Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 25675
Mărime: 6.92MB (arhivat)
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botis Daniel

Cuprins

  1. CAPITOLUL I SCURT ISTORIC DESPRE ASIGURĂRI 5
  2. CAPITOLUL II PRINCIPALELE TIPURI DE ASIGURĂRI 9
  3. 2.1. Conceptul de asigurare. 9
  4. 2.2. Accepţiuni şi abordări ale asigurării. 10
  5. 2.3. Clasificarea asigurărilor 10
  6. CAPITOLUL III ASIGURĂRI DE PERSOANE 14
  7. 3.1 Conceptul şi caracteristicile asigurărilor de viaţă. 14
  8. 3.2. Asigurările de viaţă cu acumulare de capital. 14
  9. 3.3. Principalele tipuri de asigurări de viaţă. 15
  10. 3.4. Forme complexe ale asigurărilor de persoane. 17
  11. 3.5.Pensiile private 19
  12. 3.5.1. Necesitatea reformei pensiilor 19
  13. 3.6 Determinarea primei de asigurare în cazul asigurărilor de persoane 22
  14. 3.6.1. Funcţiile biometrice 22
  15. 3.6.2. Calcularea primei în cazul asigurărilor de supravieţuire 23
  16. 3.6.3. Renta viageră 24
  17. 3.6.4. Calculul primei nete în cazul asigurării de deces 25
  18. 3.6.5. Asigurările mixte 26
  19. 3.6.6. Calcularea primei brute în cazul asigurărilor de viaţă 27
  20. CAPITOLUL IV. ASIGURĂRI DE VIAŢĂ EXISTENTE ÎN CADRUL SOCIETĂŢII DE ASIGURĂRI. 29
  21. 4.1 Societatea de asigurări INTERAMERICAN 29
  22. 4.1.1. EUREKO – Acţionar majoritar al INTERAMERICAN 29
  23. 4.1.2. Asigurările de viaţă în viziunea INTERAMERICAN 30
  24. 4.1.3. Pachete de asigurări de persoane oferite de Societatea INTERAMERICAN. 31
  25. 4.2 American International Group (AIG) 33
  26. 4.2.1 Principalele pachete de asigurări de persoane oferite de Companiile AIG în România..33
  27. 4.3 Generali Asigurări 39
  28. 4.3.1 Principalii asociaţi în cazul GENERALI ASIGURĂRI 40
  29. 4.3.2 Pachete de asigurări de persoane oferite de GENERALI ASIGURĂRI 41
  30. 4.4 Allianz-Ţiriac Asigurări 45
  31. 4.4.1 Capital şi acţionariat 45
  32. 4.4.2 Principalele pachete oferite de Allianz-Ţiriac Asigurări 46
  33. CAPITOLUL V UN EXEMPLU MATEMATIC DE CALCUL A PRIMEI DE ASIGURARE ÎN CAZUL PRINCIPALELOR TIPURI DE ASIGURĂRI 51
  34. 5.1 Asigurarea de viaţă 51
  35. 5.2 Asigurare de deces 52
  36. 5.3 Asigurarea mixtă de viaţă 53
  37. 5.4 Asigurare de pensii viager 55
  38. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 57
  39. BIBLIOGRAFIE: 58
  40. Anexa 1 Tabela de comutaţie cu procentul de 5% 59
  41. Anexa 2 Tabela de comutaţie cu procentul de 8% 61
  42. Anexa 3 Tabela de comutaţie cu procentul de 10% 63
  43. Anexa 4 65
  44. Anexa 5 66

Extras din proiect

Fără capacităţile intelectuale ale oamenilor, societăţile de asigurări sunt doar clădiri dotate cu calculatoare”

David Frost, The journal

Introducere

Perfecţionarea managementului asigurărilor este, fără îndoială, un subiect de o stringentă actualitate. În România, reformele economice şi sociale din perioada de tranziţie de la economia planificată la cea bazată pe legile pieţei, de trecere de la proprietatea de stat la cea privată, au avut şi continuă să aibă multiple implicaţii în viaţa şi bunăstarea cetăţenilor. În contextul mai larg al reformelor generale se înscrie şi reformarea sistemelor de asigurări sociale. Dacă în economiile dezvoltate mecanismele pieţei reuşesc, în mare parte, să producă bunăstarea socială, nu la fel se întâmplă în ţările cu tranziţie. Cazul României este relevat în acest sens. Eşecul pieţei în furnizarea bunăstării are implicaţii şi în redistribuirea veniturilor, atâta timp cât resursele sunt limitate.

Asigurările reprezintă o formă specială de protecţie pe care societatea o acordă membrilor săi. Ele se fundamentează pe ideea de risc, oferind un sprijin care contracariază efectele diferitelor riscuri (pierderea veniturilor datorită îmbolnăvirii, datorită reducerii capacităţii de muncă la vârste înaintate, datorită şomajului). De aceea, unii autori susţin că asigurările sunt o formă de securitate socială, iar alţii că reprezintă un sector al politicilor sociale. Sistemul de asigurări generează, prin construcţia sa, sentimentul şi starea de solidaritate între toţi participanţii la risc. Toţi membrii societăţii expuşi la risc contribuie băneşte la formarea fondului de asigurări, dar beneficiază numai cei aflaţi efectiv în nevoie. Securitatea socială contribuie la realizarea coeziunii sociale şi la creşterea productivităţii muncii prin menţinerea stării de sănătate a forţei de muncă, prin asigurarea unei treceri mai puţin dificile de la viaţa activă la pensie, prin creşterea flexibilităţii şi adaptabilităţii la schimbare a lucrătorilor.

Utilizarea asigurărilor obligatorii, ca mecanism al obţinerii diverselor beneficii, pe baza unui larg suport normativ, a presupus, totodată, acceptarea extinderii intervenţiei statului. Aceasta s-a manifestat prin creşterea fiscalităţii din care se susţin financiar beneficiile întregului sistem de asigurări.

În contextul asigurărilor sunt recunoscute ca prejudicii (riscuri) pierderea veniturilor salariale (şomaj), pierderea capacităţii de muncă (datorită unor accidente de muncă, bolile profesionale, vârstei înaintate) şi deteriorarea stării de sănătate.

Aproape toate naţiunile din lume au dezvoltat programe complexe de asigurări, care variază de la ţară la ţară dar, în ansamblu, urmăresc patru dimensiuni comune:

- sunt legate de riscuri sociale, care se pot materializa în cursul vieţii unui individ;

- sunt stabilite prin lege;

- furnizează beneficii financiare indivizilor care şi-au pierdut veniturile datorită vârstei înaintate corelate cu scăderea capacităţii de muncă, datorită invalidităţii, îmbolnăvirii, maternităţii, accidente de muncă sau şomaj;

- obţinerea beneficiilor e condiţionată de contribuţie.

În această lucrare de faţă ne-am propus să luăm în considerare un număr de 4 societăţi de asigurare care au sucursale în Baia Mare: INTERAMERICAN, AIG LIFE, GENERALLI, ALLIANZ TIRIAC.

Calculul primelor de asigurare, de fapt, întreg calcul matematic al asigurărilor de persoane se bazează pe funcţii probabilistice de viaţă şi deces. Aceste funcţii se bazează pe funcţii de supravieţuire. Practic se ia la întâmplare un eşantion de 100.000 de indivizi şi pe un timp de 1 an de zile se urmăreşte câţi dintre ei au rămas în viaţă.

În acest scop în capitolul 5 vom exemplifica 4 modele de asigurări pe un caz aparte.

Lucrarea ia în considerare numerele de comutaţie obţinute pe baza funcţiei de supravieţuire calculate pentru 3 factori de scont (factorul de scont mai este denumit în matematica de specialitate factor de actualizare, de aici şi numele “Matematici actuariale”, care se ocupă de calculul primelor de asigurare.

Vom prezenta principalele pachete de asigurări de persoane pe care aceste societăţi de asigurări le oferă clienţiilor. Dintre aceste pachete se remarcă: Viaţa Ta, Pensia Ta, Siguranţa Ta de la Ineramerican, Life extra, Capital extra, Junior Extra de la Aig Life, Generali Clasic Plus, Generali Practic Plus de la Generalli, Aliant, Start, Partener de la Allianz Tiriac.

În final vom oferi un exemplu matematic de calcul a primelor de asigurare pentru principalele tipuri de asigurări de viaţă, de deces, mixtă şi pensia privată

CAPITOLUL I

SCURT ISTORIC DESPRE ASIGURĂRI

Dezvoltarea societăţii este marcată de efortul şi strădania oamenilor pentru propria lor propăşire şi pentru propria lor apărare în faţa unor evenimente care le pot periclita existenţa şi devenirea.

Viaţa oamenilor nu este întotdeauna senină. Încă din cele mai vechi timpuri, a existat o multitudine de pericole care au ameninţat viaţa şi integritatea corporală a oamenilor, au distrus total sau parţial bunurile produse şi agonisite de către aceştia, le-au provocat daune de neimaginat. O serie de riscuri au existat “de când lumea” şi ne referim aici la catastrofe provocate de forţele naturii: furtunile, cicloanele, uraganele, inundaţiile, seceta, frigul, îngheţul, furtunile de zăpadă, seismele, etc.

O formă de asigurare a constituit-o sistemul de acordare a rentelor viagere, denumite tontine apărut în Franţa în secolul al XVII-lea şi răspândit apoi în Olanda, Anglia şi Germania. Sistemul era bazat pe principiul asigurărilor de viaţă, dar participanţii primeau în locul sumelor asigurate rente viagere.

În anul 1678 Wilhelm Leibnitz a elaborate planul de constituire a unei Case de asigurare împotriva riscurilor de foc şi apă a cărei funcţionare se baza pe plata unor cotizaţii anuale. Asigurarea împotriva riscului de grindină a fost introdusă pentru prima dată în Scoţia la finele secolului al XVII- lea.

În 1832, Albert Masius a întemeiat la Leipzig, prima mare societate germană de asigurări pentru vit5e bazată pe principiul mutualităţii.

Dezvoltarea traficului de călători pe calea ferată a condus la apariţia în Anglia a primei societăţi de asigurare specializate în acest domeniu, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Asigurare maritimă şi asigurarea împotriva riscului de incendiu a fost marcată de înfiinţarea la Trieste, în anul 1822, a societăţii Assienda Assiguratrice, societate care a funcţionat şi pe teritoriul României după anul 1830.

În Statele Unite ale Americii sectorul asigurărilor a fost dominat de societăţile de asigurare engleze. În anul 1852, din iniţiativa lui Benjamin Franklin a luat fiinţă Societatea pentru asigurarea caselor împotriva riscurilor cauzate de incendiu. Elizur Wright a creat mai multe interprinderi de asigurări americane şi a susţinut legiferarea controlului statului asupra societăţilor de asigurări, a contribuit la elaborarea unei metode de calcul corecte a rezervei de prime la asigurările de viaţă şi a unor tabele corespunzătoare, necesare în practica de viaţă.

Preview document

Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 1
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 2
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 3
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 4
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 5
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 6
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 7
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 8
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 9
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 10
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 11
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 12
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 13
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 14
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 15
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 16
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 17
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 18
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 19
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 20
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 21
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 22
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 23
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 24
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 25
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 26
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 27
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 28
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 29
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 30
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 31
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 32
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 33
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 34
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 35
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 36
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 37
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 38
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 39
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 40
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 41
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 42
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 43
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 44
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 45
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 46
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 47
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 48
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 49
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 50
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 51
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 52
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 53
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 54
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 55
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 56
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 57
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 58
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 59
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 60
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 61
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 62
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 63
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 64
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 65
Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Asigurarile de Viata Existente in Cadrul Societatilor de Asigurari din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurări de persoane în România - management și eficiență

Cap. 1. Evoluţia pieţei asigurărilor în România Tendinţe de dezvoltare În Codul Civil Român, definiţia dată contractului de asigurare a suferit...

Managementul Riscului

Fara capacitatile intelectuale ale oamenilor, societatile de asigurare sunt doar cladiri dotate cu calculatoare. David Frost, The Journal...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Publicitate și promovare - crema Anew Clinical-Avon

A. SOCIETATEA 1. DESCRIEREA SOCIETATII: In 1880 David McConnell, comis-voiajor, a inceput sa vanda carti prin metoda vanzarii directe. Pentru a...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Armonizare și Cooperare Fiscală Europeană

Consideraţii introductive Extinderea Uniunii Europene reprezintă cea mai mare provocare a Europei la începutul secolului al XXI-lea, fiind şansa...

Formele de Protecție a Cetățenilor prin Asigurările Sociale de Stat

CAPITOLUL 1 ASIGURARILE SOCIALE - APARITIE SI EVOLUTIE 1.1. Conceptul de asigurari sociale O trasatura caracteristica si straveche a omului este...

Legătura dintre logistică și tehnologia informației

Relatia dintre logistica si functia de tehnologie a informatiei INTRODUCERE Managerul de logistică trebuie să se ocupe în mod special cu două...

Piața românească de asigurări - prezent și perspective

1. Asigurarile în România - prezent 1.1. Prezentare generala Piata asigurarilor din România este foarte concentrata, 60% din piata totala a...

Managementul Resurselor Umane în Sistemul Asigurărilor

INTRODUCERE Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate şi în care, pentru lumea afacerilor, provocările şi...

Asigurarea Bunurilor în România

Introducere Trăim zi de zi, procurându-ne bunuri şi servicii sau suntem angrenaţi în cadrul societăţilor, a organizaţiilor care furnizează aceste...

Asigurări de Bunuri

Introducere Traim zi de zi, procurându-ne bunuri si servicii sau suntem angrenati în cadrul societatilor, a organizatiilor care furnizeaza aceste...

Societatea Informaționala

Cap. I Premisele apariţiei societăţii informaţionale; Societatea informaţionala îşi are începuturile in 1956-1957, doi ani din deceniu care au...

Ai nevoie de altceva?