Studiu aplicativ la nivel de organizație

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 14964
Mărime: 477.47KB (arhivat)
Publicat de: Nelu-Ernest Coman
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Daniela

Extras din proiect

A. Partea I (30%)

Identificarea și argumentarea factorilor-cheie de succes în activitatea managerială a trei firme recunoscute pentru performanța lor managerială: OMV PETROM, URSUS BREWERIES S.A. și S.C. ANTIBIOTICE S.A. IAȘI.

1. OMV PETROM

În anul 2017 România a sărbătorit 160 de ani de când a devenit prima țară din lume care a înregistrat producție de țiței la scară industrială. În 1857, București era primul oraș din lume care folosea lămpi cu kerosen pentru iluminatul public.

După revoluția din 1989, toate activitățile de explorare și producție din România au fost preluate de Compania Română de Petrol, o companie de stat. Compania s-a confruntat în continuare cu provocări legate de lipsa investițiilor și interferențe politice. În 1997, a devenit SN Petrom, care includea și două rafinării - Arpechim și Petrobrazi, confruntate, de asemenea, cu lipsa investițiilor și marje de rafinare negative.

La sfârșitul lui 2004, OMV Petrom a fost privatizat, iar compania austriacă OMV AG devine noul acționar majoritar. Analiza care urmează a fost realizată pe baza raportului anual al firmei Petrom din anul 2017.

- Domeniul de activitate și strategia firmei - OMV Petrom furnizeză acces durabil la energie pentru viața modernă de zi cu zi, fiind cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est și cea mai mare companie industrială din România. În anul 2018 s-a clasat pe primul loc în top 100 cele mai valoroase firme din România. OMV Petrom este organizată în trei segmente de activitate integrate operațional: Upstream, Downstream Oil și Downstream Gas.

OMV Petrom este prezentă în România și Kazahstan și își poate procesa întreaga producție la rafinăria Petrobrazi, cu capacitate de 4,5 mil. tone/an, având și o rețea de 786 de stații de distribuție operate prin cele două mărci, Petrom și OMV, localizate în România, Moldova, Bulgaria și Serbia.

Statul român deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,99%, iar 18,35% reprezintă procentul din capitalul social care se tranzacționează liber pe piață sub formă de acțiuni la Bursa de Valori din București și sub formă de certificate globale de depozit (GDR) la Bursa de Valori din Londra.

- Cifra de afaceri - ca urmare a investițiilor și deciziilor luate până în prezent, OMV Petrom a înregistrat în primul semestru al anului 2018 o cifră de afaceri de 9,8 miliarde de lei, cu 6% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 și un profit net de 1,28 de miliarde de lei, aproape similar cu cel din anul precedent.

- Obiective prezente și viitoare - OMV Petrom se angajează să mențină și să-și consolideze poziția de lider în regiune, în domeniul de activitate. Astfel, vor continua investițiile regionale selective, îmbunătățind în același timp experiența oferită clienților prin produse și servicii de înaltă calitate.

Strategia 2021+ este centrată în jurul a trei piloni strategici: îmbunătățirea competitivității portofoliului existent, dezvoltarea opțiunilor de creștere și expansiunea regională. Integrați în direcțiile strategice ale OMV Petrom sub fiecare dintre acești piloni, sunt trei factori-cheie strategici: Oamenii și Cultura Organizațională, Sustenabilitatea, Tehnologia și Inovația.

Astfel, compania pune accent mai mult pe valoare decât pe volum, intensificându-și activitățile de foraj, continuând investițiile, menținând raportul calitate/preț accesibil, dezvoltând parteneriate cu Auchan Retail România, pentru a deschide magazine de proximitate în benzinăriile sale, consolidându-și poziția de lider.

Ținte clare au fost stabilite pentru a evalua procesul de implementare a strategiei: înlocuirea rezervelor în proporție de 100% pentru a securiza viitorul pe termen lung, identificarea și dezvoltarea de proiecte cu valoare adăugată, pentru care vor fi alocate aproximativ 5 mld. euro în total în perioada 2017-2021, menținerea unei poziții financiare solide și a unui flux de trezorerie extins după distribuirea de dividende pozitiv pentru majoritatea perioadei, oferind în același timp un randament atractiv acționarilor.

Doi dintre factorii-cheie sunt factori tradiționali ai companiei, Oamenii și Cultura Organizațională și Sustenabilitatea, la care s-a adăugat recent Tehnologia și Inovația, ca urmare a importanței crescute a noilor tehnologii și a digitalizării.

Oamenii și Cultura Organizațională - în concepția Petrom succesul în atingerea obiectivelor strategice este posibil doar prin oameni și abilitățile acestora. Firma are aproximativ 14000 de angajați. Oamenii reprezintă centrul activității și de aceea trebuie să aibă un loc de muncă plin de satisfacții, divers și orientat către învățare, pentru a forma echipe talentate care lucrează eficient și în condiții sigure pentru a atinge performanța. Prioritățile care au fost identificate ca fiind necesare implementării acestui factor-cheie includ următoarele: lideri inspirați, comportament orientat spre performanță și ghidat de principii, agilitate organizațională și excelență, precum și un loc de muncă excelent pentru angajați. Cele cinci principii ale culturii noastre organizaționale - Spiritul de echipă, Răspunderea asumată, Pasiunea, Spiritul de pionierat și Performanța, sunt integrate în toate direcțiile Strategiei 2021+, pentru că, în cele din urmă, oamenii sunt cei care implementează strategia și determină creșterea.

Sustenabilitatea - deoarece una dintre prioritățile companiei este aceea de a gestiona afacerea în mod responsabil, eficient și inovativ, Sustenabilitatea este un factor cheie. Petrom s-a angajat să creeze valoare sustenabilă pentru toate părțile interesate, respectând mediul și susținând comunitățile în care operează, ținând cont de obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

Tehnologia și inovația - obiectivele ambițioase asumate prin Strategia 2021+ de firma OMV Petrom, pot fi realizate prin modul în care compania susține o cultură a inovației, dezvoltarea dexterității digitale a angajaților ei și implementarea cu succes a celor mai noi tehnologii. Factorul cheie strategic nou definit, Tehnologia și Inovația, are în vedere următoarele priorități: creșterea competitivității afacerii, dezvoltarea opțiunilor de creștere și, de asemenea, crearea unei organizații mai flexibile și mai eficiente.

Utilizarea tehnologiilor noi și inovatoare se reflectă deja în proiectele firmei care se implementează în întreaga organizație: în Upstream, tehnologia „Zăcăminte Digitale” permite monitorizarea de la distanță, optimizarea operațiunilor, a datelor și a activităților de mentenanță. În 2017, utilizarea tehnologiei standardizate NarrowBand-Internet of Things (NBIoT) în industria de petrol și gaze - o premieră națională - a fost testată cu succes în parteneriat cu Vodafone România pentru a asigura conectarea sondelor și a echipamentelor aflate în zone izolate. Tehnologii noi și moderne cu un potențial mare de creștere a producției, reducere a costurilor și îmbunătățire din punct de vedere HSSE sunt testate în Upstream în cadrul Programului Tehnologii Noi. În 2017, mai mult de 20 proiecte tehnologice pilot au fost inițiate în special pentru îmbunătățirea proceselor de artificial lift (sistem mecanic de extracție a țițeiului) și de control al inundării cu nisip a sondelor, precum și integritatea sondelor. Utilizarea instrumentelor de analiză predictivă vor duce la operarea mult mai eficientă a echipamentelor critice, atât în zonele de producție din România, cât și în segmentul de rafinare. În segmentul de vânzări cu amănuntul, OMV a utilizat aceste soluții pentru a procesa datele colectate în stațiile de distribuție carburanți, aspect preferat de clienți. Inovația și digitalizarea completează profesionalismul și experiența care au modelat parcursul lung al companiei de până acum.

Preview document

Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 1
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 2
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 3
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 4
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 5
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 6
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 7
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 8
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 9
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 10
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 11
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 12
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 13
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 14
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 15
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 16
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 17
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 18
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 19
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 20
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 21
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 22
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 23
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 24
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 25
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 26
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 27
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 28
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 29
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 30
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 31
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 32
Studiu aplicativ la nivel de organizație - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Studiu aplicativ la nivel de organizatie.docx

Alții au mai descărcat și

Management strategic - Analiza Porter al firmei SC Albalact SA

1. Scurt istoric - 1997 ALBALACT a fost înființată în 1971, într-o vreme în care regimul comunist dorea ca fiecare județ din România să dezvolte...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Descrierea practicilor de management de proiect într-o organizație

1. Scurta prezentare a organizatiei Trimper's Rides este un parc de distracții istoric situat în apropiere de intrarea de pe South First Street și...

Plan de afaceri Cofetăria Caramel

I.Imaginea globala a firmei Viziune: In Cofetaria Caramel ne propunem să preparăm prăjituri de casă atât după rețete autentice românești cât și...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Elemente ale funcției de control

1. INTRODUCERE: Functia de control: Functia de control poate fi definita ca ansamblul proceselor prin care performantele organizatiei,...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Particularități ale Aplicării Managementului prin Obiective în Organizația Militară

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema este reprezentat de dorinta de a cerceta si de a aprofunda conceptul de „management prin...

Cercetarea comportamentului organizațional în cadrul companiilor BCR, Danone și Dunărea

Rezumat Articolul nostru a avut la baza studierea comportamentului angajatilor si managerilor din cadrul companiilor BCR, DANONE si DUNAREA....

Motivație și Performanță în Organizație

1. Argument În ultima perioadă, importanţa performanţei în sarcină a luat proporţii din ce în ce mai mari. Orice companie face apel la cele mai...

Terorismul în era globalizării - securitatea în era globalizării

1.1. Securitatea în era globalizării O serie de autori susţin că statul nu ar trebui să constituie unicul obiect al securităţii, dar, cu toate...

Gestionarea Crizei de Imagine

Gestionarea Crizei de imagine Stadiul de cunoastere: Criza a fost definită, de Barry McLonglin (1996) ca “o perioadă în dinamica unui sistem,...

Metode, Tehnici și Instrumente de Management

1.Definirea si clasificarea metodelor de management Metoda de management reprezinta ansamblul de principii, procedee, reguli si instrumente prin...

Modalități de Operaționalizare Performanță a Sistemului de Management prin Obiective la Nivelul unei Unități Militare

I. PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE MANAGEMENTULUI PRIN OBIECTIVE DETERMINATE DE SPECIFICUL ORGANIZAŢIEI MILITARE Organizaţia militară este un...

Ai nevoie de altceva?