Tehnici de Control Managerial

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 27367
Mărime: 116.61KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Anton
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Bontas
UNIVERSITATEA ,,GEORGE BACOVIA” BACĂU FACULTATEA DE MANAGEMENT SPECIALIZAREA MANAGEMENT

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL 1. Elementele fundamentale ale controlului
  3. 1.1. Definirea controlului
  4. 1.2. Definirea procesului de control
  5. 1.2.1. Determinarea rezultatelor
  6. 1.2.2 .Compararea rezultatelor cu standardele
  7. 1.2.3. Acţiunea corectivă
  8. 1.3. Componentele esenţiale ale unui sistem de control
  9. 1.4. Intreprinderea unor acţiuni corective
  10. CAPITOLUL 2. Tipuri şi metode de control
  11. 2.1. Tipuri de control din partea managementului organizaţiei
  12. 2.2. Legăturile conexe şi intensitatea manifestării funcţiilor mnagementului
  13. 2.3. Sistematizarea tipurilor de control
  14. 2.4. Controlul activităţii operative
  15. 2.4.1. Controlul producţiei
  16. 2.4.2. Controlul stocurilor
  17. 2.4.3. Controlul financiar
  18. 2.4.4. Controlul bugetar
  19. 2.4.5. Controlul calităţii
  20. 2.4.6. Controlul statistic
  21. 2.4.7. Controlul muncii şi a resurselor umane
  22. 2.4.8. Controlul materialelor
  23. 2.4.9. Indicatori financiari
  24. 2.5. Factorii umani în control
  25. 2.6. Folosirea deficitară a controlului
  26. 2.7. Poiectarea şi utilizarea unui sistem de control
  27. 2.8. Punctele strategice pentru control
  28. 2.9. Contabilul şef şi controlul
  29. CAPITOLUL 3. Sisteme informaţionale de control
  30. 3.1. Informaţia şi sistemele informaţionale
  31. 3.2. Sistemele informaţionale pentru prelucrarea tranzacţiilor
  32. 3.3. Sisteme de prelucrare a tranzacţiilor în cadrul funcţiunii de producţie
  33. 3.4. Sisteme de prelucrare a tranzacţiilor financiare
  34. 3.5. Sisteme de prelucrare a tranzacţiilor de marketing
  35. 3.6. Reţele informaţionale interactive
  36. 3.7. Alegerea reţelei interactive optime
  37. 3.8. Îndeplinirea funcţiei de control
  38. 3.9. Bariere potenţiale în calea unui control de succes
  39. 3.10. Transformarea controlului într-o activitate de succes
  40. 3.11. Inspecţia

Extras din proiect

INTRODUCERE

Controlul de gestiune sau management control atât ca practică cât şi ca ştiinţă, s-a dezvoltat în S.U.A. la începutul anilor 1990 pornind de la o filosofie care era bazată pe comportamentul uman ca raţionalitate economică şi căutarea eficienţei. Acest model s-a extins în Ţările Europei începând cu anii 1930 şi s-a generalizat după anii 1950-1960. Din acelaşi model s-au inspirat şi japonezii însă ei au ştiut să adapteze instrumentele la toate caracteristicile mediului lor cultural. În schimb în zilele noastre multe firme occidentale doresc să implementeze sisteme de control japoneze, dar de multe ori acest demers nu poate fi aplicat cu succes.

În anii 1950 la apariţia în Franţa a controller-ilor în echipele de conducere ale filialelor americane nu a fost bine văzut la început, însă acest tip de management ,,a l’americaine” cum l-au numit ei, a fost destul de repede asimilată. În cazul de faţă controller-ul devine ,,controleur de gestion”, care seamănă mai degrabă cu un contabil bugetar care manipulează un sistem de informaţii de tip financiar.

Controlul a evoluat, deoarece aria sa este adaptată mediului, tehnologiei, condiţiilor economice şi culturii de intreprindere.

Sistemul de control de gestiune nu este doar un instrument de gestiune, ci şi un instrument social de animare şi coordonare a membrilor organizaţiei. (C.Alazard, S. Separi 1998)

Controlul şi planificarea sunt funcţii care teoretic nu sunt separabile. De aceea aceste două funcţii au fost denumite ,,gemeniii siamezi ai managementului”. Prin planificare, organizare şi direcţionarea resurselor umane, se concep şi se pun în mişcare toate forţele implicate în afaceri. Controlul reprezintă funcţiunea finală a managementului şi validează măsura în care rezultatele activităţii lor sunt conforme cu aşteptările. Marea varietate a problemelor controlului şi necesitatea unei prezentări clare şi pragmatice a determinat ştiinţa managementului să sistematizeze aceste probleme pe diverse domenii.

Controlul – moment de bilanţ al activităţii de management.

Conducerea unei organizaţii presupune, aşa cum am văzut, pe lângă îndemânări specifice activităţii de management şi stăpânirea unor tehnici, printre acestea cele specifice atributului de control, indispensabil dar şi cel mai critic dintre toate, care înseamnă, pur şi simplu: a constata dacă realizările propriu-zise sunt conforme cu planul preconizat.

O definiţie mai elaborată descrie controlul drept:

“ansamblul proceselor prin care performanţele firmei, subsistemelor şi componenţilor acesteia sunt măsurate şi comparate cu obiectivele şi standardele stabilite iniţial, în vederea eliminării deficienţelor constatate şi integrării abaterilor pozitive”.

Controlul face legătura cu toate celelalte atribute ale managementului care nu pot fi socotite

efectiv îndeplinite fără “avizul” lui. Concret, controlul creează mijloacele pentru cunoaşterea conştientă a ceea ce se întâmplă în organizaţie, dat fiind faptul că în aducerea la îndeplinire a deciziilor managerilor sunt implicaţi, la limită, toţi angajaţii dintr-o organizaţie.

Prin control, într-o organizaţie, toţi angajaţii ştiu:

) ce scopuri trebuie să urmărească;

- cum trebuie să acţioneze pentru îndeplinirea fiecăruia;

- care sunt schimbările, în cazul în care sunt, necesare pentru menţinerea acţiunii lor la

nivelul de performanţă preconizat, de manageri, ca fiind satisfăcător.

La rândul lor managerii nu pot lua decizii corecte:

a) dacă nu au informaţii complete despre activitatea desfăşurată în organizaţie;

b) dacă nu sunt capabili să compare aceste informaţii cu un nivel standard sau cu nivelul

preconizat (planificat);

c) dacă nu determină semnificaţia oricărei devieri de la standarde.

Trebuie, de asemenea, să observăm că standardele au sens numai atunci când sunt traduse în scopuri specifice, care pot fi măsurate. Totodată planurile, obiectivele de plan, trebuie formulate astfel încât factorul de decizie (managerul) să poată anticipa schimbările pe care va trebui să le sufere planurile, ca urmare a rezultatelor activitaţii raportate şi verificate prin control.

Având în vedere toate acestea putem aprecia că, atributul pe care ne-am propus să-l

analizăm este o activitate de conducere fundamentală si esenţială.

Procesul controlului este deosebit de complex astfel încât adesea este confundat cu întregul management. Este un obicei destul de des întâlnit să se afirme despre o frmă sau despre câte o afacere că se află ,,sub control” ceea ce se înţelege că este clar definită sau planificată, are o structură raţională şi se derulează fără probleme majore. O astfel de afirmaţie fiind discutabilă deoarece din studierea atentă a definiţiei controlului poate reieşi altceva. Pe măsură ce dimensiunea şi complexitatea organizaţiilor cresc, la fel se întâmplă şi cu problemele de control din acele organizaţii. Prin urmare managerii trebuie să cunoască elementele de bază ale funcţiei de control.

Conceptul de control în management.

Evident este faptul că semantic controlul are atât un sens comun cât şi unul managerial.

Pentru a înţelege ce înseamnă controlul să încercăm să identificăm, pentru început, ceea ce nu înseamnă controlul managerial.

Astfel, unii oameni consideră controlul ca fiind o constrângere, desemnând forţă, putere.

“Omul trebuie să controleze mediul înconjurător. Un alt sens este: controlul ca formă de influenţare socială; în această accepţiune controlul înseamnă “autoritate asupra altora”. Grupurile formale, de exemplu, exercită controlul asupra muncii pentru a stăvili acţiunea factorilor care determină scăderea productivităţii muncii, neîncadrarea în standardele stabilite. Şi această interpretare a noţiunii de control diferă de cea pe care o voi prezenta în continuare.

Controlul managerial este activitatea care “măsoară performanţa şi dirijează acţiunea către sarcini prestabilite”, aceasta este accepţiunea dată de noi şi ridică, într-o organizaţie, o serie de întrebări la care nu totdeauna este simplu de răspuns, cum ar fi: cum se înfăptuieşte controlul, cine trebuie să controleze etc.

O organizaţie fără control va fi dominată de haos şi confuzie. Oamenii nu vor şti unde sunt şi ce fac sau cum munca lor duce la atingerea unor obiective, a unui plan. Calitatea unor produse şi servicii aflate pe piaţa noastră ne îndreptăţesc să apreciem, şi putem da numeroase exemple, că în organizaţiile respective lipseşte controlul.

Pentru a aprofunda conceptul să luăm un alt exemplu, comun studenţilor din SUA:

“Să presupunem că aveţi drept obiectiv promovarea cu brio a cursului de management.

Atingerea acestuia cuprinde mai multe faze, de la o simplă parcurgere a cursului de bază până la însuşirea şi perfecţionarea cunoştinţelor de management, prin studiu, inclusiv a bibliografiei recomandate. Veţi elabora, în acest scop, un plan care va include: obiceiuri specifice de învăţare, pregătirea pentru curs, elaborarea temelor pentru dezbateri, discuţii, elaborarea proiectelor şi prezentarea la examen. Să presupunem că la primul “parţial”aţi obţinut 60 de puncte (performanţă). Controlul începe să-şi joace rolul în momentul în care începeţi să primiţi informaţii suplimentare în legătură cu punctajul obţinut. De exemplu, unde se situează 60 în raport cu restul anului. Profesorul acordă calificativele finale (la noi, notele) folosind o curbă normală de distribuţie a punctajelor obţinute de studenţi sau standarde absolute? Profesorul va evalua îmbunataţirea performanţei de-a lungul semestrului sau fiecare notă (punctaj) obţinută la teste va fi apreciată în acelaşi fel?

Altfel spus: până nu primiţi informaţii de control nu veţi şti cum să vă organizaţi (ghidaţi) în continuare activitatea la cursul de management pentru a vă atinge obiectivul pe care l-aţi stabilit la începutul cursului”.

Legea lui Murphy este un proverb plin de înţelepciune care sugerează că managerii trebuie să controleze continuu, adică să verifice dacă activităţile şi procesele din organizaţie se desfăşoară aşa cum s-a planificat. Conform Legii lui Murphy, tot ceea ce poate merge rău va merge rău. Această lege reaminteşte managerilor să rămână atenţi la posibilele probleme ce pot apare, chiar dacă sistemul pare să funcţioneze bine, el poate fi slăbit din interior.

Managerii trebuie să caute totdeauna un feed-back privind modul în care funcţionează sistemul şi să întreprindă schimbări corective ori de câte ori este necesar.

Preview document

Tehnici de Control Managerial - Pagina 1
Tehnici de Control Managerial - Pagina 2
Tehnici de Control Managerial - Pagina 3
Tehnici de Control Managerial - Pagina 4
Tehnici de Control Managerial - Pagina 5
Tehnici de Control Managerial - Pagina 6
Tehnici de Control Managerial - Pagina 7
Tehnici de Control Managerial - Pagina 8
Tehnici de Control Managerial - Pagina 9
Tehnici de Control Managerial - Pagina 10
Tehnici de Control Managerial - Pagina 11
Tehnici de Control Managerial - Pagina 12
Tehnici de Control Managerial - Pagina 13
Tehnici de Control Managerial - Pagina 14
Tehnici de Control Managerial - Pagina 15
Tehnici de Control Managerial - Pagina 16
Tehnici de Control Managerial - Pagina 17
Tehnici de Control Managerial - Pagina 18
Tehnici de Control Managerial - Pagina 19
Tehnici de Control Managerial - Pagina 20
Tehnici de Control Managerial - Pagina 21
Tehnici de Control Managerial - Pagina 22
Tehnici de Control Managerial - Pagina 23
Tehnici de Control Managerial - Pagina 24
Tehnici de Control Managerial - Pagina 25
Tehnici de Control Managerial - Pagina 26
Tehnici de Control Managerial - Pagina 27
Tehnici de Control Managerial - Pagina 28
Tehnici de Control Managerial - Pagina 29
Tehnici de Control Managerial - Pagina 30
Tehnici de Control Managerial - Pagina 31
Tehnici de Control Managerial - Pagina 32
Tehnici de Control Managerial - Pagina 33
Tehnici de Control Managerial - Pagina 34
Tehnici de Control Managerial - Pagina 35
Tehnici de Control Managerial - Pagina 36
Tehnici de Control Managerial - Pagina 37
Tehnici de Control Managerial - Pagina 38
Tehnici de Control Managerial - Pagina 39
Tehnici de Control Managerial - Pagina 40
Tehnici de Control Managerial - Pagina 41
Tehnici de Control Managerial - Pagina 42
Tehnici de Control Managerial - Pagina 43
Tehnici de Control Managerial - Pagina 44
Tehnici de Control Managerial - Pagina 45
Tehnici de Control Managerial - Pagina 46
Tehnici de Control Managerial - Pagina 47
Tehnici de Control Managerial - Pagina 48
Tehnici de Control Managerial - Pagina 49
Tehnici de Control Managerial - Pagina 50
Tehnici de Control Managerial - Pagina 51
Tehnici de Control Managerial - Pagina 52
Tehnici de Control Managerial - Pagina 53
Tehnici de Control Managerial - Pagina 54
Tehnici de Control Managerial - Pagina 55
Tehnici de Control Managerial - Pagina 56
Tehnici de Control Managerial - Pagina 57
Tehnici de Control Managerial - Pagina 58
Tehnici de Control Managerial - Pagina 59
Tehnici de Control Managerial - Pagina 60
Tehnici de Control Managerial - Pagina 61
Tehnici de Control Managerial - Pagina 62
Tehnici de Control Managerial - Pagina 63
Tehnici de Control Managerial - Pagina 64
Tehnici de Control Managerial - Pagina 65
Tehnici de Control Managerial - Pagina 66
Tehnici de Control Managerial - Pagina 67
Tehnici de Control Managerial - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Control Managerial.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - SC Kosarom SA

REZUMAT Proiectul prezinta si analizeaza situatia grupului de firme KOSAROM, firma specializata in producerea si comercializarea carnii de porc,...

Organizarea Activității Logistice

Una din functiile majore ale managementului este organizarea,alaturi de celelalte functii: planificarea,codificarea si controlling-ul.Scopul...

Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional

CAP.I DECIZIA ŞI SISTEMUL DECIZIONAL 1.1. Decizia managerială 1.1.1. Definirea deciziei manageriale şi principalii factori de influenţă În...

Managementul Firmei

Cap.I Prezentarea generala a firmei Agricola International a devenit in timp un nume de rezonanta in economia judetului Bacau, la nivel national...

Managementul Calității

Introducere În lucrarea dată se analizează şi se creează modelul Sistemului Managementului Calităţii. Realizarea unei cotituri radicale în...

Controllingul Sistemelor de Planificare și Control

Repere introductive Conceptul de controlling in practica firmelor s-a dezvoltat continuu in ultimii douazeci de ani si a devenit o functie de...

Controllingul - Profitabilitatea Afacerilor

Notiuni introductive Intr-o perspectiva istorica, managementul apare ca o stiinta integrativa, care s-a dezvoltat mai mult prin contributiile...

Elementele funcției de control

1. CONTROLUL MANAGERIAL Controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a indeplinirii eficiente a obiectivelor intreprinderii. A...

Te-ar putea interesa și

Abordarea sistemică a firmei

INTRODUCERE Noţiunea de sistem este considerată una dintre cele mai cuprinzătoare realizări ideatice a gândirii umane. Sistemul poate fi definit,...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Managementul IMM

Capitolul 1 - Locul şi rolul IMM-urilor în economie 1.1.Considerente generale privind întreprinderile mici şi mijlocii Aşa cum ne demonstrează...

Caiet de practică - SC Dasi Premium Construct SRL

CAPITOLUL I DESCRIEREA FIRMEI LA CARE SE REALIZEAZĂ STAGIUL DE DOCUMENTARE PRACTICĂ 1.1. Prezentarea principalelor informaţii referitoare la...

Societatea Lucky Transalpin S.R.L.

1.1. Prezentarea principalelor informaţii referitoare la organizație: domeniu de activitate, statutul juridic, scurt istoric, indicatorii de...

Descriptorii Operaționali ai Sistemelor Energetice

Definirea si comentarea conceptelor si descriptorilor manageriali Managementul performant opereaza cu urmatoarele concepte si descriptori...

Proiect Management la SC Iasitex SA

I. Descrierea firmei S.C. IASITEX S.A. Iaşi este o societate cu tradiţie şi cu nume binecunoscut în domeniul textil. S.C. IASITEX S.A. este...

Funcția de control - caracteristici, tipologie, procesul de control

1. FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI Managementul unei unităţi economice gravitează în jurul unor activităţi pe care trebuie să le înfăptuiască şi care, de...

Ai nevoie de altceva?