Studiu de Caz - Autoliv Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de Caz - Autoliv Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Bacanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Introducere 2
Viziune de ansamblu asupra industriei automotive 2
Scurt istoric si profil al companiei Autoliv la nivel mondial 3
Premisele aparitiei Autoliv in Romania 3
Evolutia investitiilor Autoliv in Romania 4
Managementul resurselor umane 7
Productia 9
Concurenta 11
Gestiunea 12
Conclizii 13
Bibliografie 14

Extras din document

Introducere

Acest studiu de caz are rolul de a prezenta în linii mari evoluţia companiei multinaţionale Autoliv INC în România. Datorită imposibilităţii de a colecta date de la toate fabricile din ţară ale firmei, am recurs la o analiză restransă a fabricii din Braşov care este cel mai important centru de asamblare din România. Am ales această temă deoarece experienţa profesionaă şi cunoştinţele acumulate la această firmă în perioada 2005 – 2006 îmi pot fi de folos la realizarea unui studiu de caz cât mai apropiat de realitate.

Datele şi cunoştinţele folosite în lucrarea de faţă le-am procurat fie prin propria experienşă trăită pe perioada angajării, fie prin colaborarea cu diverse persoane cu care am rămas în bune relaţii după părăsirea locului meu de muncă. De asemenea internetul, prin siteurile oficiale ale companiilor la care am făcut referinţă şi prin siteul ministerului de finanţe, a reprezentat o sursă sigură de informare.

Viziune de ansamblu asupra industriei automotive.

Industria auto mondială este una dintre cele mai importante ramuri economice ale momentului. Producţia de maşini are un rtim de creştere aproape asemănător populaţiei globului: exponential. În anul 1997, anul în care compania suedeza Autoliv a infiinţat o subsidiară la Braşov, totalul vehiculelor motorizate în lume se aproxima la 600 milioane cu posibilitatea de a se dubla în următorii 30 de ani. În 2008 existau deja 800 milioane de autovehicule în lume, aproximativ de 40 de ori populaţia României. Binenţeles acestea sunt doar statistici şi nu fac obiectul studiuliu de caz. Cu toate acestea reprezintă o certitudine faptul că numărul maşinilor era în creştere. Importanţa acestui domeniu o putem observa şi în momentul de faţă observand implicaţiile vaste pe care le are în aproape orice ramură a economiei.

Indistria automotivă are la baza industria componentelor de maşini. Outsourcingul stă la baza perfecţionării componentelor de maşini drept urmare evoluţia pieţei de automobile influenţează piaţa componentelor.

Scurt istoric şi profil al companiei Autoliv la nivel mondial

Autoliv este înregistrată în Delaware, SUA sub denumirea de Autoliv INC(incorporated).

Autoliv a aparut în anul 1956 în Suedia contribuind la inventarea centurii de siguranţă, în timp ce compania americană Morton s-a implicat în 1980 la lansarea primului sistem de siguranţă bazat pe tehnologia “airbag” care a devenit un succes comercial.

Autoliv INC a luat naştere în 1997 printr-o fuziune a celor 2 companii: Autoliv, compania suedeză şi Morton ASP(Automotive Safety Products) cel mai mare producător de airbaguri din Asia şi America de Nord.

În anul 2008 Autoliv INC avea peste 80 de fabrici cu aproape 40.000 de angajaţi în peste 30 de ţări, acţiunile companiei fiind cotate la Bursa din New York. Este lider mondial în vanzarea de centuri de siguranţă şi airbag-uri. Pe lângă acestea mai produce şi părţi electronice pentru sistemele de siguranţă, volane, sisteme anti-şoc, componente de scaune pentru maşina, scaune auto pentru copii, sisteme pentru vedere pe timp de noapte şi alte sisteme de siguranţă.

Studiind acest domeniu – siguranţa în industria auto, putem observa că el s-a dezvoltat în continuu şi se va dezvolta şi în viitor din ce în ce mai mult. Spuneam mai devreme că piaţa componentelor este influenţată de piaţa auto. Observăm că din ce în ce mai mult se investeşte în ecologizare şi protecţia mediului această reorientare către conbustibili ecologici spre exemplu influenţând masiv arhitectura motoarelor şi a sistemului de propulsie a maşinilor. Siguranţa în timpul mersului este însă o constantă vizavi de această schimbare.

Premisele apariţiei Autoliv în România

În 1997 o privire asupra producătorilor de componente auto din România scotea la iveala aproximativ 20 de companii dintre care şi Metaloplast, companie cu sediul în Braşov care fabrica printre alte componente şi mase plastice, şi centuri de siguranţă pentru uzinele Dacia. La aceasta fabrică era manager general Ionel Fierbinţeanu. Acesta este în prezent director general al Autoliv România. În 1997 el a plecat de la Metaloplast şi a infiinţat prima fabrică Autoliv tot la Braşov. Dispunând de experienţa şi cunoştinţele necesare şi fiind o persoană carismatică şi comunicativă a reuşit să aducă cu el oameni de la Metaloplast, oameni care aveau şi ei cunoştinţe şi experienţă în domeniul producţiei de centuri de siguranţă. În momentul lansării afacerilor din România, Autoliv deţinea doar 60% din acţiunile subsidiarei, restul de 40% aparţinând Metaloplast. Încet, încet compania romanească producatoare de echipamente auto a trebuit să iasă din afacere, deoarece nu dispunea de o putere financiară prin care să susţină investiţiile de la Braşov. Dacă la îneput se fabricau doar centuri de sigurantă, Autoliv avea în plan construcţia de noi hale unde avea să fie fabricate chingă pentru centuri şi inflatoare de gaz pentru airbaguri. De asemenea se dorea şi înfiinţarea unui centru de proiectare pentru ingineri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Autoliv Romania.doc

Alte informatii

Un proiect intocmit pentru materia management strategic, este un studiu de caz facut pe firma Autoliv din brasov, firma analizata din mai multe puncte