Strategii de management internațional

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6356
Mărime: 342.15KB (arhivat)
Publicat de: Florian Codreanu
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Cuprins

  1. 1.1 Introducere 5
  2. 1.2 Importanța în lumea contemporană a strategiilor de Management Internațional 6
  3. Capitolul 1 8
  4. Conceptul de strategie 8
  5. 1.1 Conceptul de strategie 8
  6. 1.2 Tipologia strategiilor 9
  7. Capitolul 2 13
  8. Rolul conducerii strategice în firmele internaționale 13
  9. 2.1 Riscul în afaceri și importanța strategiilor 13
  10. 2.2 Competiția internațională pe piață 16
  11. Capitolul 3 19
  12. Cercetare științifică privind rolul strategiilor în firmele internaționale 19
  13. Galeria Kaufhof GmbH 19
  14. 3.1 Firma Galeria Kaufhof GmbH 19
  15. 3.2 Scurt istoric al firmei 19
  16. 3.3 Obiectul de activitate 20
  17. 3.4 Structura Organizatorică 21
  18. 3.5 Structura de management 21
  19. 3.6 Realizări și perspective 22
  20. 3.7 Concluziile cercetării științifice de caz 23
  21. Capitolul 4 24
  22. Concluzii, opinii, soluții 24
  23. Bibliografie selectivă 26
  24. Cărți: 26
  25. Publicații: 26

Extras din proiect

1.1 Introducere

Evoluțiile lumii contemporane nu mai pot fi gestionate și exploatate performant și cu riscuri gestionabile fără cunoștințe de management internațional. Tema este de mare actualitate, complexitate, importanță și perspectivă. Realizarea unei astfel de teme nu se putea face fără stabilirea unor obiective țintă care să asigure o redactare coerentă, acoperitoare pentru temă. Cu consultarea coordonatorului am ales următoarele obiective: clarificarea a ceea ce înseamnă de fapt conceptul de strategie, cât de important este ca o firmă să își stabilească anumite strategii, cât de important este să cunoaștem cu adevărat care sunt riscurile în afaceri, să putem știi când afacerea noastră este predispusă unor riscuri, să înțelegem ce înseamnă internaționalizarea firmelor în adevăratul sens al cuvântului și cât de importantă este ea. Obiectivele fixate au fost soluționate în proiect, așa cum vom arăta în continuare.

Ținând cont de secolul în care ne aflăm (unul al dezvoltării continue), consider că avem nevoie în toate domeniile, cu atât mai mult în cel al managementului, de o clarificare a conceptelor de operare, pentru a realiza un schimb de informații care să contribuie la dezvoltare și perfecționare. În acest sens, prezenta lucrare constituie, în opinia mea, un instrument de înțelegere în ceea ce privește strategiile de management.

Aș putea spune că această lucrare, pune la dispoziția noastră unele concepte din managementul internațional, dar și unele orientări, prin modelele de management strategic.

Este de menționat și faptul că, am ales această temă deoarece este absolut necesar să înțelegem că fără o strategie nicio organizație nu poate practica un management strategic, iar fără un management strategic nicio organizație nu se poate adapta permanentelor și din ce în ce mai acceleratelor schimbări, care au loc în mediul intern și extern în care funcționează și de care este influențată inevitabil. Pentru că, în condițiile acccelerării ritmului schimbărilor care au loc în mediul intern și extern în care funcționează orice organizație, un management performant nu mai poate fi realizat decât pe baza unei strategii bine elaborate și a unui management strategic eficace și eficient. Consider de asemenea, ca fiind important să știm că strategia are ca fundament o înțelegere profundă a rațiunii pentru care există și funcționează o organizație, modul în care aceasta poate produce plusvaloare economică imediat cuantificabilă sau poate asigura un cadru adecvat desfășurării activităților proprii alături de, și împreună cu grupul larg al deținătorilor de interese. Iar Managementul Strategic, este instrumentul managerial prin care se pune în practică strategia, fiind menit să asigure existența unei concepții clare asupra misiunii organizației, ca și asupra setului de activități necesare pentru realizarea obiectivelor stabilite. În cele din urmă, este de înțeles că utilizarea în mod conștient, asumat, corect, a conceptelor manageriale de strategie de către întreprinzători, manageri, de către personalul din domeniul administrativ, nu este deloc ușoară; iar influențele și interdependențele care apar în cadrul organizațiilor în mod firesc și continuu îi obligă pe aceștia să coreleze permanent strategia propusă și managementul strategic practicat, cu mediul ambiant al organizației, cu modalitățile de manifestare a culturii organizaționale, cu stilul de management adecvat dar și cu alte elemente profund contextuale.

Ținând cont de cele spuse mai sus, pot susține ferm că prezenta lucrare are menirea de a îmbogății cunoștințele în domeniul Managementului Internațional, și are menirea de a ne face să înțelegem mai bine la ce se referă conceptul de „strategie a managementului”.

1.2 Importanța în lumea contemporană a strategiilor de Management Internațional

Globalizarea afacerilor și internaționalizarea companiilor sunt două dintre componentele esențiale ale schimbării, fenomen ireversibil, și care în mod constant amplifică și diversifică modurile sale de manifestare; iar efectele lor structurale au implicații profunde în managementul organizațiilor.

Internaționalizarea companiilor, mai specific, emergența lor pe piața globală, nu este, prin urmare, doar un scop în sine, ci are și o motivație proactivă, care trebuie să fie valorizată cu atenție, decizia de valorificare fiind una dintre cele mai fundamentale, avantajoase sau riscante decizii.

Globalizarea trebuie, deci, abordată ca un fenomen caracteristic și dominant al lumii contemporane, deoarece stările de lucruri locale, naționale, regionale, iradiază și formează acest fenomen care impune modificarea percepției și filozofiei generale despre existență și dezvoltare, în toate domeniile și sferele activității umane.

Tendința evidentă spre globalizare a dus la o puternică regionalizare și dezvoltare locală, ca urmare a accentuatei descentralizări a dezvoltării economice. Globalizarea afacerilor și internaționalizarea firmelor au nu doar un impact direct, ci afectează chiar și firmele care nu au conturată încă o strategie de internaționalizare.

Utilizarea strategiilor de management este de o importanță majoră, deoarece produce în interiorul firmei o serie de schimbări în ceea ce privește concepția, climatul, mecanismele funcționării sale, cu efecte benefice asupra performanțelor și competitivității firmei.

Consider că strategiile Managementului Internațional sunt de o mare importanță în lumea contemporană, deoarece lumea secolului XXI evoluează ireversibil spre globalizarea afacerilor și internaționalizarea companiilor, datorită faptului că piețele interne devin neîncăpătoare, în timp ce piețele globale oferă loc pentru toți competitorii, dar și diverse avantaje. Este de la sine înțeles că ne putem adapta la aceste schimbări doar printr-un Management al Afacerilor Internaționale performant și sistemic. Însă, trebuie clar precizat că și segmentul Managementului Afacerilor Internaționale trebuie definit și realizat pornind de la Managementul General și făcându-se adaptările specifice de rigoare. Consider că modernizarea managementului firmelor românești și adaptarea lui la fenomenele majore ale lumii contemporane trebuie să se facă după un management foarte bine conturat, definit, globalizarea afacerilor și internaționalizarea firmelor fiind realități ale lumii contemporane.

Bibliografie

Cărți:

Ansoff, H. I., Strategic management, The MacMillan Press Ltd., London and Basingstoke, 1980

Nicolescu, O., Strategii manageriale de firma, Ed. Economica, 1997.

Petrescu, I., Fundamentele practicii manageriale, Ed. Lux Libris, Brasov, 1998

Schon, D., Technology and change, Deel Publishing Co., New York, 1967.

Chandler, Alfred D. (1962). Strategy and Structure: Chapters on the history of industrial enterprise. Doubleday, New York

Lamb, Robert Boyden (1984) Competitive strategic management, Englewood Cliffs, NJ Prentice Hall

Publicații:

Stefan Schultz: Bieterkampf um Warenhauskette: Zwei Käufer für Kaufhof. In: Spiegel Online. 2. November 2011, abgerufen am 27. November 2016

Mehr Wachstum, besseres Kundenerlebnis - GALERIA Kaufhof-Gruppe wird Teil von HBC. 30. September 2015, abgerufen am 13. November 2016.

Absage für Karstadt-Eigner Benko: Kaufhof soll an kanadischen Konzern gehen. Spiegel Online, 12. Juni 2015, abgerufen am gleichen Tage.

Sonderveröffentlichung, 130 Jahre Galeria Kaufhaus, Galeria Kaufhof am Marienplatz, S. 5, Oktober 2009.

Preview document

Strategii de management internațional - Pagina 1
Strategii de management internațional - Pagina 2
Strategii de management internațional - Pagina 3
Strategii de management internațional - Pagina 4
Strategii de management internațional - Pagina 5
Strategii de management internațional - Pagina 6
Strategii de management internațional - Pagina 7
Strategii de management internațional - Pagina 8
Strategii de management internațional - Pagina 9
Strategii de management internațional - Pagina 10
Strategii de management internațional - Pagina 11
Strategii de management internațional - Pagina 12
Strategii de management internațional - Pagina 13
Strategii de management internațional - Pagina 14
Strategii de management internațional - Pagina 15
Strategii de management internațional - Pagina 16
Strategii de management internațional - Pagina 17
Strategii de management internațional - Pagina 18
Strategii de management internațional - Pagina 19
Strategii de management internațional - Pagina 20
Strategii de management internațional - Pagina 21
Strategii de management internațional - Pagina 22
Strategii de management internațional - Pagina 23
Strategii de management internațional - Pagina 24
Strategii de management internațional - Pagina 25
Strategii de management internațional - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Strategii de management international.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Managementul performanței - SC Farmec SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA ORGANIZATIEI 1.Obiectul de activitate al societatii S.C. „ FARMEC” S.A cu sediul in localitatea Cluj-Napoca, str. H....

Raport de Cercetare. Managementul Companiei Orange România

Introducere Orange Romania este reteaua de telefonie care apropie milioane de oameni pe care ii despart distante, care vorbesc limbi diferite si...

Salad box - Strategii de parteneriat adoptate de organizații

Am ales aceasta tema deoarece am vrut sa descoperim ce strategii de parteneriat adopta organizatiile. Ne-am ales compania Salad Box pentru ca este...

Management internațional - internaționalizarea firmei

INTRODUCERE Managementul international este o prelungire a functiilor managementului general la firmele internationale cu afaceri globale ....

Tendințe dominante în managementul activităților de producție și servicii

Introducere Conceptul de management deriva din latinescul manus, reprezentand manevrarea, pilotarea. Cel ce trebuie sa organizeze si sa realizeze...

The Managing Style of Mr Jack M.H.D. Bowles, the CEO of British American Tobacco

Abstract A right management style created from the generation supports permanent strategic contacts that can guarantee import, export, and the...

Managementul schimbării

INTRODUCERE În zilele noastre, organizaţiile se confruntă din ce în ce mai mult cu schimbări tot mai profunde, uneori radicale şi accelerate în...

Te-ar putea interesa și

Strategii de organizare în managementul internațional

1.1 Conceptul şi factorii competitivităţii 1.1.1. Avantajul competitiv Una din caracteristicile strategiilor o reprezintă obţinerea avantajului...

Firma Multinațională - Agent al Schimbării

INTRODUCERE Anii ’90 reprezinta primul deceniu în care companiile nationale din întreaga lume au început sa-si formeze o viziune globala. Timpul...

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Managementul Internațional

Managementul international reprezinta un management intercul-tural din cel putin doua puncte de vedere: mai întâi pentru ca se refera la raporturi...

Managementul internațional

MANAGEMENT INTERNATIONAL Managementul international reprezinta un management intercul-tural din cel putin doua puncte de vedere: mai intai pentru...

Strategii de organizare în managementul internațional

1. CONCEPTUL DE STRATEGIE 1.1 Definitie si concept Conceptul de strategie s-a impus în teoria și practica managementului în cel de al șaselea...

Managementul strategic internațional Rompetrol

1. Misiune, viziune, valori, obiective ale companiei Rompetrol Grupul Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in 13 tari si avand...

Ai nevoie de altceva?