Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România

Proiect
10/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 19322
Mărime: 6.69MB (arhivat)
Publicat de: Timotei Ilie
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ.dr. SILVIU NICULCEA
UNIVERSITATEA "CONSTANTIN BRÂNCOVEANU" -PITEŞTI- FACULTATEA MANAGEMENT MARKETING ÎN AFACERI ECONOMICE - BRĂILA-

Cuprins

  1. Pag.
  2. INTRODUCERE 1
  3. CAPITOLUL I. PROTECŢIA SOCIALĂ
  4. 1.1.Concepte privind protecţia socială 3
  5. 1.2.Necesitatea, conţinutul şi rolul protecţiei şi asigurărilor sociale 4
  6. CAPITOLUL II. SISTEMUL DE PROTECŢIE SOCIALĂ DIN ROMÂNIA
  7. 2.1.Protecţia socială in România 9
  8. 2.2.Influenţa politicilor macroeconomice asupra sistemului de
  9. protecţie socială din România 15
  10. 2.3.Sărăcia - Măsurare şi coordonate în România 22
  11. CAPITOLUL III. CONTEXTUL ŞOMAJULUI ÎN ROMÂNIA
  12. 3.1. Particularităţi ale pieţei forţei de muncă în României 24
  13. 3.2.Alinierea costurilor de protecţiei socială dinRomânia la cele ale
  14. Uniunii Europene 26
  15. 3.3.Recrutarea,încadrarea,promovarea,gestionarea resurselor 32
  16. CAPITOLUL IV. PLANUL DE DEZVOLTARE A SERVICIILOR SOCIALE
  17. ÎN PERIOADA 2006-2013 ÎN JUD.BRĂILA
  18. 4.1. Domeniile principale de interes în domeniul protecţiei copilului 41
  19. 4.2. Domeniile principale de interes pentru persoane vârsnice, cu handicap 45
  20. 4.3.Servicii primare de asistenţă socială în
  21. comuna Mircea Vodă, jud Brăila 51
  22. Concluzii 52
  23. Bibliografie 56

Extras din proiect

INTRODUCERE

În contextul inexistenţei unui consens privind termenul de "servicii sociale" utilizat la nivel european, mai ales în condiţiile în care fiecare stat membru are dezvoltate propriile sisteme de protecţie socială, termeni ca servicii sociale bunăstare socială , protecţie socială, asistenţă socială, îngrijire socială, servicii sociale personale în cazul serviciilor destinate acoperirii unor nevoi individuale, au fost folosiţi pentru a defini aproape aceleaşi concepte - în relaţie cu serviciile sociale. Scopul serviciilor sociale, tradiţional recunoscut, este de a permite persoanelor, grupurilor şi colectivităţilor să-şi rezolve problemele care apar în cadrul procesului de adaptare la o societate în permanentă evoluţie, să identifice cauzele care pot conduce la compromiterea echilibrului de funcţionare socială şi să acţioneze în vederea ameliorării condiţiilor economice şi sociale ale categoriilor ţintă. Această definiţie acoperă, în sensul prezentei strategii, realitatea românească contemporană, precum şi varietatea abordărilor şi conceptelor europene.

Serviciile sociale se plasează într-o perspectivă dinamică, deoarece au vocaţia de lărgire permanentă a câmpului lor de intervenţie. Datorită complexităţii lor, serviciile sociale aparţin domeniului larg al protecţiei sociale. Alături de sistemul de prestaţii sociale, sistemul de servicii sociale a fost creat ca o formă de suport activ şi sprijin profesionalizat pentru individul, familia şi comunitatea aflate în dificultate. Serviciile sociale, prestaţiile sociale, precum şi sistemele de securitate socială intervin pentru soluţionarea unor probleme potenţial generatoare de excluziune socială. În ţara noastră, serviciile sociale au început să fie dezvoltate doar în ultimii ani. Majoritatea serviciilor sociale au fost şi sunt dezvoltate de organizaţii neguvernamentale care au introdus modele conforme cu cele din ţara co-finanţatoare. Drept urmare, serviciile sociale erau acordate după proceduri şi metode diferite. Totodată, organizarea instituţională la nivel central, a influenţat şi elaborarea actelor normative, primele reglementări (cu caracter de lege) vizând categorii de beneficiari La nivel local, structurile create pentru a gestiona serviciile sociale, au fost fragmentate după modelul central, pe categorii de beneficiari.

În aceste condiţii s-a impus elaborarea unei legislaţii care să încerce crearea unui cadru unitar de organizare şi furnizare a serviciilor sociale. Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a încercat să reglementeze domeniul prin Legea nr. 705/2001 privind sistemului naţional de asistenţă socială şi, ulterior, prin Ordonanţa Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 515/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, coordonator al domeniului, precum şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale cu competenţe în domeniu au principalele responsabilităţi în elaborarea şi promovarea programelor şi strategiilor sectoriale în domeniu. În prezent, programul de reformă în domeniul asistenţei sociale şi, implicit, a sistemului de servicii sociale, se află în plin proces de implementare. Se are în vedere crearea unui nou cadru instituţional, înfiinţarea Inspecţiei Sociale şi a Observatorului Social, modificarea şi completarea legislaţiei secundare, toate aceste obiective fiind prevăzute în proiectul unui nou act normativ referitor la sistemul naţional de asistenţă socială. Conform rapoartelor Comisiei Europene, “România a înregistrat progrese semnificative în domeniul protecţiei copilului” în ultimii ani şi de aceea Strategia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului‚ propune continuarea reformei protecţiei speciale, punând accent pe diversificarea şi creşterea calităţii serviciilor de prevenire şi a celor de protecţie a copilului separat de părinţi. În perioada 1997-2004 s-au produs schimbări semnificative ale condiţiilor oferite de instituţii, respectiv s-au restructurat centrele de plasament organizate după principii învechite, s-au închis marea majoritate a instituţiilor mai mari de 150 de locuri, s-au dezvoltat servicii noi de tip familial, s-au format profesionişti în meseriile proprii îngrijirii copilului, s-au adoptat standarde minime obligatorii pentru o mare parte a serviciile existente etc. Campaniile naţionale şi locale privind situaţia copilului instituţionalizat au avut rezultate pozitive atât în ceea ce priveşte sensibilizarea populaţiei, cât şi conştientizarea ei că toţi copiii au nevoie de protecţia adulţilor pentru a-şi exercita drepturile şi libertăţile lor civile.

Un rol important în ameliorarea sistemului din România l-au avut şi îl au organizaţiile neguvernamentale care şi-au perfecţionat metodele de dialog cu autorităţile centrale şi locale, precum şi metodologiile de implementare, în parteneriat, a strategiilor în domeniu. La sfârşitul acestei perioade s-a constatat că oferta de servicii primare, la nivel comunitar, este practic inexistentă (conform legii acestea trebuiau să se dezvolte în cadrul sistemului de asistenţă socială), reţeaua de servicii specializate este încă insuficientă, iar capacitatea instituţiilor responsabile este redusă în ceea ce priveşte intervenţia în situaţia încălcării drepturilor copilului.

Legislaţia actuală privind promovarea şi protecţia drepturilor copilului, care se aplică începând cu anul 2005, a valorificat experienţa etapelor de reformă anterioare şi aduce elemente noi care ne apropie de practicile ţărilor dezvoltate şi, totodată, răspunde unor fenomene care au căpătat amploare în ultimii ani (traficul de copii, exploatarea sexuală în scop comercial, migraţia ilegală, copiii refugiaţi ş.a.). Astfel, se face trecerea de la un sistem axat pe protecţia copilului în dificultate la un sistem care vizează promovarea şi respectarea drepturilor copiilor.

CAPITOLUL I

PROTECŢIA SOCIALĂ

1.1. CONCEPTE PRIVIND PROTECŢIA SOCIALĂ

Într-un stat democratic, protecţia socială reprezintă un element fundamental al politicilor statale, deoarece prin punerea în aplicare se realizează prevenirea, diminuarea sau înlăturarea consecinţelor unor evenimente considerate ca "riscuri sociale" asupra nivelului de trai al populaţiei.

Cu rădăcini în antichitate, prin includerea elementelor de protecţie în Dreptul Roman, remarcăm apariţia primelor forme de asistenţă socială în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, când în jurul mănăstirilor au fost construite aşezăminte de asistenţă socială pentru săraci, bătrâni şi bolnavi.

Preview document

Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 1
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 2
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 3
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 4
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 5
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 6
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 7
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 8
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 9
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 10
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 11
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 12
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 13
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 14
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 15
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 16
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 17
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 18
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 19
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 20
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 21
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 22
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 23
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 24
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 25
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 26
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 27
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 28
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 29
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 30
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 31
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 32
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 33
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 34
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 35
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 36
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 37
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 38
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 39
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 40
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 41
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 42
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 43
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 44
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 45
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 46
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 47
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 48
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 49
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 50
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 51
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 52
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 53
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 54
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 55
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 56
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 57
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 58
Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Studiu asupra Sistemului de Protectie Sociala in Romania
    • Studiu asupra Sistemului de Protectie Sociala in Romania.doc
    • Studiu asupra Sistemului de Protectie Sociala in Romania.ppt

Alții au mai descărcat și

Reintegrarea în societate a foștilor deținuți

1. Viata inumana din spatele gratiior La prima vedere, pentru multi romani standardele din penitenciare sunt de invidiat: alocatia pentru hrana...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Fundamentele Managementul Proiectelor

MODUL I - PROIECT MODUL I PROIECT 1. Introducere În mod tradiţional, proiectele sunt definite ca fiind sarcini cu caracteristici specifice....

Funcțiile managementului serviciilor sociale

Introducere Un obiectiv important al acestui seminar de doua zile este de a prezenta tendintele actuale in domeniul asistentei sociale si in mod...

Management instituțional

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE MANAGEMENTULUI PUBLIC Obiective - familiarizarea cu notiunea de management public - evidentierea caracteristicilor...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementul Resurselor Umane în Instituții Publice

1. O VIZIUNE SISTEMICĂ ASUPRA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE Managementul resurselor umane se defineşte, în mod convenţional, ca un „ansamblu...

Managementul Resurselor Umane

CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Rolul şi particularităţile resurselor umane în cadrul organizaţiei -Resursele umane reprezintă...

Te-ar putea interesa și

Sănătatea în economia contemporană

1. SUSŢINEREA SĂNĂTĂŢII ÎN SOCIETATEA CONTEMPORANĂ 1.1 Determinări privind sănătatea în societatea contemporană Hipocrat, părintele medicinii...

Fondul Social European

FONDUL SOCIAL EUROPEAN INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să facă o analiză a domeniului amplu al Instrumentelor Structurale, punând un...

Mediul de Afaceri Chinez

1.Date generale Republica Populară Chineză este cel mai întins stat în Asia de Est și cel mai populat stat din lume. Are o suprafaţă de 9.571.300...

Sistemul Vamal

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordează tematica vămuirii mărfurilor în România. Ea se concentrează în principal asupra regimurilor vamale şi a...

Impozite și Taxe Locale în România

CAPITOLUL 1. ELEMENTE DE TEORIE FISCALĂ 1.1 DEFINIREA IMPOZITELOR, TAXELOR ŞI CONTRIBUŢIILOR Impozitul, punct nodal al fiscalităţii este cea mai...

Raport de Activitate al Agenției Naționale de Consultanță Agricolă pe Anul 2009

CADRUL LEGAL - Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (A.N.C.A.) este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu...

Statul de salariu

ARGUMENT Lucrarea are ca domeniu de cercetare aspectele teoretice, metodologice şi practice ale operațiilor legate de salarizarea angajaților la o...

Studiu Asupra Sistemului de Protecție Socială în România

CONSIDERAŢII GENERALE. CONCEPTE PRIVIND PROTECŢIA SOCIALĂ Intr-un stat democratic, protecţia socială reprezintă un element fundamental al...

Ai nevoie de altceva?