Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț

Proiect
5/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1184
Mărime: 9.89KB (arhivat)
Publicat de: Oana Rus
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Damian Marius
A fost predat in cadrul disciplinei Managementul Proictului si a fost notat cu 10. SCHITA DE PROIECT!!

Extras din proiect

Schita de proiect propusa prezinta ideea de proiect, justificarea proiectului, scopul si grupurile tinta, precum si obiectivele cu jaloanele aferente. Încercând sa îndeplinesc câteva cerinte minime cerute de finantator, am subliniat pe scurt importanta unei astfel de investitii în spatiul comunei Vînatori Neamt.

Ideea de proiect se refera la introducerea si aplicarea unei noi activitati agricole în cadrul comunei Vinatori Neamt prin realizarea de investitii în vederea colectarii, depozitarii, refrigerarii, procesarii si marketingului fructelor de padure si a arbustilor fructiferi. Beneficiarul fondurilor va fi o societate agricola care îsi desfasoara activitatea si are sediul în Vînatori Neamt.

Justificarea proiectului

Proiectul propus spre finantare se încadreaza în obiectivele prevazute în Programul de Finantare Europeana SAPARD, Masura 3.4. privind Dezvoltarea si Diversificarea Activitatilor Economice. Aceasta masura priveste strict spatiul rural si urmareste sa sprijine financiar dezvoltarea mediului rural si a agriculturii astfel încât, dupa momentul integrarii, sa fie pregatit din punct de vedere economic pentru participarea la Politica Agricola Comuna, dar mai ales sa se poata adapta usor modului de lucru specific structurilor europene.

Comuna Vînatori Neamt are o suprafata de 11.641 ha padure în proprietatea cetatenilor. Acest proiect de finantare vine în sprijinul proprietarilor particulari de padure din care vor întâmpina dificultati în valorificarea productei de fructe de padure in strainatate. Problema are cu atât mai mare importanta cu cât multi detinatori de paduri vor sa îsi valorifice aceste terenuri prin exploatrea lemnoasa, fapt ce contravine strategiei conducerii comunei de protejare a padurilor.

Cea mai mare parte a veniturilor obtinute (60.000 de euro/ha) în urma exploatarii padurii provine din valorificarea lemnului. Din aceste venituri doar 20% provine din recoltarea fructelor de padure, a plantelor medicinale sau a ciupercilor; astfel padurea poate aduce beneficii proprietarului si din exploatarea fructelor de padure (Paducel fruct - Crataegus monogyna; Porumbe - Prunus spinosa; Mure - Rubus fruticosus; Zmeura - Rubus idaeus; Afine - Vaccinium myrtillus; Catina - Hippophae rhamnoidas; Coacaze - Ribes nigru; Macese - Rosa canina). În prezent comuna Vînatori Neamt nu are înregistrata nici o societate cu obiectul de activitate de valorificare a fructelor de padure.

Un efect al implementarii proiectului va fi cel de informare a cetatenilor cu privire la oportunitatile de valorificare a fructelor de padure. Rapoartele de pâna acum privind productia de fructe de padure arata ca s-au obtinut de pe suprafata de padure detinuta: 20-25 t/an de zmeura în perioada iulie- septembrie; 10-12 t/an catina alba în perioada august- septembrie; 20-30 t/an maciese în perioada septembrie- octombrie; 8-10 t/an porumbe în perioada august- septembrie.

În contextul în care în 2006 s-a înregistrat o crestere a cererii tarilor europene de fructe de padure (întrucit fondul de marfa oferit de tarile din jur este mai mic), este posibil ca în 2007 sa întâlnim o crestere a preturilor oferite de partenerii externi ( in cazul afinelor putând depasi chiar 2.300 de euro/tona). Ar putea fi obtinuta o suma mult mai mare daca s-ar exporta produse finite, cum sunt dulceata sau afinata, si nu materia prima, adica fructele refrigerate sau congelate. Pentru valorificarea superioara a fructelor de padure este însa nevoie de dezvoltarea unor capacitati de prelucrare.

Scopul proiectului consta în initierea, promovarea si dezvoltarea unei microferme specializata în colectarea, depozitarea, refrigerarea, procesarea fructelor de padure si a arbustilor fructiferi în vederea obtinerii de produse ecologice pentru export care sa corespunda normelor ecologice în vigoare la nivel mondial.

Grupul tinta se împarte în doua categorii:

- Beneficiari directi:

Societatea agricola care solicita finantarea, deoarece va gestiona direct întreaga activitate declarata în scopul obtinerii profitului si a realizarii obiectivelor propuse.

- Beneficiari indirecti:

Proprietarii terenurilor de paduri cetateni ai comunei Vînatori Neamt si care doresc sa obtina beneficii din exploatarea fructelor de padure.(N=~ 500)

Regia teritoriala a padurilor de pe aria comunei, având oportunitatea sa valorifice fructele de padure colectate.( N=1)

Cetateni care în prezent nu ocupa un loc de munca si care sunt dispusi sa fie angajati în procesul de culegere a fructelor de padure în regim sezonier, sau permanent în cadrul societatii dispuse sa ofere noi locuri de munca. (N=~ 170)

Obiective si jaloane

A. Obiective pe termen lung:

A1. Stimularea proprietarilor individuali de terenuri forestiere în valorificarea productiei de fructe de padure in strainatate.

A2. Diversificarea activitatilor agricole pe raza comunei Vînatori Neamt.

B. Obiective pe termen scurt:

Obiective cantitative:

B1. Amenajarea spatiilor cu respectarea conditiilor necesare colectarii, depozitarii si prelucrarii fructelor de padure.

Jalon B1. : Depozite, constructii, cladiri amenajte corespunzator.

B2. Implementarea echipamentelor, utilajelor si dotarilor speciale proceselor de colectare, depozitare si prelucrare (sisteme frigorifice - camere de pastrare la +20C, tunel de congelare rapida -300C, depozit de produse congelate la -200C; uscator).

Jalon B2.: Utilaje, echipamente, instalatii specifice.

B3. Achizitia mijloacelor noi specializate pentru transportul rutier .

Jalon B3. : Vehicule cu instalatie de refrigerare, camioane, autoutilitare frigorifice, alte autoutilitare.

B4. Crearea de noi locuri de munca în cadrul societatii, atât sezonier cât si pe termen nelimitat.

Jalon B4. : Angjati din Vînatori Neamt.

B5. Obtinerea certificatelor de calitate, pasaportului fitosanitar si certificatului fitosanitar pentru arbusti fructiferi.

Jalon B5. : Certificate de calitate si fitosanitare.

B6. Stabilirea de relatii contractuale cu clienti externi ca urmare a unei campanii externe de promovare a produselor din fructe de padure, atât în stare proaspata cât si congelate.

Jalon B6. : Clienti externi informati.

Obiective calitative:

B7. Asigurarea calitatii produselor si satisfactiei clientilor externi prin implementarea unui sistem de management al calitatii certificat.

Preview document

Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț - Pagina 1
Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț - Pagina 2
Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț - Pagina 3
Valorificarea fructelor de pădure în Vânători Neamț - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Fructelor de Padure in Vinatori Neamt.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Inovare în Standardizare

1. Standardizarea 1.1 Scurt istoric privind activitatea de standardizare Activitatea de standardizare este mult mai laborioasă decât ne imaginăm....

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Controlul Calității

De-a lungul anilor s-au dezvoltat mai multe concepte, printre care şi „Total Quality Control“ (Controlul total al calităţii) apărul la începutul...

Analiza unui sortiment de culturi de câmp la societatea agricolă Viitorul SA Strâmbeni - județul Argeș

Spatiul rural românesc cu cele 2688 comune si 12.751 sate, reprezentând 90 % din teritoriul României, are o dubla semnificatie detinând 10 milioane...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Natural al Depresiunii Neamț

ARGUMENT Tema „Potenţialul natural al Depresiunii Neamţ” reprezintă un studiu asupra aspectelor legate de relieful, clima, hidrografia, vegetaţia...

Ai nevoie de altceva?