Supply chain management - DELL

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7408
Mărime: 210.20KB (arhivat)
Publicat de: Oana G.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul I Descrierea Companiei 4
  2. 1.1. Istoricul Companiei 5
  3. Capitolul II. Produse și Servicii 6
  4. 2.1. Produsele și Serviciile Companiei 6
  5. 2.1.1. Produse 6
  6. 2.1.2. Servicii 8
  7. 2.2. Produsele și serviciile reprezentative 9
  8. Capitolul III Lanțul Logistic 10
  9. 3.1. Materii Prime 10
  10. 3.2.Furnizori 11
  11. 3.3. Logistica Firmei 14
  12. 3.4. Inovatii în lanțul logistic 14
  13. 3.5. Soft-uri și programe în lanțul logistic 16
  14. Capitolul IV Lanțul Valoric 17
  15. 4.1 Adăugarea de valoare pentru clienți și strategii 19
  16. 4.2 Piața Deservită 21
  17. 4.3 Avantajul competitiv 22
  18. V. Concluzii 23
  19. VI Bibliografie 24

Extras din proiect

Dell a fost fondată de Michael Dell în anul 1984, în timp ce el era student la Universitatea din Texas. De la început a fost adoptat stilul vânzărilor directe, calculatoarele erau vândute la telefon și erau construite în concordanță cu cererile clienților.

Succesul Dell a fost fenomenal. De la compania unui student care nu a vândut mai mult de 100 de calculatoare în primul ei an de existență a devenit un gigant cu mai mult de 35000 de angajați și peste 25000 de milioane de dolari din vânzări în anul 2000, concurând cu IBM și HP. Nu este de mirare că Dell a fost cea mai admirată companie din USA și a treia cea mai admirată companie din lume în 2005.

Succesul acesteia a rămas și în anii următori, dar nu a putut evita criza generală care a apărut în industria calculatoarelor.

În afară de asta, Dell a decis să intre pe noi piețe, și să-și mărească portofoliul de produse: servere, stațiile de lucru, imprimantele și PDA-urile, precum și televizoarele cu ecran plat și camerele digitale reprezintă noua provocare pentru companie. Cu acest scop, Dell și-a schimbat numele in 2003 din „Compania de calculatoare Dell”(Dell Computers) în „Dell Inc.” pentru a pune in evidență evoluția companiei de la o firmă producătoare de calculatoare la o firmă care oferă o gamă largă de servicii legate de tehnologie.

Alegerile strategice făcute de Michael Dell și modul său eficient de a le realiza au jucat un rol semnificativ în povestea de succes a companiei. Elementul cheie din modelul de afacere de succes al companiei este managementul lanțului de aprovizionare, prin urmare, mulți au încercat să îl "copieze", dar fără succes.

Acest lucru ne arată complexitatea strategiei de SCM și modul unic de a le pune în practică. Elementele esențiale care stau la bază sunt modelul său de vânzări directe, denumit de obicei "modelul direct" și strategia „la comandă”.

Viziune. Motivare. Rezistență.

De trei decenii, Dell face o călătorie incredibilă, dezvoltându-se în mod benefic la nivel global. În această călătorie, colaboratorii, clienții, partenerii de afaceri și angajații sunt cei care ajută la evoluția din universul dinamic al tehnologiei.

Misiunea Dell este de a folosi în mod optim toate resursele și alte resurse decât macro, micro și mediul intern în furnizarea de produse și servicii de cea mai bună calitate și de a da cea mai bună experiență a clienților. Se consideră a fi o practică și o misiune fezabilă pe măsură ce se vorbește despre azi și nu despre viitor.

Viziunea companiei Dell este de a oferi calculatoare eficiente din punct de vedere structural și funcțional pentru persoanele cu deficiențe de vedere la nivel global.

Codul de etică pentru Dell este de a încorpora și de a încuraja responsabilitatea socială, economică și de mediu în toate activitățile companiei, astfel încât să aducă societății o valoare ridicată din partea companiei, în ansamblu.

Atributele culturale de top care conduc succesul companiei includ:

- Clienți: se consideră că relația cu clienții este diferențierea finală și fundamentul succesului.

- Câștigați împreună: compania crede și prețuiește oamenii ei, ,,avem mai multă inteligență și ne distrăm mai mult ca o echipă decât ca indivizi”.

- Inovație: abilitatea lor de a inova și de a cultiva gândirea revoluționară este un motor de creștere, succes și progres.

- Rezultate: ,,Noi credem că suntem răspunzători de un standard excepțional de excelență și de performanță”.

- Integritate: „Credem că integritatea trebuie să guverneze întotdeauna dorința noastră feroce de a câștiga”.

1.1. Istoricul Companiei

Istoricul companiei este plin de evenimente interesante, iar acestea sunt doar câteva dintre repere:

- 1984 - La 19 ani, Michael Dell înființează compania Dell Computers cu 1.000 de dolari și o viziune revoluționară pentru domeniul tehnologiei.

- 1988 - Compania Dell încheie oferta publică inițială, atrăgând fonduri de 30 de milioane de dolari și crescându-și valoarea de piață de la 1.000 de dolari la 85 de milioane de dolari.

- 1992 — Dell apare pentru prima dată în clasamentul Fortune 500, Michael Dell fiind cel mai tânăr Director General Executiv al unei companii de pe listă.

- 1996 - Se lansează site-ul Dell.com, care generează vânzări de un milion de dolari pe zi după doar șase luni de la lansare.

- 2001 - Compania Dell devine cel mai bun furnizor de computere din lume.

- 2005 - Compania Dell se clasează pe primul loc în topul „Cele mai admirate companii din America” realizat de revista Fortune.

- 2010 - Compania Dell se califică drept cel mai bun furnizor de servicii IT pentru sectorul medical din lume în clasamentul realizat de firma de analiză Gartner, Inc.

- 2013 - Michael Dell și firma de investiții de capital Silver Lake Partners răscumpără acțiunile companiei Dell de la investitorii la bursă pentru a accelera strategia privind soluțiile și pentru a-și concentra eforturile asupra inovărilor și investițiilor pe termen lung care să le ofere cele mai mari beneficii clienților companiei.

- 2016 - Companiile Dell și EMC fuzionează și devin Dell Technologies, în urma celei mai importante integrări tehnologice din istorie.

Capitolul II. Produse și Servicii

2.1. Produsele și Serviciile Companiei

Produsele si serviciile companiei sunt diverse și au evoluat pe parcursul anilor grație inovației aduse, dar și strategiei de produs care a fost în continuă schimbare încă de la începuturi, bazându-se în principal pe preferințele consumatorului.

2.1.1. Produse

Dell a fost fondată de Michael Dell în anul 1984, totul pornind de la ideea acestuia de a schimba modul în care computerele vor fi concepute și comercializate. Astfel a început să vândă computere personale încă din timpul facultății.

Acesta cumpăra en-gross componentele necesare, le asambla similar celor comercializate de cei de la IBM, apoi le vindea pe baza comenzilor primite pe mail de la clienți ce nu doreau să plătească prețuri mai mari practicate de magazinele de specialitate.

Modelul de vânzări directe de la Dell își are originea în ideea lui Michael de a vinde calculatoare direct consumatorului, eliminând nevoia de intermediari și distribuitori. Acesta a crezut că vânzând calculatoare direct către consumatori, compania ar putea să înțeleagă mai bine nevoile clienților săi.

Fiecare sistem a fost asamblat în funcție de preferințele clienților, această opțiune a ajutat clienții să obțină computere la un preț mai mic decât alte mărci.

În anul 1985 Dell proiectează primul computer numit Turbo PC, acesta avea inclus în sistem un procesor de la Intel ce rula cu o frecvență de 8 MHz, un hard-disk de 10 MB și o unitate optică.

În anul imediat următor compania lansează ceea ce se spunea la vremea respectivă că ar fi cel mai rapid PC din industrie, un sistem cu procesor ce rula la o viteză de 12 MHz.

În 1989 Dell lansează primul laptop al companiei, laptopul 316 LT.

Bibliografie

1. Areti Manataki - A Knowledge-Based Analysis and Modelling of Dell’s Supply Chain Strategies

2. Brian J. Carroll - Lean Performance Erp Project Management

3. Janat Shah- Supply Chain Management: Text and cases

4. http://www.kmworld.com/Articles/News/News/Dell-Computer-to-use-Glovias-ERP-system-11714.aspx

5. http://www.zf.ro/business-hi-tech/primul-producator-mondial-de-pc-uri-vine-in-romania-2972350

6. https://www.ukessays.com/essays/business/mission-and-vision-of-dell-business-essay.php

7. http://i.dell.com/sites/doccontent/corporate/corp-comm/en/Documents/dell-supplier-principles.pdf

8. https://www.slideshare.net/pari4ash/dell-supply-chain-management-56296715

9. https://www.slideshare.net/VineethKamisetty/dell-case-study-management

10. http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/cr-social-responsibility?s=corp

11. http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/our-history

12. https://www.researchgate.net/publication/275955834_MBA_Assignment-_A_Case_Study_on_DELL

13. http://www.gattornaalignment.com/documents/Dell_Case_study_for_supply_chain.pdf

Preview document

Supply chain management - DELL - Pagina 1
Supply chain management - DELL - Pagina 2
Supply chain management - DELL - Pagina 3
Supply chain management - DELL - Pagina 4
Supply chain management - DELL - Pagina 5
Supply chain management - DELL - Pagina 6
Supply chain management - DELL - Pagina 7
Supply chain management - DELL - Pagina 8
Supply chain management - DELL - Pagina 9
Supply chain management - DELL - Pagina 10
Supply chain management - DELL - Pagina 11
Supply chain management - DELL - Pagina 12
Supply chain management - DELL - Pagina 13
Supply chain management - DELL - Pagina 14
Supply chain management - DELL - Pagina 15
Supply chain management - DELL - Pagina 16
Supply chain management - DELL - Pagina 17
Supply chain management - DELL - Pagina 18
Supply chain management - DELL - Pagina 19
Supply chain management - DELL - Pagina 20
Supply chain management - DELL - Pagina 21
Supply chain management - DELL - Pagina 22
Supply chain management - DELL - Pagina 23
Supply chain management - DELL - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Supply chain management - DELL.docx

Alții au mai descărcat și

Enterprise Resource Planning

Introducere Prezentarea temei Primele soluţii informatice de planificare a resurselor organizaţiei au apărut la mijlocul anilor '60, atunci când...

Sistemul logistic la SC Mittal Steel Roman

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă SISTEMUL LOGISTIC AL S. C. este legat de activitatea pe care aş dori să o urmez in viitor, in...

Managementul Aprovizionării la Michelin România Punct de Lucru Florești

CAPITOLUL I Generalităţi cu privire la Managementul Aprovizionării 1.1. Managementul aprovizionării Managementul aprovizionării reprezintă...

Studiu de Caz Lenovo

PARTEA I – PREZENTARE Lenovo Group Limited a fost infiintat in anul 1988, ca Legend, in Hong Kong. Ulterior, in anul 2003, numele a fost schimbat...

Studiu de Caz - SCM

I. Prezentarea organizatiei Revolutiile din 1989 din Centrul si Estul Europei, care au precedat dizolvarea Uniunii Sovietice, au deschis noi...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Tendințe și curente în Supply Chain Management

Definirea conceptului "Supply Chain Management" (SCM) Intr-o noua abordare, din simplu centru de cost aferent oricarui sistem de productie,...

Logistica - istoric, definiții, modalități de abordare, definirea fluxurilor SCM, procesul logistic - funcțiile de bază

II. 1. ISTORICUL APARIŢIEI LOGISTICII Termenul de logistică este de utilizare recentă în gestiunea economică a întreprinderii, însă în alte...

Te-ar putea interesa și

Rolul și Relevanța Stocurilor Reorientate

Abstract. Practicienii şi cadrele universitare continuă să spună că nu există nici un deficit de stoc în multe, dacă nu chiar în toate lanţurile de...

Sisteme Informatice în Afaceri

2 Sistemul informational: definire si componente • Hardware • Software • Date • Retele • Proceduri • Oameni Hardware Software People...

Trecutul, Prezentul și Viitorul Sistemelor ERP

1 - EVOLUŢIA SISTEMELOR INFORMATICE ÎN ÎNTREPRINDERI Sistemele informatice tradiţionale din întreprinderi s-au dezvoltat prin agregări succesive...

Ai nevoie de altceva?