Cuprins
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
CONSIDERATII TEORETICE CU PRIVIRE LA TEHNICI SI INSTRUMENTE DE MERCHANDISING 6
CAPITOLUL II
ROLUL TEHNICILOR SI INSTRUMENTELOR DE MERCHANDISING IN CRESTEREA PERFORMANTEI FIRMEI 25
CAPITOLUL III
PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 37
CAPITOLUL IV
TEHNICILE SI INSTRUMENTELE DE MERCHANDISING UTILIZATE DE S.C. CARREFOUR ROMANIA S.R.L. 38
CAPITOLUL V
STUDIU DE CAZ 49
CONCLUZII 51
BIBLIOGRAFIE 52
Extras din document
INTRODUCERE
În tara noastra, aflata într-un stadiu de consolidare a economiei de piata, relatiile noi ale comertului cu producatorii, ca o componenta a mecanismului de piata, sunt în curs formare, pe masura restructurarii aparatului economic si a schimbarii conceptiei care a întrecut raporturile dintre firmele comerciale si consumatori.
Obiectivul principal al tehnologiei comerciale moderne trebuie sa îl reprezinta promovarea cifrei de afaceri a firmei, rationalizarea costurilor de circulatie, cresterea profitabilitatii.
Un rol important în procesul de perfectionare a tehnicii si tehnologiilor comerciale si a sistemului de organizare din cadrul comertului îl are aplicarea progresului tehnic, care are drept finalitate cresterea eficientei muncii, ca mijloc principal de adaptare a activitatii comerciale la cerintele distributiei rapide si eficiente a productiei.
Progresul tehnic, în comert, este impus si de schimbarile pe care le-a adus în activitatea de management, marketing si în alte domenii - tehnica moderna a comerciantilor si informatica. Totodata, într-o economie de piata moderna, maximizarea rentabilitatii este criteriul fundamental al deciziilor firmelor de angajare a cheltuielilor de organizare a productiei, de extindere sau restrângere a acestora.
Diversitatea firmelor, a proceselor tehnologice care au loc în cadrul acestora, precum si existenta unor legaturi între subsisteme si sectoare de activitate ale firmei au condus la necesitatea aprecierii oricarei firme comerciale printr-un ansamblu de indicatori care se calculeaza, de obicei, pe perioade bine definite de timp, în conformitate cu modul de organizare a sistemului informational privind: costurile, rentabilitatea, cota de piata, cifra de afaceri etc. Calitatea sistemului de indicatori si capacitatea acestuia de a oferi informatiile utile în luarea deciziilor la nivel microeconomic reprezinta conditii esentiale în obtinerea unui diagnostic complex si eficient.
În vederea desfasurarii unei activitati eficiente în ramura comertului, la nivelul firmei, trebuie avute în vedere urmatoarele:
- cresterea volumului desfacerilor pentru cresterea masei profitului;
- minimizarea consumului de resurse sau rationalizarea diferitelor categorii de cheltuieli;
- perfectionarea sistemului de conducere economica (a procesului de luare a deciziilor cu privire la alocarea resurselor si la organizarea activitatii economice);
- perfectionarea tehnologiilor comerciale prin modernizarea metodelor de stocare a marfurilor în depozite, prin utilizarea sistemului de evidenta a marfurilor dupa principiile si instrumentele informaticii si progresului informational;
- perfectionarea metodelor de depozitare si vânzare prin: constituirea unor stocuri optime de marfuri, alegerea si sortarea marfurilor în functie de marime, calitate, pret, culoare etc., vehicularea rapida a marfurilor pe sortimente comerciale catre clienti, vânzarea marfurilor direct din depozite, primirea si executarea automatizata a comenzilor clientilor;
- cresterea eficientei tehnicilor de recrutare si relatii, în paralel cu perfectionarea personalului de vânzare prin evaluarea calitatii activitatii personalului de vânzare în vederea cunoasterii de catre agentul de vânzare a produselor, clientilor, teritoriului si a obiectivelor sale specifice.
Îmbunatatirea sistemului de indicatori ai eficientei economice din comert trebuie sa aiba în vedere atât perfectionarea celor existenti, cât si introducerea altor indicatori cu rol benefic în masurarea eficientei economice. Indicatorii propusi în aceasta lucrare au fost definiti si utilizati în alt context, dar pot fi folositi si în analiza eficientei, astfel: indicatorii marginali ai consumurilor si ai veniturilor, valoarea de piata a firmei , indicatorii de bonitate ai firmei (lichiditate, solvabilitate, rentabilitate), indicatorii de caracterizare a cererii si ofertei etc. În acest sens, este necesara perfectionarea modalitatilor de culegere a datelor interne primare si secundare, ca de exemplu introducerea experimentului statistic, în paralel cu perfectionarea colectarii datelor si transmiterii lor utilizând, în principal, retelele de calculatoare.
Alaturi de dezvoltarea sistemelor informationale este nevoie de dezvoltarea în comert a sistemului de urmarire a miscarii marfurilor asistat de calculator, care ar permite cresterea eficientei sistemului informational.
În conditiile actuale de consolidare a economiei de piata, profitabilitatea firmelor comerciale nu poate fi sporita numai pe seama unei conjuncturi favorabile a pietei, ci este
nevoie de o restructurare radicala a nivelului microeconomic al activitatii comerciale.
Obiectivul principal al activitatii firmelor comerciale se bazeaza pe sistemul de relatii între cele trei domenii de activitate care structureaza piata:
- productia (realizarea de bunuri),
- consumul de bunuri (pentru satisfacerea nevoilor utilizatorilor finali),
- distributia (transmiterea de bunuri prin tranzactii comerciale de la producator la consumator).
Masurarea eficientei economice a firmelor cu profil de comert trebuie sa tina seama de relatiile de conexiune între cele patru componente ale mixului de marketing (produsul comercializat, pretul produsului, distributia produsului, ponderea produsului).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnici si Instrumente de Merchandising Utilizate de Carrefour Romania.doc