Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7236
Mărime: 140.35KB (arhivat)
Publicat de: Julieta Păduraru
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Introducere

Această lucrare prezintă societatea comercială „Fregata Impex” S.A. cu ajutorul analizelor situaţiei strategice, strategiile de diversificare a produselor fabricate în cadru acestei societăţi si de asemenea proiectarea structurilor organizatorice.

Am ales această temă deoarece societatea „Fregata Impex” S.A are o linie de produse formată dintr-un grup omogen de produse care sunt strâns înrudite, servind aceluiaş grup de consumatori, avănd modalităţi de ambalare, promovare şi desfacere similare şi care intră în aceeaşi categorie de preţ. De aceea, consider că societatea ar trebui să adopte noi strategii de diversificare a produselor pe care le fabrică, strategii pe care le-am dezvoltat în această lucrare.

Lucarea este structurată astfel ca problematica domeniului abordat să includă plecând, de la stadiul cunoaşterii, contribuţiile proprii şi concluziile cercetării în cadrul a trei părţi, respectiv:

Capitolul 1 - Strategiiilor de diversificare la societatea comercială „Fregata Impex” S.A.

Capitolul 2 – Studiu de caz la societatea comercială „Fregata Impex” S.A.

Capitolul 3 – Proiectarea structurilor organizatorice

Capitolul 1 - Strategii de diversificare la societatea comercială „Fregata Impex” S.A. este o prezentare teoretică a opţiunilor strategice pe care societatea Fregata le are în legătură cu fabricarea unei linii de produse noi. Referindu-se la acest aspect, Vladimir-Codrin Ionescu, în lucrarea “ Managementul producţiei şi serviciilor “, publicată în 2008, sublinează alternativele strategice adoptate de o societate, care trebuie riguros corelate cu etapele din ciclul de viaţă al produselor, precum şi cu potenţialul întreprinderii şi imaginea acesteia, fără a fi neglijate nici aşteptările consumatorilor.

Capitolul 2 – Studiu de caz la societatea comercială „Fregata Impex” S.A. prezintă o imagine generală a firmei, un scurt istoric, misiunea şi obiectivele societăţii şi o analiză din punct de vedere managerial a întreprinderii. Pentru această analiză m-am ajutat de analiza mediului înconjurător general al societăţii Prodlacta, pentru care am folosit analiza STEP, am analizat mediul înconjurător concurenţial, pentru care am folosit modelul Porter şi am mai analizat mediul intern al fimei, folosind analiza SWOT, analiza lanţului valorii, analiza VRIO şi matricea BCG. În finalul capitolului am analizat tema lucrării conform prezentării teoretice de la capitolul anterior.

Capitolul 3 – Proiectarea structurilor organizatorice; Nu se poate imagina desfăşurarea unei activităţi în colectiv fără existenţa unei anumite ordini în ce priveşte divizarea sarcinilor, stabilirea de responsabilităţi, precizarea legăturilor dintre acestea etc. “Cei ce vor să coopereze, vor lucra împreună mult mai eficient dacă vor cunoaşte ce trebuie să facă, ce activităţi de muncă le revin în parte din ansamblul activităţilor colectivului şi care este rolul lor în raport cu ceilalţi”.

CAPITOLUL 1

Prezentarea teoretică a strategilor de diversificare la societatea „Fregata Impex” S.A.

Linia de produse Fregata este formată dintr-un grup omogen de produse care sunt strâns înrudite, servind aceeaşi clasă de nevoi şi care sunt destinate, de regulă, aceluiaşi grup de consumatori, având modalităţi de ambalare, promovare şi desfacere similare şi care intră în aceeaşi categorie de preţ. De aceea, societatea Prodlacta ar trebui să adopte noi strategii de diversificare a căror obiectiv să fie identificarea nevoilor specifice a consumatorilor, nevoi care pot fi satisfăcute de posibilităţile şi resursele Fregata şi pe această bază să se dezvolte o linie de produse care să satisfacă aceste nevoi, dar şi să aducă întreprinderii un avantaj competitiv susţinut (profituri pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp).

După cum prezintă Vladimir-Codrin Ionescu, în cartea “Managementul producţiei şi serviciilor” (2008:64), Fregata poate avea mai multe opţiuni strategice în legatură cu produsele noi şi anume:

Menţinerea actualei linii de produse. Există trei modalităţi de obţinere a creşterii economice pe baza menţinerii actualei linii de produse: creşterea consumului de produse de către actuali consumatori, identificarea de noi consumatori şi descoperirea unor noi utilizari pentru produsele respective.

Modificarea produsului este cea mai sigură şi uşoară modalitate de adaptare la noile cerinţe ale consumatorilor, răspunzând în acelaşi timp noilor tehnologii şi provocărilor concurenţei. Vânzările unui produs pot fi revigorate şi ca urmare a unor modificări minore ale conţinutului acestuia sau chiar a modalităţii de prezentare şi ambalare.

Extinderea liniei de produse presupune lansarea unui nou produs, dar care să difere în mică măsură de cele existente în linia respectivă de produse (arome noi, dimensiuni diferite, un nou ambalaj etc.). Această opţiune implică riscuri mai mici pentru întreprindere comparativ cu lansarea unui produs complet nou.

Diversificarea sortimentelor se concretizează în posibilităţi suplimentare de satisfacere a cerinţelor consumatorilor ca urmare a creşterii dimensiunilor gamei de produse prin apariţia unui produs nou.

Stabilitatea sortimentelor presupune menţinerea dimensiunilor gamei de produse, urmărindu-se în acelaşi timp stabilitatea poziţiei întreprinderii pe piaţă şi păstrarea prestigiului în rândul clientelei deservite.

Simplificarea liniei de produs constă în simplificarea gamei ca urmare a eliminării produselor aflate în faza de declin a ciclului de viată şi a celor cu un grad de uzură morală ridicată.

Preview document

Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 1
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 2
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 3
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 4
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 5
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 6
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 7
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 8
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 9
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 10
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 11
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 12
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 13
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 14
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 15
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 16
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 17
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 18
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 19
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 20
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 21
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 22
Studiu de caz la societatea comercială SC Fregata Impex SA - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz la Societatea Comerciala SC Fregata Impex SA.docx

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul și strategiile firmei ProdLact

A.1. Scurt istoric si descrierea succinta a intreprinderii si a sectorului de care apartine 1.1. Date generale privind intreprinderea Nume...

Analiza Swot și Modelul Porter SC Prodlacta SA

1. Scurt istoric In anul 1900 ALFRED JENSEN, un comerciant danez care locuia la Brasov a cumparat imobilul aflat la numarul 33 pe Strada De...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?