Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7067
Mărime: 49.90KB (arhivat)
Publicat de: Carla Roman
Puncte necesare: 6
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi

Cuprins

  1. Capitolul 1. Prezentarea Consiliului Judeţean Neamţ 3
  2. Capitolul 2. Studiu privind evaluarea performanţelor pe categorii de funcţionari publici 5
  3. Capitolul 3. Concluzii şi propuneri 14
  4. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

Prezentarea Consiliului Judeţean Neamţ

În organizarea modernă, sistemele de evaluare a performanţelor au cunoscut modificari majore, sub impactul efectelor revoluţiei manageriale. Vorbind despre componenta factori de performanţã, literatura de specialitate pune în evidenţă aprecieri, conform cărora orice performanţă este o funcţie a motivaţiei, capacitãţilor/abilitãţilor şi percepţiei rolului său, mai simplu, este o funcţie de capacitate şi motivare.

Evaluarea rezultatelor activităţii umane desfãşurate în întreprinderi poate fi realizată verbal prin aprecieri de tipul “este bun, nu este bun”, alteori în scris, prin diferite notari sau calificative. Practica a validat un sistem diversificat de metode şi tehnici de apreciere, care iniţial a fost pentru personalul din domeniul productiv, iar ulterior a fost extins şi la alte domenii. În acest sens, considerăm că sistemul de apreciere diferă de la o activitate la alta, de la etapã la etapã în evoluţia individului.

Evaluarea rezultatelor este un proces care implicã şi evaluarea şi comunicarea concluziilor evaluării activitãţii angajatului, concomitent cu elaborarea teoreticã a planului de perfecţionare a activităţii. Conducerea evaluării rezultatelor nu permite angajaţilor cunoaşterea exacta a lor, dar ei pot influenţa nivelul efortului viitor şi direcţionarea obiectivelor-ţintã. Efortul angajatului poate fi mărit dacã acesta este motivat.

Un individ poate fi profund motivat pentru a realiza o sarcinã, însă motivaţia profundă nu este întotdeauna suficientă pentru a asigura o performanţă înaltă, deoarece alţi factori, cum sunt capacităţile/abilităţile şi percepţia rolului influenţează dimensiunea performanţei.

Capacităţile şi abilităţile reale fixează o limită superioară naturală pentru individ. În timp ce capacităţile individuale sunt relativ fixate de natură, în realitate putem antrena anumite capacităţi prin practică şi experienţă.

Percepţia de rol, dupã opiniile lui Porter şi Lawler, se referă la modul în care se face un efort de muncă - tipul de activitate şi comportamentul pe care un individ şi-l asumă pentru a efectua sarcina în mod satisfăcãtor. În acest sens, percepţia rolului este diferită de descrierea postului, ce apare ca o ţintă de îndatoriri şi responsabilităţi scrise, în timp ce percepţia de rol trebuie văzută în relaţie cu contractul psihologic şi este o percepţie pur personală a relaţiilor, cum ar fi metoda, calitatea, comportamentul, cantitatea şi efortul. O combinaţie a acestor trei variante: motivaţia, capacităţile/abilităţile şi percepţia de rol stabilesc nivelul de performanţă.

Evaluarea rezultatelor permite:

• stabilirea nevoilor individuale şi organizaţionale de pregătire;

• determinarea nivelurilor de perfecţionare a rezultatelor.

Ţinând seama cã motivaţia depinde de valoarea atribuitã consecinţelor comportamentului şi de probabilitatea subiectivã atribuită apariţiei consecinţelor, managerul poate influenţa percepţia probabilităţii, pe de o parte, prin fixarea obiectivelor ambiţioase, dar realiste, iar pe de altă parte, prin creşterea încrederii angajaţilor în propriile capacităţi/abilităţi.

După ce s-a atins un anumit nivel de performanţă, angajatul este recompensat, acesta fiind cel care apreciazã gradul de satisfacţie. Satisfacţia-mare sau mica este astfel o funcţie a efortului făcut, recompensele rezultate şi corectitudinea care se regăsesc în relaţia dintre performanţă şi recompensă.

Aparatul propriu al Consiliului Judeţean Neamţ este structurat pe direcţii generale, servicii, şi birouri, după cum urmează:

• Direcţia juridică, cu două servicii şi un birou;

• Biroul resurse umane;

• Compartimentul audit public intern;

• Serviciul dezvoltare regională, programe, prognoze, turism;

• Direcţia generală buget - finanţe, cu două servicii şi un compartiment independent;

• Serviciul administrativ gospodăresc;

• Compartimentul arhitectului şef, cu un birou;

• Direcţia generală tehnică, cu 2 servicii, un birou şi un compartiment independent.

Preşedintele si vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, precum şi secretarul general al judeţului asigură, în condiţiile stabilite de lege, conducerea, coordonarea şi controlul serviciilor de specialitate ale Consiliului Judeţean.

Prin fişa postului, fiecărei funcţii i se stabilesc, în concret, relaţiile de subordonare şi reprezentare.

Directorii executivi, directorii executivi adjuncţi şi conducătorii celorlalte compartimente colaborează între ei, cu conducerile serviciilor publice de interes judeţean şi departamentele, precum şi autorităţile administraţiei publice alese în judeţ în vederea asigurării îndeplinirii în condiţii de legalitate, oportunitate şi eficienţa sporită a tuturor atribuţiilor şi competenţelor ce revin Consiliului Judeţean, potrivit Constituţiei şi normelor legale în vigoare.

Aparatul propriu al Consiliului Judeţean este alcătuit din persoane care îndeplinesc o funcţie publică, precum şi din persoane angajate cu contract individual de muncă. Funcţia publică reprezintă un complex de drepturi şi obligaţii corelative ce trebuie exercitat în strictă conformitate cu prevederile legale în vigoare. Confirmarea sau angajarea pe post reprezintă, pentru fiecare persoană fizică, învestirea legală pentru funcţia respectivă. Încadrarea funcţionarilor se realizează prin concurs dintre acei candidaţi ce fac dovada cunoaşterii temeinice a atribuţiilor şi competenţelor ce revin Consiliului Judeţean, potrivit legislaţiei în vigoare. Persoanelor angajate cu contract de muncă le sunt aplicabile prevederile legislaţiei muncii.

CAPITOLUL 2

Studiu privind evaluarea performanţelor pe categorii de funcţionari publici

Evaluarea performanţelor profesionale în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ

Evaluarea performanţei este o componentă de bază a sistemului managementului performanţei. Evaluarea performanţelor înseamnă un sistem de raportare, de regulă anual, asupra unui funcţionar public, cu privire la modul în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile.

Managementul performanţei reprezintă o modalitate de a obţine rezultate individuale şi organizaţionale mult mai bune prin înţelegerea şi conducerea performanţei într-un cadru unitar şi contextual al afacerilor în general sau al obiectivelor şi standardelor stabilite în prealabil, în social. Aceasta înseamnă că abordarea sau concepţia managementului performanţei constă într-o abordare sistematică a managementului prin obiective.

Legea nr.188/1999 privind statul funcţionarilor publici prevede existenţa a trei categorii de funcţionari publici şi anume: categoria înalţilor funcţionari publici; categoria funcţionarilor publici de conducere şi categoria funcţionarilor publici de execuţie. De asemenea, s-a stabilit prin Ordinul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 13012/2007, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 797 din 22 noiembrie 2007, modalitatea de acordare a calificativelor şi aprobarea criteriilor de performanţă pe baza cărora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2007. În cadrul anexei de la acest ordin sunt definite criteriile de performanţă şi este detaliată modalitatea de evaluare a acestora.

Preview document

Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 1
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 2
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 3
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 4
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 5
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 6
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 7
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 8
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 9
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 10
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 11
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 12
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 13
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 14
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 15
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 16
Studiu privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Studiu privind Evaluarea Performantelor pe Categorii de Functionari Publici.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea performaței angajaților

Motto: “ Dacǎ nu poţi mǎsura ceva, nu-l poţi înţelege, Dacǎ nu-l poţi întelege, nu-l poţi controla, Dacǎ nu-l poţi controla, nu-l poţi...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Studiu de caz - recrutarea, evaluarea și formarea profesională a funcționarilor publici în cadrul Agenției Naționale de Administrație Fiscală

I.Recrutarea, evaluarea si formarea profesionala a functionarilor publici in cadrul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala Evolutia practicii...

Evaluarea performanțelor profesionale pe categorii de funcționari publici

I. Legea nr 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Domeniu de aplicare Potrivit alin. (1) al art. 3 din Legea nr 188/1999 privind...

Studiul privind evaluarea funcționarilor publici

Cap I Prezentare generala privind evaluarea activitatii functionarilor publici Evaluarea ca noţiune are un caracter complex, determinat de...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Resurselor Umane

1.2. Managementul resurselor umane: definitie, obiective Definitiile managementului resurselor umane propuse de diversi specialisti în materie se...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Corelații între Calitatea de Resursă Umană pentru Apărare și Calitatea de Funcționar Public

INTRODUCERE Verginia Vedinaş, în prima carte de specialitate care tratează numai problema statutului funcţionarului public, precizează că un loc...

Studiu comparativ privind statutele funcționarilor publici din Ungaria și România

Ungaria, ca formă de guvernământ, este o republică independentă, un stat democratic care se organizează potrivit principiului separaţiei puterilor...

Motivarea Funcționarilor Publici

1. Necesitatea cresterii gradului de motivare a functionarilor publici în general si pentru Primaria Sectorului 2 Activitatea administratiei...

Pregătirea profesională și dezvoltarea carierei funcționarilor publicii

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Implementarea şi perfecţionarea activităţii funcţionarilor publici în administraţia...

Procesul de evaluare a angajaților în administrația publică

I. Definirea si obiectivele procesului de evaluare a angajatilor dinAdministratia Publica Evaluarea funcționarilor publici a apărut pentru...

Studiu privind evaluarea performanțelor pe categorii de funcționari publici

Cap.I Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi Prezentare În conformitate cu Legea 95 / 2006 privind reforma în sănătate, Casa de Asigurări...

Politică de motivare

1. Introducere Capacitatea unei organizatii de a se adapta schimbarilor mediului, de a evolua, depinde in mare parte de modul in care organizatia...

Studiu Privind Evaluarea Performanțelor pe Categorii de Funcționari Publici

Studiu privind evaluarea performanţelor pe categorii de funcţionari publici 1. Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Botoşani Când a fost...

Ai nevoie de altceva?