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 26
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 27
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 28
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 29
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 30
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 31
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 32
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 33
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 34
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 35
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 36
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 37
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 38
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 39
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 40
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 41
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 42
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 43
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 44
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 45
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 46
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 47
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 48
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 49
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 50
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 51
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 52
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 53
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 54
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 55
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 56
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 57
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 58
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 59
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 60
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 61
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 62
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 63
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 64
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 65
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 66
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 67
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 68
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 69
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 70
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 71
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 72
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 73
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 74
Strategia de brand a firmei Xerox - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Strategia de brand a firmei Xerox.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategii de firmă - SC Star Consult SRL

I. DIAGNOSTICAREA INITIALA PREZENTAREA FIRMEI STAR CONSULT S.C. Star Consult S.R.L. a fost infiintata in anul 1993 de catre Pachescu Ion. Pentru...

Dicționar termeni de marketing

DICTIONAR DE MARKETING abandon al produsului - engl. - product abandonment - fr. - abandon de produit - it. - abbandono di prodotto decizie...

Ai nevoie de altceva?