Studiu de Caz - Senegal

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5420
Mărime: 387.51KB (arhivat)
Publicat de: Titus Dragomir Puiu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Manolica
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Disciplina: Management internaţional

Cuprins

  1. Cap.1: Prezentarea pe scurt a ţării 3
  2. Cap. 2: Impactul culturii asupra managementului internaţional din Senegal 6
  3. Cap. 3: Comunicarea în managementul internaţional din Senegal 8
  4. Cap.4: Riscurile în afacerile internaţionale 11
  5. Cap.5: Negocierea internaţională : Studiu de caz - Senegal 13
  6. Cap.6: Managementul resurselor umane în Senegal 15
  7. Cap. 7 Relatiile Senegalului cu Romania 16
  8. Concluzii: 18
  9. Bibliografie: 19

Extras din proiect

Capitolul 1: Prezentarea ţării

Situare: Republica Senegal este cea mai occidentală ţară din Africa de Vest şi singura ţară din Sahel care are un litoral de 700 de kilometri la Oceanul Atlantic. La nord, fluviul Senegal, o separă de Republica Islamică Mauriţiană, la est se învecineză cu Republica Mali, la sud cu Guineea-Bissau şi Republica Guineea şi Oceanul Atlantic la Vest. Teritoriul Senegalului este cuprins între 18° - 24° latitudine nordică şi 11° - 17° longitudine vestică.

Particularitate: Ca particularitate istorică, Republica Gambia (ţară anglofonă), formează în interiorul Senegalului o enclavă de 11 295 kilometrii pătraţi dealungul fluviului Gambia, pe o laţime de 50 km şi o lungime de 300 km.

Capitala: Dakar este capitala Senegalului circa 2,5 milioane locuitori , situată în Peninsula Capului Verde, pe coasta Oceanului Atlantic.Dakar este o capitală în toată puterea cuvântului. Pe lângă confortul de tip occidental sau arab oferit de clădiri mari, de străzi pavate şi de sisteme de canalizare (atipice africanilor), există şi toate neajunsurile unei metropole. Fiind situat pe o peninsulă, îin cel mai vestic punct al Africii continentale, Dakar-ul se sufocă sub propria crestere. Planul ambiţios de redesenare a principalelor căi de acces, a centurii şi a câtorva noi bulevarde, iniţiat în 2005, se materializează anevoie, sporind haosul şi praful din oraş. Dincolo, însă, de circulaţia greoaie, Dakar-ul are de toate: golfuri îin care pescarii îşi vând peştii şi fructele de mare proaspăt prinse, cazinouri luxoase, moschei şi catedrale impunătoare, cartiere rezidenţiale cu vile şi mici restaurante cosmopolite.

Oraşe: Alte oraşe importante sunt: Saint Louis, Thies, Kaolack, Zinguichor, Diourbel, Louga, Tambacounda, Kolda, etc. Capitala fostei colonii Africa de vest franceză între 1895 şi 1902, respectiv capitala Senegalului până în 1958, Saint-Louis fusese anterior cel mai important centru economic, comercial, artistic şi urban al întregii Africi sub-sahariene pentru mai bine de două secole şi jumătate (secolul al 18-lea, secolul al 19-lea şi cea mai mare parte a secolului 20).

Populaţia numără: 12 milioane locuitori, din care 58% în vârstă de sub 20 de ani, 10% peste 50 de ani. Densitatea populaţiei este de 63,82 persoane / km². Distribuţia populaţiei este echilibrată: 50% Urban / 50% Rural. Populatie sub limita de subzistenţă este estimată la 54 %. Rata naşterilor este mare: 34,4 la 1000 de locuitori. Dar şi rata deceselor este ridicată: 10,96 la 1000 de locuitori. Vârsta medie este foarte scăzută: 18,7 ani. Rata Educaţiei este îngrijorătoare doar 39,3% persoane peste 15 ani care ştiu să scrie şi să citească. Rata somajului oficial este: 48%.

Limba oficială este franceza, dar se vorbesc şi alte limbi, limba „wolof” fiind folosită ca a doua limbă naţionaă în condiţiile în care mare parte a locuitorilor nu vorbesc franceza. Alte limbi sunt: serer, djola, poular, toutcouleur, madinke etc..

Împărţirea administrativă este urmatoarea: Senegalul este divizat în 10 regiuni conduse de câte un guvernator, numit de şeful statului.

Forma de guvernare este Republică - Parlament bicameral, Adunarea Naţională cu 150 de scaune, membrii sunt aleşi prin vot popular odată la 5 ani; Senatul cu 100 de scaune, 35 de membri sunt alesi indirect, iar restul de 65 de membri sunt aleşi de preşedinte.

Preşedinte: În Senegal, Abdoulaye Wade a fost reales pentru a 2-a oară în februarie 2007 preşedinte şi promitea să fie una dintre figurile proeminente în procesul de democratizare şi stabilizare a Africii. Pe atunci în vârstă de 75 de ani, Wade şi-a început mandatul în forţă, prin negocierea de noi contracte externe cu partenerii europeni, iar viitorul parea surâzător. Treptat, însă, relaţiile de tip feudal, tipice politicilor africane, şi-au spus cuvântul, administraţia şi justiţia fiind încet-încet subordonate unui preşedinte tot mai autoritar. În campania electorală din 2007, principalii oponenţi nu au ezitat să le amintească elecţorilor că preţurile din ultimii cinci ani au crescut de trei ori, în timp ce salariile bugetare au ramas îngheţate.

Oricum, riposta opoziţiei a fost puţin auzită în această competiţie dezechilibrată, în timpul careia oamenii preşedintelui au orchestrat în mass-media un concert cu o singură voce. În ciuda contestaţiilor opozanţilor săi, Abdoulaye Wade a fost creditat, încă din primul tur de scrutin, cu 53% dintre voturile valide şi a devenit preşedinte pentru un nou mandat, de cinci ani de această dată (dupa modificarea legii electorale din 2001). La două săptamăni după alegeri, înconjurat de şefi de stat africani şi arabi, Wade, îmbrăcat într-un lung bubu traditional, a fost aclamat, in incinta unui stadion, de sustinatori atent selectionati, paziti cu strasnicie de mii de politisti.

Partidele politice din Senegal sunt: PDS (partidul democratic social – aflat la guvernare), PS (partidul socialist – principalul partid în opoziţie), AFP (alianţa forţelor progresului), PUP (partidul unităţii populare), PLS (partidul liberal senegalez) etc.

Legislativul este reprezentat de: un Parlament uni – cameral / şi de Adunarea Naţională, care cuprinde 120 deputaţi aleşi pe o perioadă de cinci ani, prin sufragiu universal direct.

Puterea judecătorească este reprezentată de: Magistraţii care sunt numiţi de Preşedintele Republicii la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Economia: Senegalul este a patra economie din zona Africii de Vest, după Nigeria, Coasta de Fildeş şi Ghana. Economia Senegalului este orientată spre Europa şi India, principalii parteneri economici fiind Franţa, India şi Italia.

Senegalul este o ţară săracă din grupul ţărilor în curs de dezvoltare. Industria este concentrată pe: produse agricole, petrol, materiale de construcţii. Produse agricole cu pondere economică ridicată sunt: alune, mei, porumb, orez, bumbac, legume, vită, peste. Economia se bazează pe agricultură (în special cultura arahidelor), pescuit, exploatarea fosfaţilor, turism. Principiile economiei de piaţă sunt respectate.

Infrastructura este caracteristică unei ţări în curs de dezvoltare. Rutele navigabile însumează cira 1,000 km, şosele şi drumurile: 13,576 km, căile ferate: 906 km. Există în Senegal 20 de aeroporturi şi un port.

Produsul Intern Brut este de $21,54 miliarde (2008) salariul minim este de circa 209 franci CFA pe oră.

Moneda nationala este: Franc CFA, 1Euro = 655,957 FCFA (curs fix) curs variabil faţă de dolar; 1 dolar = 490 FCFA ( aprilie 2009).

Stabilitate: Senegalul este un exemplu de democraţie în Africa, fiind una din rarele ţări ale continentului care nu au cunoscut lovituri militare de stat în perioada de după independenţă din 1960. Există multipartitism şi preocupări la toate nivelurile pentru respectarea drepturilor omului la standarde internaţionale.

Prezenţa în organizaţii internaţionale: Republica Senegal este membră a Bancii Mondiale, a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a Uniunii Economice şi Monetare Vest-Africane.

Capitolul 2: Impactul culturii asupra

managementului internaţional din Senegal

Istoria: Pe teritoriul Senegalului iau naştere în evul mediu, micile state feudale Tekrour, Wolof, Fouta Toro. În secolele 11,12 se răspandeşte islamismul. Primele factorii, sunt întemeiate în secolul 15 de portughezi, urmaţi în secolul 16 de portughezi şi francezi. În 1958 este republică autonomă în cadrul comunităţii franceze şi în 1959 intră în componenţa independentă a federaţiei Mali, din care se retrage la 20 August 1960, proclamându-se republica suverană.

Independenţa a fost obţinută la 4 aprilie 1960 în faţa Franţei. 4 Aprilie este Ziua independenţei în Senegal. Sedar Senghor a fost primul preşedinte, reales in 1963, 1968, 1973, 1978. Senegal este cea mai stabilă republică din Africa. După noua constituţie, preşedintele este ales prin vot popular odată la 7 ani.

Preview document

Studiu de Caz - Senegal - Pagina 1
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 2
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 3
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 4
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 5
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 6
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 7
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 8
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 9
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 10
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 11
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 12
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 13
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 14
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 15
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 16
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 17
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 18
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 19
Studiu de Caz - Senegal - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Senegal.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz General Motors versus Toyota

Managementul international reprezinta un management intercultural din cel putin doua puncte de vedere: mai intai pentru ca se refera la raporturi...

Strategii și tactici în negocierea internațională

INTRODUCERE Comparativ cu piaţa internă negocierile comerciale purtate cu partenerii străini se caracterizează printr-o mai mare complexitate...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Introducere în Relațiile Internaționale

CAPITOLUL I - CONCEPTE ALE RELAŢIILOR INTERANŢIONALE 1.SISTEMUL INTERNAŢIONAL 1.1.Introducere Abordarea sistemică defineşte o modalitate de...

Caltatea Automobilelor Dacia

I N T R O D U C E R E Calitatea produselor Dacia este recunoscută la nivel internaţional. În cadrul sondajelor realizate de institute şi...

Aspecte Criminologice privind Infracțiunea de Abandon de Familie

Aspecte criminologice privind infracţiunea de abandon de familie Instituţia familiei Preocupări privind viaţa socială au existat din cele mai...

Caracterizarea agriculturii la nivel mondial

Introducere si importanta agriculturii Agricultura, cultivarea pamantului pentru a creste plante, a constituit ramura economica principala inca de...

Guvernare Modernă

Partea I 1.1. Noţiunea de Spaţiu administrativ european Deşi administraţiile publice din aceste state sunt structuri foarte vechi, ele s-au...

Ai nevoie de altceva?