Utilitățile sistemului informațional în comunicare, la nivelul managementului școlar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: rtf
Pagini : 59 în total
Mărime: 911.45KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. ARGUMENT .pag. 1
  2. Capitolul 1 SISTEMUL INFORMAŢIONAL
  3. 1.1 GENERALITĂŢI pag. 3
  4. 1.2 ROLUL SISTEMULUI INFORMAŢIONAL pag. 3
  5. 1.3 SISTEMUL INFORMAŢIONAL Şl INFORMATIC pag. 4
  6. 1.3.1 DEFINIREA SISTEMULUI INFORMAŢIONAL pag. 4
  7. 1.3.2 ALCĂTUIREA UNUI SISTEM INFORMAŢIONAL pag. 5
  8. 1.3.3 SISTEM DE PRELUCRARE AUTOMATĂ A DATELOR (S.P.A.D.) pag. 7
  9. 1.4 DEFINIREA Şl ROLUL SISTEMULUI INFORMATIC pag.10
  10. 1.4.2 SISTEMUL INFORMATIC pag. 11
  11. Capitolul 2 SISTEMUL INFORMA ŢIONAL AL MANAGEMENTULUI EDUCAŢIONAL
  12. 2.1 INTRODUCERE pag.12
  13. 2.2 NEVOILE INFORMAŢIONALE SPECIFICE ŞCOLII pag.14
  14. 2.3 SISTEMUL INFORMAŢIONAL EDUCAŢIONAL DIN ROMÂNIA .pag. 17
  15. 2.3.1 PROGRAMUL SEI "SISTEM EDUCAŢIONAL INFORMATIZAT" pag.19
  16. 2.4 ASPECTE ALE COMUNICĂRII - PARTENERIATE pag.21
  17. 2.4.1 PARTENERIATUL ŞCOALĂ - COMUNITATE pag.22
  18. Capitolul 3 MANAGEMENT BAZAT PE SISTEME INFORMATICE
  19. 3.1 ORGANIZAREA MANAGERIALĂ A UNITĂŢII ŞCOLARE pag.24
  20. 3.3.2 MANAGERUL MODERN ŞI UTILIZAREA TEHNOLOGIEI pag.26
  21. 3.2.1 LUAREA DECIZIILOR pag.26
  22. 3.2.2 INSTRUMENTE INFORMATICE (TEHNOLOGIA) ÎN CONDUCEREA MODERNĂ pag.29
  23. Capitoiul 4 INSTRUIREA PERSONALULUI DIDACTIC AUXILIAR ŞI A CADRELOR DIDACTICE
  24. 4.1 IMPORTANŢA INSTRUIRII pag.34
  25. 4.2 DIRECŢII DE INSTRUIRE .' pag.35
  26. 4.2.1 EDUCAŢIA PENTRU UTILIZAREA COMPUTERULUI pag.35
  27. 4.2.2 EDUCAŢIA PENTRU INSTRUIREA ASISTATĂ DE CALCULATOR (SOFT EDUCAŢIONAL) pag.36
  28. 4.3 INSTRUIREA ELEVILOR pag.38
  29. 4.4 INSTRUIREA PROFESORILOR pag.38
  30. 4.4.1 ÎNVĂŢARE NEPROGRAMATĂ pag.38
  31. 4.4.2 CURSURI pag.39
  32. Capitolul 5 PARTE PRACTICA pag. 44
  33. 5.1. REZULTATELE CHESTIONARULU. . pag. 46
  34. CONCLUZII. pag. 55
  35. BIBLIOGRAFIE .pag. 56

Extras din proiect

ARGUMENT

Cercetătorii au observat în natura înconjurătoare un mecanism de adaptare la noi condiţii de mediu şi de populaţie care îl adopta, în mare, toate speciile de animale, şi anume că în natură supravieţuieşte nu cel mai puternic, nu cel mai înţelept ci mai degrabă cel mai adaptabil.

Ţara noastră a început foarte curajos o serie de reforme în învăţământ, dorind să se alinieze la standardele de funcţionare a altor ţari cu o economie puternică. Atât timp cât dorim acest lucru el se poate realiza, pentru că nu depinde în cea mai mare măsură de starea precară a economiei noatre în tranziţie spre o formă mai bună şi funcţională, ci de dorinţa noastră, a fiecăruia de a izbuti şi de a progresa, şi anume de dorinţa cadrelor didactice, a conducerii instituţiilor de învăţământ, a liderilor la nivel de inspectorat şi de minister, deci atât a oamenilor cu viziune, „de acolo de sus", cât şi a profesorilor „inimoşi" de la cel mai de bază nivel al structurii educaţionale.

în această direcţie, MECT continuă dotarea şcolilor cu laboratoare de computere noi, şi odată cu acestea implementarea unui sistem informatic complex, AEL, care să satisfacă nevoile funcţionale ale şcolii şi să uşureze totodată munca. împreună cu aceste laboratoare apare posibilitatea instruirii tuturor elevilor de liceu în utilizarea calculatoarelor la nivele cât mai înalte, şi aceasta şi datorită reformei în curriculum, care va prevede din anul şcolar următor mai multe ore de TIC pentru elevii tuturor profilelor. Educarea elevilor se va face cu ajutorul calculatorului şi Ia alte materii, datorita posibilităţii utilizării în reţelele de calculatoare a softului educaţional instalat pe ele. Cei care trebuie să se adapteze primii la aceste realităţi dinamice ale procesului de transformare a sistemului de învăţământ sunt şcolile prin „interfaţa" directa pe care o au acestea, şi anume personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic, vorbesc aici despre directorul unităţii de învăţământ (managerul şcolii), secretara, contabila şi informaticianul şcolii.

Observând o mare nevoie de înţelegere a fenomenului reformei şi a modului de funcţionare a şcolii ia nivelul sistemului informaţional, lucrarea de faţă confruntă cititorul cu realităţile comunicaţionale. organizaţionale. informaţionale, decizionale şi operaţionale la nivelul unităţilor şcolare, studiind impactul sistemului informaţional asupra managementului şcolii.

lucrarea de faţă nu se doreşte a fi o lucrare fără de care nu se poale merge la drum, ci doar un studiu, suficient de laborios, ai sistemului informaţional din şcoli, care poale oferi fiecărui cititor

noi perspective ale sistemului informaţional din şcoli şi nu numai, şi noi sensuri ale modului în care acesta interacţionează cu şcoala influenţând în mod decisiv managementul şcolii.

Lucrarea începe prin a încadra din punct de vedere teoretic sistemul informaţional în sistemul organizaţi o nai, în sistemul de gestiune, şi de a-i defini rolul şi structura, şi în special în a-i prezenta cea mai importantă componentă: sistemul informatic.

În al doilea capitol se face intrarea în „lumea" sistemului informaţional al şcolii, prezentând, pe lângă amănuntele legate de nevoile informaţionale ale şcolii şi aspecte ale comunicării şcolii, concretizate prin parteneriate, şi Sistemul Educaţional Informatizat în viziunea în care MECT doreşte să-1 dezvolte şi să-1 perfecteze de la nivelul ministerului până la nivelul fiecărei şcoli.

In al treilea capitol după o prezentare a structurii manageriale a şcolii, este prezentat managerul modem, provocările cu care se confruntă şi modul în care folosindu-se de sistemul informaţional şi în mod deosebit utilizând tehnologia poate rezolva problemele.

În Capitolul patru este prezentată necesitatea instruirii cadrelor didactice în vederea utilizării calculatoarelor şi metode de a face acest lucru.

În încheiere sunt prezentate diverse observaţii făcute referitor la sistemul informaţional şi informatic, la utilizarea calculatorului şi interacţiunea cu sistemul informaţional şi informatic toate prin prisma unui chestionar.

Capitolul 1

SISTEMUL INFORMAŢIONAL

1.1. GENERALITĂŢI

Ansamblul de mijloace umane şi materiale şi de metode prin care sunt tratate diferite forme de informaţii întâlnite în cadrul sistemului organizaţional se consideră a reprezenta sistemul informaţional al acestuia.

Mijloacele umane sunt diferite persoane care manipulează, emit, sau transmit informaţii utile în cadrul sistemului operaţional.

Mijloacele materiale presupun în principal obiecte, cum ar: fi telefonul, faxul, calculatorul, hârtia, tabla, catalogul, registre, fişete,.

Metodele se referă la modalităţile de prelucrare: modele oferite prin legislaţie, cerinţe, planificări,.

Informaţiile pot fi de tip natural (produse de către om prin mijloace naturale) şi informaţii de tip structural produse în urma unui proces de extragere (manual sau automatizat) pe baza informaţiilor de tip natural, într-o formă riguroasă, concisă, prelucrabilă algoritmic (rapoarte, situaţii, tabele, .).

Conținut arhivă zip

  • Utilitatile Sistemului Informational in Comunicare, la Nivelul Managementului Scolar.rtf

Alții au mai descărcat și

Tehnici și Metode Moderne de Evaluare și Monitorizare a Calității în Educație la Liceul Vitomirești

INTRODUCERE Mi-am ales această temă pentru că în educaţie, ca în toate domeniile, avem nevoie de calitate, iar sistemul naţional de management şi...

Managementul resurselor umane - comunicarea managerială la SC Automobile Dacia, membră a grupului Renault

INTRODUCERE Comunicarea este foarte importantă in societatea contemporană, reprezentând atât pentru organizaţiile economice de orice fel, cât şi...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Organizației Școlare

CAPITOLUL 1 MOTIVAŢIA UMANĂ A MUNCII 1.1. INTRODUCERE Motivaţia este totalitatea motivelor sau mobilurilor (conştiente sau nu), care determină o...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementul organizației școlare și managementul clasei de elevi

1. INTRODUCERE Abordarea domeniului educaţional din perspectivă managerială nu este doar o „modă” ci este o necesitate. Procesul educaţional, în...

Ai nevoie de altceva?